Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítejte v Babišově „Lepším Česku“!

4. 8. 2018

Léto je tady, i když s poněkud „neletními“ teplotami. Začíná čas školních prázdnin a období dovolené pro pracující občany. Ti nepracující mají „dovolenou“ po celý rok.  Každý, kdo může a má na to peníze, vydává se na cesty: za rekreací i za poznáním.

Také já jsem se vydal na cesty. Momentálně se přesouvám z Vysočiny (byl jsem tam navštívit svého „kámoše“ Mýlu Ovara a trochu jsme spolu dováděli na veselském rybníku), odkud jsem se minule přihlásil čtenářům SN, před více než měsícem, do ZOO Lešná na Zlínsku. (Nesprávně se říká „u Zlína“, ale ve skutečnosti je to u Kostelce a Štípy, poblíž Fryštáku. Tam je známá přehrada, která zásobuje Zlín a okolí pitnou vodou.) ZOO Lešná je dobře utajená oáza klidu a pohody – stranou krajského města, jež je celoročně sužováno nadměrným provozem aut.

Kde jsou ty časy, kdy téměř stotisícový Zlín (dříve Gottwaldov, předtím Zlín) býval čistým a rozkvetlým městem?! Tak to říkají pamětníci oněch dob. A protože i já toužím po klidu a čistém vzduchu (na té dálnici D1 je to taky pořádné peklo), zamířil jsem na Lešnou: navštívit zvířecí „kolegy“ a prohlédnout si zdejší půvabný zámek. Po Luhačovicích je právě Lešná u Kostelce (jiná obec téhož jména leží u Val. Meziříčí – rovněž ve Zlínském kraji) příkladem zajímavé, historizující architektury.

zamek-lesna-u-zlina.jpg

Popisek: Zámek Lešná nechal vybudovat šlechtický rod Seilernů, posledních majitelů Lukova. Tento kdysi důležitý hrad byl postaven v 1. pol. 13. století a od konce 18. století nebyl obýván; dnes je zříceninou.

─────

Během svého náročného putování („hopkání“) po vlastních nohách jsem dorazil až k soutoku řek Moravy a Dřevnice. Zbývá mi něco okolo dvaceti kilometrů a budu v cíli své cesty.

A abych se nenudil a mohl si pro zpestření něco přečíst, nepohrdl jsem zdarma rozdávanou tiskovinou, kterou Babišova MAFRA již řadu let „masíruje“ veřejné mínění obyvatel všech regionů „Česka“ (včetně Prahy), zejména těch venkovských. Tam žijí lidé, o nichž namyšlení (primátorka Krnáčová má pro ně speciální výraz: zpovykaní) Pražáci říkají, že jsou to venkovští „balíci“, „vymaštěnci“, zkrátka: „vidláci“. Pár dní se budu pohybovat mezi nimi, a proto si musím dávat pozor, aby mě některý z nich těmi vidlemi nepropíchl. Člověk ani klokan nikdy neví, co se takovému „vidlákovi“ honí hlavou!

klokani-v-zoo-lesna-orez.jpgPopisek: Tak toto jsou moji kamarádi ze ZOO Lešná. Už se na ně moc těším. Vyfotil jsem si je minule, když jsem byl za nimi o prázdninách na návštěvě.

─────

Tiskovina, o níž se chci podrobněji rozepsat, se mi dostala do rukou jako příloha týdeníku „5 plus 2“ (regionální mutace pro Zlínsko a Uherskohradišťsko). Jejím vydavatelem je MAFRA čili sám „veliký“ A. Babiš (a ti, za které se momentálně schovává). A protože je to „zdarma“ (samozřejmě „oklikou“ z peněz daňových poplatníků), využívá Babiš tohoto periodika k propagaci své osoby i hnutí/strany ANO 2011. Je to prosté a již sedm roků to bezvadně funguje.

Lidi, zejména ty z nízkopříjmových skupin, kterým musí na měsíc stačit 10-12 000 Kč na jídlo i na bydlení, lze oblbnout vším, co se rozdává „ZADARA“: koblihami i novinami. Auta se zatím nerozdávají, ale když kšefty půjdou O. K., tak možná budou. Musí s tím ale přijít nějaký jiný oligarcha, méně okoukaný a profláknutý než Babiš.

„Letní“ číslo „Novin hnutí ANO“ (1. vydání, červenec-srpen 2018) má zajímavý, nepřehlédnutelný titul: „Lepší Česko“. Babišovi marketéři se mohli přetrhnout, aby této tiskovině dali patřičnou fazónu. Samozřejmě – na všech obrázcích, od první až po čtvrtou stranu, je sám „neomylný Vůdce“. Takový mix Kim Čong-una a postsovětského „nadčlověka“ V. Putina.

Na jedné fotografii je dokonce zvěčněn sám velký oligarcha spolu se svou manželkou. Předstírají, že pracují, opírajíce se o rýč a lopatu (jak typické a „socialistické“); prý zasazují stromek od Pirátů. (Tak přece se jen s tím kritizovaným, trestně stíhaným nedemokratem „zapletli“! Slušný člověk oligarchům žádné dárky nedává.) To jste to, Piráti, pěkně po… (tento)!

Nejdůležitější, jak jinak, je první strana těchto novin. Ta každému napoví, o co jde („vo co go“, že ano?). Ani tady marketéři nezklamali. Nemůže přece chybět „megafotka“ oligarchy, kterak cucá oranžádu (či co to je?) „brčkem“. (To asi chtěl naštvat ty bruselské byrokraty, kteří nedávno rozhodli o tom, že plastové příbory, talíře, tašky i brčka budou zakázány.)

Nechybí ovšem ani setkání s důchodkyní (to dělávali i soudruzi Novotný či Husák). Té paní na obrázku nikdo nevymluví, že kdyby nebylo Babiše, nikdo by v této zemi důchody nezvyšoval. Že je to jinak, nemá šanci se dozvědět. Je skoro hluchá a s brýlemi je schopna se podívat akorát tak na televizní zprávy. Už ani nečte, protože na ty „blechy“ nevidí, a tak je závislá na tom, co jí mladší kolegyně z domova pro seniory řeknou. Kdo by ověřoval, jestli je to pravda?! Je stará a všemu věří. A takových je v podobných zařízeních pro staré lidi většina.

A aby toho nebylo málo, všude rozesmátá tvář stranického šéfa ANO 2011 – v obleku i jen tak, ležérně, v košili. (Slipy a kalhoty na sobě má taky: pindíka ani tentokrát ukazovat nebude.) A také něco z rodinné „idylky“: dcera Vivien (jak příznačné jméno pro typicky „českou“ rodinu!) právě odmaturovala a na maturitním plese si dokonce zatančila s tatínkem. Jak dojemné! Člověku by z toho až ukápla slzička a řada dam, nejen důchodkyň, které mají problém s inkontinencí, by si blahem ucvrnkla do kalhotek.

A nechybí ani nejvěrnější spolustraníci (Babišovi poskoci): „kuchařka“ A. Schillerová (než jíst ty její blafy, to raději půjdu na oběd do restaurace), pracovitá a ke všemu ochotná „pravá“ i „levá“ ruka velikého „šéfa“, jakož i věrný „psík“ R. Brabec se svým neméně věrným pejskem Bashirem. (Jen aby to nebyl, soudě podle jména, nějaký „zakuklený“ muslimský imigrant! To by nám Okamura neodpustil a z hlasovací koalice by nebylo nic!) No zkrátka: větší idylu byste hledali až na kraji světa!

Co se použitých fotografií týká, vypadá to tak, že poslední, skutečně aktuální fotka, pochází z aktu jmenování A. Babiše premiérem (6. 6. 2018). Všechny ostatní fotografie jsou staršího data. Z toho se dá dedukovat, že toto první číslo volebních novin ANO 2011 se připravovalo docela dlouhou dobu. Na to, kolik Babiš zaměstnává lidí ve své mediální divizi Agrofertu, je to pracovní tempo přímo „hlemýždí“. Dokonce i my, v SN, jsme na tom líp a děláme tu naši novinařinu doslova „na koleně“. U Bati, kterým se Babiš tak rád ohání, by si tihle jeho lenoši nevydělali ani na slanou vodu.

Ať tak či onak – jedno se musí Babišovi přiznat: umí se obklopit (všeho) schopnými kariéristy a bezskrupulózními jedinci, kterým občas nechybí nápady. Nebo jsou jen neobyčejně vyčůraní, což je v „Česku“ běžná věc. A je přirozené, že tyto lidi musí dobře zaplatit. Jistě jim to nedává z vlastní kapsy, ale jakožto největší tuzemský příjemce evropských i českých dotací – de facto z peněz daňových poplatníků. Jak mazané! Navenek to nicméně vypadá dobře: ta Babišova „finta“ i ty jeho noviny. Musí se to zkrátka umět. Chce to fištrón. A ten Babiš má.

─────

Ale teď už doopravdy vážně – k obsahu zmíněných volebních novin! Jedná se o „startovní“ číslo, protože ani A. Babiš neví, kdy ty chystané, předčasné, parlamentní volby vlastně budou. Určitě dříve než za obvyklé čtyři roky. Po všech průs*rech, které Babiš od 21. 10. 2017 předvedl, se dá téměř s jistotou říci, že budou brzy. Možná dříve, než se nadějeme. Babiš podvědomě tuší (jistě správně), že k předčasným volbám tak jako tak dojde: buď ještě letos na podzim, pokud je Zeman stihne včas vyhlásit, nebo příští rok na jaře.

Politicky zablokovanou situaci se totiž jinak vyřešit nepodaří. Pouze novými volbami, novým „rozdáním karet“. Nenechme se mýlit „tanečky“ okolo vzniku Babišovy/Ham(t)áčkovy vlády! To je jen takové politické divadýlko pro nevědomý lid, jemuž stačí, když od Babiše dostane zadarmo koblihu nebo předvolební knížku o „Česku v roce 2035“. Také oni chtějí žít a mít se dobře teď, ne až za 18 let.

Musím uznat, že po stránce grafické je to uděláno vcelku dobře, ale ten obsah! To je „bulvár“ toho nejhrubšího zrna. Sebeoslava „jediného vyvoleného“, jeho rodiny a věrných „nohsledů“. Dokonce tam chybí i J. Faltýnek a R. Vondráček, dva vysoce postavení spolustraníci. (Něco na způsob dvojice K. Gottwald-R. Slánský; že by se taky chytala jejich politická „poprava“?)  Asi lezli oligarchovi málo do zadku, nebo to tam kvůli šetření indulonou poněkud „drhlo“. Kdoví? Za pár týdnů budeme vědět víc.

─────

Na druhé straně jsem nepochopil, proč se tam píše o „zázračné“ europoslankyni Ditě Charanzové (prý kvůli zlevněnému volání z ČR do zemí EU), a nikoli o eurokomisařce Věře Jourové. (Že by také ona upadla v nemilost? U Babiše si nemůže být jistý nikdo ničím.) Ale dost možná to bude jen kvůli tomu cizokrajnému jménu. Jen nevím, jestli je to jméno židovské, „tatarské“, muslimské či jaké vlastně?!

Ono je to vlastně jedno. Hlavně že se o ní píše! Určitě proto, že je to blondýna –podobně jako Monika Babišová. Nehledejme v tom žádné spiknutí nejmocnějších vládců světa! Život nebývá až tak složitý, jak se na první pohled zdá. Někdy je naopak velmi jednoduchý, ba prostinký.

Na straně číslo 2 je řeč o komunálních volbách, do nichž ANO 2011 hodlá nasadit na 450 svých kandidátů. Zmínka je tam jak o P. Nacherovi, kandidátu na pražského primátora (mezitím se stal volební „dvojkou“), tak i o P. Vokřálovi a T. Macurovi, primátorech největších moravských měst – Brna a Ostravy. Oba dva prý budou svůj mandát obhajovat a počítá se s jejich znovuzvolením. Jenom aby! Nebyl bych si tím tak jistý!

K těm dvěma „recyklovaným“ politikům si dovolím připojit malou poznámku: Jak známo, také velká města, podobně jako Praha, mají své „náplavy“. (Praha má prý spoustu Moraváků, což některým Pražákům vadí. Kdo viděl film „Světáci“ o partě venkovských fasádníků, kteří přijeli zachraňovat Prahu, aby lidem nespadly ty baráky na hlavu, jistě pochopí, proč tomu tak je. Pražáci totiž nikdy na práci moc nebyli: spíš na vysedávání po hospodách a „kecání“, které Babiš tak nesnáší.).

K těm „náplavám“ podle jména a podle mého hlubokého přesvědčení patří i brněnský primátor Petr Vokřál. (A co další „Moravák jako poleno“ z Kroměříže – R. Vondráček? Všichni Moraváci dobře vědí, že ta správná, moravská, podoba tohoto příjmení zní: Ondráček nebo Ondrášek.) Jeho jméno moc „brněnsky“ nevypadá. Znalci „hantecu“ mi jistě dají za pravdu. Vokřále, Vokřále, vrať se do Čech! Ty „Brňáku“ jeden!

Na rozdíl od A. Babiše si myslím, že Ostrava by si zasloužila změnu na postu primátora. Chtělo by to nikoli poslušného „úředníčka“ s klotovými rukávy typu Tomáše Macury, ale pořádného chlapa („s gulama“ – jako v případě M. Topolánka), který by to všechno ustál. Něco takového, jako kdysi býval E. Tošenovský (dříve primátor Ostravy, dnes europoslanec za ODS). Jeho hřmotná, nepřehlédnutelná postava, to by byl úplně jiný „level“ regionální politiky.

V porovnání s ním je dnešní primátor T. Macura – s prominutím – takový „za groš kudla“, jak se na Moravě lidově říká. Mezi horníky a hutníky by se mohl jen stěží vydat. Jedině že by jim chodil do kantýny pro svačiny nebo pro nízkostupňové pivo.

─────

Ale abych jen nechválil. Volební noviny hnutí/strany ANO 2011 mají i nedostatky. (Dokonce jsem na těch čtyřech stranách s převahou fotografií našel jeden přehlédnutý překlep.  V dotazu o důchodech byl chybně vytištěn tvar slova: místo „nasnažili“ má být „nesnažili“. Nebuďme puntičkáři! V porovnání s oligarchovou hatmatilkou jsou tyto noviny vrcholem možného.)

Tím hlavním kazem na kráse je to, že všechny články jsou anonymní (chybí i jinak běžně používané šifry autorů) a místo tiráže je pouhé sdělení – zadavatel: Hnutí ANO, zpracovatel: Hnutí ANO. I to je ve skutečnosti „odfláknuto“. Oficiální název Babišova politického subjektu, jak byl v r. 2012 zaregistrován Ministerstvem vnitra ČR, zní: „Politické hnutí ANO 2011“ (= Akce nespokojených občanů). V neposlední řadě tu schází potřebná registrace této tiskoviny, má-li mít jistou periodicitu, u Ministerstva kultury ČR (včetně přiděleného čísla).

Čili: autoři volebních novin se tváří jako profesionálové, avšak ve skutečnosti jsou to jen amatéři a „fušeři“.

Až se vám tyto volební noviny dostanou do rukou, přeji vám hezké počteníčko. Vůbec nejlegračnější byla Babišova odpověď, která se týkala kritiky studentů kvůli slibovanému snížení jízdného. Babiš opět klame – jako vždy. Dotyční studenti totiž neprotestovali proto, že jim chce snížit jízdné (jenom blázen by s tím nesouhlasil), ale proto, že kvůli tomuto plánovanému záměru mají být zkráceny finanční částky pro další rozvoj vysokých škol. Neboli: nula od nuly pojde, jak to v Čechách obvykle bývá! Není nad to, když se voličům říká celá pravda! A nic než pravda!

Nerad to konstatuji, ale je to tak. Babišovy volební noviny sice vypadají z dálky hezky, ale věřit se jim nedá. Andyho „Lepší Česko“ (což to přejmenovat na „Lepšov“?) totiž připomíná známou komunistickou knížku od novináře Julia Fučíka (1903-1943), která měla název: „V zemi, kde zítra již znamená včera“. Obávám se, že Babišovo „Lepší Česko“ je podobným návratem do hluboké, nesvobodné minulosti, o níž se ti starší spoluobčané domnívali, že se již nikdy nevrátí.

Naše společnost (a zejména nejmladší generace) potřebuje jít vpřed, nikoli vzad. Jak říkávali sami komunisté: „Kupředu levá, zpátky ni krok!“ S exkomunisty a agenty StB to jen stěží půjde. Představují balvan, který musí být odvalen, aby se cesta vpřed uvolnila. Horníci z OKD si s tím už poradí: pár rozbušek to vyřeší.

Ale nezoufejte! Již po podzimních volbách (senátních a komunálních) bude líp. I bez Babiše a jeho spolku („Svědkové Babišovi“).

Přeji vám všem hezkou předvolební četbu toho, co pro vás připravil Andy i průvodce jeho tiskovinou – Andík!

Z dálničního přivaděče u Otrokovic na Zlínsku (cestou do ZOO Lešná)

zdraví čtenáře SNklokan-vendelin.jpg

Klokan Vendelín

(červen 2018)

●●●

Dovětek redakce SN:

Volby se blíží. Připravme se na ně!

Babišova předvolební kampaň se začíná rozbíhat v době, kdy elektorát ještě do nedávna mocného oligarchy (se zdánlivě neotřesitelnou pozicí), jemuž se podařilo opít méně přemýšlivou část populace nejprve koblihou (2013) a následně zdarma rozdávanou předvolební knížkou (2017), se začíná povážlivě „scvrkávat“ na pouhé tvrdé voličské jádro ANO 2011.

Na tradiční elektorát (ani levice, ani pravice) se již přestali „nabalovat“ nespokojenci, tzv. protestní voliči z ostatních stran, zejména bývalí příznivci KSČM a ČSSD. Ba naopak: dochází k citelnému úbytku těch, kteří se nechali v uplynulých letech Babišem a jeho nesplněnými sliby opakovaně oklamat a napálit.

V Praze klesly aktuálně preference ANO 2011 dokonce pod dvacet procent. Asi není třeba vysvětlovat, proč o tom sdělovací prostředky zarytě mlčí. A nejen ty Babišovy. „Bobříka mlčení“ už si dává i veřejnoprávní ČT – snad jako přípravu na novou „normalizaci“ a „zelenkovské“ čistky.

Přesto: nenechme se znovu opíjet rohlíkem z Babišových pekáren! „Cinknuté“ průzkumy některých agentur, jež si nechaly dobře zaplatit, na tomto vývojovém trendu nemohou nic zásadního změnit. Jenom hlupák se nechá napálit dvakrát za sebou! (Tyto průzkumy tvrdí, že ANO 2011 má stále 30 procent. Kde by je vzalo?!)

Také A. Babiš začíná tušit, že čím dříve dojde k předčasným volbám, tím lepší výsledek to pro jeho hnutí/stranu ANO 2011 bude znamenat. Letos na podzim by mohl představovat volební zisk „anonistů“ ještě 20-15 procent. Na jaře 2019 to už bude jen 15-10 procent. S tím se menšinově vládnout nedá. A vstup do koalice s tak nevyzpytatelným partnerem, jakým Babiš byl a je, nebude žádný realisticky smýšlející politik riskovat. Proč by to dělal?

Jistě se toho nedopustí ani komunisté, třebaže podlehli Babišově lákavé nabídce participace na vládě ‒ formou tolerance. Příště by za to zaplatili „krvavou“ daň: do PS by se již nikdy nedostali. V té době (na jaře 2019), kdy k předčasným volbám nejspíš dojde, bude mít ČSSD po „pohřbu“ a její právníci se budou věnovat pozůstalostnímu řízení. Dobře jim tak! Neměli do té Babišovy oprátky podruhé strkat hlavu.

Nebuďme však pesimisté! Vždyť léto je v plném proudu a sluníčko svítí jako o závod. Proto hezký zbytek léta! A nezapomeňte, že na podzim se konají volby! Pro budoucnost této země budou možná důležitější, než byly ty z října loňského roku.

24. 7. 2018

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář