Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahájení lázeňské sezony ‒ František Růžička

21. 7. 2019

Jistěže letošní sezony - roku 2019. Předchozím článkem (Naše lázně) jsme si ozřejmili, co jsme možná již dávno zapomněli. Totiž jaká jsou u nás lázeňská místa, kde hledáme posilu pro své zdraví. Přibližme si proto zahájení lázeňské sezony alespoň v některých z nich. Někde je tato každoroční významná společenská událost připomínána prostě jako „Zahájení lázeňské sezony“, jinde zase jako „Otevírání pramenů“ nebo „Svěcení pramenů“. V podstatě na tom ani nezáleží, protože se všude jedná o velký zájem nejen lázeňských pacientů, ale i jiných návštěvníků, či dokonce vzácných hostů. A také především zájem mediálních prostředků. Možná že někde počítají i s vyššími cíli. Přímé vysílání z Luhačovic si například dopřál Český rozhlas.

Je možné a pravděpodobné, že někdo z nás měl i tu možnost osobně se zúčastnit. Nejdříve tedy jen částečný přehled. Nejranější byli v Litomyšli, kde byla 8. sezona zahajována již koncem dubna. Jako neuvěřitelně „stará“ pak byla 865. sezona v Teplicích (24.-25. 5.). V měsíci květnu pak i ve většině dalších lázeňských míst: Karlovy Vary (3.-5. 5.), Mariánské Lázně (10.-12. 5.), Luhačovice (11.-13. 5.), Třeboň (25. 5.). V Poděbradech 111. sezona (17.-19. 5.), v Jáchymově 113. sezona (25. 5.). Na konec si ponecháváme 226. Zahájení lázeňské sezony ve Františkových Lázních v sobotu 18. 5., kam se také zajedeme prostřednictvím těchto řádek „podívat“.

Všechna sláva dopředu pečlivě plánována, připravována, mediálně ošetřena. V sobotním ránu (18. 5.) zorganizoval probuzení lázeňského města pochod mažoretek a dechového orchestru, který vycházel od Divadla Boženy Němcové přes město na „centralplac“, což je prostranství končící Národní třídy před pavilonem s pramenem Františkovým. V kostele Povýšení sv. Kříže slavnostní mše svatá (9.30 hod.), otevření trhu na Národní třídě (10.00 hod.), zábavné programy pro děti na různých místech, průvod Národní třídou a slavností zahájení z tribuny na prostranství mezi pavilonem Františkova pramene a palácem Casino… Příjezd „Karla Degla“, autora prvního dokumentárního filmu o Fr. Lázních, uvítání starostou města, představení jeho hostů, mezi nimiž nechyběli představitelé „partnerských měst“, která se ucházejí o zápis do seznamu UNESCO. Dále několik vystoupení mažoretek a Městského dechového orchestru ZUŠ Cheb, dokumentární filmy o lázních.

Při odpolední siestě písně skupiny ABBA, následovalo ROCKKandROLLLování s kapelou Crazy Dogs, v předvečerních hodinách cimbálová muzika Milana Broučka. Ve večerních hodinách pak nejen k poslechu, ale i k tanci hrála skupina Burma Jones a o 22. hodině závěrečné překvapení v podobě ohňostroje. Pořady provázel moderátor Jindřich Skopec.

Nelze opomenout, že do sluncem ozářené sobotní slavnosti se zapojily další instituce a především mnohé lázeňské domy. O tom, ale až v jiné stati. Nelze se divit, že slavnostní nálada panovala ve městě i po celou neděli. Jakoby nikdo nechtěl vzít na zřetel, že přicházejí zlobiví ledoví mužíci: Pankrác, Servác a Bonifác. Po ránu tedy nic moc a odnesly to mnohé již nakvetlé stromy a keře. V nedělním dopoledni pravidelná bohoslužba v místním kostele se závěrečnou májovou pobožností, po předem dané trase pochod mažoretek (tentokráte ale jiná skupina i kapela). Krásné odpoledne s blahodárnými procházkami pod svěže zelenými stromy rozsáhlých okolních parků, posezení u dobré (někde i nedobré) kávy, lázeňské oplatky, zmrzlina, okružní jízda místním Frantovláčkem s vyprávěním o historii města (doba 20 minut, cena 50 Kč) a také nějaká ta muzika. Jak krásné to nicnedělání… Vodomilcům bylo k dispozici skvělé a moderní AQUAFORUM v sousedství lázeňského hotelu Pawlik.

František Růžička, České Budějovice

p15401021.jpg

V dobovém oblečení

p15401531.jpg

Spokojených lidiček bezpočet

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář