Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Guláš si dám, ale volit vás nebudu!“

23. 9. 2018

Věta v titulku tohoto článku vyjadřuje vzkaz řadového Pražana, který už nějakou tu volební kampaň zažil. Všechno tu už doopravdy bylo – včetně těch klobás i guláše.

K tomuto opatření se prý odhodlalo vedení Babišovy politické divize Agrofertu poté, kdy zjistilo katastrofální propad volebních preferencí v Praze. Guláš bude servírovat osobně nový volební lídr ANO 2011 za Prahu: bankéř, vytažený nedávno jako králík z klobouku samotným Babišem, s typicky „pražským“ jménem – Petr Stuchlík.

Že by tento Moravák ze Zlína dokázal oslovit životem protřelé Pražáky, to nemůže myslet nikdo vážně. Jeho šance jsou nulové. Babišovi se tato hostina pořádně prodraží.

Ale nechme se překvapit! Zatím se to ještě nikdy nestalo a nedojde k tomu ani tentokrát. Přinuťte líné kapry, aby si vypustili vlastní rybník! Proč by to dělali? Až k tomu skutečně dojde, začne se možná zeměkoule otáčet opačným směrem. Nechme se překvapit!

─────

Pro letošní volby je typické, že na všech billboardech je opět vyobrazen příslušný kandidát a spolu s ním mobil držící A. Babiš. A aby každý volič rozuměl tomu, proč má dotyčný kandidát ANO 2011 Babišovu podporu, je tam zmínka o tom, že XY má číslo na Babišův mobil. Celé toto sdělení zní takto: „Prahu (Brno, Ostravu…) řešíme přímo a hned. XY (Petr, Tomáš…) má číslo na můj mobil.“ Jak prosté!

Všichni teď pochopí, že ANO 2011 je centralistická, jednou osobou řízená strana („vůdcovského“ typu), kde šéf přes mobil zařídí vše. Obecní ani městská zastupitelstva k tomu potřebovat nebude. (Proč tedy pořádat komunální volby?) To je demokracie à la Babiš. Kdepak demokracie! Je to čistý fašismus!

Letošní volební kampaň Babišova politického uskupení ANO 2011 budebabis--lepsi-cesko.jpg ve znamení jiného sloganu než minule. Ještě před prázdninami distribuovala Mafra volební noviny s heslem „Lepší Česko“. Zřejmě došlo k chybě v překladu z agrofertštiny do češtiny, protože nové heslo nyní zní takto: „Uděláme Česko bohatší.“

Pokud to někomu připomíná loňské ústřední heslo ČSSD („Když bohatne země, musí bohatnout i lidé“), bude do dozajista náhoda. Spíš to vypadá tak, že se Babiš inspiroval u amerického prezidenta D. Trumpa. Ten totiž vyhrál prezidentské volby na podzim 2016 se sloganem „Udělejme Ameriku znovu ohromnou“ (Make America great again).

Ví to každý školák: opisovat se nemá. Od nikoho. Obvykle opisuje ten hloupější od toho chytrého. V případě D. Trumpa a A. Babiše to vyjde nastejno. Chytrý není ani jeden z nich. Volební slogany jim stejně vymýšlejí celé týmy specialistů na PR a marketing.

─────

Babišovu spolku politických zoufalců, kteří si říkají „ANO 2011“ (= Svědkové Babišovi), začíná téci do bot. Blíží se totiž komunální volby, které ukáží, jak na tom babišovci ve skutečnosti jsou. Nikoli to, co říkají „cinknuté“ výzkumy volebních preferencí, které se zřejmě provádějí poblíž budovy Agrofertu na Chodově nebo v Průhonicích, ale jaká je doopravdy reálná šance obhájit vítězství z roku 2017.

V Praze jsou údajně „anonisté“ na 14 procentech a před nimi se ocitli Piráti s více než dvaceti procenty. To by měli být vítězové voleb. Nedopadnou však stejně jako Krnáčová a spol.? Vždyť ve svých řadách mají jen samé nezkušené lidi! I v případě vítězství by si museli přivést na magistrát zkušené a politicky nezávislé odborníky. V Praze, kde se soustřeďuje vědecká a intelektuální elita národa, by to neměl být problém.

O našem hlavním městě je známo, že tady není nikdo prorokem. Platilo to i za minulého režimu, i když se komunisté tvářili, že pevně třímají otěže své vlády. Nebylo tomu tak a není tomu tak ani dnes. Po neúspěchu A. Krnáčové nemá Babiš Prahu jistou. Prohraje-li tady boj o primátora, bude to indikátor toho, jak dopadne v celé republice. Zřejmě to žádná sláva nebude.

„Anonisté“ se až doposud chovali tak, jako by to tady měli propachtované „na věčné časy“, jak kdysi hlásali i komunisté. Neměli a nebudou mít. Lidem už se začínají otevírat oči a volit je nebudou. Babiš by si proto měl v předstihu začít balit „fidlátka“.

Cesta na Slovensko (či někam jinam, kde ho budou chtít) ještě není zcela „zarúbaná“, ale brzy může být. Nebude to trvat dlouho a také u našich východních sousedů se k moci dostane nová garnitura: nikoli ta stávající, polomafiánská parta okolo R. Fica, nýbrž politici slušní a nezkorumpovaní. O tom byly mimo jiné občanské protesty po zavraždění novináře J. Kuciaka.

Babiš by proto neměl ztrácet čas, protože svět okolo nás je v pohybu. Za rok může být všechno úplně jiné než dnes: u nás i v Evropě a ve světě.

5. 9. 2018

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář