Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gala, gala, gala – František Růžička

26. 1. 2015

Souhlasím s tím, že by to šlo vyjádřit jednodušeji: GALA TŘI. Snad. To však není předmětem podstaty věci. Doba adventní, vánoční i povánoční, silvestrovská a novoroční, byla v jihočeské metropoli již tradičně velice bohatá na kulturní prožitky.

Z doby vánoční, tedy bezprostředně na svátek sv. Štěpána, uvedlo Jihočeské divadlo ve staré budově již „Tradiční vánoční koncert“ s klasickým obsahem České mše vánoční „Hej mistře“ od Jakuba Jana Ryby. Sólisté rovněž v tradičním obsazení: Iva Hošpesová (soprán), Dagmar Volfová (alt), Josef Falta (tenor) a Josef Průdek (baryton). Ve druhé části pak výběr „Koleda“ (Karel Stecker). Doprovod orchestr a sbor opery JD. Dirigent Jan Bubák, sbormistr Martin Veselý.

K nespokojenosti rovněž tradičních návštěvníků nutno dodat, že pan dirigent nedbal potlesku a nepřidal ani koledu, natož „Nám, nám, narodil se…“ Prostě opona spadla. Tak už to někdy v životě chodí. Nic s tím nenaděláte. Ne zrovna šťastným bylo umístění sboru (dámy ve vínovém sametu) na galérii, kde na ně sedící v přízemí neviděli. Poněkud překvapivý dáreček.

Pro dobu silvestrovskou (31. 12.) připravilo JD muzikál „Divotvorný hrnec“ (Lane/Harburg/Saidy), známý spíže z podání V+W. K jejich tradičnímu humoru však mělo představení příliš daleko, byť se pokusilo (o nemnoho) politicko-společenských narážek. Hudební nastudování: Martin Peschik, režie: Josef Průdek, v hlavních rolích: jihočeské hvězdy Hošpesová, Volfová, Průdek, Veselý a další. Na závěr první, poněkud uspávací, části oslovil diváky nový ředitel JD s krátkým silvestrovským přípitkem. Snad právě proto již druhá část měla svižnější ráz i nápaditost a účinkující byli odměněni zaslouženým potleskem. Jistě k tomu přispěl i třeboňský vodník Čochtan a především nesmrtelné melodické evergreeny.

Novoroční galakoncert, uváděný Ivanou Šimánkovou, mne nutil k úvaze, že by mohl být úspěšným pokračováním předchozích dvou zdařilých silvestrovských GALA. Nestalo se, úvaha nesprávná. Opera JD se svými sólisty pro novoroční podvečer připravila slavnostní koncert, při kterém zazněly známé melodie z českých i světových oper a operet (Nabucco, Aida, Traviata, Komedianti, Sedlák kavalír). Z českých skladeb pak ukázky z Rusalky, Prodané nevěsty a hity z operet Na tý louce zelený a Netopýr. Orchestr JD řídil nový generální ředitel maestro Mario De Rose. Na světové úrovni zapěli i sólisté z Číny, Ukrajiny a Slovenska. Vykvetla i pampeliška.

Dlouhotrvající skandovaný potlesk navodil další úvahu, zda tento Gala koncert neměl být i náhradou za ten vskutku mnoholetý tradiční „Tříkrálový koncert“, uváděný Brněnskou filharmonií. Dovolím si uvést, že na pozvánkách míval uvedenou cenu 600 nebo 800 Kč a přesto nebyly k sehnání. Pozvánka, sloužící jako vstupenka, byla totiž přidělována podle zvláštního rozdělovníku mezi patronátní instituce: hejtman, primátor, sponzor. Kdeže loňské sněhy jsou! Právě sponzor již před rokem naznačil, jaká bída sužuje naše stavebnictví (nejen?), přesto se dokázal rozloučit velice zdařilým a milým vinobraním pro všechny přítomné (nikoliv zvané na separé raut).

Takže tuto „tříkrálovou“ tečku učinil „Novoroční koncert“ v neděli 4. ledna v Koncertní síni Otakara Jeremiáše. Jihočeská filharmonie s dirigentem Petrem Chromčákem předložila přeplněnému sálu (též návštěvníci z Rakouska) nezapomenutelnou lahůdku, která byla oceněna skandovaným potleskem. Vděční posluchači se dočkali i přídavku tradičního „Pochodu Radeckého“. Jako sólisté se představili Kristina Szeredy (soprán) a Aleš Voráček (tenor). Na repertoáru: Kalmán, Strauss, Verdi, Lehár, Smetana, Fučík, Brahms, Sousa… Líbám ženy vás tak rád…

A pokud jste měli to štěstí, že vás o přestávce nad sklenkou dobrého moku ještě svým pohledem a úsměvem pohladila subreta jihočeské scény, odcházeli jste do temné noci s lehkostí bublinek silvestrovského šampáňa… PF 2015.

František Růžička, České Budějovice

p1280129.jpg

Sólisté Kristina Szeredy a Aleš Voráček

p1280135.jpg

Dirigent P. Chromčák s sólistka Kristina

p1280145.jpg

Závěrečná děkovačka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář