Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve výstavním sále – František Růžička

9. 7. 2018

Začátkem června byla ve výstavním sále Státního okresního archivu v Českých Budějovicích zahájena výstava nazvaná „Jan Rafael Schuster – obrazy z Velké války (a něco navíc)“. Archiv výstavu připravil společně s Městským muzeem Blatná k letošnímu 130. výročí narození tohoto malíře. Současně je připomínkou stého výročí konce První světové války. Právě z této doby pocházejí jeho mnohá díla s vojenskou tématikou.

Vzpomínaný malíř, grafik a pedagog se narodil 24. 10. 1888 v Březnici (u Blatné) a zemřel 28. 1. 1981 v Českých Budějovicích. V roce 1892 se s rodiči přestěhoval do Budějovic, kde maturoval na české reálce (1907) a absolvoval školu malířství a kreslení při Městském muzeu. Do roku 1912 působil jako výpomocný učitel na obecné škole v Úsilném a na obecné škole ve Zlivi, potom jako odborný učitel na měšťanské škole v Lišově, od 20. let 20. století na I. měšťanské škole chlapecké v Českých Budějovicích, kde se později stal ředitelem. Od studentských let se pokoušel o vlastní výtvarnou činnost, v roce 1929 poprvé vystavoval. Od roku 1934 byl členem Sdružení jihočeských výtvarníků, po čase jeho jednatelem. Působil v Klubu Za staré Budějovice. Namaloval přibližně 3000 realistických obrazů, zpravidla technikou olejového pastelu. Náměty ke svým krajinám, městským nebo venkovským zákoutím čerpal převážně v Českých Budějovicích a okolí (Blata, Lišovsko…). Zachytil mnoho dnes již neexistujících objektů, takže některé obrazy mají i historicko-dokumentární hodnotu. Publikoval řadu odborných prací z oblasti výtvarného umění. Mnoho obrazů je k vidění nejen v Jihočeském muzeu, ale například také v Galerii a výstavní síni Lišov.

Na výstavě archivu je soubor 60 obrazů a kreseb, které vznikly mezi lety 1915-1918, kdy J. Schuster v uniformě důstojníka rakouské armády prošel frontami První světové války: bojoval v Haliči, na italské frontě i v albánských horách. Tam všude maloval nejen okolní krajinu, ale i výjevy z frontových linií, či portréty vojáků a důstojníků. Výstava obrazů je doplněna osobní korespondencí, kterou během války posílal domů. Dopisy, lístky polní pošty a další dochované dokumenty z fronty jsou uloženy ve sbírkách archivu. Součástí jsou dále obrazy některých objektů Budějovic.

František Růžička (Hlas svědomí)

p14806591.jpg

Část vystavených obrazů

p14806611.jpg

Ukázka historické dokumentace

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář