Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z orlího hnízda – František Růžička

17. 8. 2016

První zmínky o Orlíku, který byl v dané době jen dřevěným hrádkem, postaveným na strmé skále a skutečně připomínal jakoby orlí hnízdo, pocházejí z let 1230-1250. Pozdější údaje dokazují, že patřil ke královským državám Václava II. Na rozhraní 13. a 14. století byl přestavěn na kamenný gotický hrad a sloužil také jako správní centrum. Poslední držitelé Schwarzenbergové jej drželi až do roku 1948, kdy jim byl s celým panstvím znárodněn a následně v roce 1992 v rámci restitucí navrácen… Jeho průběžná historie je velice bohatá, její popis však není předmětem tohoto článku.

Rozhlédneme-li se pomyslně z tohoto orlího hnízda po okolí, můžeme se seznámit s mnoha dalšími místy i jejich nabídkou pro dny a týdny letního cestování. Třeba i po hladině zatopeného vltavského údolí.

Lázně Vráž

● Ponořené do zeleně okolních lesů nabízejí specializované programy, zaměřené na regeneraci vašeho organismu, relaxaci a fitness. Pro dámy pak zkrášlovací procedury, pro pány sportovní vyžití a pro zamilované romantický pobyt.

● Rovněž nedaleká Čížová nabízí pestrý program. Pro milovníky vážné hudby poslech koncertu Píseckého komorního orchestru v kostele sv. Jakuba, Pouťový víkend na zámku, venkovní koncert skupiny JH BAND a pro nejmladší dětský kabaret Rozloučení s prázdninami.

Z programu okresního města Písku lze doporučit návštěvy:

● Sladovnu – největší interaktivní prostor pro děti i dospělé pod jednou střechou, výstavy i nově otevřenou kavárnu s výhledem na nejstarší kamenný most u nás.

● Prácheňské muzeum pak různé expozice – Počátky hradu a města, Dějiny regionu, Chráněná území, Písecký venkov a další zajímavosti.

● Městská elektrárna s muzeem nabízí ukázku nejstarší veřejné fungující hydroelektrárny v Čechách, sbírku osvětlení a vodních motorů.

● Zemský hřebčinec – jako Národní kulturní památku.

Zajímavé expozice však najedeme i mimo okresní město:

● Kostelec nad Vltavou – Obecní muzeum v původní budově barokního špitálu s dochovanými stavebními prvky.

● Pohoří – Muzeum Mirovicka v bývalé obecní škole s expozicí „Živá a neživá příroda“ nebo „Historický vývoj Mirovicka“ s dílem regionálního historika Jana Tomana.

● Makov – severně od Písku záchranná stanice živočichů s velkým důrazem na vzdělávání a výchovnou činnost, pořádá četné přednášky a besedy pro děti.

● Oslov – nedaleko obce Tukleky přírodní rezervace Výří skály. Chrání skalnaté ostrohy na pravém břehu řeky Otavy s hnízdišti největší sovy - výra velkého.

● Velké Nepodřice – A právě jsme doputovali k rozhledně Velký Kamýk v nadmořské výšce 515 m n. m. Vzdušnou čarou je to do centra Písku bratru šest kilometrů… A můžete si svou trasu prodloužit k další nedaleké rozhledně Jarník, odkud je možné shlédnout celou Šumavu. Nedaleko se nachází farma s muflony s vyhlídkovým posedem… A jdeme dál, až do okolí Albrechtic, kde je další rozhledna Vysoký Kamýk v nadmořské výšce 627 m n. m.

Věřte nebo nevěřte, taková procházka či ucelený výlet vám rozhodně prospěje, tělo zrelaxuje a duši pohladí. Rada na závěr: nezapomeňte na své křečáky…

Poutník František (Hlas svědomí)

p1340208.jpg

Nádvaří Prácheňského muzea

20140928_01.jpg

Kostel a Obecná škola v Pohoří

p1260945.jpg

Sbírka kahanů z Příbramska

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář