Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obří stavba – František Růžička

6. 9. 2016

Další obří stavba má vyrůst téměř v srdci jihočeské metropole. Tak zvěstoval jihočeskému čtenáři Českobudějovický deník (červen) a další jeho tiskoví spoluputovníci. Ten, kdo život se všemi stavebními peripetiemi sleduje podrobněji, byl u zdroje informací podstatně dříve. Záměr zastavět nepříliš velký prostor u Modré hvězdy (exponovaná lokalita křižovatky Mánesovy a Lidické) nepřinesl místním občanům žádné nadšení. Ba naopak. Další z volných prostorů ve vnitřním městě bude uloupen pro mrzké developerské záměry, což jsou pouze osobní zisky magnátů. Je otázkou, jakou měrou se na nich podílí i samotná metropolitní radnice či jihočeský hejtmanát s vedením vzniklým podle dřívějších volebních výsledků. Nechají se vyjmenovat další lokality města, které tuto úvahu jen a jen potvrzují. Zeleně a okrasných prostor ubývá, staví se centra, na kterých se objevují reklamní nápisy „K pronájmu“. Nedaleký „parkovací dům“ na pietním místě po židovské synagoze (naproti zimnímu stadionu), postavený s velkou pompou dřívějšího vedení magistrátu (Thoma + Popelová), denně nabízí cca 200 volných míst, na kterých nikdo nemá zájem parkovat. O prostory v „City“ se lze vyjádřit obdobně. Ani „Gerbera“ (dříve sídlo JčKV KSČ) na druhé straně křižovatky není činností s vhodnou nabídkou pro občany přetíženo. Už i boxeři odumřeli.

Takže jsme zlikvidovali školní jídelnu (již dříve zájezdní hostinec) a postavíme další megalomanský záměr nazvaný Administrativní centrum PIANO. Obsah: desítky parkovacích míst (za drahý poplatek), kanceláře (plné město s nabídkami pronájmu), obchody (mimo tradiční cesty občanů)… Možná že podzemní garáže budou čekat na další stoletou vodu a připlouvající pramičky. Plášť budovy by podle projektu měl připomínat bílé a černé klapky piana. Dodejme, že stavba se měla realizovat již dříve, ale… ale všeobecná krize myšlení vyústěná v krizi finanční nám to trochu pozdržela. Lakonicky dodejme, že za koupí prostoru stála pražská (jak jinak) společnost Business Center. No a ovšem, investor je přesvědčen, že České Budějovice nedisponují dostatečným množstvím kancelářských ploch, které jsou na úrovni současnosti… Bodrý Budějičák však má na paměti, že obdobný projekt „Černý pelikán“ spadl pod stůl. Snad nejen díky krizi, ale také díky odbojnosti občanů v dané lokalitě.

Chudáci na Pražské, kde se teď buduje něco, co snad z jihočeské metropole udělá přestupní stanici do bruselských výšin. Kdo to ještě neví – nedávno postavené OC IGY (sál Bazilika, kompletní fitness s bazénem a relaxačním vybavením) se náročnou cestou odbourává a bude se přestavovat na další multikino s 9 sály. Jako by nám nestačilo to ve Čtyráku… A můžeme ještě připomenout „Rejnoka“.

Myslí si snad opravdu někdo, že se zde zjeví kupní síla konkurující „Václaváku“?

Na závěr se zadívejme na „zlatou“ červenou stužku. Stavby „Piana, OC IGY i pavilonu v nemocnici“ realizuje stavební firma „Metrostav“… Že by snad převzala stavební patronát nad naší jihočeskou metropolí? Musím dodat, že se chová dosti nevybíravě. „Má dostatek právníků, a tak na vás podají oznámení, že nás obtěžujete svými protesty“ (verbální noční potyčka s vedoucím pracovníkem na stavbě při rušení nočního klidu). No řekněte, není lepší lehnout si u Maláku? Tam už se možná nic stavět nebude. Ani protipovodňové zábrany…

František Růžička (Hlas svědomí)

p1320606.jpg

Nový parkovací dům stále s nenaplněnou kapacitou

p1340457.jpg

Lokalita Modrá hvězda se školní jídelnou

p1350233.jpg

Piána, která vyrostla na náměstí

p1350249.jpg

Metrostav začal stavět

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář