Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turbulence pro rok 2015 – Euring. Dr. Bohumil Kobliha

5. 1. 2015

Od jara 2014 nám 44. prezident USA připomíná, že ekonomie je politická. Jeho osobní kredit klesl sice pod stupeň mrazu, ale má stále moc. Aby ubohému lidu světa ulevil od drahé nafty, projednal koncem jara 2014 se saúdským králem, aby zvýšil její produkci a přijal nižší ceny.

Nemluvilo se ovšem o tom, že Amerika má u bankéřů světa národní dluh 14,6 trilionů dolarů, ani o tom, že Ruská federace (RF) má už šikanování Západem dost a nehodlá mlčet k nesmyslným hospodářským sankcím. Saúdská Arábie byla panu Obamovi hotova ihned vyhovět. Ruská federace měla být zároveň vyšachována jako konkurent Saúdské Arábie na světovém trhu tekutého zlata. Takže: proč Obamovi nevyhovět, vždyť saúdsko-arabský Riyal je stejně navázaný na US dolar, právě z důvodů nafty, jíž je Amerika největším odběratelem. A tak od června 2014 stoupla produkce saúdsko-arabské nafty s doprovodným plánovaným poklesem cen. Po vrcholu v červnu 2014, kdy barel SA nafty byl ještě za sto patnáct US dolarů, koncem listopadu 2014 klesl na šedesát US dolarů za barel. To samozřejmě vyvolalo obtíže všude jinde, a zejména další dodavatelé nafty tím utrpěli (včetně RF!). Museli podlehnout „diktátu trhu“, který kdože manipuloval? Maloodběratel prakticky neprofitoval…

Proč se ale Amerika uchýlila k téhle politicko-ekonomické válce? Co tak postrašilo USA i EU? Nebylo to nic menšího než plán RF přejít z papírových měn na zlatý standard, který byl světově opuštěn ve třicátých letech minulého století. S cenou zlata se totiž nedají dělat tak velké kotrmelce jako s jinými prostředky směny zboží.

Dozvěděli jsme se , že pro Rusy poslední kapkou, kterou přetekla jejich trpělivost, bylo zablokování nějaké státní platby společností pro zúčtování mezinárodních plateb, tzv. SWIFTem (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Z různých zpráv jsme zaznamenali, že jak Rusko, tak i Čína už delší dobu připravují svoji vlastní cestu finančního hospodářství bez návaznosti/závislosti na US dolar(u).

Úspěšné tahy Ruska a Číny by samozřejmě silně omezily hegemonii USA, která se udržuje od druhé světové války. US nadvláda finanční je de facto umělá a americké dluhy situaci jen potvrzují. Tištění „zelených žabích kůží“, jak prý už indiáni US bankovkám přezdili, pokračovalo v minulých letech v takzvaných kvantitativních ulehčeních (QE – Quantitative easing).

Kroky Ruska i Číny nejsou pochopitelně po chuti Západu a zejména USA se budou snažit, aby ke spuštění plateb ve zlatých rublech vůbec nedošlo.

Proto vidíme současně umělé rozkolísání hodnoty ruského rublu. Čína je svým vlastním způsobem pojištěna už dávno „dvojitou“ měnou. Pro vlastní potřebu a jen uvnitř Číny má měnovou jednotku YUAN. Pro mezinárodní obchod používá finanční jednotku REMINBI. Je to něco podobného jako měla Indie po osamostatnění (1948) – takzvanou stříbrnou rupii.

Vstup do roku 2015 bude tedy velmi turbulentní. Amerika ani Evropa se nevzdá svých světovládných záměrů a budeme svědky všech možných tahů proti Rusku. Proto byl tak důležitý Putinův projev v Dumě 4. 12. 2014, totiž náčrt cesty k hospodářské nezávislosti a soběstačnosti Ruské federace.

Londýn, 20. 12. 2014

Euring. Dr. Bohumil Kobliha

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jako při rozpadu Sovětského svazu - chceme-li zničit Rusko, ceny ropy snížíme - ČT 24

(Pozorovatelka, 6. 1. 2015 15:34)

Hlavní sankce proti Rusku: nízké ceny ropy. Saudská Arábie ve službách USA stejně jako při rozpadu Sovětského svazu.“Chceme-li zničit Čínu, ceny ropy zvýšíme, chceme-li zničit Rusko, ceny ropy snížíme.“ Svět čeká na 27. listopad. Rusko rázně: „Těžbu ropy neomezíme!“
http://aeronet.cz/news/hlavni-sankce-proti-rusku-nizke-ceny-ropy-saudska-arabie-ve-sluzbach-usa-stejne-jako-pri-rozpadu-sovetskeho-svazu-chceme-li-znicit-cinu-ceny-ropy-zvysime-chceme-li-znicit-rusko-ceny-ropy-snizim/

K tomu mě napadá lidová moudrost: Kdo jinému jámu kope, sám do ní padá - A úplně na závěr: vybavil se mi Daniel Estulin, jeden z lovců Bilderbergovců, a text z jeho knihy o tom, jak to chodí s cenami ropy, cituji: „Kolik bude stát ropa? „ [11]. (Mimo téma, ale aktuálně k otřásající se pozici našeho prezidenta, který nikdy neměl být zvolen, doporučuji i rady Estulina z roku 2011 v rozhovoru, který dal čt 24 o tom, koho nemáme volit, doporučuji čas od 7 minuty zde [zde]).

11- http://www.knihy-a.cz/5862/skupina-bilderberg-urcuji-cenu-ropy-i-kdy-bude-valka
a https://www.youtube.com/watch?v=QftIJi3layQ
https://www.youtube.com/watch?v=TUsHPLu4yMo
Kniha "Pravdivý příběh skupiny Bilderberg" autora Daniela Estulina, je vhled do skrytého světa intrik a tajemství, nyní odhaluje to, co nebylo nikdy dříve vyřčeno. Od svých počátků v roce 1954 v hotelu Bilderberg v malém nizozemském městečku Oosterbeek ... Nakladatelství: Sowulo Press (Bodyart Press) Rok vydání: 23.3.2012
či
Estulin: Bilderberg není konspirační spolek Praha – Už dvacet let se investigativní novinář Daniel Estulin zabývá skupinou Bilderberg. Podle zastánců spikleneckých teorií je právě Bilderberg tajným spolkem elit, které se snaží ovládnout celosvětové dění. Estulin ale bujaré konspirační teorie krotí: "Bilderberg není tajná organizace, žádná konspirace nebo sekta. Jeho členové nesedí kolem stolu s rukama na křišťálové kouli. Zabývají se spíše limity, které omezují světovou společnost."
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/112310-estulin-bilderberg-neni-konspiracni-spolek/
BRIC je konstruktem Bilderbergu - Ekonomiky Brazílie, Ruska, Indie a Číny jsou označovány zkratkou BRIC. Poprvé byl tento termín použit bankou Goldman Sachs v roce 2001. Podle banky se mají tyto ekonomiky v roce 2050 stát vzhledem ke svému rychlému růstu dominantními ekonomikami světa. Tyto země získávají stále větší vliv na celosvětové dění.

Silný a uklidňující projev

(Jiří Vyvadil, 6. 1. 2015 15:12)

Ve čtvrtek 4. prosinec 2014 ve 14:30 byl publikován
http://vyvadil.blog.idnes.cz/c/438181/Silny-a-uklidnujici-projev.html
Byl jsem požádán českou redakcí Hlasu Ruska, aby zaslal svůj komentář ke každoročnímu projevu prezidenta Putina. Protože z reakcí cítím, jak vřelé mé úvahy přijímáte, nemohl jsem se s Vámi o onen komentář nepodělit. Nevylučuji, že někdo z Vás praskne vzteky...Ale to patří k životu.
Přiznávám, že jsem málokdy čekal s takovou netrpělivostí na projev kohokoliv. Objevily se totiž v minulých dnech informace, se kterými přišel jinak nepochybně velmi kompetentní premiér spřáteleného Slovenska Robert Fico, že z německých kruhů má zaručenou informaci, že se připravuje válka většího rozsahu, tj. v kontextu USA – Rusko.
I já cosi takového pociťoval : tomu by nasvědčovala náhle – téměř ze dne na den vydramatizovaná argumentace všech možných západních činitelů : NATO, všech unijních ministrů zahraničních věcí, kancléřky Merkelové, Tuska atd. Výroky všech, které budily dojem, že Rusko snad už zítra bude bombardovat Berlín a připomínaly rétoriku USA těsně před tím než nastalo nestoudné humanitární bombardování Srbska či vylhaná válka v Iráku, která dnes přivodila ke světu „Islámský stát“.
V tomto smyslu asi nepotřebovali odpověď jenom Rusové, ale i lidé na celém světě. Každý normální člověk totiž chápe, že Západ a jmenovitě Obama, Merkelová chtějí vyprovokovat Rusko k vojenské akci, která by přerostla minimálně v regionální konflikt. Vím, že stále ještě nemluvím k věci, ale je naprosto obvyklé, že když se nějaký americký prezident ocitne v úzkých, tak zahájí válku, pokud možno daleko od hranic své země. A tak Clinton potřeboval zakrýt svou aféru se stážistkou Levinskou, která směřovala hrozivě k jeho odvolání a tak zahájil humanitární bombardování v bývalé Jugoslávii a zničil část Srbska. Bush mladší měl zase zájem o ropu a také na tom nebyl s preferencemi nejlíp a tak si vymyslel zbraně hromadného ničení v Iráku.
Díky němu dnes máme z bývalých poražených vojáků Sadama Husajna Islámský stát. A to může být případ Obamy : je na tom tragicky, je doslova ochromen, v tom co činit: podpora obyvatelstva je mizivá, v obou komorách Kongresu čelí silnému a nesmiřitelnému odporu republikánů, má před sebou dva roky do konce mandátu a může si dát nohy na stůl.

Jediné, co může začít a získat opět podporu veřejnosti, je válka. A válka pro Američany je hřejivý balzám, ve které v prvé fázi roste mohutně podpora prezidentovi...
Nuže projev Vladimíra Putina se opět ukázal silným, sebevědomým, ale zároveň moudrým. Nenechal se zatáhnout do smyčky dramatické reakce na verbální útoky Západu. V podstatě klidně a nevzrušeně v několika minutách zkonstatoval, že vojenské podmanění Ruska není reálné a všichni by si měli uvědomit, jak takové pokusy v minulosti dopadly.. "Prošli jsme zkouškami, které zvládá jen silný stát a národ. Rusko dokázalo, že je schopno ubránit své krajany, pravdu a spravedlnost," "Naše armáda je bojeschopná, připravena chránit naši svobodu. Máme k tomu dostatek odvahy," A tečka... Plně chápu, že znovu opakoval pozici Ruska k Ukrajině a dávám mu za pravdu...K vůli nevýznamnému nepodpisu asociační smlouvy, kdy mělo jít jen o odklad, nastal státní převrat. Jeho otázky byly legitimní : A vzniká tedy otázka: Kvůli čemu to všechno bylo na Ukrajině uděláno? Proč se odehrál převrat? Proč se střílelo do lidí a dosud se do nich střílí? Proč byla zničena ekonomika?"