Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihy (ne)slavných ‒ František Růžička

21. 7. 2019

Pokud jsem dřívější článek nadepsal jako „Knihy slavných“, pak předem uznávám, že psát o knihách autorů „neslavných“ by bylo značně nezdvořilé. Ona totiž – všechna sláva, polní tráva. Tak tedy dnes to bude o vernisáži v českobudějovickém knihkupectví v Besedě, kde svoji další knihu představil autor dostatečně známý nejen zde na jihu, ale i mezi vydavatelstvími, což dokládá i letošní ediční plán.

Nemáme v České republice mnoho autorů, kterým v průběhu roku vyjde několik knih. Jedním z nich je i českobudějovický spisovatel Jaromír Jindra (1949), jemuž v průběhu minulého roku vyšly hned čtyři nové tituly. Jak nám s úsměvem prozradil, právě prý začal se „systematickou výchovou vlastních čtenářů“.

První knížka, která mu v roce 2018 vyšla, byla totiž určena těm nejmenším – předškolákům a prvňáčkům, kteří si už jeho „Příhody myšáka Mišulína z Myšova“ (vydalo nakladatelství Brána) dovedou přeslabikovat sami. Kratičkými příběhy, půvabně ilustrovanými výtvarníkem Josefem Quisem, děti sledují cestu bílého laboratorního myšáka na hrad zlého čaroděje Myšimora, který uchvátil jeho milou šedou lesní myšku Couralku.

Když čtenáři Mišulína trochu povyrostou, jistě si nedají ujít dobrodružný prázdninový příběh „Monika a poklad templářů“ (vydalo nakladatelství Fragment), který vyšel nejen jako klasická, ale také jako e-kniha. Dětští čtenáři se s Monikou nejspíš budou setkávat ještě hodně dlouho, neboť nakladatel uzavřel se spisovatelem autorskou smlouvu až do konce roku 2035! Tato kniha je doplněna místy až hororovými obrázky od Jaromíra F. Palmeho.

Další dvě knihy jsou určeny pro dospělé čtenáře, především pak pro ty, kteří milují historické romány. Zatímco kniha „Sny umírají s králi“ se ke čtenářům dostala již ve druhém vydání, mimořádně úspěšnou novinkou se stala „Válka královen“ (zařazena již do dvou po sobě jdoucích katalogů Knižního klubu), bezprostředně navazující na předchozí titul. Zatímco první titul sleduje příjezd mladičkého krále Jana z Lucemburku do Čech a jeho pátrání po vrahovi Václava III., v tom druhém se čtenáři pohrouží do doby nepřátelství dvou českých královen - Elišky Přemyslovny a její nevlastní matky Elišky (Alžběty) Rejčky.

Nyní se při vernisáži uskutečnil slavnostní křest „Války královen“; stalo se tak zhruba měsíc po vydání tohoto titulu, v době, kdy už ale byl původní náklad beznadějně rozebrán a nakladatelství (Brána-Euromedia) zajišťovalo urychlený dotisk. Někteří internetoví prodejci, jako např. Dům knihy Kanzelsberger, zařadili „Válku královen“ mezi bestsellery. Můžeme prozradit, že mezi příznivci se v roli kmotra angažoval Jan Bauer, autor téměř padesáti titulů.

Jak nám Jaromír Jindra prozradil, v těchto dnech dokončuje další volné pokračování, jež by se možná mělo dostat ke čtenářům pod titulem „Jed pro kralevice“. Doufejme, že letošní rok bude pro českobudějovického spisovatele podobně úspěšný, jako byl ten minulý.

František Růžička (Hlas svědomí)

p15103211.jpg

Na úspěch; v pravo autor J. Jindra, vedle dlouhán J. Bauer

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář