Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČT zaměstnává pouze samé blbce?

30. 12. 2020

O neutěšeném stavu naší „veřejnoprávní“ České televize (ČT) se hovoří již dlouho. Není tajemstvím, že na tuto televizi je „přisáto“ mnoho lidí (dokonce celých rodin, pro něž je to skvělý „byznys“), kteří dostávají nadstandardní platy, aniž by jejich skutečné pracovní výkony tomuto ohodnocení odpovídaly. Vedení ČT je dokonce tak troufalé, že si dovoluje (v rozporu s platnými předpisy i s dobrými mravy) tyto nehorázné platy utajovat.

Zdůvodňuje to tím, že by prý obyčejní televizní koncesionáři by nebyli schopni svým zdravým selským rozumem posoudit, zda si těch pár „gigantů“ z televizního zpravodajství zaslouží, aby dostávalo tolik peněz. Osobně jsem přesvědčen o tom, že by měli být placeni jen podle mzdových „tabulek“. A pokud se jim to zdá být málo, ať si jdou přivydělat někam jinam, kde budou ochotni tyto vyžírky platit.

Televizní zpravodajství nejsou ovšem jen pravidelné relace a zpravodajské pořady typu „Události“ či „Události, komentáře“. Patří sem i všechno to, co se na obrazovce odehrává, zejména na zpravodajské stanici ČT24. Řeč je totiž o tom, co běží na „lištách“ našich televizních obrazovek a co se objevuje v různých titulcích. Stranou nechávám kuriózní situace, kdy „neviditelný“ redaktor cosi čte, ale text na obrazovce se poněkud liší od onoho sdělení.

Jistě si toho všiml již kdekdo. Buď ten dotyčný zaměstnanec ČT číst neumí, nebo pouze odhaduje příští slova. Je to jev, s nímž jsem se v posledních dvou dekádách setkal ve školství: dnešní děti jsou často tak líné, že namísto poctivého přečtení napsaného nebo vytištěného textu pouze odhadují, které slovo bude následovat. Je to ta „vyšší“ forma čtení, které je dnes v módě.

A protože chyb v textech na televizní obrazovce rapidně přibývá, nemohu o tomto problému mlčet. Proto uvedu alespoň tři příklady tohoto šlendriánu z poslední doby.

Příklad první: Dne 21. 12. 2020 v pořadu „Události, komentáře“ (ČT24, 22:00) se „na dálku“ připojila z Vysočiny senátorka M. Němcová (ODS). Její vystoupení bylo součástí debaty tří pozvaných hostů: dva seděli ve studiu, kdežto M. Němcová hovořila do kamery ze svého bytu či domu ve Žďáru nad Sázavou. Nejzajímavější na celém „dálkovém přenosu“ bylo to, že po celou dobu tohoto spojení nabízela ČT24 u M. Němcové doprovodný titulek místa, odkud tato politička hovoří: „ŽĎÁR NAD SAZOVOU“. Po celých patnáct minut, kdy s přestávkami M. Němcová hovořila do kamery, uvedenou chybu ve studiu ČT nikdo neopravil. Také neznáte řeku, jež se nazývá „Sazová“? Nic si z toho nedělejte. Nikdo přece nemůže znát všechno!

Ostatně – není to chyba ojedinělá. Již někdy začátkem letošního roku, ještě před „koronavirem“, jsem zaznamenal v jiném přímém televizním vstupu z prostoru parku nad Národním muzeem v Praze jiný chybný titulek, a to v zeměpisném označení (názvu tohoto parku). Televizní titulek tehdy hlásal: „ČELÁKOVSKÉ SADY“ (správně mělo být: Čelakovského sady). Zdá se, že onen „chytrák“, kterého ČT zaměstnává, si popletl spisovatele F. L. Čelakovského (1799-1852) s obcí Čelákovice (okr. Praha-východ), která leží 7 km jihovýchodně od Brandýsa nad Labem.

Příklad druhý: Dne 24. 12. 2020 reprízovala ČT24 pořad „Interview ČT24“, v němž redaktorka S. Witowská vedla rozhovor s pražským arcibiskupem – kardinálem D. Dukou. Tato moderátorka, která uvěřila tomu, že má patent na rozum i na to, aby jenom ona mohla vést rozhovory se známými osobnostmi (např. M. Zemanem či D. Dukou), se ve své domýšlivosti dopustila jedné velice nehezké chyby. Je to minimálně neprofesionální. Jsem přesvědčen o tom, že ani průměrně vzdělaný člověk by takovou chybu neudělal. U D. Duky se totiž na obrazovce několikrát během těch 20 minut trvání tohoto rozhovoru objevil tento titulek: „DOMINIK DUKA, ARCIBISKUP ČESKÝ“. Nutno podotknout, že taková funkce u nás neexistuje. Je pouze „arcibiskup pražský“ (= představený pražské diecéze). U D. Duky se ještě používá tento titul: „primas český“ nebo „kardinál“.

Tato neuvěřitelná chyba znovu potvrdila známý fakt: také S. Witowská patří k oné problematické, špatně vychované a nedostatečně vzdělané generaci tzv. Husákových dětí, která toho o římskokatolické církvi mnoho neví. Dočasný zájem těchto politických konjunkturalistů, jednou o M. Horákovou, podruhé o D. Duku, je pouhou „módou“. Zítra budou tito lidé dělat „reklamu“ někomu úplně jinému – podle zadání svých „loutkovodičů“a „chlebodárců“ ČT.

Příklad třetí: Ve stejné, předvánoční době, někdy před 24. 12. 2020, se dopustila ČT24 další podivné chyby. U jména „zprávařky“ N. Reindlové se objevila dost nepochopitelná chyba. (Vysvětlitelná je pouze tím, že se jí dopustil někdo, kdo přepsal její jméno „foneticky“.) Na televizní obrazovce se objevil tento tvar jejího příjmení: „RAINDLOVÁ“. Podobnou chybu jsem zaznamenal dnes (30. 12. 2020) v dopolední reportáži z kláštera Plasy na Plzeňsku. V textu o historii tohoto cisterciáckého kláštera se objevil rovněž nesprávný, „fonetický“, tvar jména rakouského kancléře Metternicha – „CLEMENCE“ (správný tvar má být: Clemense).

Ano, právě takovým způsobem pracuje „naše-vaše“ Česká televize. Může tak činit i nadále ‒ díky štědrým koncesionářským poplatkům, které jí poctiví občané platí. Kterýkoliv podnikatel na Západě by tyto zaměstnance na hodinu vyhodil. U nás máme stále ještě „socík“, a proto jim vyhazov nehrozí.

Celá pravda o tomto druhu výše popsaných chyb ČT je mnohem prozaičtější. Dopouští se jich „servisní“ personál ČT, který sedí v tzv. newsroomu u svých počítačů, z nichž dodává na obrazovky průběžně tyto a podobné titulky. Jedná se vesměs o osoby se středoškolským vzděláním, které jsou navíc špatně placené. Proto jim na výsledcích jejich práce nezáleží. ČT platí nadstandardně pouze svou „elitu“. Přesto by mělo vedení myslet také na tyto své zaměstnance se špatným vzděláním a podprůměrnými platy. Snad si to příští ředitel ČT uvědomí a pokusí se to napravit. Televize si totiž právě tímto šlendriánerm kazí už tak špatnou pověst. Je nejvyšší čas začít s nápravou!

30. 12. 2020

‒ RJ ‒

 

P. S.

Ještě jedna „perlička“

Dnes, 30. 12. 2020, moderovala pořad „Události, komentáře“ na ČT1/ČT24 dvojice: M. Řezníček a D. Písařovicová. Když pořad skončil, objevil se za zády moderátorů tento nápis: „Děkujeme Danielo“. Správně to mělo být napsáno takto: „Děkujeme, Danielo!“

[Bylo to totiž poslední vysílání této moderátorky před jejím odchodem z ČT. Pro odchod se rozhodla sama, i když je zřejmé, že odejít měli úplně jiní lidé, kteří představují pověstnou žábu na prameni. Danielu jsem nedávno kritizoval za to, co se jí v její práci nepodařilo. Také já se nicméně připojuji k těm, kteří jí děkují: nikoli za všechno, ale jen za to, co se jí podařilo. Za více než deset let jejího působení v ČT toho bylo docela dost.]

Zdá se, že šlendrián a vláda pologramotů v ČT trvá i nadále a jen tak brzy neskončí. Skončit by mohl aspoň ředitel ČT P. Dvořák. Pak už se to samo nějak vyřeší.

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář