Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tančírna – František Růžička

2. 9. 2018

V měsíci červnu byla ve výstavní síni českobudějovické radnice zahájena výstava „České Budějovice za 1. republiky“ u příležitosti 100. výročí vzniku ČSR. Nejspíše budeme muset v letošním roce přehlížet, že většina kulturních a společenských akcí bude probíhat pod tímto nosným mottem. Pořadatel… Statutární město České Budějovice a Jihočeské muzeum.

Jakoby v návaznosti byla uspořádána nápaditá akce nazvaná Tančírna pod Černou věží. Od sobotního časného rána (14. 7.) se na náměstní Přemysla Otakara II. připravovalo kryté mobilní podium pro muzikanty, Retrokavárna a další potřebné technické zabezpečení. Popolední prška sice vyvolala vrásky na čelech pořadatelů a zabezpečujícího personálu, nicméně v odpoledních hodinách se počasí umoudřilo a při jejím závěru bylo možné konstatovat, že akce byla velice zdařilá.

Swingové odpoledne, ve kterém zahrály Old Steamboad Jazz Band, Rozhlasový swingový orchestr a Orchestr Ježkovy stopy, nenechalo mnohé taneční páry jen tak volně sedět v povzdálí. V zakryté stanové Retrokavárně, kde byl vstup v dobovém oblečení, bylo možné dát si výbornou kávu i dobré občerstvené (podle prvorepublikových receptů).

Zajímavým počinem byl prodejní způsob vína z vinařské oblasti VIPAVA. Zahrnuje přes dva tisíce hektarů a je součástí vinařské oblasti Primorsko, jehož další součástí jsou Goriška Brda, Koper a Kras. Údolí je jedním z největších regionů ve Slovinsku, těží především z příznivého dopadu klimatu středomoří. Dovoz a distribuci zajišťuje společnost Dornberg. Předvedena byla celá paleta těchto vín, jejichž výroba je přísně dozorována Slovinskou asociací vinohradníků a vinařů. Při výrobě nesmí být použita žádná redukce kyselin, nebo naopak umělé zvýšení jejich obsahu. Známka „ZGP“ znamená zaručený a kontrolovaný zeměpisný původ… Zdejší servis: 50 korun záloha na skleněnou číši a dobrovolný příspěvek do kasičky za ochutnávku. Plné lahve k mání s dostatečným výběrem.

Celé náměstí bylo pro motoristy od dopoledne uzavřené, neboť doplňkovou akcí byla přehlídka veteránů. Krása nad krásu, vše naleštěné, řidiči, řidičky i spolujezdci rovněž v dobovém ustrojení, radost pohledět. Poděkování patří Veterán Car Clubu Č. Budějovice.

František Růžička (Hlas svědomí)

p14901561.jpg

Mladice z první republiky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář