Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alzheimer na radnici – František Růžička

4. 8. 2018

Na českobudějovickou radnici zavítala před krátkým časem velice vážená a vzácná návštěva. Totiž známá a dokonce velice obávaná choroba. Nejen jihočesky, ale přímo světově zvaná - „Alzheimer“. Možná nesmysl, ale myslete si, co chcete. Odůvodnění najdeme v dalším textu.

Jak počátkem června roku tohoto oznámil DPCB – Dopravní podnik města České Budějovice, dozvěděli se občané velice zvláštní novinu: „Rada města na svém pravidelném zasedání schválila změnu tarifu jízdného pro vybrané skupiny obyvatel, která dětem, seniorům a bezplatným dárcům krve zásadně sníží finanční zátěž při cestování MHD v Českých Budějovicích“. Novinka, která vstoupí v platnost 1. září 2018, tedy začátkem nového školního roku, nastavuje nové podmínky při cestování českobudějovickou MHD.

● A ‒ Děti od 6 do 15 let včetně doposud za roční kupon platily 1250 Kč, od prvního zářijového dne však uhradí pouze 200 Kč za pořízení nového ročního kuponu. Podmínkou je jen to, aby měly zřízenou průkazku, se kterou již některé děti této věkové kategorie disponují. Pokud tomu tak není, mohou si ji vystavit na kterémkoli předprodejním místě dopravního podniku. Stačí doložit jakýkoli doklad totožnosti či rodný list a přinést fotografii o velikosti 3,5 x 4,5 cm a uhradit částku 25 Kč. Stejné je to i u nositelů Zlaté plakety Prof. MUDr. Janského za uskutečněných 40 bezpříspěvkových odběrů krve.

● B ‒ Senioři nad 65 let na rozdíl od výše zmiňovaných skupin uhradí za pořízení ročního kuponu symbolický poplatek 10 Kč.

● C ‒ Toto opatření se týká i seniorů nad 70 let, kteří dosud jezdili zcela zdarma. I zde bude potřeba si zřídit průkazku v ceně 25 Kč, jejíž platnost je na 5 let. Při úmrtí platnost automaticky zaniká.

Vyřídit si všechny formality k získání těchto jízdních dokladů budou moci zájemci v průběhu letních prázdnin. Ceny dalších časových předplatních kupónů i jednotlivých jízdních dokladů zůstávají beze změny.

Pokud dosud nejste sami obtěžkáni starat se o výše uvedenou „návštěvu“ ve své domácnosti a občas ještě vyrazíte do širých lánů ČR, seznáte, že v mnoha jiných městech již občany ve věku nad 70 let žádnými prostopášnostmi (typu GDPR) pro přepravu v MHD nezatěžují. Plošně stačí ukázat pleš pod čepicí, vrásky ve tváři, kruhy pod očima, tělo opírající se o berle, nebo – předložit OP. Takto k tomu přistoupili i v hlavním městě ČR. V Pekingu vám na to stačí cestovní doklad. Pokud ho ale ten váš Alzheimer nezapomněl doma. Automaticky tam sleva platí pro důchodce, tělesně postižené, vojáky, policii, děti do výšky 130 cm v doprovodu rodiče. Ale máte pravdu, důchod tam má málokdo… Dodatečně lze dodat, že „neprůkazkování“ starověkých již pochopil i národní dopravce České dráhy.

Jak vidíte, v Budějicích je snad vždycky všechno jinak. Třeba, budeme-li dobře násobit (počet důchodců nad 65 let x 10 za rok + veličina důchodců dtto x 25 za roků pět), dojdeme výsledné veličiny, která se jistě hodí k zakalkulování do rozpočtu pro nové členy správních rad. Přiznejme, že ta změna bude na druhé straně pro DP citelnou ztrátou. Ale zase to má souvztažnost – ušetří se na revizorech. Právě dorůstající děťátka velmi ráda praktikovala adrenalinovou „černotu“.

Ono to tak ve městě „trochu“ koresponduje s permanentně téměř prázdnými ekobusy, pendlujícími ve zcela nepochopitelném časovém cyklu (každých 10 minut po celý den), a rovněž těžko pochopitelnou trasou ‒ z parkoviště Jírovcova do srdce metropole, zdarma. Kdo ze stařečků to zažil, linka „okruh“ jezdila za 0,40 a 0,60 haléřů Jírovcovou přímo k věži a dále k nádraží. To však mělo tehdy svůj význam. Zlaté časy. Ale o tom zase někdy příště.

Pokud má toto odstavné parkoviště sloužit především pro dojíždějící do metropole, pak bezesporu bude místní „vnitřní okruh“ využíván ráno při příjezdu a odpoledne při odjezdu. Po celé trase však nikdo z dojíždějících nemá možnost přestoupit na některou linku MHD a pokračovat na příslušné místo určení. Z Krajinské ani z náměstí si určitě nic nestopnou…

Deník, jako celostátně plošné „izvěstie“, čtenářům oznámil, že Česko má nejméně služeb pro seniory. Zavedení průkazek pro seniory v metropoli tedy půjde ruku v ruce jako avantgardní znamení. Žádná nová podpora pro sociálně nejslabší skupinu obyvatelstva (snad jen minoritní). Pokud by někdo oponoval, že dětičky jsou na tom ještě hůř než stařečci, nechť navštíví v ranních či poledních hodinách některé stravovací zařízení (OC IGY), kde vesele utrácejí za snídaně či přesnídávky, protože jim ta školní strava „nejede“. Aby jim to více šmakovalo, dokonce se i zákon „zkvalitní“.

Na závěr pro všechny potenciálně ohrožené uveďme, že příčinou choroby Alzheimer je především velké množství toxinů (rtuť, hliník, pesticidy, herbicidy), takže pozor – kam se chodíte stravovat. Ovšem také třeba permanentní stres, když chodíte moc často kolem tak krásné českobudějovické radnice.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Probuzení

(Autor článku, 2. 9. 2018 10:07)

Dodatečně lze upřesnit, že důchodce (nad 65) nemusí za průkazku platit a nebude časově omezena na pět let. Platí až do hrobu...
Nadále ale platí, že si musí zakoupit roční kupón za 10 Kč.

"Vlk se nažral, z kozy neubylo."