Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak dál v ČSSD? Rozpustit a vypustit!

13. 7. 2018

Tento článek píši nikoli jen jako nestranný pozorovatel současného politického dění u nás, ale také jako bývalý volič ČSSD. Tuto stranu již nikdy volit nebudu, ani kdyby přežila svou „klinickou smrt“. Musím konstatovat, že se mi následující řádky nebudou psát snadno, ale napsat je musím. Každému jen to, co si zaslouží.

Včera, 13. 7. 2018, mě docela pobavil titulek článku, který hlásá: „ČSSD Chovance vylučovat nehodlá“. (Novinky.cz, 13. 7. 2018, 9:58) To mi spadl kámen ze srdce, až žuchl na zem a ta rána byla slyšet kilometr daleko. Šéf poslanců ČSSD J. Chvojka, jeden z mnoha „právníků na baterky“, kterých má tato strana tolik, že by je mohla vidlemi přehazovat nebo vyvážet do ciziny, prohlásil, že M. Chovance za jeho názor ze strany ani z klubu vylučovat nebudou. Tím prý považují věc za vyřízenou.

O jakou „věc“ se jedná, je nasnadě: o poslancovu nepřítomnost při hlasování o důvěře pro Babišovu vládu. Popravdě řečeno: zas tak moc se nestalo; potřebný počet hlasů pro schválení důvěry byl stejně zajištěn. Je to jen politické „divadýlko“, k němuž se „politbyro“ ČSSD muselo uchýlit, aby zakrylo trapnost toho, co lze označit za „Slučovací sjezd č. 2“.

plakat--proletari-vsech-zemi-.jpg

Tentokrát se neslučovala Čs. sociální demokracie s KSČ, jako před 70 lety (27. 6. 1948), nýbrž ČSSD, KSČM a hnutí/strana ANO 2011. (Ta posledně jmenovaná strana je teď „levicová“, ale příště může být zase „pravicí“, a to podle toho, jak velký „šéf“ zavelí. Vždyť to znáte! Jsme tu pro všechny! Kdysi to tvrdili i představitelé OF.)

U strany, jež má stále ještě ve svém názvu slovo „demokratická“, jiný závěr, než jaký sdělil J. Chvojka, ani očekávat nelze. Byl by to zřejmý protimluv. Nicméně u partaje, která se již mnoho měsíců potácí těsně nad propastí, do níž v příštích chvílích dozajista spadne, je to jen trapné plkání, jež nikoho nezajímá: ani voliče a zřejmě ani autentické sociální demokraty, kteří v této straně z nepochopitelných důvodů ještě setrvávají.

Problém ČSSD je někde úplně jinde, než se vedoucí soudruzi z tohoto spolku politických zoufalců domnívají. Připomnělo mi to mudrování o „perestrojce a glasnosti“ v předlistopadové KSČ krátce předtím, než tato strana skončila v pověstném propadlišti dějin. Za pár měsíců tomu bude 29 let.

A jaký je ten aktuální problém ČSSD, který tato strana má a nechce ho řešit? Je to prosté a v situaci, kdy ČSSD strčila hlavu do oprátky kvůli opakované spolupráci s Babišem, to rozhodně nebude bezbolestné.

Nikoli Chovanec, který „hlasoval nohama“ proti rozhodnutí stranického vedení, nýbrž všech 14 zbývajících poslanců z klubu ČSSD by mělo být ze strany vyloučeno – za zradu programu této strany a voličů. Ti jim totiž v posledních volbách nedali svůj hlas proto, aby ho svévolně zneužili k něčemu, co nikdo nepředpokládal.

Jak známo, po prohraných volbách nepřichází poražená strana do vlády, ale naopak odchází do opozice. Porušení tohoto jasného politického pravidla bude stát tuto stranu její další existenci.

Zradou voličů ztratila ČSSD nárok na další pokračování v soutěži politických stran, a proto musí zaniknout. Buď se rozpustí sama, nebo ji „rozpustí a vypustí“ voliči tím, že ji příště volit nebudou. Je to prosté a výsledek bude stejný. Jiný v nastalé situaci ani být nemůže!

─────

Když v televizi sleduji ty mediální tanečky politiků ČSSD okolo vstupu do Babišovy vlády, nestačím se divit. Co po tom všem ještě tito lidé čekají – kromě opovržení a flusanců od svých voličů a podporovatelů? Nebo stále ještě věří tomu, že je bude někdo volit? To nemohou myslet vážně!

Za této situace je bude volit pouze pár idealistů, kteří stále doufají, že bájný pták Fénix vstane pokaždé z popela, když si to soudruzi z Lidového domu budou přát. Abych parafrázoval jednu scénku z filmu Z. Trošky Kameňák: „Ten už nevstane!“ S tím Fénixem to dopadne podobně.

Ztrápené obličeje některých funkcionářů, současných i minulých, této strany (např. L. Zaorálka v „Událostech, komentářích“ 12. 7. 2018) dávají tušit, že je zle a že těmto fantaziím přestali věřit už i ti, kteří byli u toho, když se současná vládní koalice „pekla“. Toto zjištění je velice smutným výsledkem několikatýdenního vyjednávání o příští vládě.

Také Chvojkův zanedbaný zevnějšek na fotografii ze zmíněného článku na „Novinkách.cz“ potvrzuje, že tento člen „politbyra“ zanikající strany měl zřejmě neklidnou noc, spal-li vůbec. Mohu ho ujistit, že teď už to tak bude napořád – až do pohřbu strany, který se mílovými kroky blíží.

Dojde k němu nejpozději na podzim, až to „socani“ ve volbách totálně „projedou“ a neuspějí ani v senátních, ani v komunálních volbách. To bude nářků a bědování! A také konec všech stranických „trafik“.

Být na místě dnešních poslanců ČSSD, začal bych už nyní vyklízet kanceláře, patřící Poslanecké sněmovně. Na těch pár týdnů, co jim zbývá, nemá ani smysl se zabydlovat. Místo nich obsadí brzy tyto uvolněné prostory poslanci z jiných stran a hnutí. Jistě to nebudou o nic větší „neumětelové“, než jsou současní poslanci J. Chvojka či K. Valachová.

Přeji nejen oběma jmenovaným, ale i dalším zástupcům ČSSD ve Sněmovně, aby si užili své zasloužené dovolené. Až se z ní vrátí, čekají je pouze samé nepříjemné události. A pak návrat do obyčejného života s normálními platy. Kdo si nestačil „nahospodařit“, čekají ho hubená léta.

Jako přilepšení k bídnému platu mohou začít psát a vydávat paměti, v nichž popíší, jak se měli, když byli v parlamentu a nemuseli tam nic dělat. I tak způsobili této zemi nedozírné škody, které budou muset splácet ještě jejich vnoučata. Nepochybuji o tom, že je za to budou milovat – až do jejich smrti.

─────

ČSSD je po nočním hlasování o důvěře pro Babišovu vládu (11./12. 7. 2018) politicky mrtvou stranou. Nikdo ji už volit nebude. Nejpozději na podzim se odehraje slavnostní funus. Babišova či Soukupova média u toho zřejmě nebudou. V Průhonicích a na Hradě se naopak bude slavit. Konečně budou mít od těch „socanů“ pokoj!

Strano se slavnou, 140letou minulostí, odpočívej v pokoji!

14. 7. 2018

PhDr. Rostislav Janošík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář