Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příbram nejásá

4. 8. 2018

Při krátkém pobytu v Příbrami jsme zaznamenali, že ani zde není dopravní situace právě potěšující. No, kde tomu ale dneska tak není. Auto za autem, neukázněnost chodců i řidičů, pohodlně zaparkovat se vám podaří snad jen na prostorném parkovišti pod Svatou Horou. Přijet do centru města, zaparkovat, dojít na úřad a hned zase odjet – ani náhodou.

Takže i v tomto městě se radní rozhodli pro velkou změnu v systému placeného parkování. Vzniknou tři placené zóny, a to ještě v průběhu letošního roku. Mělo by to přinést zpřehlednění a zlepšení možnosti k zaparkování, zejména v centru města. Zóny budou: červená v centru, dále modré a zelené. Každá z nich bude mít jiný tarif placení. Některé budou vyhrazené pro držitele rezidentních karet, další pro celodenní parkování.

Nově budou řidiči platit po první hodině po minutách. Změny tedy doznají i parkovací automaty. Postupně se bude přecházet také na nové možnosti placení – platební nebo palivovou kartou CCS, přes SMS nebo prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. Ta je určena pro chytré telefony s operačním systémem Android. Motoristé si tuto aplikaci mohou stáhnout nebo zadat do internetového prohlížeče. Nebude chybět možnost zaplatit online. Strážci dopravního pořádku si platnost parkování ověří přes registrační značku vozidla. Nemusí se proto vkládat parkovací lístek za okno vozidla. Elektronický účetní doklad dojde plátci na jeho mailovou adresu.

Na závěr ještě „cizincům“ prozraďme, že červená zóna bude přímo na náměstí (25,- Kč/hod.), zelená u hřbitova (15,- Kč/hod. a 30,- Kč/den), modrá v dalších částech vnitřního města (15,- Kč/hod., rezidentní 200,- Kč/měs.). Pozor ještě na vymezené dny a hodiny!

Velice ožehavý problém činí na Příbramsku likvidace okolních hald hlušiny. Odtěžením se již přes 20 let zabývá soukromá firma Ecoinvest a v další likvidaci chce pokračovat. Uveďme, že haldy patří státu, spravuje je firma Diamo. Údajně by likvidace měla trvat zhruba třicet let. Místní obyvatelé mají pochopitelně obavy, neboť na takové haldě o obsahu 4 milionů tun hlušiny se nachází zhruba 250 tun uranu.

Poutník František

p13407681.jpg

Krajina na Příbramsku 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář