Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítejte v Příbrami! – František Růžička

9. 7. 2018

Prostřednictvím posledních článků jsme se ocitli v regionu „Střední Čechy“. Jenže „naladit se na Střední Čechy“, jak radí jeden z reklamních letáků, není jen tak jednoduché. Vždyť se jedná o největší kraj v ČR, rozprostřený okolo hlavního města Prahy s nabídkou velkého množství různých aktivit jak pro cestovatele, tak i pro náhodné návštěvníky. Je zde řada památek UNESCO, více než 50 hradů a zámků, kolem stovky muzeí a galerií, velký počet ubytovacích kapacit od kempů po zámecké hotely, nabídkou welness center, významné církevní památky a mnoho dalších krás. Pokud bychom měli vytýčit rajon v terénu, znamenalo by to začít někde v okolí Bělé pod Bezdězem, putovat na východ ke Kolínu a ke Kutné Hoře, k západu až za Rakovník a k jižním částem za Votice, Rožmitál pod Třemšínem, a Březnici. Připomínat jednotlivá místa a jejich zajímavé nabídky není ani možné. Takže zůstaneme v úpatí Brd ‒ na Přibramsku.

● Vítejte v Příbrami! Historické královské horní město, dnes se 33 000 obyvatel. V době panování českého krále a císaře Sv. říše římské Karla IV. dal v srdci svého církevního panství tehdejší majitel Arnošt z Pardubic postavit kamenný hrádek. V dochovaném gotickém arkýři u presbytáře soukromé kaple stávala ze dřeva vyřezávaná socha Panny Marie, která byla později přenesena do kaple na Svaté Hoře. Ta se v roce 1660 stala součástí rozsáhlého komplexu kostela s ambity. Dnes je známa jako největší poutní místo v Čechách.

Příbram se do povědomí dostala bezesporu díky své hornické minulosti. Největší rozmach těžby stříbra a olova nastal v 19. století, kdy představovala 90% těžbu celého c. k. mocnářství. S úspěchem se těžilo až do 70. let 20. století. Od roku 1948 nastal bouřlivý rozvoj v souvislosti s těžbou bohatého uranového ložiska. Bohužel, nechvalně známé jsou právě uranové doly ve spojitosti s politickými vězni, kteří zde v nelidských podmínkách museli nést těžký osud pronásledovaných. Vrátíme se k tomuto tématu při návštěvě lágru Vojna. Z ekologických důvodů (?) byla těžba v roce 1991 ukončena.

Ve starém městě lze najít kostel sv. Jakuba (založen r. 1298) na náměstí T. G. Masaryka, jehož základy jsou nejstarší architektonickou památkou ze 13. Století, a novogotickou věž z 19. století, která tvoří typickou dominantu města. Dále pak výstavní budovy bývalého soudu, historické radnice (1890), Knihovny Jana Drdy se sgrafity podle kreseb Mikoláše Alše. Na konci Pražské ulice je Václavské náměstí s kašnou a sochou sv. Václava. Zámeček Ernestinum nese svůj název po nejslavnějším majiteli ‒ arcibiskupu Arnoštu z Pardubic; zde se konají pravidelné výstavy a je tu stálá expozice významného příbramského rodáka, fotografa Františka Drtikola a Muzeum III. odboje. Za zelená místa a klidovou zónu lze považovat hřbitov s hroby mnoha významných osobností, okolí Příbramského potoka s Hořejší a Dolejší oborou…

Na novém městě-sídlišti pak stojí Kulturní dům, který je stánkem Divadla Antonína Dvořáka. (Ano, ano, právě tady jsme měli možnost zapojit se do budování nového města na rozsáhlém staveništi, které bylo obehnáno plotem s ostnatými dráty, věžemi a strážci s ostře nabitými samopaly.) Bylo vystavěno v padesátých letech minulého století jako ideologický protipól Svaté Hory, ke které vedou ze spodní části města známé Svatohorské schody. Nelze zapomenout na Příbramské betlemáře, Svatohorskou šalmaj, hornickou Prokopskou pouť, nebo Příbramské kulturní léto. V blízkém okolí najdeme naučnou stezku v údolí říčky Litavky.

Ze vzdálenějšího okolí nutno připomenout Milín s památníkem Vítězství na ukončení Druhé světové války ‒ Slivice (z 11. na 12. 5. 1945 poslední významnější vojenské střetnutí), Březnici s tradiční poutí na svátek sv. Ignáce, přehlídku originálních plavidel na říčce Vlčavě, Městské muzeum, Galerii Ludvíka Kuby, zámek. V Rožmitálu pod Třemšínem Festival dechových orchestrů, Historické slavnosti Královny Johanky, Podbrdské muzeum s památníkem J. J. Ryby. Zde je nutné také připomenout promluvy P. Miloslava Vlka v jisté době jeho kněžského působení, po kterých přišlo zbavení státního souhlasu.

Na rozloučenou s Příbramí si dovolím pozvat na šálek výborné kávy se zákuskem v dnes již „věhlasné“ cukrárně „V Brance“ (těsně pod Svatohorskými schody). Historický dům s čp. 82 má bohatou historii. Roku 1685 ho postavil Simeon Mikuláš, kantor a regenschori v kostele sv. Jakuba. Rok 1710 byl začátkem významného období, kdy v něm vznikla tiskárna, zaměřená k turistickému ruchu v návaznosti na poutní cesty. Knihtisk zde skončil roku 1832. Později zde vzniká hostinec U tygra, který zanikl po 2. světové válce. Od té doby chátrá až do 90. let 20. století. Na počátku nového století se zcela renovuje, na fasádě se znovu objevuje obraz Panny Marie. Od října 2008 je zde otevřena zmíněná cukrárna (V Brance, s .r. o.), v níž lze najít nejen perfektní pohoštění, ale také původní dřevěný strop, který se při rekonstrukci podařilo zachránit. Bohatá výzdoba malovanými obrazy s historickými i pohádkovými výjevy je… Na to se ale raději musíte přijet podívat. Tak ať vám všem chutná dobrá káva (mají i bezkofeinovou).

František Růžička, České Budějovice

p14803391.jpg

Dominanta hornictví

p14803521.jpg

Příjemné posezení

p14803581.jpg

Dům V Brance

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář