Jdi na obsah Jdi na menu
 


Téměř polovina poslanců „fandí“ příslušníkům SS?!

3. 10. 2023

Naše sdělovací prostředky nás den co den zásobují nejrůznějšími, často zcela bezvýznamnými informacemi. Když se pak jedná o něco doopravdy důležitého, mainstreamová média často jen podivně mlčí. To se stalo i v tomto týdnu, kdy Poslanecká sněmovna (PS) projednávala tzv. konsolidační balíček, s nímž souvisí i schvalování státního rozpočtu na rok 2024.

Stalo se novou, nepsanou tradicí, že se začátek každého jednacího týdne pléna PS zvrhává v politickou „přetahovanou“ o to, co se bude vůbec na příslušné schůzi projednávat. Snaha málo průbojné „opozice“ (ANO 2011, SPD) prosadit do jednání Sněmovny aspoň něco z vlastních požadavků, končí obvykle nezdarem. Taktika „válcování“, kterou si my, starší, pamatujeme v první poloviny 90. let 20. století, kdy strany první Klausovy vlády dokázaly prosadit všechno, se po parlamentních volbách 2021 jako by vrátila s novou silou. (Kdyby to tehdy šlo, tak by bylo přijato i prohlášení o tom, že Slunce se otáčí okolo Země. Byla to zvláštní doba: nikdy předtím ani potom se již nemohlo říkat, že kandidovat a zvítězit ve volbách může i Klausova tenisová raketa.)

Nechci tvrdit, že ta doba je zpátky. Ani zdaleka tomu tak není. „Osobnosti“, které nominovala Fialova koalice, představují ten nejhorší politický a lidský odpad, takže není co srovnávat. Přesto i tady jakési pokušení, kterak si zopakovat „divoké devadesátky“ s tuneláři a všemocnými kmotry ODS v pozadí, cítíme na každém kroku. Z nejrůznějších děr po celé republice vylézají politicky dávno „pohřbení“ kmotři, kteří jsou údajně nespokojeni s tím, co provádí Fialova vláda. Nu což? Měli si vybrat někoho lepšího! Čí to byl nápad postavit si do čela vlády neschopného „politologa na baterky“, který ničemu nerozumí? Než dělat fíkový list nejrůznějším lumpárnám partajních kolegů a koaličních šíbrů, mohl P. Fiala zůstat fíkusem doma – v Brně.

prislusnici-ss.jpg

V napjatém očekávání, jak dopadne projednávání „konsolidačního“ (podle opozice „daňového“) balíčku, jaksi uniklo, co se odehrálo v rámci schvalování programu 76. schůze PS. Poslanec SPD Jaroslav Foldyna, z něhož se stala jedna z „hvězd“ demonstrace na Václavském náměstí (16. 9. 2023), se nechal inspirovat událostí, jež se odehrála v kanadském parlamentu: tamější Dolní sněmovna totiž odměnila bouřlivým potleskem ukrajinského válečného veterána Y. Hunka, který během Druhé světové války bojoval v řadách příslušníků SS. Tento 98letý veterán čekal na příjezd ukrajinského prezidenta V. Zelenského. Z celé této prapodivné záležitosti se nakonec vyvinul skandál, jenž přinutil k rezignaci předsedu této parlamentní komory – A. Rota. (Podle jména se zřejmě jedná o osobu židovského původu: o to je to větší skandál.)

Poslanec J. Foldyna se pokusil využít zmíněné události, aby „otestoval“ politickou způsobilost našich poslanců. A nespletl se. Sněmovna ve své většině odmítla projednat jeho návrh, aby bylo přijato usnesení, vyjádřené touto větou: „Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné.“ Foldynův návrh sice považuji za naprosto správný, ale formulaci bych trochu poopravil. Správně by tato věta měla vypadat takto: „Oslavování příslušníků jednotek SS je v demokratickém státě zakázáno!“ Stát se přece musí umět bránit něčemu takovému. Jinak by se jednalo o „stát na cestě k fašistické diktatuře“. Ostatně ‒ s tím si Fialova vláda zahrává již od samého začátku své existence.

Jak se dalo očekávat, téměř polovina poslanců a poslankyň, hlavně těch ze stran Fialovy koalice, hlasovala proti zařazení tohoto bodu do programu schůze PS. De facto se jedná o to, že snad z roztržitosti nebo nepozornosti mnoha přítomným zákonodárcům uniklo, že ve skutečnosti odmítli odsoudit tuto hanebnou záležitost. Tím se doslova politicky „odkopali“. Proto je na místě vyzvat dotyčné politiky, aby na své poslanecké mandáty rezignovali. Lidé s takovými názory nemají v demokratickém parlamentu co pohledávat.

Abych však neházel všechny do jednoho pytle, je třeba poctivě rozlišit reakce jednotlivých poslanců – podle toho, jak kdo hlasoval. Beru v úvahu i to, že někteří tito zákonodárci „pracují“ takovým stylem, že vůbec netuší, o čem hlasují. Ostatně – prokazují to téměř pravidelně již mnoho let. V každém případě by toto hlasování mělo být spolehlivým vodítkem pro voliče, aby tyto osoby již nikdy do jakékoli funkce nevolili. Kreatury, které tajně „fandí“ nacistům (minulým i současným), nemají v politice co pohledávat. Tito jedinci by měli být natrvalo vyloučeni ze slušné společnosti.

Kdo nesledoval přímý přenos jednání PS, nejspíš ani netuší, že k nějakému takovému hlasování došlo. Většina mainstreamových média (s výjimkou Parlamentních listů) ani Česká televize o této události vůbec neinformovala. Co se provládním presstitutům nehodí, o tom se raději mlčí. Na to jsme si za ty dva roky řádění Fialovy vlády již zvykli.

Aby bylo jasno: Mezi těmi, kdo odmítli zařadit Foldynův návrh na pořad jednání PS, byl i premiér P. Fiala. Rovněž on je zřejmě tajným „fanouškem“ příslušníků SS. V jeho případě to nemůže nikoho překvapit: již od počátku 90. let 20. století patří k jeho „kámošům“ předseda sudeťáků Bernd Posselt. Tím je řečeno vše. Proto je na místě vyzvat P. Fialu, aby okamžitě podal demisi!

Jak lze zjistit z počítačové sjetiny, v průběhu 76. schůze PS se dne 26. 9. 2023 o Foldynově návrhu rozhodovalo v hlasování číslo16.  Z přítomných 157 poslanců a poslankyň hlasovalo pro návrh 64 osob, proti němu 72 osob, k hlasování se nepřihlásilo 6 osob, omluveno bylo 37 osob a při hlasování se zdrželo 21 osob. K tomu, aby byl návrh přijat, bylo nutno 79 hlasů přítomných zákonodárců.

─────

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ PODLE JEDNOTLIVÝCH POSLANECKÝCH KLUBŮ

(76. schůze, 16. hlasování, 26. 9. 2023, 19:06)

ANO 2011 – počet poslanců: 71, pro ANO: 49, pro NE: 0, nepřihlášeni: 2, zdrželo se: 9, omluveno: 11. Pro ANO hlasovalo 49 poslanců a poslankyň: Andrea Babišová, Margita Balaštíková, Josef Bělica, Jana Berkovcová, Stanislav Berkovec, Richard Brabec, Milan Brázdil, Lubomír Brož, Jaroslav Bžoch, Klára Dostálová, Jaroslav Faltýnek, Kamal Farhan, Milan Feranec, Eva Fialová, Romana Fischerová, Stanislav Fridrich, Jana Hanzlíková, Karel Havlíček, Tomáš Helebrant, Igor Hendrych, Ivan Jáč, Miloslav Janulík, David Kasal, Lenka Knechtová, Martin Kolovratník, Jan Kubík, Martin Kukla, Ivana Mádlová, Jiří Mašek, Lubomír Metnar, Jana Mračková-Vildumetzová, Ladislav Okleštěk, Zuzana Ožanová, Jana Pastuchová, František Petrtýl, Karel Rais, Michal Ratiborský, Drahoslav Ryba, Petr Sadovský, Alena Schillerová, Jiří Strýček, David Štolpa, Karel Tureček, Helena Válková, Jan Volný, Radek Vondráček, Petr Vrána, Lubomír Wenzl, Milan Wenzl. – Nepřihlášeni: 2 poslanci: Andrej Babiš a Lenka Dražilová. – Hlasování se zdrželo 9 osob: Aleš Juchelka, Tomáš Kohoutek, Josef Kott, Roman Kubíček, Patrik Nacher, Marek Novák, Monika Oborná, Renata Oulehlová, Julius Špičák. – Omluveno bylo 11 osob: Věra Adámková, Ondřej Babka, Robert Králíček, Hubert Lang, Taťána Malá, Berenika Peštová, Jaroslava Pokorná-Jermanová, David Pražák, Jan Richter, Pavel Růžička a Robert Stržínek.

ODS – počet poslanců: 34, pro ANO: 0, pro NE: 21, nepřihlášeni: 2, zdrželi se: 2, omluveno: 9. Pro NE hlasovalo 21 poslanců a poslankyň: Ivan Adamec, Jana Bačíková, Petr Beitl, Marek Benda, Petr Bendl, Stanislav Blaha, Eva Decroix, Petr Fiala, Petr Fifka, Karel Haas, Jiří Havránek, Jakub Janda, Pavel Kašník, Karel Krejza, Martin Major, Rudolf Salvetr, Jan Skopeček, Bohuslav Svoboda, Libor Turek, Vít Vomáčka, Pavel Žáček. – Nepřihlášeni byli 2 poslanci: Václav Král a Zbyněk Stanjura. – Zdrželi se 2 poslanci: Jan Bureš a Vojtěch Munzar. – Omluveno bylo 9 poslanců a poslankyň: Jan Bauer, Martin Baxa, Pavel Blažek, Jana Černochová, Jan Hofmann, Martin Kupka, Zdenka Němečková-Crkvenjaš a Renata Zajíčková.

PIRÁTI – počet poslanců: 4, pro ANO: 0, pro NE: 2, nepřihlášeni: 0, zdrželi se: 0, omluveni: 2. Pro NE hlasovali 2 poslanci: Ivan Bartoš a Jakub Michálek. Omluveny byly 2 poslankyně: Klára Kocmanová a Olga Richterová.

KDU-ČSL – počet poslanců: 23, pro ANO: 0, pro NE: 10, nepřihlášeni: 0, zdrželo se: 8, omluveno: 5. Pro NE hlasovalo 10 osob: Pavel Bělobrádek, Jiří Carbol, Pavla Golasowská, Šimon Heller, Marie Jílková, Michael Kohajda, Nina Nováková, Tom Philipp, Karel Smetana, Antonín Tesařík. – Hlasování se zdrželo 8 osob: Jan Bartošek, Aleš Dufek, Jiří Horák, Vít Kaňkovský, Hayato Okamura, David Šimek, Róbert Teleky a Miroslav Zborovský. – Omluveno bylo 5 poslanců a poslankyň: Romana Bělohlávková, Ondřej Benešík, Marian Jurečka, Jiří Navrátil a Marek Výborný.

STAN – počet poslanců: 33, pro ANO: 0, pro NE: 26, nepřihlášeni: 0, zdrželi se: 2, omluveno: 5. Pro NE hlasovalo 26 poslanců a poslankyň: Roman Bělor, Jan Berki, Josef Cogan, Martin Exner, Josef Flek, Petr Gazdík, Martin Hájek, Věra Kovářová, Jana Krutáková, Jan Kuchař, Petr Letocha, Jarmila Levko, Petr Liška, Ondřej Lochman, Tomáš Müller, Hana Naiclerová, Eliška Olšáková, Pavla Pivoňka-Vaňková, Lucie Potůčková, Petra Quittová, Vít Rakušan, Michal Rataj, Michaela Šebelová, Barbora Urbanová, Lukáš Vlček a Milada Voborská. – Hlasování se zdrželi 2 poslanci: Vladimír Balaš a Viktor Vojtko. – Omluveno bylo 5 osob: Josef Bernard, Tomáš Dubský, Jiří Hájek, Jan Lacina a Michaela Opltová.

SPD – počet poslanců: 20, pro ANO: 15, pro NE: 0, nepřihlášeni: 1, zdrželi se: 0, omlueni:4. Pro ANO hlasovalo 15 poslanců a poslankyň: Oldřich Černý, Jaroslav Foldyna, Zdeněk Kettner, Jiří Kobza, Radek Koten, Vladimíra Lesenská, Karla Maříková, Tomio Okamura, Marie Pošarová, Radek Rozvoral, Jan Síla, Karel Sládeček, Lucie Šafránková, Iveta Štefanová a Vladimír Zlínský. – Nepřihlášen byl 1 poslanec: Radim Fiala. – Omluveni byli 4 poslanci: Jaroslav Bašta, Jaroslav Dvořák, Jan Hrnčíř a Radovan Vích.

TOP 09 – počet poslanců: 14, pro ANO: 0, pro NE: 12, nepřihlášeni: 1, zdrželi se: 0, omluven: 1. – Pro NE hlasovalo 12 poslanců a poslankyň: Matěj Ondřej Havel, Jan Jakob, Pavel Klíma, Ondřej Kolář, Michal Kučera, Miloš Nový, Markéta Pekarová-Adamová, Jiří Slavík, Pavel Svoboda, Vlastimil Válek, Michal Zuna a Marek Ženíšek. – Nepřihlášena byla 1 poslankyně: Michaela Ochodnická. – Omluvena byla 1 poslankyně: Helena Langšádlová.

NEZAŘAZENÍ – počet poslanců: 1, pro ANO: 0, pro NE: 1, nepřihlášen: 0, zdržel se: 0, omluven: 0. – Pro NE hlasoval 1 poslanec: Ivo Vondrák.

CELKOVÉ VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ č. 16: počet poslanců: 200, pro ANO: 64, pro NE: 72, nepřihlášeno: 6, zdrželo se: 21, omluveno: 37.

Odkaz na hlasování č. 16 ze dne 26. 9. 2023 (podle návrhu poslance J. Foldyny):

https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=81546

─────

Příloha:

Návrh poslance Jaroslava Foldyny (stenozáznam PS, 26. 9. 2023):

„Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, přišel jsem představit bod, obhájit bod a požádat vás, abyste ho podpořili. Je to takový zvláštní bod, deklaratorní. Je to víc politika než věcnost, nicméně je to svým způsobem také věcnost.

To, co nás znepokojilo v hnutí SPD, bylo dívat se na zprávy ze světa a dívat se na to, že v kanadském parlamentu přišel prezident Ukrajiny pan Zelenskyj. Setkal se tam s premiérem Kanady a poslanci Kanady a na závěr toho jednání byl představen jakýsi pan Jaroslav Hunka, příslušník granátnické SS divize Galician, která byla součástí ukrajinské divize Halič, té divize esesáků, kteří vraždili například na Slovensku, kteří potlačovali různě partyzánské hnutí. Tak vestoje se tleská nacistům? Vestoje se tleská příslušníkům SS, kteří byli tím nejhorším, co za druhé světové války se podílelo na těch zvěrstvech, které Německo tehdy páchalo na státech v Evropě a ve světě?

Dámy a pánové, to přece není možné, abychom po osmdesáti letech se neshodli na tom, že takováto věc ne naprosto nepřijatelná. Podívejte se, v minulých – mě to ani nenapadlo, že by se něco takovýhodle mohlo stát. Tady sedmdesát let jsme v zásadě, západ i východ, žili v pohledu na druhou světovou válku, účast Německa a ozbrojených sil wehrmachtu a SS zajedno. Sedmdesát let. Pak přišly nějaké další roky. Truman, Churchill i Stalin se shodli na tom, že SS jsou tím nejhorším, co v druhé světové válce bylo. Byla to desetiletí, kdy východ a západ neměl problém s tím postavit se proti tomu, aby někdo adoroval účastníky druhé světové války, příslušníky SS. Reagan i Brežněv se shodli na takovýchto věcech. Jak je možné, že se v této chvíli ve světě mlčí k tomu, že příslušník ukrajinských jednotek SS je v demokratickém parlamentu v Kanadě aplaudován vestoje a my bychom k tomu měli mlčet.“

─────

Taktiku „promlčet se“ k lepší a bezstarostnější budoucnosti zvolila i většina našich médií. O tomto případu neinformovala Česká televize, ale ani většina našich  maistreamových médií. Je to prosté: kryjí morální selhání zástupců Fialovy koalice. Naštěstí se nemlčí jinde. Například Slovenský rozhlas (RTVS), jehož zpravodajskou reakci jsem měl možnost slyšet na vlastní uši, uvedl, že za tento skandál se omluvil již i kanadský premiér J. Trudeau. Samozřejmě – všichni se teď budou vymlouvat na to, že byli špatně informováni. Ale kdepak! Byli jen pohodlní, aby si příslušné informace obstarali. A ve svém posluhování ukrajinskému prezidentovi si nedovolili říci pravdu. Toť celé, vážení „demokraté“ ze Západu!

V době, kdy si připomínáme 85. výročí Mnichova, by se moc nehodilo mluvit o zradě Západu. Ti politici, kteří po nástupu A. Hitlera (1933) prováděli politiku „appeasementu“, se nechali dotlačit až k Mnichovu. Jejich alibismus spolu s politickou naivitou „státníka“ E. Beneše pak dokonal onu „mnichovskou zradu“. V Mnichově už se jednalo „o nás bez nás“. Není to však úplně přesné: stalo se tak poté, kdy svou část zhoubného díla formou „utajené diplomacie“ vykonal sám E. Beneš. Pak už mu nezbývalo nic jiného, než aby zbaběle letadlem uletěl na Západ, který ho prý „zradil“. Tu historku vyprávěl mnoho let, než se přišlo na to, že to byla lež. Taková je bohužel celá pravda o Mnichovu. Beneš by z toho rozhodně nevyšel jako vítěz. (Ke kontroverzní roli tohoto politika viz článek, na nějž je uveden odkaz za tímto textem.)

30. 9. 2023

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na článek o E. Benešovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2018/zbavme-se-iluzi-o-dr.-e.-benesovi-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář