Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel Ctirad Mašín – PhDr. Rostislav Janošík

24. 8. 2011

 

masin-vojak.jpgPrávě před rokem, 22. 7. 2010, nás navždy opustil „ten třetí“ ze skupiny bratří Mašínů – Milan Paumer (viz příloha č. 1). A po roce, opět v čase prázdnin a dovolené (pro novináře v době „okurkové sezony“, kdy není o čem psát), jsme všichni zaznamenali onu smutnou zprávu: v sobotu dne 13. srpna 2011zemřel ve vojenské nemocnici v americkém Clevelandu (stát Ohio) starší z obou bratří – Ctirad MAŠÍN (nar. 11. 8. 1930). Pohřeb se má konat ve středu 24. 8. 2011 v Clevelandu se všemi vojenskými poctami. Za českou vládu se jej zúčastní ministr obrany A. Vondra.

Kromě opatrnického prohlášení předsedy vlády P. Nečase (aby se neřeklo a aby nikoho neurazil) se nikdo z oficiálních představitelů naší republiky neodhodlal k cestě do zámoří. Snad proto, aby si nezadal s tak „kontroverzním“ představitelem našeho protikomunistického odboje. Ano, i po desítkách let zůstává skupina bratří Mašínů nestravitelným soustem jak pro komunisty, tak i pro mnohé Čechy, kteří o sobě prohlašují, že jsou demokraté a antikomunisté, včetně části bývalých politických vězňů komunistického režimu.

Česká společnost, jakkoli si uvědomuje, že za vlády KSČ se v této zemi děly nezákonnosti, zločiny srovnatelné s obdobím nacistické hrůzovlády, zůstává rozdělena na stoupence a odpůrce bratří Mašínů. Postavit se se zbraní v ruce proti zjevné diktatuře, jak se to v těchto dnech odehrává v Libyi, je pro některé naše občany nepředstavitelné. Stále totiž platí, že diktátoři se nevzdávají moci dobrovolně. Ne všude se konají „sametové“ revoluce, ale revoluce skutečné, v nichž teče krev a umírají lidé. Přesně tak, jak se o tom můžeme přesvědčit v televizních záběrech z arabských zemí – od Egypta, přes Sýrii až po Libyi.

Hodnocení role skupiny bratří Mašínů zůstává u nás dodnes „prubířským kamenem“ nejen úrovně naší demokracie, ale i našeho vztahu v minulosti vlastního národa. Doufejme, že se v brzké době dočkáme jak spravedlivého ocenění jejich zásluh (byť in memoriam), tak i důstojného místa v učebnicích dějepisu. Vždyť postavit se se zbraní v ruce proti evidentnímu zlu a násilí, proti zločineckému režimu, který u nás v letech 1948-1989 vládl, není zločin, nýbrž projev statečnosti a hrdinství.

(Bližší informace o skupině bratří Mašínů – viz příloha č. 2.)

23. 8. 2011

PhDr. Rostislav Janošík

 

Popisek:

Ctirad Mašín jako voják americké armády v 50. letech 20. století (Fotografie, zaslaná naší redakci, byla otištěna ve SN č. 3/2000, v příloze II., u příležitosti jeho 70. narozenin.)

 

Přílohy:

1. Exkluzivní rozhovor s Milanem Paumerem (SN č. 1/2010, str. 3 – viz rubrika: SN v PDF ke stažení)

 

2. R. Janošík: Mašínové a spol. – hrdinové protikomunistického odboje (viz rubrika: SN v PDF ke stažení)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář