Jdi na obsah Jdi na menu
 


STOP negramotům z ČTK!

17. 12. 2020

Každému, kdo nechodí po této zemi s klapkami na očích a na uších, musí být zřejmé, jak hluboko jsme se za posledních několik let „propadli“. Nejlepším důkazem toho je skutečnost, jaký lidský odpad ovládá dnešní politiku a jací pologramoti a nevzdělanci si hrají na „elitu“ tohoto národa. Představitelé té skutečné elity, kdyby ještě žili (naštěstí jsou již po smrti a tu hrůzu nevidí), by jen nevěřícně zírali, co všechno je u nás možné, aniž by to někoho znepokojovalo.

Nemám v úmyslu se zbytečně rozepisovat o věci, která je na první pohled jasná i dítěti z první třídy základní školy. Vždyť i to dítě by se ptalo paní učitelky, proč v jedné větě se u slovesného přísudku k témuž podmětu píše v jednom případě „y“ a v druhém zase „i“. Již žáci prvního stupně ZŠ totiž musí zvládnout základy pravopisu včetně shody podmětu s přísudkem. Také nechápete, jak je možné, že se tomu novináři z ČTK nenaučili? Asi chodili za školu – dávno před „koronavirem“.

Agenturu ČTK jsem v posledních měsících kritizoval opakovaně. A činím tak znovu – o to naléhavěji. Přesto stále marně čekám, kdy už se někdo ze zodpovědných pracovníků této „veřejnoprávní“ instituce chytí za nos a na svou funkci rezignuje. Šéfovat této bandě polovzdělanců a negramotů je silné „kafe“ i na naše poměry.

Šéf „cirkusu na kolečkách“, který si říká ČTK, by měl dostat padáka na hodinu – bez „zlatého padáku“! Zajímalo by mě, co je to za „exota“, že okolo sebe strpí něco tak hrůzostrašného. Jistě i on má svého šéfa. Ten by se měl postarat o to, aby toto nekompetentní individuum bylo okamžitě vyhozeno a nahrazeno někým kompetentnějším, kdo netrpí svým podřízeným takový neuvěřitelný šlendrián.

─────

Po tomto úvodu pouze ocituji závěrečnou část zprávy ČTK, kterou dnes převzal (a zaplatil za tuto špatně odvedenou práci podle sazebníku) deník „Lidové noviny“ (internetová verze „Lidovky.cz“). V posledním odstavci článku nazvaném „Největší ohrožení naší země.“ Babiš se ve Sněmovně opět pustil do Pirátů (Lidovky.cz, 17. 12. 2020, 17:44) se anonymní autor tohoto sdělení dopustil nepřehlédnutelné chyby ve shodě podmětu s přísudkem. V jednom přísudku použil „y“, kdežto v následujícím (s týmž podmětem) zase tvar slovesa zakončený na „i“.

Jedná se o pozoruhodný zmatek, jaký občas mívají ve své hlavě někteří mladší, nedostatečně vzdělaní jedinci. Jelikož tu dobu pamatuji, musím poznamenat, že ke zhoršování znalosti pravopisu docházelo již v období tzv. normalizace a po roce 1989 se to „rozjelo“ naplno. Brzy nebudou školní děti schopny zformulovat a napsat jedinou větu bez chyby.

Uvedený odstavec z deníku LN zní: „Babiš také řekl, že neví, co Piráti udělali pro zvládnutí epidemie kromě toho, že popsali mnoho papírů. „Nemáte představu, jak funguje reálný život a jak funguje stát,“ míní. Richterová se nedala a kromě toho, že ocenila jeho klidnou dikci, uvedla, že Piráti tiskly štíty, spolupracovali na aplikaci eRouška a na chytré karanténě a věnovali se dobrovolnictví.“

Ta chyba je jasná, ale přesto může mít ještě „politické“ konotace. Dotyčný „chytrák“, který to napsal, zřejmě nevědomky způsobil to, že formulace jeho věty vyvolává dojem, jako by se té chyby dopustili Piráti, kteří „tiskly“ i spolupracovali“. V článku se totiž popisuje další etapa protipirátského tažení A. Babiše a toto může být jeho součástí: podprahově vsugerovat čtenářům, že Piráti jsou navíc ještě „pologramoti“, kteří mají problémy s pravopisem. Připouštím, že někteří doopravdy mají.

[V této souvislosti si vzpomínám na jednu starší příhodu s textem V. Pikala. V něm tento mladý muž s titulem Bc. nasekal několik pravopisných chyb. Přesto nechci tomuto nadmíru sebevědomému, leč málo zkušenému a nedovzdělanému politikovi od Pirátů křivdit. Možná od té doby pilně chodil na doučování z češtiny a chyby už přestal dělat. Moje osobní zkušenost – jako bývalého učitele ČJ ‒ je ovšem taková, že když dítě nezvládne základy pravopisu do 10-11 let, je to později už marné.]

Jak se zdá, pologramotný imigrant ze Slovenska, A. Babiš, z jehož veřejných projevů si dělají legraci skoro všichni politici i novináři (kromě skalních obdivovatelek z ANO 2011), ale mnozí na tom nejsou o moc lépe než Babiš, se pro některé naše lidi stal „normou“. Nic horšího se nám nemohlo přihodit. Odtud totiž vede cesta rovnou do pekel. Zaměstnanci ČTK tvoří přední oddíl těchto „průkopníků“ oligarchových „lepších zítřků“. S tímto soudruhem jistě na své cestě nezabloudí.

17. 12. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář