Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlostí blesku – František Růžička

7. 10. 2013

 

Ono je to všechno relativní. Stejně jako samotný čas, jak nás učil již fyzik Albert Einstein.

Netřeba se divit, že Pražská třída je pod bedlivým dohledem zraku místních občanů, vždyť je páteřní osou dopravního průtahu městem České Budějovice. Od počátku letošního roku (a zejména při sněhových kalamitách) si zde cestující občané mohli na zastávce MHD „Družba“ vychutnat rychlost práce úředníků místní radnice, s jakou (ne)řeší připomínky občanů a tím jim (ne)ztěžují denní pohyb po městě. Třeba je to k jejich dobru a utužení zdraví pohybem.

Na přiložené fotografii je soustava děr, nacházející se u chodníku zmíněné zastávky MHD. Po každém dešti byly plné vody a každé kolo přijíždějícího autobusu nebo trolejbusu z nich trochu (spíše dost) ustříklo mezi čekající cestující. Kolik těch kol bylo, si jen těžko dokážeme spočítat. Snad jen vědec Einstein. Ale při troše námahy by to jistě dokázal i nový pan ředitel Dopravního podniku, který do jihočeské metropole přišel z Prahy, kde se úspěšně podílel na (ne)prosperujícím režimu DP hl. m. Prahy, což v tuto chvíli pomiňme.

Z jeho dopisu jako odpovědi na zaslanou kritickou připomínku je mnohé evidentní. „Závada je z naší strany nahlášena na Odbor správy veřejných statků Magistrátu města České Budějovice. Dopravce je povinen zajistit dopravu v určených trasách a zastávkách podle platných licencí a neodpovídá za technický stav pozemních komunikací. Vzhledem k tomu, že tento problém souvisí nejen s technickým stavem vozidel, ale i s bezpečností nástupu a výstupu cestujících, předává DP města Českých Budějovic při zjištění podobné závady požadavky na její odstranění příslušnému správci pozemních komunikací (v tomto případě OSVS MM CB). Podněty jsou shromažďovány na pracovišti centrálního dispečinku dopravy, a to jak od řidičů, traťových dispečerů, tak i od vedoucích pracovníků a veřejnosti. Bohužel opravy výtluků a jiných poškození nejsou vymahatelné a závisí na rozhodnutí, finančních možnostech a dalších aspektech ze strany správce.

Dále pan ředitel poděkoval a bude se dále snažit udělat vše pro to, aby cestující MHD byli s poskytovanými službami maximálně spokojení. Takže, jak vidíme, pak ředitel se skutečně vyzná v tlačenici. Jen by mne opravdu zajímalo, kolik těch kol danými dírami projelo a kolik náprav či pneumatik to odneslo. Neptám se, kdo to zaplatí: pochopitelně cestující. Vždyť z dostupné evidence je známo, že jízdné v jihočeské metropoli patří mezi nejdražší! Jistěže by to mělo zajímat i samotného pana primátora, ale jak vidíme, tak „jeho“ radnice vůbec nepracuje rychlostí blesku.

 

rychlosti-blesku-p1190256.jpg

Jak jsem dospěl k tomuto závěru? Velice jednoduše. Je sobota 20. září 2013 a právě hned ráno, za přispění hlučné techniky, začali pracovníci fy „Komunikace“ s opravami této části hlavní třídy Pražská. Tedy klidně uveďme: po 8–9 měsících od zjištění. Bravo! Když si přidáme snaživost magistrátních dopraváků při opravě komunikace „Na Sadech“, uzříme další (ne)hospodárnost. Zde se zjara prováděla oprava výtluků. Během dalších asi dvou týdnů se ale začal pokládat zcela nový koberec po celé ploše. To je ryze ódéesácká ekonomika, kterou si pan primátor natransplantoval pro celou radnici. Připočtu-li další jeho snažení v jiných záležitostech (například bouře nevole na sídlišti Máj, petiční akce proti radniční zvůli, připomínky na nevyhovující přechody, či nevyřešené připomínky v lokalitě OC IGY za více než deset let jeho (ne)odborného vedení, vychází to jednoznačně. Ležérnost, liknavost, pomalost, neschopnost řízení, nespokojenost občanů… Co ještě??? To vše není jen laciná komunální kritika, ale nesystémový „systém“ jihočeské radnice.

 

Proti tomu na druhou stranu mince postavme skutečně brilantní a pohotové jednání, když jej kamarádi z klanu ODS odvolali z místa primátora a vypudili z vedení radnice. Následovalo založení nového volebního uskupení, volební nátlaková bramboračka, zainteresování věrných a návrat na radnici. Dnes, po nevídaném boji na tak poklidném sídlišti Máj a sportovních neúspěších, je prostor v jihočeské metropoli pro něj zase nějak těsný. Takže: snaha o povýšení do parlamentních lavic. Jen výš, jen dál. S jeho původním přezíráním občanů v metropoli se tak i všechen lid český může těšit, že bude odměňován stejnou měrou osobního velikášství, s okázalým přemíláním alibistických polopravd ve sdělovacích prostředcích. K další zásluze o (ne)fungujícím elektronickém informačním systému, který k dopravní situaci na jihu Čech neoddělitelně patří, se ještě vrátím podrobněji.

 

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rabín, osel a Miloš Zeman

(Adam B.Bartoš, 29. 10. 2013 16:51)

Rabín, osel a Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman má za sebou dlouho očekávanou cestu do Izraele. Jak se dalo očekávat, neobešla se bez pořádného rozruchu.
Když však pomineme Zemanovu provokaci s přesunutím ambasády, byla to spíše taková obyčejná cesta. Tedy pokud nepadly sliby a nebyly uzavřeny dohody o tom, co by veřejnost neměla vědět.
Zůstalo u obyčejných frází a kýčovitých slov, kterým snad už nikdo ani nevěří, protože jsme je slyšeli už stokrát a pokud nám někdy mohly připadat odvážné a politicky nekorektní, mohlo to být nanejvýše někdy před 12 lety v době těsně po 11. září, kdy údajný boj proti terorismu byl kvůli mediálně vyšponovanému zájmu populární.
Jenže kdyby chtěl být Miloš Zeman opravdu politicky nekorektní, mluvil by dnes jinak. Odvážné by naopak bylo říkat názory, které sionisty tolik dráždí. Zeman ale odvážný není.
Zemanovo uvedení se v Izraeli začalo už pár dní před oficiální návštěvou, když se téměř v její předvečer na slavnostním zahájení tzv. Dnů pro Izrael v Hradci Králové nechal slyšet, že by mu přesunutí české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma nejenže nebylo proti mysli, ale dokonce by se za příznivé vládní konstelace pro tento záměr pokusil získat ministra zahraničních věcí. Tím spustil vlnu negativních reakcí Ligou arabských států počínaje, přes Organizaci za osvobození Palestiny až po Hamás.
Připomeňme, že v Jeruzalémě nemá dnes velvyslanectví až na výjimky žádná země, že pouze USA a Itálie zde mají konzulát a kdesi na předměstí Jeruzaléma mají ambasádu Bolívie a Paraguay. Dříve přitom země své zastoupení v Jeruzalémě měly, jejich přesunutí do Tel Avivu nastalo až v 80. letech v důsledku přijetí jedné z rezolucí OSN.

Přesunutí ambasády by tak bylo návratem před rok 1980 a tedy pouze obnovením původního stavu, tedy vpodstatě nic revolučně nového, nicméně takový krok by byl z mezinárodního hlediska vnímán jako kontroverzní a těžko představitelný, protože narušuje současný status quo, který trvá už zhruba třicet let a žádná země ho dosud neměla odvahu porušit. Dokonce i Spojené státy, které přesunutí své ambasády zpět do Jeruzaléma schválily speciálním zákonem z roku 1995, dosud tento krok nerealizovaly a naplnění zákona se stále odkládá.

Jak později uvedlo i samotné ministerstvo zahraničí, Česká republika nic takového nepřipravuje, vláda takový návrh neprojednávala a projednávat nebude.
V jistém smyslu šlo tedy o dovednou Zemanovu provokaci, kterou se možná chtěl před návštěvou blýsknout a říci něco, čím hostitele potěší, ačkoli dobře ví, že to není v dohledné době reálné. Šlo tedy jen o plácnutí do vody, o gesto, něco, co Českou republiku nic nestojí, dalo by se na první pohled říci. Slibem nezarmoutíš.

Jenže ani taková pouhá gesta nejsou nevinná, jak se mohl Zeman přesvědčit. České diplomacii takové výroky příliš neprospívají a vztahy s arabským světem zbytečně vyostřují. Návrh může dočasně zhoršit vztahy ČR s arabskými státy, připustil i premiér v demisi Jiří Rusnok. Tedy i takové plácnutí do vody nás něco stojí. Máme tedy něco takového zapotřebí?
A proč má vlastně Miloš Zeman potřebu říkat takováto slova, když ví, že toho jimi více poškodí, než získá? Vždyť získat jimi může maximálně uznání Izraele, které beztak on i celá republika dávno má, ale ztratit tím můžeme mnoho - dobré vztahy hned s několika zeměmi v regionu. Proč říkal něco, co sám musel později mírnit a co za něj žehlili i pánové Kohout i Kmoníček, sami přitom s židovskými kořeny?
Rozumím tomu, že přemýšlel, čím by trumfnul svá slova z návštěvy v roce 2002. Umím si představit, že s Hynkem Kmoníčkem seděli nad sklenkou a při brainstormingu padaly různé nápady, jak by prezident mohl zaujmout. Ale jde opravdu jen o potřebu věčného bonmotáře provokovat, nebo je to jakýsi úzus, že k takové návštěvě má zaznít z České republiky podobný ostře prosionistický hlas, byť pouze rétoricky zamýšlený?
....
http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/rabin-osel-a-milos-zeman/

Co se děje v Budějovicích, se děje i jinde!

(Muller, 15. 10. 2013 18:49)

Co se děje v Budějovicích, se děje i jinde!
Jsme zaplavováni obrovským množstvím informací v předvolební agitaci a nadáváním komunistů a exkomunistů na komunismus. Aniž se hledají příčiny a následky příčin... to jest stav civilizace v přítomnosti - ke stále se posunující přítomnosti. Jedině se to zadrhlo a zamotalo v SSSR, kde smíchali soudruzi předevčírem se Vzpomínkami na budoucnost: výborně o svých zkušenostech právě s tímto světem výborně pan Richard Adam ve své nové knížce. Na stránkách jak jezdil po SSSR, když předtím pomáhal rozvědce USA. Zda tam byl "služebně", to si každý čtenář musí přečíst sám! Zde jen tolik:
zase jen, jak židovská obec pro pár stříbrných plivla na památku umučených židovských občanů ČSR - někdejšího Masarykova Československa, rozbitého po Mnichovu 1938 až dodnes. Je nutné pro příjem náboženské obce toto dělat na tak symbolickém místě - nejen v Budějovicích? Není lepší nechat prázdné místo, tak symbolické? Holt třicet stříbrných nesmrdí, ale to je o už křesťanství a kšeftu.... radnice v Budějovicích je křesťanská, že? Jako vždy, se na to hodí Analyza 17.11.1989

autor článku

(František Růžička, 12. 10. 2013 20:09)

Jedna z největších pitomostí ve městě. Devastace volných míst v centru města ustupuje stavební gigantománii velkých stavebních mimobudějovických společností. Připravím podrobnější údaje.

Na místě budějovického domu modliteb vyroste dům obchodu a parkování

(ceskatelevize.cz/ct24/regiony/245045, 7. 10. 2013 17:54)

Na místě budějovického domu modliteb vyroste dům obchodu a parkování

6. 10. 2013 17:19, autor: ČT24
České Budějovice – Na místě budějovické synagogy vznikne parkovací dům s administrativním centrem a obchody. O jeho výstavbě se přely majitelé pozemků i sousedních historických domů patnáct let. Novou budovu postaví českobudějovická firma zhruba za 200 milionů korun, pražské židovské obci za to bude platit 40 let nájem.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/245045-na-miste-budejovickeho-domu-modliteb-vyroste-dum-obchodu-a-parkovani/
Aleš Hazuka o stavbě nového domu na místě synagogy
Synagogu čili dům modliteb nechali strhnout Němci v roce 1942. Zachovala se špička věže, skla z oken a zakládací listina, tam, kde stála, ale zůstala pouze prázdná plocha. Dnes na ní jsou betonové panely a parkují na ní auta. To se nezmění, na místě domu modliteb vznikne dům s obchody, kancelářemi a 300 parkovacími místy. "Výstavba začíná přípravnými pracemi od pondělí," uvedl Jaroslav David ze společnosti Parkhaus CB, která novou budovu postaví.
Po patnácti letech sporů se zdá, že na stavbě panuje naprostá shoda. Městu se projekt líbí – hlavně kvůli množství parkovacích míst, která do centra přinese. "Sto padesát by mělo být volně přístupných," poukázal náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD). Výhrady nemá ani pražská židovská obec, které pozemek po bývalé synagoze patří. Od provozovatele domu bude dostávat nájemné, ačkoli jeho výši obě strany tají. "Částka bude velice dobrá na to, abychom udržovali památky – zejména v jižních Čechách," prozradil však František Bánynai z židovské obce.
Doba, která uplynula od zbourání jedné z největších budějovických synagog, je už delší, než po kterou svatostánek stál. "Byla projektována v roce 1885 a byla vystavěna v roce 1888," přiblížil historik Leoš Nikrmajer. Po 64 letech byla srovnána se zemí. Podle Nikrmajera šlo o třílodní baziliku se dvěma věžemi dlouhou 28 metrů, vysokou a širokou po 11 metrech.
Památník připomínající synagogu radnice během výstavby domu odstraní, potom se ale na své místo zase vrátí. "Pietní místo bude tak, jak je nyní," zdůraznil náměstek Joch. Stavba nového domu na místě synagogy by měla skončit příští rok v prosinci.