Jdi na obsah Jdi na menu
 


V očekávání velké nakládačky ‒ Mgr. Bc. Jan Kopal

20. 8. 2018

Vedení sociální demokracie je v očekávání výsledků nadcházejících voleb více než střízlivé. Očekává zisk 7 % volebních hlasů v komunálních volbách a 1 až 2 mandáty v  senátních volbách. Ze stranického žargonu přeloženo do češtiny: Pokud proklamovaného výsledku dosáhnou, bude se v Lidovém domě slavit jako o život. Reálnější očekávání je takové, že budou rádi, pokud vůbec někde uspějí. V případě senátních voleb to předem vypadá na zbožné přání, které nemusí být vůbec naplněno.

Ostatně ‒ není se čemu divit. Sociální demokracie dlouhodobě žádnou ucelenou politickou koncepci nemá a její funkcionářský aktiv nepůsobí příliš důvěryhodně. Lidově řečeno: každý pes, jiná ves. Kulinářsky to vypadá na pořádný „eintopf“. Personální bída vyplouvá na povrch zvláště s přihlédnutím k tomu, že ve vedoucích strukturách přežívá hodně lidí spjatých s érou Bohuslava Sobotky, což evokuje bezbarvé a bezpáteřní aparátčíky, od kterých se žádné olympijské výkony nedají očekávat.

Navzdory přehnanému optimismu „rytířů z růže“ osobně doufám, že reálně budou jejich úspěchy někde kolem 4 % a senátní zisky budou rovny nule. Ono totiž nestačí slibovat bezplatnou dopravu v hlavním městě, chtít jednou za čas a náhodou právě před volbami zvyšovat životní minimum a klasicky levicově šermovat zvýšením platů zdravotníků a učitelů. Pro návrat na politické výsluní je toho zapotřebí víc, mnohem víc. Důvěryhodné politiky, jasnou politickou vizi a propracovaný program. Dnešní sociální demokracie nedisponuje ničím z toho. Má sice pár nadějných figur, ale to je pro velkou šachovou partii po čertech málo.

Mgr. Bc. Jan Kopal

─────

Poznámka redakce SN:

Předesílám, že ČSSD považuji od vstupu do druhé Babišovy vlády za „mrtvou“ stranu, která po podzimních volbách definitivně skončí. Přesto k výše uveřejněnému článku připojím pár doplňujících poznámek:

ČSSD dnes, 20. 8. 2018, odstartovala svou volební kampaň ve vestibulu stanice metra „Střížkov“. To proto, že MHD zdarma je pro tuto stranu ústředním lákadlem jejího programu pro podzimní volby. (Jinak tato strana žádný program nemá a nové vedení se už ani neobtěžuje nějaký vypracovávat, když je strana těsně před zánikem.) K tomu budou „socani“ (po vzoru A. Babiše z voleb v r. 2013, kdy osobně rozdával koblihy) dávat osloveným občanům sladký dezert zvaný „Metro“. (Tuto sladkost znám, „leze do zubů“ a nikdy bych si ji normálně nekoupil).

Dalším bodem programu ČSSD je slib, že 10 procent bytů (prý 2000 bytů ročně) budou muset developeři převést na město Prahu. (Jak toho chtějí dosáhnout? Že by s použitím násilí? Jinak si to totiž neumím představit.) Kdo tuto „legraci“ za stovky milionů Kč bude platit, je nasnadě: daňoví poplatníci. ČSSD ze své „děravé“ pokladny jistě ne. Opravdu si „socani“ myslí, že jsou lidi tak blbí a na tento trik skočí? Také slibovaný příspěvek 2500 Kč pro studenty středních škol je naprostá utopie.

Co tato strana dělala v posledních čtyřech letech, když měla pod sebou resort práce a sociálních věcí, aby se zlepšila situaci rodin s dětmi? Jaká opatření udělala pro to, aby zabránila chudobě některých rodin? (Nejde jen o lyžařské zájezdy, na které rodiny nemají peníze. Někde si rodiče nemohou dovolit zaplatit dětem ani obědy ve škole!) Žádná! Teď to chtějí dohánět?

A s otázkou nedostupného bydlení v Praze je to stejné: M. Marksová nebyla schopna prosadit zákon o sociálním bydlení. Na co si „socani“ hrají? Vždyť se na tom propadu životní úrovně našich rodin sami podíleli! Jak by to dnes chtěli napravovat, když čtyři roky nedělali nic?

O „socanech“ je dostatečně známo, že rádi rozdávají z veřejných peněz, když je z čeho brát. Kdyby nebyli „u lizu“, tj. v Babišově vládě, nemohli by ani nic slibovat. I tak je to nereálné – jako naznačované volební výsledky. Do Senátu se nedostanou vůbec a v komunálních volbách v Praze získají tak 1-2 procenta. Úspěšnější mohou mít akorát v menších obcích; ve městech totálně propadnou.

Co se týká Jakub Landovského (= volební lídr pro Prahu), to je jen další profesionální „syn“ ve vysoké politice ‒ podobně jako Matěj Stropnický. Jen si myslím, že by se starý „Lanďák“ hodně divil, cože to jeho synáček v politice vyvádí. Asi ho málo řezal šňůrou od žehličky, aby z něho vychoval slušného člověka. Tento „putovní“ náměstek, který za poslední roky vystřídal hned několik ministerstev, by chtěl uspět v Praze? To je naprosto neproveditelné! Tady žádnou šanci nemá. „Socani“ v Praze nikdy neuspěli a jiné to nebude ani letos.

A na závěr několik postřehů k článku o začínající kampani ČSSD před podzimními volbami. Autoři z diskuse se vzácně shodují s mými názory: „Někde jsem četl větu, že problémem socialistů je to, že nakonec jim dojdou nejen jejich peníze, nýbrž i peníze těch druhých.“ – „Zase sliby za naše peníze.“ – „Rozdávat z cizího, to by socanům šlo.“ – To je málo. Do každé rodiny auto s řidičem.“ – „ČSSD naštěstí nikdy žádný slib neslnila.“ Není k tomu co dodat. Je tam úplně všechno podstatné, co by měli občané vědět ještě předtím, než na podzim zamíří k volbám.

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář