Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvolební klání – František Růžička

7. 10. 2014

Dodat můžeme cokoliv. Nešizený gulášek, páreček s hořčicí, pivečko v ceně dumpingové, pestrobarevné plakáty, ale… Především tok řečí na setkáních s voliči, sliby, mazání medu kolem huby, sliby, plané žvanění a zase jen sliby, byť zcela jistě v dobrém myšlené, leč záměrně cílené.

Člověk se až diví, jak ten čas utíká. Stárneme v té naší krásné a stále více a více zvelebované zemičce s tisícerými nemilými překvapeními nějak příliš rychle. Z poštovní schránky jsem včera vylovil trochu větší obálku a obsahu se dlouho nepřestával divit. Už tu zase máme volby. A znovu kombinované. Komunální i senátní. Jasně, je třeba šetřit. Ať to stojí, co to stojí.

Šetřit za každou cenu. Nedivme se. Kdo šetří, má za tři, říkávala paní učitelka na základce. Dědeček to vykládal po svém. „Kdo šetří, má hovno.“ V téhle zemi nešetří usilovně jen ústavní činitelé, senátoři, poslanci, doktoři, pojišťovny, ale dokonce i školy, magistráty, ministerské i vesnické úřady nejrůznějšího zaměření - a představte si - dokonce i důchodci. Každý chce mít v tomto bohulibém díle svůj přínos. Snad právě proto se všichni ještě snaží dostat se k nějakému tomu korýtku, kde by sami mohli něco ušetřit. Aspoň zlámanou grešli.

Máte mi to výše uvedené za zlé? Nahlédněte se mnou. V úřední obálce, roznášenou zvláštním městským (obdobě i vesnickým) kurýrem za mírnou odměnu, jsme našli podle fóršriftu císařské vlády nalajnované volební lístky. U nás v jihočeské metropoli to představovalo pouze kousíček oboustranně potištěného papírku formátu A1. To zas není až tak moc pro kandidujících 17 volebních uskupení a ještě zbylo kousek volného místa, ne však na voličské poznámky, to by vám to volební komisaři prohlásili za neplatné. Z přiložené informace o způsobu hlasování jsme se především dozvěděli, že ke dni 5. 8. 2014 je registrováno 98 politických stran a dalších 120 politických hnutí. Světe, div se! Od Aljašky, přes Kreml až do Bruselu. Východní separatisty to nejspíše ani nezajímá. Ti mají dost starostí s broušením kudliček a páskováním pro samopaly, které jsme jim kdysi dodali. Až budou stát před Vídní frontu na šnicle, snad se konečně probudíme. Pokud ještě budeme vůbec dýchat. Začíná to přehlížením pronásledování křesťanů, pak přijedou Avaři na mulách nebo jiní bojovníci na slonech vybavených kaťušemi. Ale zpátky do boje předvolebního.

Ani nevím, čím bych více pobavil. Z politických stran vidíme: „Liga spořádaných lidí. Restart. Maxim. Toryové…“ Z politických hnutí pak: „Coexistentia. Hnutí Lepší řepy. Kozí alternativa. Pévéčko. Spolu. Třináctka…“ Zbytečně s tím zatěžovat hlavu. Stejně bychom nic nevymysleli. Podívejme se jen tak letecky na pár metropolitních volebních favoritů.

·  ČSSD - „Měníme zemi k lepšímu.“ Dokonce už celé čtvrtstoletí. Každá vládnoucí je přece nejlepší!

·  ODS - Modré noviny, které jsou infoportálem jihočeské ODS, pohotově vrhají lejno do tábora protivníka. Nejspíše oprávněně. Info uvádí, že dosavadní primátor J. Thoma je druhým nejméně oblíbeným primátorem v ČR. Získal pouze 26,8 % oblíbených hlasů. Horší už je pouze T. Hudeček v Praze se 24,1 %. Naopak nejlepším je Onderka s 49,7 % z Brna. Bez zajímavosti rozhodně není jedno z hesel „Nové tváře“ pod jménem vysloužilého hejtmana a zasloužilého poslance. Jen ať se mládí zase učí dobře privatizovat, transformovat. Za tu dobu vlády ODS by J. V. císař Franz Josef omotal železniční sítí celou Evropu. Oni nezvládli ani „Jižní stezku“ do Prahy, Brna, Vídně či Pasova.

·  Občané pro Budějovice - Právě pod touto visačkou táhne zase do boje J. Thoma se svojí husitskou „spanilou jízdou“ a oporou na útočných křídlech - rodinou Šporclových. Jako bych slyšel houslí tesklivých hlas „Ktož jsú Boží bojovníci a zákona jeho“. Zákona pochopitelně radničního z dlaně dosavadního pána velkomožného (z rodné strany ODS). I takový Českobudějovický deník je prý jeho hlásnou troubou. O JčTV ani nemluvě. Slzy žalu a úsměv ironický se vám motá společně na rty, když čtete hlášku, že „Hnutí“ usiluje o naplnění těchto cílů:

1. efektivní, vstřícný a komunikativní městský úřad;

2. zjišťování názorů veřejnosti městským úřadem;

3. víceúčelovost a rozmanitost městských zón;

4. omezování dopravního, hlukového, odpadového a jiného znečištění;

5. tvorba funkčního integrovaného systému dopravy.

Blázne, tak už dost! Co to opisuješ!!! Prý body pro radnici! Vždyť dosavadní realita vládnutí pana primátora (dříve jen náměstka) je zcela opačná. Všechno můžeme bohatě dokumentovat. Ale nebuďme nespravedliví, vždyť po senátních volbách roku 2012 za toto „Hnutí“ (všemi mastmi promaštěné) hraje druhé housle v Senátu PČR bývalý ředitel Jč divadla. Potlesk pro panoptikum!

Závěrem už jenom samá radost. Na volném prostranství u Výstaviště právě hostuje „Cirkus Šimek“ Krásné šapitó, krásná firma. A kousek od něj „Desatero pro Budějovice“ hlásající: „Zdravý selský rozum, zlevníme vodu a teplo, dostatek míst v MŠ a ZŠ, bezpečnost, levnější odpad, soužití a životní prostor, levnější jízdné…“ To vše umocněné dopravní obslužností a dostatkem pracovních příležitostí pod výkřikem „Dost bylo nesmyslů“.

Tak to chce ještě doušku - Volební uskupení TORYOVÉ. Přiznám se, že o původ zrození názvu jsem se zpočátku ani nezajímal. Že by něco jako poslové severského boha hromu Thora? Na fotografii s úsměvem ve tváři Ing. Miroslav Beneš. Svého času primátor metropole, poslanec, příslušník tvrdého jádra ODS. V diskusi na internetu pouhé tři příspěvky. Jak výstižné. Privatizační a pozemkoví chmatavci - další synonymum slova „zloděj“. To mne přivedlo na stopu anglické politické strany vyjadřující hlavně zájmy vysoké šlechty. Pic kozu přímo do vazu! Návrat starých nepořádků z počátku devadesátých let.

Ještě jedna perlička. Při pohledu a posouzení zblízka - perličky. Jedna krásnější než druhá. Odvážná školačka a její družky. Celkem je jich pětačtyřicet. Volební uskupení ŽENY 2014 pod vylosovaným číslem 14. Tak to tu ještě nebylo, konečně emancipace v plném rozkvětu. Krásné komunální politice zdar! Jen aby je nezprivatizovala zahradní architektka Ivanka, vládnoucí radnicí i českobudějovické neintegrované dopravě. Co je to proti Litvínovu, kde při cestě na radnici, vystrkují zadnici.

Před honosnou českobudějovickou radnicí seděl po celé prázdniny znovu černočerný, krásně vymodelovaný „Sitting devil“ (sedící čert). Jistě dobře pozoroval, a možná i skrze zatoulanou štěnici odposlouchával, co se na té radnici, zejména v komnatě u pana primátora děje. Já si myslím, že vůbec nebyl „sitting“, ale „waiting“ - trpělivě čekající, koho že si po těchto komunálních volbách s sebou odnese. Konečně.

František Růžička, České Budějovice

P. S.: Omluva pro pravidelné odběratele občasníku Hlas svědomí. Neštěstí nechodí po horách, ale i po lidech v této zemi. Budeme se snažit všechno brzy vysvětlit v dalším čísle.

p1260860.jpg

 Občané - držíme slovo. My tady vládneme!!

p1260855.jpg

 Jeden křížek stačí - na náš hrobeček.

p1260849.jpg

 Jsi na dlažbě? Bez peněz na radnici nelez!

p1260857.jpg

 Kalouskovy brikety v nejnižší cenové skupině!

p1260862.jpg

 Ženy z IGY, vás na radnici!

p1270075.jpg

 Vše pro bezpečí cyklistů (ing. Popelová - Občané, nešťasná 13)!!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Praha

(Písař Stařého Města pražského, 8. 10. 2014 19:53)

V Praze to není o nic lepší...........
A.E.

A co takhle dát fakta jako příspěvek?

(Kritik, 10. 10. 2014 13:48)

Češi rádi kritizují, vše hezky dříve u piva, nyní nejlevnější pivo je od 25 do turistických výšin cca 500 Kč za půllitr (ano to je také realita!) hezky suší hubu.
A nadávají po straně. Co takhle hezky vzít foťák a přeposlat do novin své fotky, své povídání - třeba Písaři, anonymně. Oni ti politici se stejně baví asi týden před volbami u stánků s voliči, kde za tužku, cetku typu placky či retušované "podobenky" žadoní o hlasy.
No a pak to obyčejné pivo po dalších volbách jako dolní limit nebude za 25 Kč půllitr v hospodě, když už vlastně hospody nejsou. Ono už stejně v "lepších" hospodách je za 50 Kč. Tak už není kde nadávat - jen na internetu - se suchou hubou, že Písaři?

Re: A co takhle dát fakta jako příspěvek?

(F. Růžička, 11. 10. 2014 17:26)

Milý pane "kritiku".
Jako autor nosného článku musím reagovat na Vaši (naprosto nemístnou)připomínku. Zmíněný A.E. jako "Písař S.M.p.) je letitým spolupracovníkem naší jihočeské redakce HS. Jeho kvalitní práce i veřejné publikování odborných textů jsou známé i dostupné pod jeho plným jménem. Uvádět je však na tomto místě je nad rámec možností tohoto periodika.
S pozdravem F.Rů.

Jč metropole

(Komunální profík, 8. 10. 2014 19:58)

Velký smysl pro detail. Moc pěkně napsáno.
M.

Snowden nominován na Nobelovu cenu a nedostal ji!

(Profíkovi:, 10. 10. 2014 16:35)

Více pravdy je v tomto listu o Nobelistech:
http://www.aftenposten.no/webtv/Se-hele-Nobelsendingen-fra-Aftenposten-7740034.html
Totiž jsou profíci a profíci. Navíc ČT 24
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/288777-nobelova-cena-miru-pro-malalu-a-indickeho-aktivistu/
ZVEŘEJNILA
Oslo - Pákistánka Malala Júsufzaiová a indický aktivista Kailáš Satjárthí získali letošní Nobelovu cenu míru. Výbor ocenil jejich boj za práva dětí a mládeže. Malala Júsufzaiová se kvůli své snaze podpořit vzdělávání dívek v Pákistánu stala terčem útoku organizace Taliban. Těžké zranění sedmnáctiletá dívka před dvěma lety přežila. Satjárthí se svými nenásilnými protesty vymezuje vůči vykořisťování dětí. Své ocenění vidí jako poctu těm dětem, které stále žijí v otroctví.
Takže profíku nežij v otroctví jako malé děti ve světě, piš, foť, máš zde prostor.... Nebo mnoho je povolaných velmi málo vyvolených a ti vyvolení, co se nám cpou z plakátů na každém rohu do podvědomí si myslí, že mají vyhráno? Opravdu? A nebo patříš mezi tuzemský český "talibán" kmotrů a profíků mezi politiky a pouliční mafií? Kdo ví?

Z Nového Boru

(Marjánka, 8. 10. 2014 19:57)

Schovávám si předvolební letáky koždé stany, která kandiduje - to bud počteníčko za čtyři roky - až se pak ztjistí, že jako vždy jenom žvanili a skutek utek.
M.H.

Škodná v revíru

(autor článku, 8. 10. 2014 19:51)

Sice nejsem členem žádného mysliveckého sdružení, dovoluji si však tvrdit, že škodnou v revíru poznám už tak nějak po čuchu.
Tentokráte (úterý 7.10.2014) se nám do revíru (lokalita OC IGY Č. Budějovice) zatoulal sám pan myslivec Juraj Thoma se svým nohsledem senátorem Jiřím. Řekl bych - dosti oprské!! Po tom všem, co zlého zde občanům za minulé roky způsobil!!!
Jenže lid českobudějovický je zcela laxní. Nakupuje, nakupuje a pan primátor mu nadělije a naděluje. Přímo před vstupími dveřmi do OC (obchodní centrum). Cože to rozdával? Letáčky s tím, jak "Držíme slovo". Bohužel, je to nad rámec možností tohoto příspěvku.
Pan primátor oslovuje ženštiny všeho věku a vedle propadačních letáčku předává i pozvánky na koncert skupiny Veselá trojka. Jen mám vážné obavy, aby tou veselou torjkou nebyl "Trojlístek: Thova- Popelová- Šporcová a náhradník Šesták".

Jak probíhají volby křesťanů v islámském chalífátu - svědek paní Hybášková:

(Muller, 7. 10. 2014 17:14)

Děkuji pane autore za zmínku o faktických osudech křesťanů. Také na fotkách z ČB. Paní Hybášková, v roli diplomata EU a ČR v islámském Chalífátu jasně řekla co se děje ve smyslu politiky Václava Havla, co nám ho svět závidí. Doslova to máte zde z archivu ČT24: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/288099-v-syrii-zuri-boje-o-mesto-kobani-damasek-vyhrozuje-turkum-kvuli-intervenci/
Jana Hybášková, vedoucí delegace EU v Iráku o fungování IS
"Podle všeho jde o stát organizovaného zločinu. Jde tu o kavkazský/ čečenský vliv, vliv bývalých baasistů a sunnitských extremistů. Všem jde o maximální zisk. Ten klíčový pochází z prodeje ropy, ale v současné době jde i o prodej lidských orgánů, žen a dětí, ale i památek. Co se týče ropy, prodává 120 až 150 tisíc barelů denně. Osmdesát tisíc je prodáno syrskému režimu, zbytek končí v Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, Turecku a jiných okolních státech. Málo se mluví o tom, že útok na Kobani je rovněž útokem na devět velkých obilných sil, která IS dovolí přežít i celý příští rok."
Tolik vybraná citace redaktory ČT 24. Ovšem co bylo redaktory ČTV, ale ne paní Hybáškovou zamlčeno, je osud obyčejných křesťanů. Kteří jsou buď jen "terčový materiál" či oběť prostého vraždění od islámských hord - vše ovšem ve jménu neviditelné ruky trhu. Jako zde. nejen v ČB - jak jsem byli ujišťováni od dob tržně-opoziční smlouvy soc. dem s ODS.

Tedy volte sliby známých politiků a budeme tu mít brzo tržní chálífát - zrovna tak, jak jej hezky popsala paní Hybášková v ČT. Račte si to poslechnout či se jí zeptat e-poštou, jak to tam vypadá! Myslím u těch "Čečenů", co za ně bojoval tým Václava Havla, co měl včera připomínku narozenin, Ferdinanda Vaňka. Tak byl pronásledován, že mu kamarádi za vlády bolševika mohli v Rudém právu dát otisknout blahopřejný text s jeho fotkou a komunisté naopak pak po 1989 dostali od něj volnou ruku státu pro maximální zisk - kmotrů a Stbáckých šíbrů...

V přepisu slov paní Hybáškové vypadlo, že jsou ničeny křesťanské památky a v Londýně v těchto dnech prodáváno i 15 000 starobylých křesťanských svitků z ničených kostelů v aukcích. Denně! To máte v originále, od paní Hybáškové. Takže už víte koho volit?