Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hloupost a nekompetentnost na jednom dřevě rostou…

4. 9. 2023

Máme tu „příběh“ naprosto typický pro generaci „Husákových dětí“, která se uhnízdila v horních patrech naší politiky, aniž by měla jakékoli zásluhy o naši „porevoluční“ přítomnost. Přitom je natolik zahleděná do sebe, že ani netuší to nejpodstatnější: odkud a kam jako společnost kráčíme. Ne vždy to totiž bývá vpřed. To, co předvádí právě vládnoucí koalice, je politováníhodný návrat zpátky tam, kde jsme již jednou byli.

Kdyby totiž poslanec J. Skopeček (ODS), kterého se moje kritická poznámka týká, něco věděl o naší polistopadové minulosti, jakož i o tom, jak obtížně se rodila naše politická přítomnost, plná zbytečných, ukvapených a často nepochopitelných kompromisů, nemusel by si způsobit ostudu, do níž se svou nevědomostí a sebestřednou ukecaností dostal. Naši „mladí-staří“ by rádi převrátili náš svět naruby. Bohužel ‒ nemají na to ani znalosti, ani „koule“.

─────

skopecek-jan.jpgJako titulek tohoto článku jsem zvolil parafrázi známého českého přísloví („Hloupost a pýcha na jednom dřevě rostou“), protože velmi výstižně zrcadlí situaci poslance ODS Jana SKOPEČKA, místopředsedy Poslanecké sněmovny (PS). O něm se svého času uvažovalo jako o případném, „náhradním“, ministrovi financí, pokud by musel Z. Stanjura skončit. Ten si je toho dobře vědom, a proto to své martyrium ve Fialově vládě prodlužuje, jak se jen dá. Stejně z vlády odejde – jenom to zbytečně „natahuje“. Nakonec to skončí demisí celé vlády. Neschopný premiér P. Fiala pouze hraje o čas…

Profesní a politický vývoj tohoto mladého, 42letého ekonoma a funkcionáře „modroptactva“, který pochází ze středočeských Hořovic, je podobný jako u mnohých věčných studentů, kteří rovnou ze škamen přešli do politiky. Na J. Skopečkovi je sympatické to, že kdysi, hned po vysoké škole, začínal jako poradce u prezidenta republiky V. Klause a byl spojen s think tankem CEP, kde jméno našeho exprezidenta a lidí okolo něho něco znamenalo.

O to víc mě překvapuje, do jakých „kalných vod“ naší politiky se Jeník z Hořovic nechal v posledních letech zatáhnout. Jisté okamžiky „ostřejšího“ vidění okolního světa u něho občas zaznamenávám. Přesto se mu divím, mezi jakými lidmi se pohybuje. A rovněž tomu, že mu nevadí sedět na „bidýlku“ vedle mimořádně odpudivého kolegy z této koalice ‒ J. Bartoška. To chce doopravdy velmi silný žaludek nebo něco na posilněnou.

Skopečkovy občasné ekonomické postřehy, z nichž některé jsem měl možnost v ČT zhlédnout a vyslechnout, nejsou až tak marné. Bohužel – všechny ty úvahy o působení „volné ruky trhu“ či „mechanismech fungování tržní ekonomiky“ jsou jaksi v rozporu s tím, co předvádí Fialova vláda. Fiala sám je typický havlistický levičák, navíc pseudointelektuál, u něhož musí průměrně vzdělaný člověk nabýt dojmu, že ničemu nerozumí.

Bohužel – ODS z časů V. Klause či M. Topolánka je již dávnou minulostí. Dnešní, „fialovská“ ODS je téměř k nerozeznání od té „rozplizlé“ Nečasovy, která tak neslavně skončila před deseti lety. Dodnes se z té ostudy nevzpamatovala. Dnes je to jen ideově zcela vyprázdněná a personálně totálně zdevastovaná partaj. Nenechme se mýlit těmi tisícovkami členů strany. Ty mají i „černoprdelníci“ a kdysi je mívala i vládní ČSSD. Kdeže loňské sněhy jsou!

A teď to podstatné, proč jsem se rozhodl o J. Skopečkovi napsat. Zaujala mě totiž jeho pohotová reakce na kritická slova místopředsedy ANO 2011 a místopředsedy PS ‒ K. Havlíčka. Ten totiž podrobil kritice „levičácký“ projev premiéra P. Fialy na výstavě „Země živitelka“ v Českých Budějovicích. Havlíček použil pro našeho premiéra přiléhavé přirovnání o „kovaném komunistovi“. Inkriminovaná slova zazněla v nedělním diskusním pořadu „Partie Terezie Tománkové“ na CNN Prima News dne 27. 8. 2023. Celá ta diskuse se nakonec zvrhla v „šermování se slovíčky“.

Svým následným vyjádřením si moc nepomohl ani P. Fiala, který se pokusil odrazit Havlíčkův „útok“ několika neobratnými frázemi. Řekl toto: „Karel Havlíček umí nálepkovat, mluví páté přes deváté, ale ne řešit problémy. Našim občanům jeho řeči nepomohou.“  (Novinky.cz, 27. 8. 2023, 12:30) Jako by pan premiér popsal svoje vlastní počínání. Přesně tak se totiž celou tu dobu chová. Ani jeho řeči zatím nikomu nepomohly. Pouze nás to všechny stálo spoustu peněz.

Stranou této „přestřelky“ nezůstal ani J. Skopeček, další z pozvaných hostů moderátorky T. Tománkové. Ten výrok K. Havlíčka „odpálkoval“ tímto zdánlivě dobře mířeným prohlášením. Až po důkladném promyšlení se ukazuje, že to nebyl zrovna moc šťastný výrok. Zněl takto: „Náš pan předseda (= P. Fiala) nebyl v komunistické straně. Není to bývalý člen komunistické strany. To si řešte ve vašem hnutí ANO. Myslím, že takových tam máte určitě více.“

[Chybně zapsané „nekonečné souvětí“ dotyčného novináře (jmenovat ho nebudu, abych ho neztrapňoval) jsem rozdělil do několika samostatných vět – kvůli lepší srozumitelnosti a přehlednosti tohoto sdělení. Ten novinář, který to psal, by se měl vrátit do základní školy, aby ho tam naučili, jak se má psát správně. Já bych tohoto „škrábala“ nechal propadnout z češtiny.]

Osobně považuji Skopečkovo vyjádření za hloupý a ničím nepodložený žvást. Pozoruhodné je tam jedno spojení slov: „určitě více“. Z toho plyne, že si je autor tohoto výroku nejspíš dobře vědom toho, že i nějací komunisté se vloudili do řad ODS. V tom se doopravdy nemýlí. Nebyli to jednotky případů, nýbrž doslova celé zástupy. K tomu si stačí zjistit minulost jednotlivých členů, ale hlavně poslanců ODS. V době, kdy ODS vznikla (1991), se to tam bývalými komunisty jen „červenalo“. Teď by se za svůj hloupý výrok měl červenat J. Skopeček, protože mluví o něčem, o čem nic neví.

legitimace-ksc-a-babis.jpg

Výrok J. Skopečka představuje „podpásovku“ ještě z jiného důvodu. Dnešním poslancům ODS na jedné straně vadí členství v předlistopadové KSČ u A. Babiše, ale nevadí jim totéž u P. Pavla, kterého koalice SPOLU „en bloc“ podpořila v prezidentských volbách. Není-li právě toto ukázkovým případem politického pokrytectví par excellence, pak už nevím, jak toto selhání politiků pojmenovat.

Poslanec J. Skopeček se patrně domnívá, že odkazem na A. Babiše všechno vyřeší. Kdyby tomu tak doopravdy bylo, nemusela by současná koalice stále dokola omílat svůj předvolební program „AntiBabiš“. Babiš je z čela vlády pryč už skoro dva roky, ale „fialovci“ nejsou schopni přijít s ničím novým, protože zřejmě nic jiného nemají. Slibovali nám „změnu“, ale tou se stalo výhradně snižování životní úrovně obyvatelstva, nové a nové dluhy, jakož i časově a finančně neomezená pomoc Ukrajině. Kde je ta změna?

[Kdybych chtěl být nekorektní, „vpálil“ bych J. Skopečkovi, že v rámci doktorského studia byl v úzkém kontaktu s dnes tolik kritizovaným ekonomem M. Ševčíkem z pražské VŠE. Bylo to nicméně v době, kdy ho ještě nikdo nemohl označovat za „proruského dezoláta“. Stejně tak nechci z tohoto mladého politika (= J. Skopečka) dělat osobu, o jejímž IQ mám pochybnosti, a to jenom proto, že mu kdosi škodolibě poradil, aby používal naprosto trapný titul před jménem: „Ing. et Ing.“ Zřejmě mu nikdo nevysvětlil, že takto si to píší pouze pitomci. Člověk inteligentní a kultivovaný by se spokojil s jedním titulem „Ing.“ Aby mohl být přijat mezi „elitu“, bude si muset dávat pozor i na takové „detaily“.]

Přesto si jednu konkrétní výtku vůči J. Skopečkovi kvůli jeho nepříliš povedenému výroku v oné televizní diskusi neodpustím: Kdyby se totiž více zajímal i historii své strany (neměl by se k ní chovat tak, jako by to byl jen politický „výtah k moci“), musel by vědět, že po roce 1989, kdy se u nás „lámaly ledy“, ale v mnoha případech i charaktery lidí, „vlezlo“ do právě zakládaných politických stran, jež vznikaly „odlupováním se“ od Občanského fóra, spousta bývalých, předlistopadových majitelů legitimace KSČ. Mnozí z těchto „převlékačů kabátů“ se usadili nejprve v ODS, ale později „zvedli kotvy“ a zamířili si to jinam, např. do ANO 2011.

Tato Babišova strana/hnutí představuje podobný „sběrný tábor“ pro celoživotní „převlékače kabátů“ (nebo uniforem – viz P. Pavel) a všelijakých „politických turistů“. Tuto dobu jsem zažil jako pamětník, a proto jsem měl možnost některé z těchto „turistů“ poznat. Dnes už většina z nich nežije a nikdo si na nic nepamatuje ‒ pro jistotu. Možná by stačilo, kdyby se J. Skopeček zeptal na počátky ODS jednoho z jejích spoluzakladatelů – Petra Havlíka. Já sám mám tuto informaci od osob, které na počátku 90. let 20. století odmítly do ODS vstoupit, a to právě kvůli těmto bývalým komunistům. (K nejslavnějším „politickým turistům“ u nás patří P. Pithart, člen KSČ, OF, OH, KDU-ČSL; kdyby přiletěli Marťané, dal by se jistě i k nim.)

Analogická situace se odehrála v Chartě 77, která byla rovněž spolkem „polepšených“ komunistů a těch ostatních, kteří jim tam dělali „křoví“, aby to nevypadalo tak, že se jedná pouze o organizaci bývalých „bolševiků“. Tam ta situace byla ovšem mnohem dramatičtější, protože se jednalo o „skalní“ stalinisty z 50. let 20. století, kteří měli na svědomí likvidaci svobody a demokracie po Únoru 1948. Navíc někteří z nich nesli politickou a v řadě případů i trestně-právní odpovědnost za zničení desítek, ba stovek lidských osudů. Těmto lidem, pokud se v nich ve stáří probudilo nějaké svědomí, se muselo těžko umírat. Některé z nich odnesl čert do pekla, aniž došli k poznání o tom, jakých zločinů se dopustili.

Pane poslanče Skopečku, neztrapňujte se! Nic tím nezískáte! Obávám se totiž toho, že si svou loajalitou nevysloužíte nic víc, než čeho jste obhajováním všech těch „ekonomických“ nesmyslů Fialovy vlády dosáhl. Svět je zařízen tak, že existují jistá „maxima“, která jsou nepřekročitelná, a na druhé straně „limity“, jež jsou nepodkročitelné.

Kdesi jsem četl, že naše politická scéna je „zabetonovaná“. To byla i předtím, a přesto se s tím dalo něco dělat. Teď je naše společnost, zejména pak nejvyšší patra naší politiky, nikoli zabetonovaná, nýbrž paralyzovaná. Jako králík, kterého si vyhlédla „k snědku“ kobra. Mohu vás ujistit, že tou „kobrou“ není ODS, byť si to někteří její politici namlouvají. Je to jako na zabijačce: Řezník odvede svou práci, ale hodovat bude někdo úplně jiný. V politice spravedlnost nehledejme!

Ještě že to léto končí! Je třeba vrátit se zpátky do práce!

─────

Vzkaz vedení „kmotrovsko-tunelářské“ ODS:

Budoucnost jakékoliv strany nelze ustát, vysedět ani vyležet. Když je dotyčná strana spolehlivě „mrtvá“, pozná se to podle toho, že už nepomáhá vůbec nic. Pak je nejvyšší čas obrátit se na „pohřebáky“. Ti to vyřeší i za neschopného předsedu strany. Být na místě funkcionářů ODS, moc bych si nevyskakoval. Mají za sebou minulost, za kterou se její členové spolehlivě dostanou do pekla. Čerti už se na ně těší…

29. 8. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář