Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel Jaroslav Burianec – PhDr. Rostislav Janošík

16. 9. 2015

Během letošního léta nás zastihla již druhá smutná zpráva. Dne 29. srpna 2015 zemřel ve věku 86 let po delší vážné nemoci spolupracovník naší redakce – pan Jaroslav BURIANEC. Čtenáři tištěných i internetových SN ho znají jako autora řady zajímavých statí. Naposledy jsme publikovali jeho článek k loňskému 130. výročí narození druhého čs. prezidenta Dr. Edvarda Beneše. (Pozn. 1)

Pan J. Burianec patřil ke stoupencům politiky významných osobností Agrární strany – Antonína Švehly a Rudolfa Berana. Po listopadu 1989 pomáhal obnovit činnost Republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu, jež navazovala na činnost prvorepublikové Agrární strany. Jako tajemník této strany věnoval nemálo sil úsilí o rehabilitaci bývalého předsedy Agrární strany a ministerského předsedy R. Berana (1887-1954).

Přes neúspěch dosavadních snah o narovnání dosud stále ještě pokřiveného obrazu tohoto politika se J. Burianec rozhodl osobnost R. Berana přiblížit široké veřejnosti v knize „Rudolf Beran, oběť komunistické msty“, která vyšla v roce 2013. (Pozn. 2) Křest této publikace se konal před rokem – u příležitosti 60. výročí úmrtí R. Berana v komunistickém vězení. (Pozn. 3)

Věřím, že snaha J. Buriance o rehabilitaci R. Berana i prvorepublikové Agrární strany v očích veřejnosti, se nakonec dočká ocenění, jakého si zaslouží. Škoda jen, že J. Burianec prožil poslední měsíce svého života s pocitem, že tomu tak není.

Čest jeho památce!

15. 9. 2015

PhDr. Rostislav Janošík

 

Poznámky:

  1. SN č. 6/2014 (viz ZDE).
  2. Článek „Nová kniha o R. Beranovi“ - viz SN č. 10/2013 (ZDE).
  3. Fotografie z tohoto křtu si lze prohlédnout v rubrice „Fotoalbum“: Křest knihy o R. Beranovi (ZDE).

burianec-parte.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jaroslav Burianec - oběť komunistické msty

(přátelé z okruhu agrární strany, 16. 9. 2015 15:36)

Málokdy byl a je někdo tak autentický jako publicista, spisovatel, historik a politik, slušný člověk, JAROSLAV BURIANEC, který se zastal Rudolfa Berana. Zejména v knize "Jaroslav Burianec-Rudolf Beran oběť komunistické msty".

Přesně podle názvu knihy odešel na věčnost, kde blízcí mají pochybnosti, které vždy komunisté, jejich sametoví pokračovatelé vyvrátí, že prý je všechno OK, tedy úředně vpořádku. Asi tak, jak dohledáním řady hrobů politických vězňů či jen obětí na útěku, kde vyjmenuji případ hrobu pana Hasila, který je vyhledáván po léta panem Hermanem ministrem kultury ČR. Jedině z této dílny okolo ÚSTR a ÚDV byl úspěšně dohledán hrob a pak ostatky StB ubitého faráře Josefa Toufara, který byl díky tomu podruhé, důstojně pohřben 12.7.2015 v Číhošti.

Podaří se najít hrob Rudolfa Berana?
Pomůže otázka položená v knize "Jaroslav Burianec-Rudolf Beran oběť komunistické msty" k rehabilitaci Rudolfa Berana a dalších obětí komunismu? Pomůže i k udržení hrobu Jaroslava Buriance v úctě - kde by měl mít na desce vyryto:
"Jaroslav Burianec - oběť komunistické msty" !

Čest jeho památce, vzpomínku na dobré i jeho zastání se řady podobných případů od člověka slušného - doslovba až za hrob, který se obětoval za pravdu o agrární straně. Za hrob! Kde nejde o nějakou společenskou frázi, ale smutnou skutečnost, po 25ti letech sametu................................