Jdi na obsah Jdi na menu
 


Negramoti z ČTK opět „zabodovali“!

31. 1. 2021

Předmětná lapálie doopravdy nestojí za víc než za symbolických pár řádků. Škoda času a energie kvůli tlupě nedouků, kteří nemají snahu se napravit a dělat svou práci obstojně – jako kdokoliv jiný. Ve skutečném kapitalismu, na který si tady od roku 1989 jen legračně hrajeme, by dostali tito lemplové okamžitě „padáka“. Nikoli „zlatý padák“ pro prominenty, nýbrž hodinovou výpověď.

O ČTK jsem psal v SN již dvakrát: pokaždé kvůli chybám, kterých se její zaměstnanci dopustili a jež převzala do svých článků a dalších sdělení některá média. Teď se situace opakuje v krátkém čase znovu. Chyba, týkající se užití nesprávného tvaru přídavného jména přivlastňovacího, se vyskytla dokonce v samotném titulku: „Soud v Hodoníně svěřil Michalákové syny formálně do péče“ (České noviny, 29. 1. 2021, 16:06)

Každý zkušený novinář, nikoli ti břídilové z ČTK, dobře ví, že napsat dobrý titulek bývá „kumšt“. Již za minulého režimu platilo, že dobrý titulek prodává noviny. A patřilo k profesi kolportérů (např. „Večerní Prahy“, že si vybrali ty nejlepší titulky a ty pak do omrzení vyvolávali, až nějaké ty kupce nalákali. To už dnes nikdo nedělá: každý jen sedí u počítače a myslí si, že všechno se zařídí samo.

Jen co jsem si výše uvedený titulek přečetl v „Českých novinách“, což je kmenový web ČTK, objevil se na chlup stejný i v „Novinkách.cz“ (29. 1. 2021, 17:08). Ty kdysi dbaly na dobrou úroveň pravopisu. Tak, jak se to zdejší novináři naučili svého času ještě v „Rudém právu“. Dnes jsme mnohem dál: všichni na všechno kašlou.

Ale abych nebagatelizoval: „Echo24.cz“ převzalo sice tentýž materiál ČTK taky, ale titulek si udělalo vlastní – bez této chyby (Soud v Hodoníně svěřil děti do péče Evy Michalákové. Ty jsou ale léta u pěstounů v Norsku, Echo24.cz, 29. 1. 2021, 16:54). Za to jim patří pochvala, že pečují o jazykovou kultury a neprzní češtinu.

Redaktoři z Balšínkova webu to vyřešili šalomounsky: Místo toho, aby vymýšleli náhradu za špatně vytvořené přídavné jméno přivlastňovací, dali tam raději jméno matky obou synů ve formě neshodného přívlastku. Mluvnicky správně měla tato původně špatně vytvořená věta v titulku vypadat takto: „Soud v Hodoníně svěřil syny Evy Michalákové formálně do její péče“. Bohužel, takto se to nikde neobjevilo. Stále platí, že máme u nás pologramotné novináře: výjimkou nejsou ani ti z „Echa24.cz“. Sorry jako.

Je nejvyšší čas, aby Rada ČTK udělala v jí svěřené „veřejnoprávní“ instituci, která je placena z našich daní, pořádek. Je nepřijatelné, aby zde pracovali pologramotní lidé, kteří své jazykové „zmetky“ nabízejí našim médiím a ještě za to inkasují peníze. To je nejen nemravné, ale porušuje to všechny platné standardy pro práci médií. Rada ČTK by si měla povolat na „kobereček“ ředitele této instituce. V případě opakování dalších chyb, by měl dostat „padáka“ na hodinu. Máme u nás dost lidí, kteří jsou schopni tuto práci zodpovědně vykonávat. Není žádný důvod pro to, aby tam dřepěl onen soudruh, kterému je všechno jedno a jenž trpí tento šlendrián svým podřízeným.

Jak lze zjistit na internetu, v čele ČTK, tohoto molochu, který dodnes připomíná monstrum z doby před rokem 1989, stojí jistý JUDr. Jiří Majstr, MBA. K jeho nejbližším spolupracovnicím patří Mgr. Radka Matesová-Marková. (Paní šéfredaktorce mohu soukromě sdělit, že jediná mluvnicky správná forma jejího dvojího příjmení je taková, jak jsem to napsal já, nikoli jak to má uvedeno na webových stránkách.)

Doporučuji nejen těmto vedoucím pracovníkům ČTK, ale i jejich podřízeným, aby si udělali ve své instituci pořádek a poslali na doučování z češtiny ty své zaměstnance, kteří to dosud nezvládli. Toto doučování by měli absolvovat mimo pracovní dobu. Už tak nás stojí ČTK spoustu zbytečně vynaložených peněz daňových poplatníků!

Přeji vám, soudruzi a soudružky z ČTK, mnoho zdaru ve vaší práci! Zbavte se nedouků a lemplů! Bude se vám pak dařit lépe.

29. 1. 2021

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Že zmíněné pravopisné chyby nejsou žádná náhoda, se lze přesvědčit na internetu u hesla „ČTK“. U adresy této instituce (Žirovnická 3124, Praha10) je označení: Česká Tisková Kancelář! (Stejně tak je tomu na mapce u tohoto hesla.) Pak se nedivme, že tito pracovníci mají i jinak problémy s pravopisem! Copak tomu říká ředitel této instituce? Ví to, nebo už je tak v pohodě, že ho to vůbec nezajímá? Pak by to ovšem mělo zajímat jeho nadřízené! Taková osoba sotva může zůstat ve své funkci!

─────

O chybách redaktorů ČTK a ČT jsem v minulosti psal v těchto článcích (viz odkazy):

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/nikoli-jan-bouchal--ale-buchal---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/kolegove-novinari--hlidejte-si-pravopis-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2020/stop-negramotum-z-ctk-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2020/ct-zamestnava-pouze-same-blbce-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2020/nemam-rad----vykastrovane----zivotopisy-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2020/prezident-milos-zeman-a-televizni----husicka---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/dalsi-jubileum--ktere-ceska-televize----zazdila---.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář