Jdi na obsah Jdi na menu
 


Umění ve městě – František Růžička

29. 9. 2017

Ani se tomu nechce věřit, že již deset let chodíme po jihočeské metropoli v letních měsících kolem různých, někdy až nepochopitelných uměleckých výtvorů. Právě před těmi deseti roky dokončil VŠ uměleckoprůmyslovou v Praze student Michal Trpák, který svou diplomovou práci s názvem HUMANOIDI vystavil před budovou ČNB na Lannově třídě. Pochopitelně vzbudila značnou polemiku. Jeden ze (zlých) jazyků prohlásil, že to si jdou ODSáci pro odměny za to, co nejen na místní radnici spáchali…

Právě tato překvapivá výstavka byla impulzem k založení tradice letních sochařských výstav. Za uplynulá léta do tohoto projektu postupně přicházejí noví umělci, se známými i neznámými jmény, dokonce i ze zahraničí. Dokumentuje se tak neutuchající nadšení nejen jejich, ale všech, kteří se na ní podílejí, i podpora města.

Jednotlivá díla, umístěná ve veřejném prostoru měst České Budějovice, Hluboká nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí, jsou přístupná bez omezení. Další jsou ve výstavních prostorách: Galerie Mariánská, Alšova jihočeská galerie ‒ Wortnerův dům a Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou.

Letošní ročník je ještě doplněn křtem knihy „10 let umění ve městě“ (Dům u Beránka). Vystavujícími umělci jsou: Michal Gabriel, Miloslav Fekar, Zdeněk Ruffer, Michal Trpák, Josefína Jonášová, Ondrej 4, Richard Kočí, Eva Roučka, Veronika Psotková, Jakub Flejšar, Ondrej Svoboda a Jan Šácha.

Přijďte se zamyslet nad jejich výtvory… Na fasádě Černé věže (pohled od náměstí) se znovu objevila práce Michala Trpáka – laminátová moucha, nazvaná „Co je štěstí?“. Ještě před nedávnem tam byla figurína oblečená do dresu coby maskot MOTORU CB. Hokejistům však štěstí pro postup do vyšší soutěže nepřinesla. Třeba je to také dobře.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1410258.jpg

Člověče nezlob se

p1410260.jpg

Hlídací pes před radnicí

p1410294.jpg

Srdce (s otazníkem)

p1410304.jpg

Záda

p1410313.jpg

Neznámý politik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář