Jdi na obsah Jdi na menu
 


Splacený dluh rodině Mašínů – Mgr. Bc. Jan Kopal

27. 8. 2019

Když byl roku 2017 vrácen rodinný statek Zdeně Mašínové, zrodil se plán na přestavbu Mašínova statku do podoby Památníku tří odbojů v Lošanech. Není náhodou, že se tak stalo v bytě známého badatele a zakladatele skupiny Taxmeni Jaroslava Čvančary. Následně vznikl zapsaný spolek, který si vetknul za cíl vytvořit na tomto místě veřejně přístupný památník a jeho prostřednictvím uchovat památku a odkaz generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny, která ve XX. století přinesla velké osobní oběti v boji za vlast, svobodu a demokracii. Tento spolek dnes reprezentují: spisovatel a vydatel Jiří Padevět, historik Petr Blažek a podnikatel Jiří Klepsa.

Původní rodný dům Josefa Mašína ztratil mnohými přestavbami svůj charakter. Stopu autenticity tak nese především zdivo a klenuté místnosti v přízemí. Ve vstupní místnosti je ve dvou protilehlých nikách instalován text dopisu Josefa Mašína, kterým se loučí se svou ženou a dětmi. Zachycení okamžiku plného lásky, bolu i odhodlání, s vědomím přicházející smrti zpřítomňuje muže, který prožil dva odboje a jeho odkaz zrodil další. Rozlehlý hospodářský dvůr původního statku zůstává prázdný. Je připravený přijmout větší množství návštěvníků a bude sloužit jako zázemí při slavnostech a společenských akcích.

Památníkem bude prostoupen rodinný příběh z dob, kdy se vlastenci museli třikrát postavit na odpor. Nejdříve proto, aby Československo mohlo vzniknout, podruhé proto, aby nebyl zničen nacisty zvenčí a nakonec proto, aby nebyl zničen komunisty zevnitř. Rodina Mašínů nikdy neváhala se postavit zlu ani se zbraní v ruce. Památník bude důstojným poděkováním a formou veřejné sbírky na něj může přispět každý z nás (číslo účtu je: 962258010/5500). Spuštěny byly také samostatné webové stránky na adrese www.masinuvstatek.cz, kde zájemci naleznou veškeré informace.

U příležitosti 123. výročí narození generálmajora Josefa Mašína byla také znovu vydána kniha učitele Jaroslava Procházky „Sestupme ke kořenům“, která poutavým způsobem vypráví nejen osobní příběh Josefa Mašína, ale také celého rodu Mašínů. Druhé vydání je doplněno o aktuální fotografie a úvod historika Petra Blažka.

Rozhodující myšlenkou je zachování památky a odkazu generálmajora Josefa Mašína a členů jeho rodiny, kteří jsou symbolem ryzího vlastenectví, hrdinství, cti, odvahy, spravedlnosti a boje za svobodu.

Mgr. Bc. Jan Kopal

─────

Poznámka redakce SN

Tištěné i internetové SN se věnovaly a věnují osudům Mašínovy rodiny dlouhá léta. Zájemce proto odkazuji na tyto články (zde jsou uvedeny také odkazy na jiné publikované materiály s touto problematikou):

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--1.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--2.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--3.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář