Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dotkni se Písku – František Růžička

15. 7. 2013

 

Představovat královské město Písek ležící na řece Otavě je nejspíše zcela zbytečné. Kdo by je neznal, ať již pro ohrožení nejstaršího mostu v Čechách při povodních v roce 2002, nebo pro bohatou kulturní minulost dávnou či novější s nezapomenutelným Měsícem nad řekou či Stříbrným větrem. V letošním roce si město připomíná svých 770 let a pro náležitou oslavu připravilo pestrý  koktejl hudby, divadelních představení, vystoupení šermířů a dalších zajímavých akcí v rámci programu městských slavností „Dotkni se Písku“, které se konaly již po jednadvacáté.

Královské město proto nemohlo zůstat bez tradičního příjezdu krále Přemysla Otakara II. s královnou a družinou. Ale ani bez sokolníků, kteří se s dravci proháněli po městě na koních. Připravený byl i rytířský souboj a atmosféru středověku musely navodit historické průvody městem za hřmění bubnů a svitu pochodní.

Můžeme dokumentovat, že konání slavností předcházely i jiné významné akce, z nichž nejznámější je rozhodně „Šrámkův Písek“, který jsme poprvé připravovali na počátku šedesátých let. Protože vše připadá na začátek měsíce června, kdy se konají i nejrůznější studentské akce, a to nejen těch, kteří právě maturují, ale i těch, kteří se s milovaným Pískem loučili před mnoha a mnoha lety. K těm jsme patřili i my jako studující na Obchodní akademii (tehdy VHŠ) s maturitou v roce 1960. Tehdy právě také vrcholily přípravy na II. celostátní spartakiádu. Jak vidíte, vzpomínky jsou skutečně nezapomenutelné. Možná že by se dal používat v rámci propagované emancipace spíše ypsilon, vždyť ve třídě 42 studujících bylo jen 6 hochů. Letos se nás sešla už necelá třicítka a při návštěvě budovy školy (kasárna Marie Terezie) jsme se dozvěděli smutnou zprávu, že škola v tomto objektu končí a stěhuje se jinam.

Na počátku června mohli návštěvníci zhlédnout na náplavce výtvarné práce, známé již pod názvem „Cipískoviště“. Žel, krásná díla z písku se městských slavností nedočkala, rozmočila je zase bezohledná voda z vydatných dešťových mraků i řeky Otavy, která zase umlčela „Splav“ a znovu ohrozila Starý most. Přesto: kdo by se sem rád nevracel?

K osobě Františka Křižíka dodejme, že zdokonalil svoji obloukovou lampu plynulou regulací a nasvítil střed Písku 23. 6. 1887. Pískové dílo bylo vystaveno nepřízni počasí v těsné blízkosti elektrárny, která místní síť napájela. Byla zřízena z bývalého mlýna, dnes je technickou památkou; s turbinami z roku 1901 nadále dodává proud do sítě.

František Růžička, České Budějovice

 

Starý most, řeka Otava

sladovna-nad-zpivajicim-splavem.jpg

cipiskoviste.jpg

socha-husitskeho-bojovnika.jpg

socha-krale.jpg

socha-lva.jpg

ucastnik-sramkova-pisku-lad.-zupanic-s-pritelkyni.jpg

frantisek-krizik.jpg


Popisky k fotografiím:

 

1. Starý most, řeka Otava.

2. Sladovna nad zpívajícím Splavem.

3. Cipískoviště.

4.-6. Sochy z písku.

7. Účastník Šrámkova Písku Lad. Županič s přítelkyní.

 

8. František Křižík.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

František Křižík - by stál za zvláštní článek a nyní jen: kde je jeho lampa?

(Muller, 16. 7. 2013 9:53)

Jsem z rodiny sousedů dr.ing. Františka Křižíka, starého pána, který žil pracoval a zemřel ve Stádlci: http://www.stadlec.eu/ - kde na obecní fotce něco chybí? Co? Kde je jeho lampa? na obrázku záhlaví obce www.stadlec.eu byla nad vstupem do zámku je obloukovka z dob c.k. (to je jak jsme 300 let trpěli...) a přežila c.k. Rakousko. Přežila I. republiku ČSR, nikdo jí neukradl. Taktéž tvrdý režim III.Říše a její okupace i Stádlce. Fašisti jí neukradli. Přežila hrozná 50. léta komunismu i ČSSR. Ani komunisté jí neukradli, jako předchozí režimy! Až havlárna udělala konec tomu originálu obloukovky nad dveřmi zámku ve Stádlci... Tak aspoň socha z písku v Písku připomíná kruhy v písku, co učenci malují....
Díky pane Růžičko, já děkuji za připomínku dr. ing. F. Křižíka co se kamarádil s Edisonem, jezdili jsem jeho tramvajemi i Bechyňkou.... díky!