Jdi na obsah Jdi na menu
 


Advent v Praze – František Růžička

15. 1. 2015

Tady u nás na jihu Čech a v Budějicích zejména se často hovoří o tzv. pragocentrismu. Netřeba podrobněji vysvětlovat, o co tady jde. Kdekdo z nás, působících v podnikové i veřejné sféře, s tím má mnoho vlastních zkušeností. Převážně negativních. Kdeco je řízeno z Prahy. Když už je v Budějicích nějaká pobočka, stejně se písemnosti musí vyřizovat „přes Prahu“. Příkladů je bezpočet.

To bychom ale byli poněkud vzdáleni od daného tématu.

Je zcela pochopitelné, že adventní doba byla „slavena“ po celé republice. Zákonitě i v Praze. Opakovaně jsem ve svém okolí slyšel: „Jedeme se podívat na Staromák“. Jel jsem tady. Leč nespokojil jsem se jen s tím Staromákem. Z Wilzoňáku přes park nejdřív přímo na Václavák. Už tady byla známka o tom, že se oproti létům minulým přece jen něco změnilo. Prodejní stánky hned „od koně“ až dolů na Příkopy. Uprostřed s netradiční restaurací v historické tramvaji. Na Příkopech mumraj dalších prodejců a především kejklířů všeho druhu. S kvitovaným povděkem i krásně ze dřeva vysochaným Betlémem. Lidí jako o pouti, na Haveláku jako na trhu, jak už bývá zvykem. Především však zahraničních turistů.

Centrem všeho dění byl pochopitelně ten náš známý Staromák. Koně ustrojení ke kočárům, historická vozidla lákající k okružní jízdě. Vyzdobený strom s dosud nepostavenými figurami k jesličkám. Konzumního sortimentu nadbytek. Klobása s oblohou za stovku, svařák za šedesát. Pokud jste to chtěli v teple pod střechou, tak s malohorskou přirážkou. Koledy neslyšet, vánoční výzdoba pozhasínaná. Nepochybuji o tom, že za večerního soumraku to zde vypadalo zcela jinak. Bohužel, jak jsem viděl ve Vídni či ze záznamu z jiných evropských metropolí, žalostná malost, když už nechci napsat: přímo ubohost. No, zatím jsme stále ještě ve středu Evropy, k rozměru šírého světa jsme stále ještě nedorostli.

S povděkem jsem musel zaznamenat, že i při dalším putování bylo cosi lákavého. Na náměstí Republiky (u celnice) další prodejní stánky s chutnou klobáskou i svařákem. V lidové cenové hladině.

Tak dobré pochutnání. Rovněž na „Míráku“, před chrámem sv. Ludmily, další tábor rozprostřených prodejních stánků s vánoční výzdobou. Jistě tomu tak bylo i na mnoha jiných místech Prahy.

Ale abych nezůstal jen u toho konzumního hodnocení. Kulturních a zábavních akcí bylo tolik, že je nešlo ani přehlédnout. My jsme se spokojili s Rudolfinem. Před Štědrým dnem (20. 12.) projížděla městem historická tramvaj s Betlémským světlem. V dopoledni Štědrého dne zazněla na Staroměstském náměstí v podání orchestru a sólistů ND a Státní opery Praha Česká mše vánoční „Hej mistře…“ od J. J. Ryby a bylo rozdáno 2000 porcí rybí polévky.

Půlnoční bohoslužbu ve Svatovítské katedrále celebroval pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. V následující den (Hod Boží vánoční) byly připraveny Vánoce pro lidi bez domova u Smíchovského nádraží. No a vánoční tečkou budiž prohlášení hasičů, že o letošních Vánocích hořelo 24krát.

František Růžička, České Budějovice

p1270644.jpg

Prodejní stánky na Václavském náměstí

p1270646.jpg

Cafe tramvaj

p1270648.jpg

Strom a jesličky na Můstku

p1270666.jpg

Posvátné Staroměstské náměstí

p1270750.jpg

Vzpomínka na "obrodný proces" ve Slovanském domě (1968)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Už došla vánoční pohlednice?

(Havlík, 31. 1. 2015 6:35)

Krásné, klidné Vánoce, přejeme zas po roce.
V Novém roce hodně štěstí, kdo nám lepší cestu klestí.
Prý nám není pomoci, stará garda u moci.
Nezoufejme, hlavu vzhůru, ještě máme Okamuru.
Socdemácký Slávek, hubu má jak splávek.
Tím „odklonil“ soka Haška, sám prý bude dělat šaška.
Andrej Babiš neprohloupil, za koblihu hlasy koupil.
Trpělivost s ním teď mějte, na šmejdy mu nesahejte.
Podle Duky jsme jen lůza! Jeho drzost to je hrůza.
Bělobrádek nebo Duka, Satanova pravá ruka.
Politika to je děs, když do toho kecá kněz
Prognóza je dnes už jistá, že se nehnem zase z místa.

17. LISTOPAD 1989 BYL PODVOD NA OBČANY TÉTO ZEMĚ od zločinců 50.tých let!

(Havlíček, 31. 1. 2015 6:39)

Přestaňte již ohlupovat občany této země o sametové revoluci, jak v tisku nebo televizi. Tento podvod byl již připravován několik roků předem.
Na tento podvod upozorňoval pan Miroslav Dolejší dlouholetý politický vězeň, který strávil 19 roků svého života v těch nejhorších kriminálech. Ve své Analýze o 17. listopadu, která vyšla v letě 1990, kde před celou situací, která nastane, upozorňoval.
Po vydání této „Analýzy 17. listopadu“, byly na něho podávány trestní žaloby a to jak ze strany hradu, Žantovského, KPV ČR a řadou dalších gaunerů, včetně KSČ s Hegenbartem, šéfem 13. oddělení KSČ, který celý tento podvod režíroval.
Zde Miroslav Dolejší odhalil Chartu 77, kdo ji zakládal, to byli ti největší zločinci 50 let a ti nám vládnou doposud, někteří již zemřeli, ale jsou stále zde jejich děti či příbuzní, kteří sedí ve vládě, v parlamentu či senatu, nebo na ministerstvech.
Když se Federální ministr Sacher dostal do svazků, které byly vedeny StB a vedením státu o Chartě 77, tak na to upozornil presidenta Havla a ten okamžitě jmenoval Jana Rumla 1. náměstkem a během 6 týdnů jeho působení na ministerstvu vnitra se ztratilo přes 16.000 svazků, týkajících se charty 77.
Za půl roku si tam dosadili dalšího člověka rodiny Havlů, pana Langoše, aby vše pohlídal.
A nyní tito přestrojení komunisté, kteří odhodili své stranické knížky, jsou tvrdí bojovníci proti KSČM, která není namočena v žádných podvodech.
Toto by si za socialismu nemohli dovolit, za ty miliardy co rozkradli a vytunelovali, by museli dostat provaz nebo doživotní tresty.
Jako důkaz důvěryhodnosti zveřejňujeme rozkaz ministra Sachra ze dne 2. dubna 1990.
Velice bych doporučoval občanům této země, aby si přečetli „Analýzu 17. listopadu“ od pana Miroslava Dolejšího, kde doslova ten jejich podvod odhalil.
Kdy se již tento národ probudí a vezme spravedlnost do svých rukou.