Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na univerzitu v Ústí n. Labem se hlásí stovky Rusů

18. 7. 2022

Svůj článek výjimečně začnu připomínkou toho, co se divák ČT ani čtenář našich „korektních“ médií nemá šanci dozvědět: Pojmenování jedné z našich regionálních univerzit, té v Ústí nad Labem, po slavném českém přírodovědci J. E. Purkyňovi (1787-1869) není nijak originální. V letech 1960-1990 nesla totéž jméno někdejší Masarykova univerzita v Brně, která se po změně režimu znovu vrátila k původnímu názvu.

V padesátých letech 20. století vadilo Masarykovo jméno komunistům z této vysoké školy tak moc, že muselo zmizet z názvu druhé nejstarší československé univerzity. Ta byla založena v r. 1919, i když o jejím vzniku se uvažovalo již okolo roku 1905. Ve skutečnosti je naší druhou vysokou školou, která je historicky starší, než byla ta v Brně, univerzita v Olomouci, založená jezuity v r. 1573.

Co se týká Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, ta vznikla až v r. 1991 a jejím základem se stala původní pedagogická fakulta. V době založení měla tři fakulty (včetně té pedagogické), dnes jich čítá dohromady osm. Jak lze zjistit z webových stránek této vysoké školy, své pojmenování prý získala podle význačného severočeského rodáka – J. E. Purkyně. Ten ovšem s Ústím neměl nic společného: narodil se dne 17. 12. 1787 na zámku v Libochovicích a pocházel ze starého rytířského rodu.

─────

A teď k tomu podstatnému, čemu je tento článek věnován. Dne 15. 7. 2022 upozornil Jan Pánik (jak typicky „české“ jméno pro tohoto občasného přispěvatele Šafrova internetového deníku „Forum24“) na zbrusu nový problém českých rusofobů, našich novodobých „maccarthistů“ 21. století. Tímto problémem jsou ruští studenti na českých vysokých školách. Ještě nedávno jsme mohli slýchat, že řadoví občané, rodilí Rusové, nemají trpět za to, co provádí V. Putin. Dnes, zdá se, je znovu všechno jinak: Rusové, byť přišli do Čech jako odpůrci Putina, kteří před ním de facto utíkají, začali vadit, a tudíž nemají prý nárok u nás studovat.

Informaci o zvyšujícím se počtu ruských zájemců o studium na našich vysokých školách přinesl web „iDNES.cz“. Na tuto informaci pak zareagoval přesně v duchu československých stalinistů z 50. let 20. století bruselský svazák J. Pánik. Ten se inspiroval hysterickými výkřiky „pozdní antikomunistky“, které až dosud nevadili bývalí členové KSČ v řadách „pravicové“ ODS – senátorky M. Němcové. (V Jejím rodném kraji, na Vysočině, by ji nikdo nezvolil, a proto to její „kamarádi“ z ODS v Senátu zařídili tak, že mohla být zvolena v Praze. Naivní J. Padevět se dokonce kvůli tomu vzdal kandidatury. Svatá prostoto!)

Pánikův článek má tento zajímavý a nepřehlédnutelný titulek (přečíst si to musíte, i když nechcete): „Na univerzitu v Ústí chtějí stovky Rusů. Nemají tady co dělat, vzkázala Němcová“. (Forum24, 15. 7. 2022) No – buďme rádi, že ještě o takových věcech nerozhodují stranické sekretariáty jako před rokem 1989, ale samotné vysoké školy, které stále ještě mají svou autonomii a hájí své akademické svobody! Kdyby o tom měla rozhodovat „středoškolačka“ M. Němcová, jistě většina z nás tuší, jak by to dopadlo.

─────

Snad není od věci připomenout, o čem se v naší zemi nemluví ani nepíše (kromě odborných historických publikací): že totiž akademické prostředí evropských univerzit, které mají tisíciletou tradici (univerzita v italské Bologni vznikla již v roce 1088; čestný doktorát zde získal v r. 1988 „muž Pražského jara 1968“ A. Dubček), bývalo svobodné i v jinak nepříznivých časech středověku. Například známý Husův kolega z pražské univerzity, M. Jeroným Pražský (†1416), putoval po západoevropských univerzitách dlouhá léta: již jako dvacetiletý se vypravil na studia do Oxfordu, pak navštěvoval přednášky na pařížské Sorbonně a odtud pokračoval ve své pouti za vzděláním na německých univerzitách v Heidelbergu a v Kolíně nad Rýnem.

─────

Podstata sdělení J. Pánika je tato: V roce 2021 podalo přihlášku na některou z fakult UJEP v Ústí nad Labem celkem 198 uchazečů z Ruska (ta drzost!), dále 11 z Běloruska a 90 z Ukrajiny. O rok později, v roce 2022, se tyto počty dále navýšily: 319 studentů pochází z Ruska, 36 z Běloruska a 144 z Ukrajiny. Zajímavé na celé věci je to, že navzdory probíhající válce mezi Ruskem a Ukrajinou studentům z Ukrajiny nevadí, že se na této škole budou potkávat s „nepřáteli“ z Ruska a Běloruska. Je to věru podivná logika, které my, obyvatelé střední Evropy, můžeme jen stěží porozumět!

[A zajímavosti nekončí pouze výše uvedeným konstatováním. Ve skutečnosti jim to studium financujeme my, a to z peněz daňových poplatníků. Totéž se týká i vysokého počtu studentů ze Slovenska. Na našem území dokonce existují soukromé vysoké školy, které se zájemcům o studium ze zemí bývalého SSSR starají o zasílání diplomů a vysvědčení z tohoto „fiktivního“ studia – přímo do jejich domovů. Jedná se o skandál světového rozměru. Nedávno na tento problém upozornili investigativní novináři – na základě náhodného zátahu celníků v Rusku. Poté, kdy se tato věc „provalila“, stačil ministr školství P. Gazdík pohotově strčit hlavu do písku (po vzoru premiéra P. Fialy), avšak za pár týdnů raději podal demisi. O této kauze pojednává článek s názvem: Náhoda bývá často blbec… (SN č. 4/2022, vloženo 2. 4. 2022, ZDE).]

─────

Na výše uvedená fakta o zvyšujícím se počtu ruských studentů nezvykle rychle zareagovala M. Němcová, nazývaná diskutéry na internetu „Zděšená Myrka“, těmito slovy: „Zatímco Rusko útočí raketami na ukrajinské univerzity, roste zájem Rusů o studium na českých VŠ, konkrétně v Ústí n. L. Dokud Rusko nezastaví válku a nezaplatí škody, nemají tu co dělat. Řeči o kolektivní vině neberu. Rusko označilo ČR za nepřítele, snad jsme nezapomněli!“ (Twitter, 15. 7. 2022, 11:45)

K tomu si dovolím učinit malou poznámku. V období tzv. komunistického režimu (1948-1989) patřila ČSR (později ČSSR) na druhé místo (hned za Bulharskem) v žebříčku „přátel SSSR“. Co se muselo stát, když z tohoto někdejšího podporovatele se stal „nepřítel č. 1“ (spolu s USA)? Došlo k tomu až po odhalení „pravdy“ o „kauze Vrbětice“, nebo to bylo mnohem dřív? Kdo někdy navštívil tento Bohem zapomenutý kout republiky (= Valašskokloboucko, kde Vrbětice leží), ten jistě tuší, proč tomu tak je.

A ještě jeden doklad o někdejším „respektu“ vůči ČSSR ze strany SSSR: prvním „neruským“ (= nesovětským) kosmonautem při společných letech do vesmíru byl Čech (správně: Slovák) – Vladimír Remek, někdejší velvyslanec v Ruské federaci. Tato vesmírná mise se uskutečnila ve dnech 2.-10. 3. 1978. Společná socha V. Remka (*1948) a A. A. Gubareva (1931-2015), zvaná „Kosmonauti“, stávala před rokem 1989 poblíž stanice metra „Kosmonautů“ (dnes „Háje“) na pražském Jižním Městě.

Přemýšlel jsem nad tím, co by se mohlo skrývat za nebývalým zájmem ruských studentů o univerzitu v Ústí nad Labem. Přisuzuji to tomu, že zde působí známý „přítel“ V. Putina a postsovětského Ruska, bývalý disident, který se již mnoho let vydává za „politologa“ ‒ Daniel Kroupa. Zájem o tuto kauzu ze strany M. Němcové si zase vysvětluji tím, že by se možná ráda stala Kroupovou kolegyní na této „alma mater“.

Jak známo, exprezident V. Havel rád sbíral po celém světě čestné doktoráty. K uspokojení ješitné, leč nesoudné „antikomunistky“ M. Němcové by snad stačilo, kdyby jí na UJEP v Ústí nad Labem udělili taky nějaký ten „doktorát“. To, že má jen maturitu, by nemuselo vadit. Fialovi „demokraté“ to už jistě nějak zařídí…

16. 7. 2022

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Co si čtenáři myslí o této „hrdinné bojovnici proti V. Putinovi“?

● Čtenář P. D.: „Vážená paní Němcová, jste odpad této společnosti, a když použiji váš výraz „zděšení“, tak jsem zděšen z toho, kolik jste odčerpala [peněz] za ty roky válení v Poslanecké sněmovně a Senátu. Za vámi není vidět ani za korunu práce. A vy máte tu drzost se navážet do lidí, kteří nemůžou nijak bránit vašemu hrdinství?“

● Čtenář Z. J.: „Ta ženská nemá co dělat v Senátu. Spolupodílela se na stavu, v jakém jsme dnes.“

● Čtenář J. H.: „Konečně našla knihovnice téma pro zviditelnění. Už nikoho nezajímá. Ale že jí to od února trvalo! Asi čekala, až se ujasní, co je ten správný názor."

● Čtenář D. D.: „A já myslel, že ODS je demokratická strana a ne populistická strana, která šíří nenávist a používá kolektivní vinu jako ve dvacátém století v pohraničí.“

● Čtenář J. S.: „Rusové do Ruska, Němcová do Německa.“

Tož tak, vážení přátelé! Jistě jste se taky zasmáli. Humor je totiž kořením života.

 

16. 7. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář