Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová generace – František Růžička

30. 9. 2016

Budou volby, budou. Takový už je koloběh politického života. No, a pokud jde o občana jako voliče, tak mnohé to ani nevzrušuje, mnohé to naopak irituje, aby přišli zvolit někoho jiného. A ti v počtu nejmenším již ladí svoje hlasivky, aby potenciální voliče ovlivnili ve svůj prospěch.

Tentokráte půjde především o volby krajské, kde se bude rozhodovat o tom, zda černí vzadu (Hnutí ANO 2011) převezmou některá krajská křesla dosavadní vládnoucí ČSSD. Nebo že by byl ještě někdo černější? Uvidíme. Tady, na jihu Čech, se objevilo nové volební uskupení nazvané právě tak, jak bylo uvedeno v názvu článku. Ani bych o tom nevěděl, nebýt náhodně předloženého inzertního plátku „Ahoj rodino“, který vychází jako měsíčník a je rozšiřován právě jako inzertní tiskovina po městě.

Nahlédneme-li do inzerovaného volební programu tohoto uskupení, nejspíše ani nemáme čemu se obdivovat, čím být povzneseni nad všední předvolební hantýrkou. V dopravě je to dálnice D3 a D4, což je bolest předcházejícího čtvrtstoletí. Právě tak nedostatky ve zdravotnictví, v sociálních službách, v péči o seniory. Krajské dotace jsou netransparentní, školství, sport a mládež potřebuje více volnočasové aktivity. Úřady zase efektivní komunikaci, zemědělci podporu prodeje místních potravin, stejně jako jihočeské spolky, organizace, kluby a dobrovolníci. No vida ‒ a je skoro vymalováno.

Budeme-li pečliví, nemůžeme si nevšimnout, že vzniklo i další volební uskupení pod názvem PRO 2016. V čele bude kandidovat šachová mistryně Eliška Richtrová, velice známá z podrazu na hnutí ANO, za které kandidovala do městského zastupitelstva v posledních volbách. Nechtěl bych provokovat, ale zdá se, že na té radnici je bez jejího protestování už více klidu…

Podle odborných agentur vychází předvolební hodnocení v těchto číslech: ČSSD (staronový kandidát na hejtmana J. Zimola) 20,2 %; ANO (R. Maxová) 17,1 %; KSČM (P. Braný) 16,3 %; Jihočeši (P. Hrach) 12,3 %; ODS (super předchozí hejtman J. Zahradník) 8,7 %; KDU-ČSL (P. Talíř) 6,9 %; TOP v trojkoalici (J. Švec) 4,7 %; dál už počty celkem nezajímavé. Ale – nechme se překvapit, on čert nikdy nespí! Třeba budeme překvapeni, koho budou koupat v té kleci, co právě postavili kolem Samsona. O tom ale až zase příště.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář