Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaření po anglicku – František Růžička

6. 9. 2016

Rozhodně mne nemusíte podezírat, že bych chtěl dělat reklamu obchodnímu řetězci Lidl, který ve svých prodejnách nabídl zákazníkům takovou malou kuchařku s výběrem několika anglických laskominy (steaky, pudinky, dortíky) v rámci akce „Britský týden“. No nekupte to, když je to tak „laciné“…

Nechme ale laskominek i celé prodejní reklamy a nahlédněme raději přímo do Londýna. I ten, kdo tam ještě nebyl, bude jistě znát, nebo i třeba něco vědět, o světoznámých věžních hodinách a zvonu Big Ben. Tato pamětihodnost ztratí na čas svůj hlas, neboť již potřebuje nutnou opravu, která má vyjít na 42 milionů dolarů.

Připomeňme, že Alžbětina věž (přejmenována v roce 2012 u příležitosti diamantového výročí královny Alžběty) byla postavena po požáru Westminsterského paláce v roce 1834. Její výška je 96,3 metrů, hodinový stroj má tři ozubená soukolí poháněná kyvadlem. Ručičky jsou posunovány pomocí převodů poháněných hřídelí a chod je kontrolován dvojitým tříramenným krokovým kolem.

Buď jak buď, je to úžasná práce hodináře Edwarda Denta podle návrhu právníka, politika a amatérského časoměřiče Denisona za asistence královského astrologa. Soukolí odbíjí každou hodinu jenom vlastní vahou. Délka kyvadla je 4,4 m a váží 310 kg. Soukolí zvonkohry má čtyři menší zvony se srdci napojenými na ocelové dráty, zvoní každých 15 minut. Seřizování hodin se provádí zasunutím staré pence pod závěs kyvadla, čímž se posune jeho těžiště. Natahují se ručně třikrát týdně, jejich natažení trvá déle než hodinu a musí se přerušit hra zvonkohry. Hodinový stroj zabírá prostor 4,7 x 1,4 m a váží 5 tun. Rám tvoří nosníky z lité oceli. Hodinová ručka je vyrobena ze zbrojařské oceli, její délka je 2,7 m a váha 300 kg, minutová pouhých 100 kg… No řekněte, není to úžasné???

Historie těchto netuctových hodinek uvádí, že se také občas zastavily. A to na Nový rok 1962 vinou velkého nánosu sněhu na ručičkách. Dále v roce 1976 pro opravu (26 dní), v roce 2005 (na dvě hodiny) kvůli revizi hřídelí a v roce 2007 z důvodu šestiměsíční rekonstrukci a osazení elektromotorem… Generální rekonstrukce je teď připravena na rok 2017 a potrvá tří roky.

Věřme, že se ve Velké Británii (zatím ještě GB) i jejím centru Londýně čas nezastaví na věčné časy. Víme dobře, jakou polemiku vyvolalo nedávné hlasování o vystoupení z EU (Brexit). Dovoluji si nadhodit, že snad ani volba nového londýnského primátora tolik rozruchu nenadělala. Snad právem se lze ptát: „A jak to bude dál…?“

Kdo pozorněji sleduje toto dění, musí si uvědomit, že britská imigrace již dávno nabrala na síle, stále hlasitěji se hlásí o slovo a nyní žádá své „rovnoprávné“ postavení (v regionu, městě, následně ve státě). Nový primátor vyrostl z rodiny pákistánského řidiče. Pákistánců je v Londýně podle údajů 2,7 %, muslimů 12 %. Odborníci (politologově a novináři) tvrdí, že Londýn je světem sám pro sebe. Kolečka (sebezáhuby??) se točí pomalu ale jistě. To dokazuje i vnitřní politika GB. Socialista Ken Livingston odmítal slavit den svatého Jiří, patrona Anglie, stále více peněz vynakládal na svátky sikhů, Irů a černochů, prosadil umístění sochy Nelsona Mandely na Trafalgarském náměstí, propagoval multikulturismus, došlo k zástavbě City o mrakodrapy… Krok za krokem, kapička za kapičkou…

Ano, lze to nechat koňovi, ten má daleko větší hlavu… Nový muž v čele Londýna – Sadiq Khan – bude zcela zákonitě představitelem nové, nastupující generace. Vystudoval Oxford, seznámil se s mnoha v budoucnu vlivnými personami. Je označován za levicového ideologa a sektáře. Ve své politice údajně nebyl muslimským poslancem, jeho volební obvod však má značnou koncentraci muslimů, sepětí je zřejmé. On sám sice nikoho nenapadá, ale jde cestou politické přijatelnosti… Zatím.

Tak jo. Nechme to koňovi…

František Růžička (Hlas svědomí)

p1250397.jpg

Věž a část Westminsterského paláce

p1250401.jpg

Pohled na věžní hodiny

p1250413.jpg

Slavný bojovník a politik (bez doutníku)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář