Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komorní galerie u Schelů – František Růžička

12. 1. 2016

Stejně, jako je v Praze známá Zlatá ulička či galerie Mánes, je v jihočeské metropoli známá ulička Panská a na jejím začátku v čísle 7 Komorní galerie u Schelů. Již patnáct let se podílí na vytváření kulturní a umělecké nabídky ve městě. Svou atmosférou připomíná ve srovnání s jinými galeriemi téměř domácí, komorní prostředí. Celá ta Panská ulička jako by nás svou architekturou vracela do dávných dob, při zakládání královského města. V bezprostředním sousedství vedle starobylého Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí se stala nejen oblíbenou pro velkou akci na Zlatou neděli, ale v průběhu posledních desetiletí prošla celkovou úpravou, rozkvetla do krásy a vytvořila lákavé prostředí pro řadu prodejců i nakupujících.

Počátky historie zmíněného domu, stojícího kousek od Rabštejnské věže, spadají až do roku 1541. Původně se místo nazývalo „Za zdí“ ‒ vzhledem k blízkým městským hradbám. V roce 1641došlo k  velkému požáru, který zachvátil přes 200 domů a více než šedesát dvorců na předměstí. A nevyhnul se ani tomuto domu… Dnes už je galerie dostatečně známá, o čemž svědčí množství podpisů v návštěvních knihách. Zalistovat v nich přináší nejen radost, ale i různá překvapení. Třeba i poněkud „zvláštní“, když je záznam ve znakovém písmu, či jeden islandský šaman a zaříkávač do knihy namaloval medvěda. Za dobu provozu zde bylo uspořádáno 150 různých výstav.

Mezi umělce, kteří zde vystavovali svá díla, patřili např.:

● Kurt GEBAUER, sochař a multimediální umělec, člen Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, autor Ceny TýTý, který se podílí i na projektu „Umění ve městě“.

● Štěpán Mikuláš MAREŠ, malíř, grafik, sochař a básník, který tvořil na volných listech kalendářů a přitom nechtěně prokopíroval portréty Stalina a Krista na kříži, z čehož vznikl Stalin s trnovou korunou a Kristus s metály na prsou.

● Bohuslav REYNEK, který se pro historii umění stal navždy jedinečnou dominantou. Je známo, že vstával za tmy, aby prasata na statku, který mu kdysi patřil, měla co žrát, docházel sedm kilometrů do kostela, aby vykonal svou pravidelnou pouť, seděl u kuchyňských kamen a bez znalosti profesionálních technik ryl do kovových destiček vlastní evangelium nejen o Božím příběhu.

Můžeme však jmenovat i mnoho z dalších vernisáží:

● Výstava grafik a kreseb Jiřího Suchého.

● Výstava grafika a karikaturisty Jiřího Slívy.

● Výstavy Jindry Čapka a Josefa Velčovského, Olbrama Zoubka, Josefa Synka, Kristiana Kodeta, Jiřího Anderle, Karla Valtra, Oty Janečka.

● Cimrmanovci nazvali svou výstavu „Šikovní Divadla Járy Cimrmana“.

Nelze se nezmínit o spolku HORTENSIA, který vznikl jako občanské sdružení před deseti roky a jenž sdružuje aktivní výtvarníky, fotografy, odborníky i přátele výtvarného umění, historie, hudby, literatury, architektury a památek. Začínala projektem „Z Čech až na konec světa“. Její název podle krásné květiny (Hydrangea) navrhla malířka Renata Štolbová. S dílem této umělkyně se můžeme setkat nejen za skly některých výloh, z plakátů, ale i z kapliček Křížové cesty na nedaleké Dobré Vodě.

Takže Jaromíre – nejen Tobě, ale i manželce Aleně a synu Petrovi (i mnoha dalším) patří poděkování za OHLÉDNUTÍ v době nedávno minulé ‒ adventní.

František Růžička, České Budějovice

p1310879.jpg

Plakátová upoutávka

p1310899.jpg

p1310900.jpg

Na dvorku u Schelových

p1310901.jpg

Jaromír Schel s návštěvníky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Parostrojnické úvahy o životě v "banánové republice" / banánový výběr:

(Šedy , 31. 1. 2016 2:17)

Zatímco v Německu se věk odchodu do důchodu stále snižuje, u nás je to naopak. Stále se prodlužuje a mladší generace se pak důchodu už asi vůbec nedočká. Proto se musíme my starší věnovat hlavně tomu, abychom byli zdraví a dožili se v plné síle co možná nejdelšího věku. To co nám říkají lékaři, to je nesmysl a oni to sami vědí, ale jejich zisky a dobře placená práce z nich dělají parazity, kteří nejenom, že lidem nepomáhají, ale dělají jim umělé problémy, za které pak lidé nehorázně platí jak penězi, tak nemocemi. Můžete přesvědčit, že se můžeme důchodců zbavit velice snadno a ve velkém. Stačí namnožit v některých lokalitách, kde jich žije hodně, některou známou bakterii a může během několika měsíců zemřít na zápal plic třeba 1 000 000 důchodců a lidí, kteří mají malou imunitu. Je to lepší nežli Antrax a v podstatě nikdo za nic nemůže.Pokud takový slabý důchodce dostane zápal plic a přijde do nemocnice, tak je to jeho konečná. Starší lidé a lidé, kteří jedí hodně přášků mají mnohem menší imunitu organismu nežli děti nebo mladí a proto se mohou stát snadnou kořistí i malých nákaz nebo bakterií, které většině zdravých lidí nevadí. Nakonec není se co divit. V budoucnu do naší země přijde hodně běženců a ti musejí někde bydlet. Takto se během několika týdnů nebo měsíců uvolní desetitisíce bytů a nebudou žádné problémy. Proč o tom vlastně píšu? Tato bakterie souvisí s imunitou našeho organismu. To, jakou máme imunitu si můžeme zjistit i bez doktora. Dobrá imunita znamená, že netrpíme žádnými alergiemi, že nejsme nemocní a že nemáme často ani rýmu. Člověk s dobrou imunitou je většinu života absolutně zdráv a když nějakou nemoc dostane, rychle se vyléčí.
Před lety jsem trpěl často rýmou, každou chvíli mě bolelo v krku a když bylo chladněji, často jsem dostal kašel. Čím jsem byl starší, tím to bylo horší.
Nyní jsem absolutně zdráv a už velmi dlouhou dobu jsem nedostal ani rýmu a kašel nebo bolení v krku už vůbec neznám. Je to způsobeno hlavně tím, že jsem zásadně změnil stravovací systém a že jím jenom maso a piji zásadně jenom pivo. V obyčejné vodě na vás může číhat různé nebezpečí. S balenou vodou to může být ještě horší, neboť vám do ní mohou přidat věci o kterých se vám ani nesnilo. V naší Banánové republice existuje už po mnoho desítek let doslova tažení proti alkoholu. Po roce 1990 se protialkoholní tlak ještě mnohonásobně zvětšil a zakázali pít pivo dokonce i sklářům. Abstinence je v módě a to je také příčinou stresů, infarktů, mrtvic a hlavně mnohonásobné zvýšení výskytu rakoviny. Rakovina je často vyvolaná stresy a nervy. Při stresech dochází k narušení imunitního systému a můžete pak dostat spoustu nemocí, které byste jinak neměli, včetně cukrovky. Propagace alkoholu a kouření je u nás zakázaná. Nedejte na lékaře, kteří sami nevědí o čem mluví a ordinují vám jenom samé prášky a odvádějí vás od alkoholového životabudiče. (platí jenom pro zdravé lidi). Sami chlastají a ostatním to zakazují. Je to jako s tím Zemanem a Kalouskem, kteří zakázali řidičům i dvě piva, která byla doporučena EU. V EU se smí pít pivo i při jízdě. V německu 3 a ve Francii 4 desetistupňopvá piva nebo sedmička vína. Je to jeden z důvodů, proč je u nás tolik nehod. Lidé jsou stresovaní a jezdí typem brzda, plyn. Zeman i Kalousek jsou obyčejní alkoholici, kteří díky chlastu mají problémy, ale protože mají imunitu, mohou si dělat co chtějí. Je to prostě teror...Pít alkohol je nutné průběžně a v malých koncentracích. Pak je to lék a umožní vám dlouhý a plodný život. Takoví ochlastové z parlamentu dělají jenom ostudu a vytvářejí názor, že alkohol škodí zdraví.