Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lázně uzavřené ‒ František Růžička

20. 8. 2020

V návaznosti na celostátní opatření v době koronavirové došlo k uzavření nejen restaurací, společenských místností, ale i jednotlivých lázeňských domů. Někde to vzali šmahem, jinde postupně. Že to způsobilo starosti, zejména po stránce personální, netřeba ani zmiňovat. Někde se pracovníci přesouvali podle toho, jak bylo potřebné, někteří měli dovolenou, ošetřovné pro děťátka a podobně. Stručně: kde,  jak, takže to nelze paušalizovat. Obecně lze uvést, že nové hosty nebylo možné přijímat od poloviny března, koncem měsíce se zavíral celý provoz.

Lze připomenout, že ve Františkových Lázních byl v červnu před patnácti lety otevřen zkušení provoz v komplexu Aquaforum, svět vody a relaxace. Na jeho provoz si návštěvníci lázní velice brzy zvykli, a to nejen ti ubytovaní v samotném areálu Spa Resort Pawlik, ale i v jiných lázeňských domech, rovněž také domorodí obyvatele i hosté z dalekého okolí. Právě v tomto zařízení, stále značně využívaném, se tak času uzavírky využilo k opravám, vylepšování, důkladnému úklidu, čištění bazénů, osazení nových turniketů, zámků na skříňkách, výměně podlah ve sprchách, úpravě nové odpočinkové zóny. Jde o zásadní úpravy pro zlepšení kvality poskytovaných služeb, ke komfortu hostů, což za běžného provozu není možné, jak uvedl ředitel resortu pan Nedbalý. Změnil se například celý vstupní prostor, restaurace (vzniklo nových 150 míst k sezení), bufet. Ve venkovní části pak nová terasa s letní scénou, v těsném sousedství Café Altán se širokou nabídkou občerstvení, příležitostně bude využit i pro speciální grilovací večery. Podobně tomu bylo také v dalších hotelích.

Ředitel Aquafora pan Dušák neopomněl podotknout, že díky tomu malinkatému viru budou daleko menší i oslavy jejich významného výročí. I tak jsou spokojeni, vždyť za dobu provozu zde bylo 3,2 mil. koupajících se návštěvníků. Měsíčně se při uzavření ale přišlo o 250 tisíc návštěvníků, což představuje značnou finanční ztrátu. Z provozních důvodů se dříve zavřelo tak na týden. Na základě připomínek lze dodat, že v areálu není k dispozici minerální voda. Česká legislativa totiž toto neumožňuje u umělých bazénů a koupališť. Do dalších sezón bude nutné věnovat zvýšenou pozornost veškeré technice, která stárne a začíná zlobit. Po novém otevření celých lázní se ale i nadále počítá s dalšími dílčími uzavírkami, například od června části Kolonády Solného a Lučního pramene. Do konce října bude uzavřen i Luční pramen. Důvodem jsou nutné opravy vnitřku pavilonu.

Přesto lze s radostí konstatovat, že – lázně všeobecně – se postupně vrací k normálnímu lázeňskému životu. Generální ředitel a. s. Ing. Ciglanský při hodnocení roku 2018 uvedl, že lázeňské hotely navštívilo přes 20 tisíc hostů, z toho přibližně 40 % ze zahraničí. Jezdí sem především za jedinečnou slatinou, nejvíce hostů si zde léčí pohybový aparát. Dále následují nemoci oběhového ústrojí, u žen léčba gynekologická a v poslední době přibývají pacienti po léčbě onkologické. Dle údajů jsou zdejší lázně oblíbené zejména u hostů v důchodovém věku, nenáročný terén je pro ně vítaným činitelem při zdravotních procházkách. Organizačně má a. s. dvě dceřiné společnosti – Aquaforum a Imperiál.

Při Krajském úřadě v Karlových Varech vzniklo profesní sdružení Medispa, jehož hlavním úkolem je sledování kvality poskytované lázeňské péče. Na celostátní úrovni pak působí Svaz léčebných lázní ČR. Pro rok 2020 se počítá s opravou domu Belevue a propojením s domem Belveder. Pokud bylo zmíněno zařízení Spa Resort Pawlik, dodejme, že v areálu je v provozu i Lázeňská klinika.

Lékařka MUDr. Godočíková uvádí, že lázeňství má u nás dlouholetou tradici. Říká: „Města jsou situována do klidných lokalit obklopených krásnou přírodou, v blízkosti je přírodní léčivá minerální voda, zde také slatina a přírodní vývěr kysličníku uhličitého. Počátkem března byl evidentní strach klientů a pacientů vzhledem k výskytu nového koronaviru. Nikdo nevěděl, jak se bude chovat, nikdo na to nebyl připravený. Po vyhlášení nouzového stavu jsme šili nedostatkové roušky, obstarávali dezinfekci, štíty pro první linii zdravotníků. Teď už by strach škodil, je potřebné zmobilizovat zdravý selský rozum. Právě proto je velmi vhodná lázeňská léčba k eliminaci strachu. Doporučujeme pobyt na čerstvém vzduchu, na slunci s příjmem vitamínu D. Kromě nemocných a starších klientů dnes přijíždějí i rodiny s dětmi, pro které je to únik od rychlého životního tempa. Máme připravené dětské procedury včetně masáží. V zařízení praktikujeme i kyslíkovou terapii – pacienti vdechují kyslík při vyšší koncentraci, než je běžně ve vzduchu. Při nedostatku O₂ dochází k poruchám paměti a všeobecně ke snížené výkonnosti. Všem příchozím přejeme příjemný pobyt a posílení svého zdraví.“

K nahlédnutí do některých jednotlivých lázeňských domů se ještě vrátíme samostatnými články. Dnes (druhá polovina července) můžeme po vlastním pobytu konstatovat, že lázně opravdu pozvolna ožívají. Některé domy jsou ještě uzavřené, v mnohých jen s rozpačitostí sdělují, že vydané vouchery již nepřijímají, údajně pro krátkodobé pobyty (6-7 nocí) mají obsazeno do konce října. Jsou vázáni limity!!! Je to poněkud nepochopitelné. Jenže: každý podnikatel se chce „zahojit“ v důsledku výpadku.

Tržba je tržba, kšeft je kšeft. Pro objektivnost nutno dodat, že pro delší pobyty (14-21 dní) jsou kapacity ještě dostupné. Jenže – pro starší klientelu (65+) již finančně hůře dostupné. Třeba pro tuto kategorii přijde před Vánoci ještě nějaká další podpora. Není od věci zeptat se veřejně, kdopak takové limity vydává. (???)

Odpověď se brzy objevila. Po vlnách ČRo finanční odborník pan Kovanda uvedl, že lázeňská zařízení mají strach. A to z toho důvodu, že úhradu vydaných voucherů musí nejprve posvětit Komise EU. Bravo. To je ta vybojovaná svoboda a samostatnost!

Pro dokreslení ještě statistický údaj na závěr. Lázeňská zařízení jsou všeobecně (celoplošně) obsazena v této době pouze na 40 procent. To se nám to hospodaří a podniká podle cizích noteček… Tak večer třeba do Sadové. Ale máte smůlu, právě tam je po 18. hodině už zavřeno (platí pro restauraci a kavárnu, tančírna bez nočního provozu). Půjdete-li od Františkova pramene po Národní třídě vzhůru, napočítáte před hotely sedm (7) předzahrádek. V provozu pouze dvě (2). Ale ten klídek…

František Růžička, České Budějovice

p15307771.jpg

Vnitřní bazény

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář