Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava – František Růžička

27. 8. 2017

Není výstava jako výstava. Tato byla nazvána kontroverzní. Nevím, jak u vás, ale v našem bytovém domě v jihočeské metropoli se objevily pestrobarevné letáčky velikosti A5 s nadpisem „Mrtvoly z Číny nejsou zábava“. V textu se uvádí, že Čína je totalitní stát, dle oficiálních údajů tam bylo v roce 2015 popraveno 1634 lidí. Popravuje se i za nenásilné trestné činy, disidentství nebo příslušnost k národnostní či náboženské menšině. Čína také přiznává, že část těl popravených používá pro transplantaci orgánů…

Výstava „Body the Exhibition“, což je prezentace aranžovaných mrtvých lidských těl, je na hraně nebo za hranou etiky sama o sobě. Pořadatelé mluví o americké výstavě, ale mrtvá těla byla dodána z Číny, ta není schopna doložit souhlasy lidí s posmrtným vystavením jejich těl, ani jejich původ… Slušný člověk si nemůže v klidu prohlížet mrtvé, o kterých neví, jak a proč zemřeli. Proto jsme proti této výstavě a bojkotujeme ji… V grafice podepsán „Občanský budíček“.

Abych zvědavé povinnosti učinil zadost, oslovil jsem několik pražských dušiček a požádal o posouzení.

● „Fuj,“ reagovala Eva. Také několik dalších lidí řeklo, že by tam ani nešli.

● „Se Zdenou jsme byly nadšené, byly jsme tam déle než ostatní. Moje děti tam byly také a všichni jsme se shodli na tom, že je to velmi zajímavé a přínosné. Časem jsme se ještě ke svým dojmům vraceli a potřebovali to společně vstřebat.“

Výstava je rozdělena do několika kójí, které plynule na sebe navazují ‒ podle jednotlivých orgánů. Tuším, že se začíná dýchacím ústrojím a končí vývojem plodu. Vždy je celá postava s detailem příslušného orgánu v různé poloze a ten je ještě vystaven ve skleněné vitríně. Vše doplněno velkoplošnými obrazovkami. Je tam řada mediků, velmi ochotně a zasvěceně vše vysvětlí, baterkami osvítí, co by se možná dalo přehlédnout.

Jako stručná informace by to snad mohlo stačit… Do té doby, než jsem v TV zaslechl záznam jednoho návštěvníka, který byl přesvědčený, že v jednom z těl poznal svého zmizelého bratra… Jak později prošlo tiskem, podle pořadatelů je tato výstava v ČR nejspíše naposledy. Je známo, že na soud se obrátila radnice Prahy 7, která požádala policii o pomoc při pohřbení lidských pozůstatků - exponátů výstavy. Policisté ale úředníkům vstup do expozice nezajistili. Podle Ministerstva pro místní rozvoj ČR výstava porušuje zákon o pohřebnictví. Radnice se proto obrací na soud. Z technického pohledu ještě doplňme, že tělní tekutiny se při náročných procedurách vymění za plast.

A místo komínem nebo do země poletíme dále do světa…

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář