Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto ve městě – František Růžička

27. 8. 2017

Nejen trvale bydlící občané jihočeské metropole, ale i všichni ti, kdož sem přijíždění v době letních dovolených a školních prázdnin, si rozhodně nemohou naříkat, že by vedle návštěvy mnohých historických památek neměli o zábavu postaráno při jiných kulturně-společenských akcích.

Již v měsíci červnu proběhla řada zajímavých akci v DK Metropol, KD Slávie, Galerii na dvorku, Konzervatoři, Kostele sv. Anny, Jihočeském muzeu, Jihočeské vědecké knihovně, na Piaristickém náměstí i centrálním náměstí Přemysla Otakara II.

Měsíc červenec již tradičně představil více žánrový hudební festival „Múzy na vodě 2017“, konaný na slepém rameni při soutoku řek Malše a Vltavy. Letos to byl již třináctý ročník. Jak mi sdělil bývalý ředitel DK Metropol Jaromír Schel, nikdy si při nápadu uspořádání v prvním roce ani ve snu nepředstavil, že by si festival získal takovou popularitu a věhlas. A dodejme, že i letos počasí přálo. Až na ty nepříjemně dotírající komáry, zejména pro účinkující pod nasvícenými reflektory.

Zpravidla se praktikuje pravidlo „to nejlepší na konec“. Tentokráte byla režie pojata v obráceném pořadí: to nejlepší hned na začátku. Zahajovací koncert v překrásném prostředí s uchvacující scenérií patřil světově známé umělkyni Evě Urbanové za hudebního doprovodu Moravského klavírního trio. Opravdu ‒ všechno krásné. Až na ty komáry, takže i tak významná diva se musela během zpěvu nejen ohánět, ale při krátkých pauzách i používat sprej na svou ochranu. Pěvkyně uvedla, že je to náročnější než v milánské La Scale: můstek, spojující břeh s pontonovým platem, se povážlivě houpal a E. Urbanová prý měla také jistou obavu, zda zvukař dokáže „naladit“ bedny vzhledem k velkému prostoru i jejímu hlasovému rozsahu. Pro jistotu oznámila, že pokud najednou zmlkne, tak to bude vinou komára, který jí vletí do pusy… Zahajovací árie „Měsíčku na nebi hlubokém“, pokračování Mařenky z Prodané… Houslový part pro 40 houslí v podání jednoho interpreta, bouřlivý vítr Chačaturjanova Šavlového tance… Konec dobrý, všechno dobré, spontánní potlesk ve stoje, děkování, předání květinových darů, ovacemi vyvolaný přídavek a závěrečná tečka ježibaby „už ani muk“.

Bezprostředně u slepého ramene Malše se za vysokou zdí nachází „Biskupská zahrada“, kde je také technické zázemí pro dění na jevišti. A právě zde se uskutečnil rozhovor paní Evy Urbanové pro JčT.

Zavzpomínala na krásné okamžiky prožité v Národním divadle, kde zažila takové umělce, jakými byli staří bardi paní Podvalová, Marta Krásová nebo Eduard Haken. Sama se nepovažuje za nějakou primadonu, nemá žádné mecenáše. Protože jezdí autem, potřebuje hodně spát, a jelikož toho už hodně procestovala, nejraději své prázdniny tráví doma, kde má svá zvířátka, psa a dva papoušky.

Program v dalších večerech:

● Strings Ensemble ‒ A. Vivaldi „Čtvero ročních období“.

● Orchestr opery Jihočeského divadla ‒ s klasickými skladbami na vlnách jazzu i populární hudby, řízení šéfem maestro Mario di Rosso.

● Chantal Poullain a Trio Štěpána Markoviče ‒ vedle zpěvu s prostořekými „bolkovskými“ průpovídkami, které v některých případech vzbudily smích, ale také jisté rozpaky.

● Aneta Langerová s kapelou ‒ v tradičním podání interpretky, jistě se spokojeným publikem.

● Mezcla Orquesta ‒ latinsko-americké rytmy v podání kubánských a českých hudebníků. I při tomto posledním večeru se učitelé mateřštiny mohli usmívat nad dojemnou jazykovou tvořivostí. Nicméně, jejich nožky těžko mohly zůstat v klidové poloze díky rytmu servírované hudby.

Při cestě domů teplým letním večerem jsme mohli uvažovat nad výrokem jedné posluchačky ze zahajovacího koncertu: „Tak jsem ušetřila tisícovku.“ Budiž důchodcům přáno. Nutno dodat, že pořadatelem bylo statutární město České Budějovice, a jak bylo předem oznámeno, všechna představení se uskuteční za každého počasí se vstupem volným. Domnívám se, že z obsahu pokladničky kteréhokoliv večera bych příliš radosti nepobral. Takže občané – stejně jste si to museli zaplatit z daňové kapsičky. Velký dík však všem štědrým sponzorům.

Nebuďme pesimisté, vždyť o peníze jde až na prvním místě. Radujme se, že budou následovat mnohé další akce. Například: Hudební večery na náměstí (úterý, čtvrtek), Radniční léto (v nádvoří radnice), Jihočeský jazzový festival (Piaristické), Město lidem, lidé městu (hit v ulicích centra), Hudební slavnosti Emy Destinnové. Na závěr sezony ještě „Železné a zlaté České Budějovice 2017“ a 6. ročník audiovizuálního festivalu „Vltava žije“.

Zdaleka to není vše. Proto sledujte kulturní kalendáře, jelikož plakátová propagace či včasná rozhlasová a tisková upoutávka v metropoli tradičně vázne.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1420160.jpg

V nádvoří radnice když začne pršet

p1420238.jpg

Večerní hudba na náměstí

p1410699.jpg

Vystoupení Evy Urbanové

p1410761.jpg

Múzy na vodě - Orchestr Jihočeského divadla

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář