Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní hudba – František Růžička

17. 8. 2016

Snad mi čtenář promine, že si tentokrát odpustím více nostalgie a uvedu jen několik příkladů o letních hudebních akcích. Vždyť kdo z milovníků nejen hudby, ale třeba jen klidného posezení na balkoně, terase, před chatou, s kytarou u táborového ohně by si tyto chvilky rád nevychutnal. Někdo se za nimi přímo žene, jiný si o nich ale může třeba jen něco přečíst. Tak tedy malá procházka a přidejte si k ní ony kouzelné tóny a vůni letních večerů.

● Koncem července proběhl u Liberce již 24. ročník festivalu Benátská, k jehož hlavním hvězdám patřila i Hana Zagorová. Možná že jste měli možnost číst některý z jejích rozhovorů pro sdělovací prostředky. Poprvé na sebe upozornila v roce 1963 v soutěži „Hledáme nové talenty“. Účinkovala v divadle Apollo, Semafor, vystupovala s orchestrem Karla Vágnera, objevila se i ve filmu (Trhák). Později vystupovala s duem Kotvald, Hložek, devětkrát získala Zlatého slavíka. Po podpisu petice „Několik vět“ (1989) se na veřejnosti objevila, až když zpívala s Jaroslavem Hutkou státní hymnu na Václavském náměstí. V roce 1992 si vzala za manžela operního pěvce Štefana Margitu.

● V Čeladné se uskutečnil ve stejné době 2. ročník festivalu „Ladná Čeladná“, kde vystoupili britští CC Smugglers a naši Lake Malawi, Zrní a také Bára Hrzánová s kapelou Condurango.

● Na valtickém zámku zato zrušili celý srpnový program z důvodu přípravy nádvoří na rekonstrukci západního, předzámeckého křídla. Interpreti, kteří zde měli vystoupit, přislíbili účast v příštím roce.

Nicméně, vraťme se do kraje lesů, luk a strání, kde mají milovníkům hudby také co nabídnout.

● Alšovy Mirotice tradičně nabízejí ojedinělou akci, která propojuje radostný a bezstarostný svět dětí se světem dospělých, mnohdy tak vážným i dramatickým. Právě zde žil nejznámější kočovný loutkař Matěj Kopecký. Vždy jsme se na něj těšili. Pro návštěvníky byly připraveny výtvarné, herecké, hudební a jiné dílny. Rovněž výstava obrazů, fotografií, besedy i sportovní a relaxační program.

● Mezinárodní hudební festival v České Krumlově již získal na věhlasu a netřeba jej ani blíže přibližovat. Zdejší večery jen dokazují kouzlo spojení interpretované hudby s krásou okolní přírody v zámeckém parku. Nikomu z návštěvníků rozhodně zde stojící točna nedělá vrásky, natož aby nějak rušivě vadila. Festival je významnou kulturní akcí od roku 1991, je členem Asociace hudebních festivalů ČR, představuje významné tuzemské i zahraniční umělce, nabízí široké spektrum hudby od 15. do 21. století. Pořádá jej Auviex, s. r. o, spolu s Českým Krumlovem a NPÚ. Koná se pod záštitou a za účasti prezidenta ČR, předsedy vlády, dalších ministrů, hejtmana, starosty a velvyslanců zemí zúčastněných umělců.

● Starosti mají ve Strakonicích, kde se opravuje most a je ohroženo jeho dokončení, aby mohl všem návštěvníkům sloužit při Mezinárodním dudáckém festivalu. Ten se letos koná ve dnech 25. -28. 8. Tradičně se představí zahraniční i domácí dudácké soubory. Strakonice a jejich okolí byly vždy krajem dudáků – kdo by snad neznal Švandu dudáka. Již před zahájením budou probíhat výstavy a nejrůznější akce včetně „Pátrání“ právě po legendárním Švandovi. Nebude chybět tradiční Staročeský jarmark. Před nočním zahajovacím ceremoniálem se uskuteční Evropské setkání výrobců dud, Zpívánky s průvodem, v sobotu koncert duchovní hudby v kostele sv. Markéty, pořady jednotlivých souborů a dostaveníčko. V neděli pak slavnostní Mezinárodní dudácká mše, matiné, průvod a závěrečný Galakoncert.

● Ani ostatní jihočeský venkov rozhodně nespí a nezaostává. Tak například na zimním stadionu v Blatné proběhl „Blatenský fest“. Z účinkujících připomeňme Urtikaria anal (Mexiko), Mutilated Judge (Španělsko), Krize středního věku, Pirates of the pubs, Smrtislav a další…

● A budete-li z Prahy prchat právě do šumavských hvozdů, jistě vám neunikne pozvánka na „Malčice fest“. To je hodně malá vesnička, dnes již mimo hlavní silnici (Praha-Písek) nedaleko výše zmíněných Mirotic… Nicméně, podobných „festů“ najdeme po českých krajích jako hub.

Takže: „Proč bychom se netěšili, když nám láskyplnou vládu nadělili…“ Příznivé počasí a dobrou náladu přeje

Poutník František

p1170064.jpg

p1170065.jpg

V Čeladné najdeme i jinou zábavu.
Nejen golf, ale i koníčky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář