Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvacet let Svobodných novin – PhDr. Rostislav Janošík

12. 1. 2016

V těchto dnech uplynulo rovných dvacet let od vydání nultého a prvního čísla tištěného měsíčníku „SVOBODNÉ NOVINY“. Počínaje dubnem 1998 se periodicita změnila: z měsíčníku se stal čtvrtletník. V této podobě vycházely SN až do konce roku 2010. Od 1. 1. 2011 se tištěný čtvrtletník změnil v internetový měsíčník „Svobodné noviny na internetu“. Po pěti letech od této proměny mohu konstatovat, že nová podoba tohoto periodika prokázala svou životaschopnost. Virtuální svět internetu přináší nové, netušené možnosti, které klasická žurnalistika nezná.

sn-svobodne-noviny-logo-old-grey.jpg

Když jsem do SN č. 4/2010 psal úvodník s titulkem „Nekončíme!“, nemohl jsem se nezmínit o tom, že SN tu jsou jaksi „přes čas“. Nikdo tehdy, v polovině 90. let 20. století, netušil, že stav našich médií (tištěných i elektronických) bude tak tristní, že i 15 let od listopadu 1989 budou SN nadále vycházet. Proč? Protože prostor pro šíření svobodných informací se nebude rozšiřovat, nýbrž naopak: více a více zužovat. K tomu se ještě objevil na obzoru nový fenomén: ovládnutí některých médií silnými kapitálovými skupinami a jednotlivci, jimž se ne zcela přesně říká „oligarchové“. Tak se stalo, že i po 20 letech zůstávají SN součástí dnes již zcela ojedinělého zbytku svobodných médií v tomto státě. V zemi, která měla v minulosti taková novinářská „esa“, jako byli J. Neruda, K. Čapek či nedávno tak často zmiňovaný F. Peroutka.

sn-svobodne-noviny-na-internetu-logo.jpg

U posledně jmenovaného žurnalisty bych se rád zastavil. Důvod je prostý: Byl to právě F. Peroutka, který v letech 1945-1948 stál v čele deníku s příznačným názvem: SVOBODNÉ NOVINY. (Jednalo se o poválečné pokračování prvorepublikových „Lidových novin“.). Třebaže jsme v polovině 90. let zvolili stejný titul pro tehdy začínající nezávislý měsíčník, neuvědomovali jsme si souvislost s tímto klasikem moderní české a československé žurnalistiky. Byli jsme spíše vedeni vědomím potřeby nezávislého získávání a šíření svobodných a necenzurovaných informací. Na tom se do dnešního dne nic zásadního nezměnilo. Bez svobodných médií je totiž demokracie nemyslitelná. S nimi stojí a padá. Z polistopadového dědictví, které nám dosud zbývá, máme už jen tu svobodu. Budování demokracie a právního státu se nám za posledních 26 let příliš nezdařilo. Stále složitější situace uvnitř státu i nelehké poměry v celém světě budou klást tomuto budování větší a větší překážky.

A tady musím znovu vzpomenout jména F. Peroutky. Jistě nikoli náhodou napsal dílo, jehož název by měl znát každý demokraticky smýšlející občan ‒ „Budování státu“. Zdá se, jako bychom na tuto občanskou aktivitu zcela rezignovali. Jestli se nám něco po listopadu 1989 doopravdy nepodařilo, pak je to právě budování občanské společnosti, ono „budování státu“. Namísto toho jsme začali kopírovat nám zcela cizí svět, v němž se stále více a více rozevírají „nůžky“ mezi majetnými občany a těmi ostatními, neprivilegovanými, kterých je prý (podle M. Zemana) 10 milionů. A nejen to.  Zhlédli jsme se ve světě celebrit (namísto osobností), začali jsme dávat přednost „pozlátku“ před skutečným zlatem a tradiční hodnoty, prověřené staletími lidské zkušenosti našich předků, jsme nahradili hodnotami „moderními“, abychom byli „in“.

To všechno komplikuje naši cestu vpřed a způsobuje rozčarování z polistopadového vývoje. Neznamená to však, že před listopadem 1989 bylo líp, jak se nám snaží již 26 let namlouvat komunisté. Ne, nebylo líp! Ale hlavně: nebyla svoboda.  A stejně nepravdivý byl i slogan, který použilo k nalákání voličů před parlamentními volbami 2013 „protestní“ hnutí ANO 2011: „ANO, bude líp!“ Dnes už víme, že líp není. Kdeže loňské sněhy jsou? Máme tu letošní sněhovou nadílku. Ta loňská už nikoho nezajímá…

SN vstupují do třetího desetiletí své existence. Jsou stále potřebné, neboť problémů v našem životě neubývá. Jeden z největších, jenž souvisí s informacemi šířenými po internetu, jsou komentáře ke zveřejněným článkům. Ty může fakticky psát kdokoliv, kdo je gramotný a kdo umí pracovat s počítačem. Tyto „přílepky“ jsou problémem všech internetových periodik, SN nevyjímaje. Přitom pokleslost některých vyjádření je taková, že svědčí o úrovni autora komentáře, nikoli původce zveřejněného textu.

Mrzí nás, že někteří lidé doslova zahlcují svými komentáři internet místo toho, aby sami napsali nějaký kloudný text, který by byl publikovatelný. Rádi jejich smysluplné a konstruktivní články zveřejníme. Bude to užitečnější, než psát nejapné „přílepky“ k článkům solidních autorů, jejichž práce je tímto způsobem znehodnocována.

A co vzkázat přispěvatelům a čtenářům SN k našemu „kulatému“ výročí? Díky! Nebýt vás, neměla by naše činnost smysl.

11. 1. 2016

PhDr. Rostislav Janošík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Merkelová skončí 15. března, tvrdí šéf AfD Bystroň

(šéf AfD Bystroň, 9. 2. 2016 1:45)

01.02.2016 05:51 Rozhovor - O kancléřce Angele Merkelové hovoří jako o politikovi bez tvaru a názoru. Posledních dvou českých prezidentů si váží za jejich otevřené vystupování. Petr Bystroň vede bavorskou organizaci euroskeptické Alternativy pro Německo (AfD). Alternativa pro Německo (AfD) chce být mluvčím německých odpůrců migrace. Není toto místo na politické scéně už obsazeno, například hnutím Pegida?
Já to tak nevnímám. Na začátku v Německu fungovala pouze národní fronta "vítačů". Teď přibývají odpůrci migrace v celé společnosti. Nejvíce z řad CDU/CSU, ale už i jednotlivci ze strany Zelených a sociální demokracie (SPD). Aktuálně chtěly místní organizace SPD v Severním Porýní-Vestfálsku uspořádat demonstraci proti azylové politice vlády. Byla z toho docela mela. Od vedení sociální demokracie dostali takovou za ucho, že demonstraci odvolali. Když se Zelení a socialisté vyslovují veřejně proti, je na tom dobře vidět, jak daleko situace došla. Odráží se i v průzkumech. Na počátku roku 2015 se proti migraci stavělo 57 procent lidí, o rok později stejný postoj zastává přes 70 procent lidí.
Jak se vaše strana stará o to, aby se zbavila nálepky extremistů a populistů?
Zmínil jsem průzkumy veřejného mínění. S nimi souvisí jedna poučka: když dlouhodobě očerňujete nějakou skupinu, míra empatie s touto skupinou roste, pokud s ní lidé mají přímý kontakt. Před dvěma týdny zveřejnil institut Emnid průzkum, podle něhož zmíněné pravidlo funguje v případě uprchlíků obráceně. Osobní zkušenost s uprchlíky má podle šetření každý třetí Němec. Proti migraci se stavějí právě lidé, kteří s uprchlíky mají osobní zkušenost.
Protestní shromáždění německé strany Alternativa pro Německo (AfD) v Berlíně. Jak si to vysvětlujete?
Jde o věc propagandy. Tvrdila, že k nám přijíždějí lékaři z Aleppa a jaderní fyzici z Damašku. Bude stačit, když je náležitě přivítáme, dáme jim kytičku a oni se budou hezky integrovat. V osobním kontaktu ale lidé zjistili, jaká je realita.
Často zmiňujete lež a propagandu. Jak jste v tomto ohledu vnímal události silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem?
Kolín byl zlomový bod pro celou německou společnost. Ukázalo se, že informace servírované lidem po několik měsíců jsou nepravdivé. Ještě horší bylo, jak vyšlo najevo, že úřady manipulovaly realitou. Měly přikázáno podobné incidenty nezveřejňovat. To snad lidi naštvalo ještě víc. Obě dvě věci způsobily naprostou explozi. Část novinářů začala psát o migrantech o 180 stupňů jinak.
Krátce po silvestru jste napsal, že jde o konec "systému Merkel" ve Spolkové republice. Jak jste to myslel?
Prolomil se systém propagandy, alespoň dočasně. Hlavně jsem ale chtěl říct, že už opravdu skončila kancléřka Merkelová. Nastal konec její éry. Kdyby se 13. března nekonaly zemské volby, Angela Merkelová by už dávno padla. Potvrzují to i moje informace přímo z předsednictva bavorské CSU. Všichni její odpůrci jen čekají na volby. Nechtějí poškodit vlastní stranu tím, že by do ní nyní vnášeli hádky. To by pro CDU/CSU znamenalo ještě větší ztráty, než budou mít teď.
Politika Angely Merkelové se silně dotýká i Česka. Měla by vláda v Praze vyslyšet její apely, chovat se solidárně a pomoci Německu s uprchlíky?
Pro začátek musím důrazně upozornit, že nejde o žádnou solidaritu. Tento pojem kancléřka pervertuje. Ve skutečnosti jde o vydírání. Trefné vyjádření jsem zaznamenal v britském tisku: Tuto party pořádá Angela a měla by se o své hosty postarat. Je to fakt. Migranti nechtějí do Česka nebo do Evropy, chtějí do Německa, protože je Angela Merkelová opakovaně pozvala a pořád jim nechává otevřené hranice. Bavorsko už dvakrát nabídlo spolkové vládě, že hraniční přechody bude kontrolovat bavorskou policií. Spolkové ministerstvo vnitra to už dvakrát odmítlo. V této situaci žádat sousedy, aby převzali část uprchlíků, je opravdu perverze. Co by se stalo, kdybyste na ni přistoupili? Importovali byste si všechny problémy, o nichž zatím pouze čtete. Navíc by vzrostlo napětí mezi evropskými národy.

Bez kočičin a ubohosti s úctou ke skutečným hrdinům aneb opakování matka moudrosti SN: 1/2O14 - komentář....

(Bořivoj Holínek&MIKEŠktk/(Kocourkovská tisková k.) , 18. 1. 2016 10:12)

Bez kočičin a ubohosti s úctou ke skutečným hrdinům aneb opakování matka moudrosti SN: 1/2O14 - komentář slušného pana Holínka- ze 4. 10. 2008 Bořivoj Holínek - http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2014/obet-jana-palacha-nebyla-zbytecna-----phdr.-rostislav-janosik.html
... stejně tak oběť Jana Zajíce! (Bořivoj Holínek, 21. 1. 2014 10:02)
S Janem Zajícem jsem studoval pod jednou střechou šumperské střední průmyslové školy. Jeho nezapomenutelný čin, při kterém vzplanul jako pochodeň č. 2, trvale poznamenal můj život. Detailně si vybavuji okamžiky oněch dnů i vše, co následovalo poté. Jak byl „odejit“ náš třídní pan profesor, jenž veřejně odsuzoval násilný vstup spojeneckých vojsk na naše území, jak byla zazděna okna ve třídě za účelem zamezení výhledu do dvora kasáren obsazených ruskými vojáky, jak celá řada absolventů, i přes dobré studijní výsledky, nebyla přijata na vysoké školy jen proto, že čin spolužáka Jana neodsoudila, atd. Snad i proto jsem již v roce 1991 intenzivně vnímal, jakým směrem se bude vývoj v naší zemi ubírat. V otevřeném dopisu tehdejšímu místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi jsem mj. uvedl, že mám vážné obavy z toho, že dřívější komunistická nomenklatura, spolu s nově vzniklou polistopadovou "elitou", „ ... postupně porobí nás, řadové občany tohoto státu“. Ve svých názorech jsem zůstal tehdy osamocen, proto jsem bezmocně čekal, až ke stejnému poznání dospěje většina občanů sama. Následující vývoj u nás negativně předčil i mé představy a proto jsem nebyl ani nikterak překvapen, že po zveřejnění zprávy v roce 2008 o zániku firmy SOLO Sušice mi hlavou – coby vášnivému sběrateli nálepek od zápalek v dětství – doslova plynula následující slova: Konec české svébytnosti, aneb polistopadové zamyšlení nad sirkou… Zprvu slušní lidé jen zírali, jak po zvonění klíči nomenklaturníci si odstupné dávali. Avšak na ty co trýznili, peníze v rozpočtu nezbyly. Nejdřív klekla ŠKODOVKA, hned za ní šla POLDOVKA. I ZETOR se tunelem protáhl jako zmije, to aby jej následovaly Sklárny BOHEMIE. Zavírání letí jako mor, padl SUNAR, SVIT i KOH-I-NOR. I textilkám podrazili berlu, vygumovali MORAVOLEN, HEDVU, PERLU.Ještě jeden dlouhej nos a tunelem prolétl i VELAMOS. Karlovy Vary vlastní ruská mafie, Becherovku již česká „huba“ nepije. Estébácké zrůdy vlastní půdu, banky, bordely… zkrátka vše, co předem věděli, a jejich oběti jen chudobný stůl v neděli. Když si kořist z bank rozebrali formou nevratného úvěru, pak k přivlastnění úspor v Kampeličkách využili důchodců důvěru. Poctivý by střílel, leč nemůže, neb ČESKÁ ZBROJOVKA již také nic nezmůže. Ti, co za kříž před sametem trestali, i kostely dnes dostali!!! Teď ještě zničí klima na ZEMI, příkladem budiž zábřežské WANEMI. Může se to jevit jako psina, když našinec k tomu mlčí a přehrabuje stohy zboží made in China. Duchovno šlo do kytek, konzum žene masy jako dobytek. To vše mi dělá vrásky na čele, když ukládám vnoučátka do postele. Ba dokonce ani veverka Jůlinka, již nechodí k nám do okýnka. Zemský ráj se v podzemí (na Chebsku) otřásá, na povrchu se póvl natřásá.Asi škrtnu sirkou a opustíme ty hořící PRČICE, avšak ouvej, co dnes neslyším - zavřeli SOLO Sušice... 4. 10. 2008 Bořivoj Holínek - Dnes již pouze sleduji, jaký bude mít ten náš novodobý společenský „karambol“ dopad ...
MIKEŠ: určeno zejména těm zrůdám "co lehnou na záda a je to furt paráda", které si dávají žehnat od bolševické pracky a jejich představitelů „nebe na zemi“! Od "duchovních" co jim skrze Klause za pomoci pana Havla, co tak krásně řečnil a svinsky jednal, sypali do koryt, směs duchovna a dolárků, marek, pak Euro i korunek, co nesmrdí! Musí být vděční a chrochtat si "je to paráda“! Do památníčku, zejména na budějovicko, přátelům "Vojty" a jeho šéfům i Růžičkovi/Zifčákovi!!!! Ano- bude líp: „ Estébácké zrůdy vlastní půdu, banky, bordely“ a jim (ANO) bude líp a idioti je volí cca 30 – 40%!

Poděkování

(Bořivoj HOLÍNEK, 17. 1. 2016 10:05)

Můj srdečný dík panu Rostislavu Janošíkovi i všem přispěvovatelům za to dvacetileté úsilí, které na trnité cestě ke svobodě vyvinuli.
Do další dvacítky přeji vše dobré!

„ Maminko, tatínku, bratře, sestřičko! Až budete číst tento dopis, budu už mrtev nebo velmi blízko smrti.

(Mikeš – Antarktida/KTK, 17. 1. 2016 7:34)

„ Maminko, tatínku, bratře, sestřičko!
Až budete číst tento dopis, budu už mrtev nebo velmi blízko smrti. Vím, jak velmi vážnou ránu vám svým činem způsobím, ale nezlobte se na mne. Želbohu, nejsme na světě jenom sami. Nedělám to proto, že by mne omrzel život, ale právě proto, že si ho až příliš vážím. Svým činem ho snad zajistím lepší. Znám cenu života a vím, že je to to nejdražší. Ale já hodně chci pro vás, pro všechny, a proto musím hodně platit. Po mém činu nepodléhejte malomyslnosti, ať se Jacek učí víc a Martička taky. Nesmíte se nikdy smířit s nespravedlností, ať je jakákoliv. Moje smrt vás k tomu zavazuje. Je mi líto, že už nikdy neuvidím vás ani to, co jsem měl tak rád. Odpusťte, že jsem se s vámi tolik hádal. Nenechejte ze mě udělat blázna. Pozdravujte kluky, řeku a les.“ - napsala živá pochodeň č. - student Jan Zajíc, můj kolega....: Jan Zajíc (3. července 1950 Vítkov – 25. února 1969 Praha) byl český student, jenž spáchal sebevraždu po vzoru Jana Palacha právě v den 21. výročí komunistického puče v únoru 1948 na Václavském náměstí v Praze. Upálil se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Čin provedl v průchodu poblíž tehdejších kin Letka a Čas. Byl označen za Pochodeň č. 2.Narodil se ve Vítkově u Opavy v rodině drogisty a učitelky. Od roku 1965 studoval na Střední průmyslové škole železniční v Šumperku. Během studia se zajímal živě o literaturu i poezii, sám se pokoušel psát básně. Během období Pražského jara s nadšením podporoval uvolnění ve společnosti. Po sebeupálení Jana Palacha se zúčastnil protestní hladovky (na Václavském náměstí v Praze ve stanu u kašny, hlídané příslušníky SNB, kteří rozháněli kolemjdoucí zájemce o vystavený text), kterou ukončil v den Palachova pohřbu. Není známo, zda stavěl též na činu plzeňského pivovarského dělníka, který se 20. ledna 1969 upálil na pomníku T.G. Masaryka v Plzni (viz Josef Hlavatý ) a zemřel právě v den pohřbu Jana Palacha. Přibližně o měsíc později, zklamán pokračující normalizací i tím, že Palachův čin neměl za následek žádnou dlouhodobější reakci ve společnosti, se rozhodl Jana Palacha následovat. V den výročí komunistického převratu 25. února 1969 se vydal vlakem do Prahy. V horní části Václavského náměstí se toho dne asi v půl druhé odpoledne v průjezdu domu čp. 39 polil benzínovým čističem a ještě k tomu požil jed. Jed požil, proto aby neumřel bolestivou smrti jako Jan Palach, který umřel na těžké popáleniny. Ale špatně si vypočítal, kdy jed začne působit. Rozběhl se směrem k náměstí, ale po několika krocích upadl na zem a zemřel.
Státní bezpečnost zabránila tomu, aby byl Zajíc pohřben v Praze, protože se obávala dalších demonstrací, podobně jako v případě Jana Palacha. Jeho ostatky byly převezeny do rodného Vítkova, kde byl 2. března 1969 pohřben.
A co kolega Růžička z redakce SN? A co vůbec SN? Ono se to nějak zadrhlo, pod touto původně Peroutkovou značkou jako Svobodní pana Macha (Klas se Zemanem to jen platí...)začali velebit Izrael, židy, komunisty, bolševiky a stavět na piedestal vyjimečnosti Rusko a pana Putina, kteří ovšem vyšli z tradice, proti které se upálil Jan a Palach i Jan Zajíc. Ano: nebude líp: vůči kterým se na protest upálil Jan Palacha i další jako Jan Zajíc nyní se nám smějí! Upálili se na protest proti cenzuře, diktatuře sprostoty a kdo protestuje je pro ně blázen..... nyní „extrémista“ - pravičák, rasista..... Když sem zvou statisíce skutečných hrdlořezů pomazaných islámem..... z moci rabínské! Janové odpusťte! ““““Paráda -(František Růžička, 13. 1. 2016 14:02)-Co víc napsat za přispěvatele.-Paráda. Lehnout si na záda a číst, číst, číst... Jenže vono to s tím PC není zase až tak jednoduché. Takže jednoduše: DÍKY. A ať to vydrží...“““
Uživatel zakázal přidávání komentářů z vaší IP adresy.

Poděkování i těm přispěvatelům, kteří jsou ještě mezi námi!

(Chudinka, 16. 1. 2016 18:51)



Poděkování i těm přisspěvatelům, kteří jsou ještě mezi námi..........LP2016!

Dvacet let Svobodných novin

(Vladimír Veselý, 16. 1. 2016 14:51)

Redakce se připojuje k poděkování za nezištnou práci všem přispivatelům, i těm, kteří už nejsou bohužel mezi námi. Dík za jejich nezištnou práci a často i odvahu. Redakce.

Dvacet let Svobodných novin

(Vladimír Veselý, 16. 1. 2016 14:48)

Redakce se připojuje k poděkování za nezištnou práci všem přispivatelům, i těm, kteří už nejsou bohužel mezi námi. Dík za jejich nezištnou práci a často i odvahu. Redakce.

Paráda

(František Růžička, 13. 1. 2016 14:02)

Co víc napsat za přispěvatele.
Paráda. Lehnout si na záda a číst, číst, číst...
Jenže vono to s tím PC není zase až tak jednoduché.
Takže jednoduše: DÍKY. A ať to vydrží...