Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 12

5. 1. 2016

Po několikaměsíční přestávce pokračujeme v komentování aktuálního vnitropolitického dění. Žádný z problémů, na něž jsme kriticky upozorňovali, není dodnes uspokojivě vyřešen. Jak se stalo zvykem v českých zemích, zůstali jsme v půli cesty a někde dokonce na samém začátku.

V kauze Vrbětice se vyšetřovatelé dostali nejdál: bylo obviněno několik osob, avšak skladiště zůstává na svém místě a život jde dál. Podobně je tomu i s vyšetřováním vraždy osmi nevinných občanů v Uh. Brodě: nestalo se vůbec nic, pouze Policejní prezidium se rozhodlo udělat „personální kolečko“ policejních ředitelů (zlínský J. Tkadleček mezi nimi není). Ve svých křeslech dál sedí jak neschopný žvanil B. Sobotka, tak i jeho často kritizovaní ministři. Pouze v Praze, jak se zdá, hrozí odvolání nekomunikativní primátorce A. Krnáčové.

Je to stav, z něhož se rozhodně nemůžeme těšit. Daleko horší je to však s naší zemí z pohledu zahraničně politického. S přicházejícím podzimem a nastupující zimou se k nám plíživě, zato spolehlivě, vkradlo nebezpečí mezinárodního terorismu. Po lednovém útoku islamistických zločinců na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži přišel „černý pátek“ 13. 11. 2015, kdy teroristé z tzv. Islámského státu znovu udeřili v hlavním městě Francie a připravovali dokonce útok i v samotném sídle EU a NATO – v Bruselu. Větší drzost si můžeme jen těžko představit.

Nejnovější zprávy začínají ovšem znepokojovat i jinak klidné občany ČR, které Sobotkova vláda již řadu měsíců ujišťuje o tom, že jim nic nehrozí. Tváří v tvář neakceschopnosti naší policie, jak to názorně předvedla při zpackaném zákroku v Uh. Brodě (24. 2. 2015), si málokdo z nás dovede představit, že by někoho ochránila před teroristickými zabijáky, kteří se neštítí ničeho.

Mnozí vzdělaní a rozumní pozorovatelé dnes říkají, že v souvislosti s uprchlickou krizí, při níž se do Evropy nekontrolovatelně valí statisíce migrantů z Afriky a Asie, nás čekají nelehké časy. To ostatně tvrdíme již delší dobu i my – v redakci SN. Čtenáři se o tom mohou přesvědčit, vrátí-li se k dříve zveřejněným článkům. V tomto úsilí chceme i nadále pokračovat, neboť blaho vlasti je nám nade vše.

REDAKCE

●●●

● Starosta odstupuje. Hájil dětské "traviče" učitelky a naštval rodiče

Starosta Vrbna pod Pradědem odchází ze své funkce. Vypadá to, že neunesl tlak veřejnosti. A to kvůli případu, kdy jeho vnučka a její dva spolužáci před třemi týdny přisypali své učitelce výtvarné výchovy projímadlo a zatím neznámé léky do kávy. Škola žáky potrestala trojkou z chování, podle starosty to byl ale přísný trest, a tak šel do školy věc řešit. (EuroZpávy.cz, 12. 12. 2015, 21:46)

─────

To, co se stalo ve Vrbně pod Pradědem, dokládá, jak si představuji „demokracii“ děti. Pokud bychom něco takového přijali, je s námi i s demokracií konec. Občané se zachovali správně a dokázali, že demokracie na tom nejnižším stupni, na komunální úrovni, funguje a má šanci i do budoucna. 

●●●

● Obrovská řežba v ÚSTR. Podívejte se sami, co se tam děje

V poslední době není rozhádanější státní instituce, než je Ústav pro studium totalitních režimů. Lidé, kteří patří ke křídlu předchozích ředitelů Pavla Žáčka a Daniela Hermana, kritizují stávající vedení pod Zdeňkem Hazdrou za nekvalitní práci a snahu omezit k materiálům z minulosti přístup. Lidí z prvního křídla, vyjadřující nesouhlas s výkonem nového vedení, valem ubývá, a podle předsedy Nezávislé odborové organizace ÚSTR Miroslava Vodrážky zřejmě ještě ubyde. (ParlamentniListy.cz, 13. 12. 2015,13:05)

─────

Vedení ÚSTR dělá všechno pro to, aby bylo toto zařízení zrušeno. To, co se děje pod ředitelem Z. Hazdrou, je plně srovnatelné s normalizačními čistkami. Je nejvyšší čas, aby byl Hazdra odvolán a do čela tohoto ústavu postaven někdo kompetentní.

●●●

Moravec vytáhl v přímém přenosu pro Babiše nepříjemnou zprávu

Moderátor Václav Moravec si před kameru pozval ředitele české pobočky Transparency International a konfrontoval ho se zakázkou státního podniku Lesy České republiky, kterou bez výběrového řízení získalo vydavatelství MAFRA ministra financí Andreje Babiše (ANO). Takhle si představujete transparentní jednání? Ptal se moderátor? A přišla odpověď. (ParlamentniListy.cz, 13. 12. 2015,15:02)

─────

Tak nějak si Babiš představuje fungování „Republiky Agrofert“. Po „Republice kamarádů“, kterou uvedl po listopadu 1989 do praxe bývalý prezident V. Havel, je to další meta na cestě k „novému světovému řádu“ u nás. Jen tak dál a větší kapky...

●●●

● Duka se nově přidal k Bobošíkové

Kardinál Dominik Duka vstoupil do organizace Český svaz bojovníků za svobodu Lidice. Za tímto občanským sdružením stojí bývalá politička Jana Bobošíková. ‒ Server Christnet.cz upozornil, že právě kvůli osobě osobě Jany Bobošíkové v srpnu organizaci opustily Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová, tehdy poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Milada Cábová v listopadu ve věku 91 let zemřela. "Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její (Bobošíkové) politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace Českého svazu bojovníků za svobodu byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti," uvedly tehdy podle serveru v prohlášení. (EuroZprávy.cz, 15. 12. 2015, 9:15)

─────

Kardinál Dominik Duka se může někomu jevit jako příliš viditelný a „politický“. Nejsem si jist, zda se to na tak vysoce postaveného církevního činitele hodí. Vzhledem k jeho disidentské minulosti to však chápu. To, co ovšem považuji za politickou chybu, je, že se Duka, zřejmě nevědomky, spojil s politickou kariéristkou par excellence J. Bobošíkovou. Co má tato žena společného s odkazem lidických občanů popravených nacisty, je pro mne velkou záhadou. Nejspíše vůbec nic. Je to jen její další pokus, jak na sebe upozornit a dostat se zpátky do politiky. To se Bobošíkové nikdy nemůže podařit, protože lidi nejsou blbci a nikdo ji volit nebude.

●●●

● V silikonové omítce chybí silikon. Nové fasády opadávají, stavaři krachují

V Česku jsou k vidění opadané či flekaté omítky na domech, které přitom byly opraveny celkem nedávno. Na vině je nekvalitní materiál. MF DNES zjistila, že stavebním firmám není nic platné ani použití drahých silikonových omítek. Ukázalo se totiž, že silikon neobsahují. Výrobce omítky je přitom podle českých úřadů bez viny. (iDNES.cz, 15. 12. 2015, 1:00)

─────

Párky bez masa, houskové knedlíky bez housek, silikonová omítka bez silikonu. Tak nějak vypadá dnešní svět. Šidíme sami sebe úmyslně, nebo jen nedopatřením? Český šlendrián je nesmrtelný a existuje tady desítky, možná stovky let. Co nás překvapí příště?

●●●

● V kauze Ransdorf se objevilo jméno Gustava Husáka

V kauze točící se kolem kolem komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa se objevilo nečekané jméno. Konkrétně se jedná o bývalého prezidenta Gustava Husáka. Deník Blesk se již zmiňoval o osobě Vladimíra Huňka, který prý naverboval Ransdorfa, aby mu ze švýcarské banky vytáhl údajné dědictví po 10 let zesnulé tetě Heleně Husákové-Huňkové. Závěť je ale podle Huňkova příbuzného z Čestic na Rychnovsku falešná. ‒ Nyní deník uvádí, že rodinné vztahy sahají do nejvyšších pater politiky. "Manžel (Huňkové, pozn. red.) byl vzdálený bratranec prezidenta Husáka," řekl Blesku Huněk. V roce 1960 prý opustili Helena Huňková a Ladislav Husák díky velké amnestii vězení, v němž oba seděli za špionážní činnost pro americkou kontrarozvědku. (EuroZprávy.cz, 16. 12. 2015, 9:01)

─────

Ani mě to nepřekvapilo. Co se týká komunistů, tam to přece zákonitě muselo skončit u soudruha Husáka!  A to, že dotyčná paní Husáková-Huňková byla bojovnicí proti komunismu, je jen trapné nedorozumění…

●●●

● Výuka v nikábu? Učitelka nepochybila, zpestřila hodinu dějepisu, tvrdí inspekce

Z dějepisářky, která vyučovala žáky sedmé třídy v nikábu, se stal na několik týdnů terč kritiky a urážek. Nyní ale přišla školní inspekce, která její názorně pojatou výuku prošetřovala, s jasným závěrem. Učitelka Zuzana Růžičková [podle názoru] školy nijak nepochybila. Úředníci podle zjištění serveru Lidovky.cz naopak ocenili, že učitelka zpestřila vyučování. (Lidovky.cz, 16. 12. 2015, 16:03)

─────

Doporučuji, aby se příště výuka o středověku odehrávala v kovovém brnění a kapitoly z dějin 20. století ve vojenských uniformách té doby. V případě upálení M. J. Husa by mohla být postavena a zapálena hranice, na níž byl tento náboženský reformátor upálen. Pak to bude dostatečně názorné. Komenský by s tím jistě souhlasil, není-liž pravda? Kdo si to zase přihřívá svou ideologickou polívčičku? Nebylo toho za minulého režimu dost? Někomu se asi zastesklo po „starých, dobrých, komunistických časech“. Na České školní inspekci zřejmě sedí ti samí komunističtí zabedněnci jako za minulého režimu.

●●●

● Zlatá mládež končí, ale vymýšlíme další reality formáty, říká Dušan Mulíček

Nová dokureality České televize Zlatá mládež, která vyslala pět mladých bohatých lidí do neznáma, míří do finále. Pět týdnů na pěti různých místech, od jatek až po armádu. Naposledy v rumunském Banátu předvedli snad to nejhorší, co v nich je. Místním se smáli do očí, vadila jim i tráva, nechtěli dělat nic. (Lidovky.cz, 16. 12. 2015, 16:03)

─────

 

Namísto pohádek o tzv. zlaté mládeži by se ČT měla vrátit k natáčení skutečných dokumentárních pořadů, např. o období před rokem 1989, a ukázat naše dějiny trochu jinak, než jak jsou zkresleně vylíčeny ve stále reprízovaném seriálu „Třicet případů majora Zemana“. To, co jsme viděli, není žádná zlatá mládež, ale banda nevychovaných, rozmazlených spratků, kteří se v životě neuplatní a skončí jako bezdomovci, protože se nebudou schopni prací uživit. Za to mohou poděkovat svým rodičům, kteří z nich vychovali nefachčenky a příživníky.  A lidem, jako je zmíněný autor tohoto „projektu“, bych dal vidle a poslal je kydat hnůj k těm prasatům, o nichž pojednával jeden z dílů této „dokureality“, aby se taky naučili pracovat.

●●●

● Ředitel Hamáčkovy kanceláře má dvě služební auta. Neobhajitelné, tvrdí Němcová

Jen pár měsíců poté, co se Jan Hamáček (ČSSD) stal předsedou Poslanecké sněmovny, musela se měnit pravidla pro poskytování benefitů: šéf jeho kanceláře Jan Morávek si vymohl hned dva služební vozy. Až do té doby měli předchůdci na jeho postu nárok jen na jedno auto. (Lidovky.cz, 17. 12. 2015, 6:00)

─────

Předseda PS J. Hamáček je největší „neosobností“ mezi nejvyššími představiteli tohoto státu. To, co předvádí on a lidé v jeho nejbližším okolí, je ona „rozežranost“, o níž svého času hovořil prezident M. Zeman. Rozežranost souvisí s vyžraností. Podíváme-li se na to, jak blahobytně vypadá J. Hamáček či ředitel jeho kanceláře J. Morávek, snadno tomu porozumí každý. Zkrátka, s jídlem roste chuť. Jenom kdyby u těch koryt tolik nemlaskali a nechrochtali. Pouze tím provokují chudý lid, který žije doslova „z ruky do huby“.

●●●

● Nehorázný zlatokop Bakala, asociální miliardářský ministr. Komunistická europoslankyně o všech, kteří nás vykořisťují

Stínová ministryně životního prostředí za KSČM Kateřina Konečná vidí budoucnost české energetiky v jaderných elektrárnách. Těžbu břidlicového plynu by u nás nedoporučovala. Na nízkých mzdách v Česku má prý podíl i fakt, že ministrem financí je miliardář Babiš. A Bakala se údajně chová jako zlatokop na Divokém západě, protože premiér Sobotka má na celé kauze také svůj díl viny a nic s tím neudělá.Chování pana Bakaly je dlouhodobě nehorázné. Chová se v České republice jako zlatokop na Divokém západě. Ať už jde o doly, nebo byty OKD. ‒ Nyní se stát musí soustředit na hašení požáru. Rozhodně nelze dávat nic firmě NWR. Je třeba připravovat státní a krajské sociální programy pro horníky. Zároveň je třeba hledat i trestně právní odpovědnost za současný stav, což od vlády v čele se současným premiérem Sobotkou, který nese spoluvinu za privatizaci OKD, nelze očekávat. (Lidovky.cz, 17. 12. 2015, 6:00)

─────

Co dělali komunisté, aby k něčemu takovému nemohlo docházet? Jak to, že Bakala a Sobotka nesedí ve vězení kvůli privatizaci OKD? Nestačí o tom jen žvanit. Je třeba něco dělat, soudružko europoslankyně! Obávám se, že po skandálu s Ransdorfem zůstane zase pouze u slov. Zkrátka: řeč se mluví, voda teče…

●●●

● „Jakešovu mlátičku“ vyhostili z Ukrajiny. Prý neví proč

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček byl zadržen na ukrajinském letišti a následně s odůvodněním, že je nežádoucí osobou, vyhoštěn. Řádné důvody, jež k tomu vedly, však známy zatím nejsou. Bývalý příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti je proslulý tím, že „mlátil spoluobčany demonstrující za svobodu“. Informuje Svobodné fórum. (ParlamentniListy.cz, 17. 12. 2015, 17:09)

─────

Poměry na Ukrajině jsou, zdá se, trochu jiné než v postkomunistické České republice, kde komunisté zasedají v parlamentu i jinde. To by se na Ukrajině, která skoncovala s komunismem i se sochami Lenina, stát nemohlo. Jen Češi jsou stále vlažní – jako ostatně vždycky v dějinách. Však ono to nějak dopadne. V zemi Švejka a kocoura Mikeše tomu ani nemůže být jinak!

●●●

● Dům Petra Bezruče už není památkou, básník si to prý nezasloužil

Červený domek v Kostelci na Hané na Prostějovsku, ve kterém na sklonku svého života pobýval básník Petr Bezruč, už není na seznamu nemovitých kulturních památek. O jeho vyřazení ze seznamu požádalo olomoucké hejtmanství, které nyní s městským úřadem v Kostelci na Hané řeší, jak se zchátralým domem naloží. (Novinky.cz, 17. 12. 2015, 21:23)

─────

Jací diletanti to sedí na tomto ministerstvu? Asi nějací kamarádi kamarádů, jak se stalo zvykem za V. Havla. Ostatně takových „přeceněných“ osobností bylo v našich dějinách – i těch nedávných – dost a dost. Mezi jinými i V. Havel, od jehož smrti uplynuly v těchto dnech čtyři roky. Po zkušenostech s navrženým bouráním secesního domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze by se mohlo ministerstvo kultury přejmenovat na „bourací“. Snad ty chytráky nenapadne zbourat také budovu, kde toto ministerstvo sídlí – Nostický palác?!

●●●

● Volby by vyhrála ČSSD, po téměř roce předstihla ANO

Vítězem voleb by se v prosinci stala ČSSD. Po dlouhé době by tak předstihla hnutí ANO. Sociální demokraté by získali 26,5 procenta, zatímco ANO 26 procent hlasů. Komunisté by měli 11, ODS 8,5 a TOP 09 osm procent hlasů. Lidovcům by podle volebního modelu CVVM dalo hlas sedm procent voličů. (Novinky.cz, 18. 12. 2015, 15:02, aktualizováno 15:12)

─────

ČSSD se vrací do stavu, jaký byl těsně po volbách v roce 2013. Není to však zásluha B. Sobotky, ale výsledek neúspěšné politiky hnutí ANO a jeho předsedy A. Babiše. Lidem se začínají otevírat oči a to je dobře…

●●●

● Dohnal se vrací na post šéfa Vězeňské služby, soud jeho odvolání zrušil

Městský soud v Praze dnes zrušil správní rozhodnutí ministrů spravedlnosti Roberta Pelikána a Heleny Válkové ohledně odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Ten je v tuto chvíli generálním ředitelem Vězeňské služby. Funkce později jmenovaného šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška zaniká. (EuroZprávy.cz, 18. 12. 2015, 16:12, aktualizováno 16:50)

─────

Již podruhé se opakuje případ, kdy ministr odvolal svého podřízeného, aniž k tomu měl zákonný podklad. Tím prvním případem bylo odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho ministrem vnitra J. Kubicem. Tím druhým je nyní soudem zrušené odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala ministryní H. Válkovou, potvrzené jejím nástupcem ve funkci – R. Pelikánem. Ministři vnitra a spravedlnosti porušující zákon? To se opravdu může stát jenom v tom našem Kocourkově! A to jsme prý právní stát. Kdeže! Ani náhodou!  ‒ Když jsem před několika dny viděl v televizi současného šéfa Vězeňské služby P. Ondráška, vypadal jako zmoklá slepice. Kam se podělo jeho předchozí sebevědomé vystupování? Aby jako onen pověstný čert před blížícím se odchodem aspoň „zasmrděl", zřídil narychlo jakési dva útvary (zásahové eskorty), k čemuž prý neměl kompetenci. Kompetence sem, kompetence tam. Měli jsme a máme dva nekompetentní ministry a všem je to jedno. Nebyl by to už konečně důvod k podání demise celé Sobotkovy nekompetentní, „loutkové“ vlády?

●●●

Horníci, děkujeme, odejděte! Propouštění je nevyhnutelné, řekli politici

Postupný útlum těžby v OKD je nutný, na propouštění musí být připraveny úřady práce i zaměstnavatelé v regionu. Odbory hrozí sociálními nepokoji, společnost OKD a její dodavatelé zaměstnávají 13 000 lidí. Zástupci vlády a Moravskoslezského kraje navíc v pátek přiznali, že neví, kdo je majitelem OKD. - Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) i představitelé hornických odborů varovali před hrozícími sociálními nepokoji. „Dokážu si představit, jaké sociální dopady by mělo nějaké okamžité ukončení těžby uhlí. Není možné ze dne na den ukončit fungování společnosti OKD,“ míní Hanzel.  (Blesk.cz, 18. 12. 2015, 16:45)

─────

To, co si umí představit primátor Karviné, zřejmě nedokáže předseda vlády B. Sobotka. Možná se dočkáme i toho, že ho budou lidé lynčovat. Proto se bojí na Ostravsko přijet. Jsem si jist tím, že by se s ním místní horníci „nemazali“ a dostal by pořádnou „nakládačku“ za to, co způsobil jako někdejší ministr financí. Je mi líto J. Mládka, který musí „vylízat“ všechno, co Sobotka svou neschopností způsobil.  Mládek by měl dostat řád „Za zásluhy“, protože z celé sociálně demokratické skupiny ministrů patří k nejpracovitějším. Dokonce bych si ho dovedl představit i jako příštího premiéra. Přitom prý ještě nedávno byl na „odpis“. Odepsaný, již dlouhé měsíce, je samotný Sobotka, který marně doufá, že se ve své funkci udrží. Musím ho zklamat. Neudrží! Bohuslave Sobotko, děkujeme, odejdi!

●●●

● Exministr Pecina pro PL: Zeman reprezentuje názor většiny lidí, jen v Praze a médiích to tak nevypadá. A mrazí mě z toho, že lidé ve velkém nevěří ČT

ROK 2015 – A CO DÁL? „Děláme vše proto, abychom nepřežili,“ varuje bývalý místopředseda vlády a exministr vnitra Martin Pecina, podle kterého pácháme „sebevraždu velice úspěšně už řadu let“. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zkritizoval evropské politiky a zmínil, že Rusko jasně posiluje svou roli ve světě. Pecina ale věří, že by Evropany nakonec společný boj proti džihádu mohl stmelit a dostat z krize hodnot. (ParlamentniListy.cz, 18. 12. 2015, 17:17)

─────

Pecina má pravdu, protože věci vidí odjinud než z Prahy. Lidé „z venkova“, jak je Pražáci rádi paušálně označují, to vidí trochu jinak. Praha vždy v dějinách představovala výjimku – a není tomu jinak ani dnes. A co se týká postavení Zemana? Plně souhlasím s tím, že Zeman je jedinou osobností v naší vysoké politice. Všichni ostatní jsou jen trpaslíci – větší či menší. Podobní těm, co se prodávají v blízkosti našich hraničních přechodů…

●●●

● Samozvaný stát Liberland představil první ministry

Vít Jedlička, který vystupuje jako prezident státu Liberland, dnes představil první tři členy své vlády. Ministři zahraničí, vnitra a financí jsou Češi. Jedličkův tým tvoří ještě ministr spravedlnosti pocházející z Británie a dva viceprezidenti z USA a Francie, ty chce Jedlička představit později. Hlavním úkolem vlády je rozvíjet diplomatické vztahy samozvaného "ministátu" mezi Srbskem a Chorvatskem. Trvalé osídlení území o rozloze sedmi kilometrů čtverečných je podle Jedličky reálné v průběhu roku 2017. O přesunu na Liberland, který zatím žádný stát na světě neuznal, podle něj uvažuje 40.000 lidí. (ČeskéNoviny.cz, 18. 12. 2015, 17:58, aktualizace 18:01)

─────

Tak to dopadá, když se z politiky stane „kabaret“.  A nebylo by v tom Liberlandu nějaké „teplé místečko“ pro A. Babiše? Vždyť i on je Čech jako poleno!

●●●

● Ombusmanku neplatí z daní celoživotně nepracující skupiny

„Pokud chceme diskutovat zprávu paní ombudsmanky Šabatové, musíme si v prvé řadě říct, k čemu vlastně úřad ombudsmanky slouží. Ideou bylo bezesporu založit instituci ochránce svobod a práv občanů naší země," začal komentář ke zprávě  ombudsmanky poslanec Tomio Okamura. – „Úřad ochránce práv má obrovský význam, ovšem jen v případě, že někdo musí být schopen a ochoten tohle poslání naplnit. A znovu zdůrazňuji, že byste měla mít při své práci vždy na paměti, že vás i váš úřad platí ze svých daní občané České republiky žijící řádným životem, nikoliv nezákonní migranti či celoživotně nepracující skupiny zdravých obyvatel," bouřil dál Okamura.. (prvnizpravy.cz, 19. 12. 2015, 9:01)

─────

Sledoval jsem celé vystoupení T. Okamury v televizi. Bylo to naprosto dokonalé. Ani slovo tam nebylo zbytečné. Tak brilantní projev v záplavě slovní vaty jiných poslanců jsem už dlouho nezaznamenal. Okamura se na rozdíl od jiných zákonodárců aspoň něco v parlamentu naučil. Pro mnoho jeho kolegů je sněmovna jen řečništěm pro jejich blábolení nebo teplým místečkem, kam byli „odloženi“. ‒ Odpověď A. Šabatové byla směsí prázdného žvanění a „sebeobhajoby“. Ombudsmanka si je zřejmě dobře vědoma toho, že na tuto funkci nestačí.  Ani se nedivím. Po listopadu 1989 tato bývalá disidentka studovala sice práva v Brně, ale pak působila na Filozofické fakultě. To je „odborný“ skok přímo pozoruhodný. Zdá se tedy, že to žádná velká odbornice na právo nebude. Podle toho vypadá i její působení ve funkci ombudsmanky. Na ni by měl být nominován právník s dlouholetou zkušeností, což není případ této soudružky, dcery někdejšího „skalního“ stalinisty z 50. let 20. století J. Šabaty. Do funkce se s odřenýma ušima (přes odpor mnoha poslanců) dostala jen proto, že patřila k okruhu Charty 77. Nemá nejen potřebnou praxi v oboru, ale ani odpovídající, důstojné vystupování. Chová se jako trhovkyně. V jejím případě se jedná výhradně o dobře placenou politickou „trafiku“. Zkrátka: bude třeba se poohlédnout po někom jiném a lepším!

●●●

● První fáze blahořečení obětí babického případu skončila, spis nyní putuje do Říma

Pečeť biskupské kurie dnes v Brně symbolicky uzavřela první část procesu blahořečení (beatifikace) kněžích Jana Buly a Václava Drboly. Druhá fáze, jejíž délku nelze předem odhadnout, je v rukou Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě. ‒ Drbola a Bula patří k obětem zpolitizované komunistické justice po takzvaných babických událostech v 50. letech minulého století. „Dopadla na ně zloba zločinného režimu, který chtěl vyvolat strach," řekl v katedrále na Petrově biskup Vojtěch Cikrle. (EuroZprávy.cz, 19. 12. 2015, 17:05)

─────

A co třetí z popravených kněží z Případu Babice – P. František Pařil? Toho se to netýká? Pokud ne, měli by se věřící i veřejnost dozvědět důvod! ‒ Faráři P. Václav Drbola z Babic a P. František Pařil z Horního Újezda byli odsouzeni v hlavním procesu s tzv. babickými vrahy ve dnech 12. ‒ 14. 7. 1951 k trestu smrti a popraveni na dvoře věznice v Jihlavě dne 3. 8. 1951. Třetí z těchto kněží, P. Jan Bula, administrátor farnosti v Rokytnici nad Rokytnou, byl odsouzen k trestu smrti ve druhé skupině dne 15. 11. 1951; jeho poprava byla vykonána 20. 5. 1952 rovněž ve věznici v Jihlavě. ‒ Ten, kdo z redakce EuroZpráv.cz připravil tento článek, neumí psát správně česky. Měl by se vrátit na základní školu a tam se to naučit! (O případu Babice viz článek ve SN č. 7/2011.)

●●●

● Není kouře bez ohně a tak vznikne na ministerstvu registr kuřáků

S nejrůznějšími registry obyvatel se roztrhl pytel. Zatímco ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chystá ve svém registru počítat sportovce, současně s tímto registrem na jiném úřadě se chystá  pořízení registru kuřáků. Dozvěděli jsme se proč. (prvnízprávy.cz, 20. 12. 2015, 23:01)

─────

Se všelijakými seznamy nežádoucích osob máme v našich dějinách velmi negativní zkušenosti. Ať už to byly seznamy židovského obyvatelstva, Romů či tzv. nepřátel socialismu. Měli bychom si na to dát velký pozor! Všechny takové seznamy sloužily vždy k diskriminaci určitých skupin obyvatel. Máme-li u nás zachovat svobodnou společnost, jakékoliv seznamy tohoto druhu jsou nejen nesmyslné, ale i společensky a politicky škodlivé, zkrátka kontraproduktivní.

●●●

Upozornil na plýtvání ve věznici. Úředníci mu dali zapravdu, šéf ho převelel o 374 km

Chtěl od inspekce vědět, zdali jeho zaměstnavatel – Vazební věznice Olomouc neplýtvá penězi. Třeba tím, když si profesní školení řidiče nechal zaplatit ředitel či vedoucí lékař. Z generální inspekce ale dlouho nepřišla žádná odpověď, přestože podle ministerstva spravedlnosti byla jeho stížnost důvodná. Až po roce mu dorazilo krátké oznámení, že inspekce prověřuje podezření z podvodu. A vedení mezitím „aktivistu“ Jiřího Středu převelelo více než 300 kilometrů od bydliště. ‒ Ten případ může být dalším střípkem v olomoucké kauze Vidkun. Ačkoli s ní přímo nesouvisí, může poskytnout vhled do fungování klientelistických vazeb policejních důstojníků a podnikatelů, které nyní prověřuje policie. (Lidovky.cz, 21. 12. 2015, 12:00)

─────

I tak může skončit snaha těch poctivých jedinců, kteří by chtěli zabránit plýtvání či rozkrádání státních peněz a majetku. Ono se totiž oprávněně říká, že z cizího krev neteče. Češi jsou po staletí stejní – demokracie nedemokracie. Hlavně, že mám já, ten druhý nemusí mít nic! Jen málokomu dojde, že to nakonec zaplatíme všichni z našich daní.

●●●

● Lidé z Vrbětic dostanou za výbuch skladů odškodné, na každého vyjdou tři tisíce

Obyvatelé tří obcí v okolí Vrbětic na Zlínsku dostanou každý zhruba tři tisíce korun. Je to odškodné za to, že museli kvůli evakuaci opustit své domovy. Vláda do Vrbětic, Haluzic a Lipové pošle dohromady šest milionů korun. Muniční sklady vybuchly před víc než rokem. (Aktuálně.cz, 21. 12. 2015, 12:49)

─────

Není to suma nijak horentní, ale pro místní obyvatelstvo, které je zvyklé na skromnost, to jistě bude stačit. Aspoň jako symbolické odškodnění a gesto dobré vůle, že se věci hýbou tím správným směrem kupředu…

●●●

● Ministra Babiše bude hlídat policie, rozhodla vláda. Stát to přijde na 82 tisíc denně

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude mít policejní ochranu. O rozšíření seznamu osob, které chrání policie, o ministra financí rozhodla v pondělí vláda. Médiím to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Babiš o policejní ochranu požádal kvůli několika případům ohrožení. (Hospodářské noviny, 21. 12. 2015, 14:20, aktualizováno 17:45)

─────

Babiš by udělal nejlépe, kdyby se vrátil na Slovensko, ale tam ho asi nechtějí, a proto se nakvartýroval k nám. Tady ho opravdu, ale opravdu nepotřebujeme a dost dobře se bez něho obejdeme. Za ty peníze, které bude stát jeho „ochrana“, by se dalo udělat něco mnohem užitečnějšího, než je hlídání nějakého novodobého papaláše. Pak chybějí peníze jinde, protože to všechno platíme my ‒ ze svých daní. Navíc: A. Babiš není A. Rašín. Není totiž osobnost jako „osobnost“. – Nejlépe vztah naší veřejnosti k tomuto ministrovi vyjádřil jeden autor komentáře pod tímto článkem: „A proč ho budou hlídat? Že by nám jako mohl bejt ukradenej? To by byla nekonečná škoda.“ Já si naopak myslím, že by to žádná škoda nebyla… A jiný čtenář píše: „Proč si to neplatí sám? To budou platit dělníci ochranku milionáři?“ Další čtenář je ještě upřímnější: „Myslím, že tohohle gaunera by měla hlídat spíš Vězeňská služba...“ Zkrátka: Babiše tady lidi moc rádi nemají. Čím to asi bude…?

●●●

● Baránek ze Soukromníků: Kontrolní hlášení DPH je v následcích likvidační. Potvrdilo nám to, že naši političtí protivníci jsou velmi nebezpeční lidé

Chceme zabránit buzeraci soukromníků levicovou vládou. Do krajských voleb půjdeme ve všech krajích. Počítáme s patnácti kandidáty do Senátu. Věříme, že nám Ústavní soud s kontrolními hlášeními DPH vyhoví. Ivo Valenta z nás udělal parlamentní stranu. Rýsuje se koalice se Svobodnými, řekl PL první místopředseda SsČR Rudolf Baránek.  (ParlamentniListy.cz, 21. 12. 2015, 18:18)

─────

Češi mají jedno hezké přísloví: „Kdo seje vítr, sklízí bouři.“ Už je to tady. Soukromníci se konečně probudili a po 25 letech od prvních svobodných voleb je snad bude vidět i slyšet. Jen nechápu, proč to nešlo dřív?

●●●

● To není vánoční vtip: Ministru vnitra Chovancovi vykradli barák

Na plzeňský dům ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) si vyšlápli zloději. Vykradli jej spolu s dalším domem v okolí. Případ se nyní vyšetřuje v naprosto utajeném režimu, píší Novinky.cz. ‒ Podle policejní mluvčí Hany Kroftové se policie vloupáním do domů v Plzni-Černicích intenzivně zabývá a po pachatelích pátrá. Jak Právu řekl jeden ze sousedů, před domem ministra vnitra Chovance skutečně před pár dny byla policejní auta, ale co přesně se mělo ztratit, neví. K vloupání mělo dojít v době od 7. do 13. prosince. ‒ Dům ministra Chovance je nenápadný, jméno šéfa rezortu není ani na zvonku, ani na schránce. (ParlamentniListy.cz, 22. 12. 2015, 6:40)

─────

Politika jako „kabaret“. Přesně to se stalo v případě ministra vnitra M. Chovance, jednoho z nejslušnějších a nejpracovitějších ministrů Sobotkovy vlády. Kdopak to asi provedl? Musel to být někdo velmi dobře informovaný. A kdo má u nás nejlepší přístup k informacím?

●●●

● Vítači uprchlíků pod gilotinu! Invazní armáda, gang vlastizrádců... Na Sobotkově Twitteru se objevily brutální výroky

Premiér Sobotka (ČSSD) zažil nepříjemné ráno. Z čeho? Hackeři napadli účet předsedy vlády na sociální síti Twitter a v jeho jménu zveřejnili několik šťavnatých zpráv. Šéf kabinetu měl údajně napsat, že uprchlíci představují invazní sílu. Evropu řídí neschopní politici a v Česku je třeba vyhodit ze sedla zrádce. (ParlamentniListy.cz, 23. 12. 2015, 12:06)

─────

Kdyby B. Sobotka nechtěl být za každou cenu premiérem a být zároveň „moderní“ (= nezřídil si twitterový účet), nic takového by se mu nestalo. Celá tato lapálie se mu přihodila proto, že sociální sítě jsou špatně zabezpečené. Co pro to dělá vláda? Zřejmě nic. To jen potvrzuje celkovou neschopnost Sobotkovy vlády. Co s takovým premiérem? Vyměnit! V každém případě je to obrovská ostuda: pro Sobotku i pro tento stát. K incidentu došlo v dopoledních hodinách, kdy byli B. Sobotka, policejní prezident T. Tuhý a ministr vnitra M. Chovanec ve Vrběticích, kde se zúčastnili odjezdu posledního kamionu (celkem jich bylo 547), který odvážel z vojenských skladů ve Vlachovicích-Vrběticích zbývající nevybuchlou munici.

●●●

● Praha i Psáry měly být cílem amerického jaderného bombardování

Americký Národní bezpečnostní archiv odtajnil zatím nejpodrobnější seznam míst v bývalém Sovětském svazu, ve východní Evropě a v Číně, která se v případě jaderného konfliktu měla stát koncem 50. let minulého století terčem atomového bombardování. Na soupisu je i řada měst a vojenských objektů v bývalém Československu. Praha měla pořadové číslo 61, číslo jedna patřilo Moskvě. ‒Z odtajněných údajů vyplývá, že američtí armádní plánovači se v roce 1956 zaměřili na systematickou destrukci městských a průmyslových cílů včetně klíčových měst. Zařazeny jsou mezi ně Moskva, Leningrad (dnes Petrohrad), Peking, tehdejší východní Berlín a Varšava. ‒ Mezi místa určená k „systematické destrukci“ jaderným úderem bylo zařazeno 1200 měst v tehdejším sovětském bloku od východního Německa až po Čínu. ‒ V tehdejším Československu byla hlavním terčem Praha s pořadovým číslem 61 a s 69 cíli určenými ke zničení. Další cíle byly v okolí hlavního města v Berouně, Kladně, Kralupech nad Vltavou, Králově Dvoře, Neratovicích, Psárech, Radotíně, Roztokách, Slaném a Štěchovicích. ‒ Na území dnešní České republiky se měla stát terčem pražská letiště ve Kbelích, Ruzyni a Vodochodech, dále letiště v Bechyni, Brně, Čáslavi, Českých Budějovicích, Dobřanech, Holešově, Milovicích, Mimoni, Pardubicích, Přerově a Žatci. Na Slovensku to byla letiště v Bratislavě, Košicích, Piešťanech, Sliači a Trenčíně. (Echo24.cz, 23. 12. 2015)

─────

Toho, kdo něco tuší o tzv. studené válce, tato informace nejspíše nepřekvapí. Ano, takový byl tehdejší stav věcí. A opačně: měly být zničeny cíle na Západě. Ještě v 80. letech 20. století počítalo vrchní velení vojsk Varšavské smlouvy s tím, že naši vojáci budou dobývat Německo a Francii. Součástí jaderné války byl předpoklad, že území našeho státu se stane předpolím příští atomové katastrofy a bude zničeno (včetně civilního obyvatelstva). To zase vyplývá z nedávno odtajněných materiálů v Polsku. Nehrajme si na citlivky! Tak to ve válkách chodí. I dnes se v některých částech světa bojuje – a jak to tam vypadá?! Fotografie ze Sýrie či Iráku to jasně dokumentují. Zatím se bojuje konvenčními zbraněmi. Jak by svět vypadal po zahájení jaderných úderů, to si nikdo z nás neumí představit!

●●●

● Nová hypotéza: Jana Masaryka zavraždili britští agenti

Jana Masaryka z okna Černínského paláce shodil úředník ministerstva zahraničních věcí Jan Bydžovský na domnělý příkaz britské tajné služby SIS. S novou hypotézou o okolnostech úmrtí československého ministra zahraničních věcí v březnu 1948 přišla Václava Jandečková ve své nové knize Kauza Jan Masaryk – nový pohled. (Lidovky.cz, 28. 12. 2015, 23:50)

─────

O tom, že byli sovětští agenti (NKVD) infiltrováni v bezpečnostních složkách Velké Británie a že odposlouchali J. Masaryka, se ví už hodně dlouho. Proto tato nová teorie nijak nepřekvapuje. Podobně tomu bylo s českými agenty NKVD, kteří v rámci StB prováděli „špinavou práci“ pro báťušku J. V. Stalina. „Nová teorie“ o smrti Masaryka má staronový problém: jeden člověk by na muže s robustní postavou asi stěží stačil, aby ho mohl vyhodit z okna. Museli být alespoň dva nebo tři. Takže: jsme opět na začátku. Zase další pokus, který nevyšel. Jisté je pouze to, že v tom měli prsty Stalinovi lidé…

●●●

● Premiér Sobotka nikdy v reálném životě nebyl a lidem se raději vyhýbá

„Projev pana prezidenta byl umírněný, poděkoval občanům a vládě, vyzvedl pozitiva vývoje naší země, ukončil blbou náladu a symbolicky se usmál do kamery. Jasně pojmenoval migrační krizi a vzdal hold naší zemi,“ prohlásil senátor Jan Veleba. ‒„Říkal jsem si, že tentokrát to budou mít jeho kritici těžké a že na této vánoční řeči toho mnoho nenajdou. Bohužel jsem se mýlil. Pan premiér Sobotka pravil, že ‚Svět a náš život jsou ale složitější, než nám dnes bylo vylíčeno z Lán.‘ Od něho, který nikdy v reálném životě nebyl, to sedí. Pro něho je život tak složitý, že se raději lidem vyhýbá, jako například při nedávné návštěvě Ostravska kvůli hrozícímu propouštění v OKD. Setkal se s hejtmanem, několika zástupci hospodářské tripartity kraje, s úředníky Pracovního úřadu, ale mezi ty, kterých se nepodařená privatizace OKD panu Bakalovi týká a u které mimochodem jako tehdejší ministr financí byl, si netroufl. Tedy hrdina, který toho o životě lidí tolik ví …" poznamenal na adresu premiéra Veleba. (prvnízprávy.cz, 29. 12. 2015, 10:04)

─────

A takový člověk by chtěl řídit stát?! Proč ne? Už přece S. Gross aspiroval na to stát se „ředitelem zeměkoule“! Divím se, že ostravští horníci nedali Sobotkovi na „budku“.

●●●

● Ransdorf vypálil z Aurory. Proti Filipovi a vedení KSČM

Europoslanec Miloslav Ransdorf se v rozhovoru pro Lidové noviny opět rozpovídal o své kauze, která vyústila v jeho zatčení ve švýcarské bance. Kromě toho se ale vyjádřil též k politice své KSČM, která podle něj v plnění svého úkolu levicové alternativy selhává.V druhé části rozhovoru pak mluvil komunistický europoslanec o tom, jak je mu líto, že jej více nepodpořila vlastní strana. Včetně předsedy Vojtěcha Filipa, i když u něj to prý Ransdorfa až tolik nepřekvapuje. „Naše komunikace je bohužel velmi úsporná,“ vysvětlil. Vychází to prý z rozdílných představ o roli KSČM. Z Ransdorfova pohledu je dnes strana poslušnou součástí establishmentu. ‒ „To, co se děje v České republice, je výsměch normálním lidem,“ říká europoslanec. To se prý projevuje i tím, že lidé jsou ochotni volit hnutí ANO, které má všechny zlozvyky velkých stran a ještě některé navíc. „Česká politika se zredukovala jenom na kontrolu penězotoků z veřejných zdrojů a na využití moci pro vysloveně privátní účely. A podle mého názoru tomuto parazitnímu systému současná KSČM neklade dostatečný odpor,“ myslí si. (ParlamentniListy.cz, 30. 12. 2015, 8:07)

─────

Odvaha, s níž se M. Ransdorf pustil do analýzy současné situace v ČR i do své vlastní strany, je pozoruhodná. Zřejmě nemá co ztratit, a proto ta upřímnost. Aspoň někdo, kdo si troufl pravdivě pojmenovat stávající stav. Že není dobrý, je dnes zřejmé kdekomu.

●●●

● Lidé doteď policii nevěří, měla po střelbě jednat rychleji, říká starosta Uherského Brodu

V únoru uplyne rok od tragické střelby v Uherském Brodě, která otřásla celou republikou. Muž v místní restauraci Družba zastřelil osm lidí. Událost podle starosty Patrika Kunčara celé město na několik měsíců zcela vykolejila. A dodnes tu místní policii nevěří. Ta podle nich nereagovala dostatečně rychle. Střelba však přinesla změny. Mění se po ní zákon a policie bude mít od začátku roku 2016 v okresech specializované plně ozbrojené policejní jednotky. V den výročí tragédie plánuje město uspořádat tichou pietní vzpomínku. (Aktuálně.cz, 31. 12. 2015, 6:57)

─────

Za celý rok nebyly vláda ani parlament schopny změnit situaci k lepšímu. To, že se budou počty policistů navyšovat o 4 tisíce mužů, nic neznamená. Policie ČR je moloch, zahlcený zbytečnou administrativou. Nepomáhá ani nechrání, ale spíše občanům škodí a buzeruje je. V tomto směru je věrnou pokračovatelkou předlistopadového SNB. K tomu, aby se něco zásadního změnilo, je potřeba, aby do vedení Policie ČR a Ministerstva vnitra přišli noví lidé, nezatížení komunistickou minulostí, nikoli předlistopadoví absolventi totalitních škol, zejména Vysoké školy SNB. Dokud se toto nestane, k žádné změně ani dojít nemůže!

●●●

● Zlé znamení? Největší zvon Zikmund je poškozen, neohlásí nový rok

Vedení Metropolitní kapituly u sv. Víta se obává, že zvon Zikmund je ve špatném technickém stavu. Oproti zvyklostem tak nový rok nepřivítá. Největší zvon se přidává ke zvuku dalších při slavnostních a výjimečných příležitostech. (EuroZprávy.cz, 31. 12. 2015, 10:44)

─────

Zkušenosti z roku 2002 potvrzují, že by se skutečně mohlo stát něco zlého. Tehdy to byly katastrofální záplavy. Letos by to mohlo být něco podobného v souvislosti s jevem El Niño, nebo pokračování migrační vlny, která se tentokrát dotkne přímo nás. Vyloučit nelze ani teroristický útok…

●●●

Rok 2015 skončil. Jeho hodnocení je zatím hodně nejisté. Zbývá si jen přát, aby rok 2016 byl lepší než ten letošní. Upřímně řečeno: vzhledem k úrovni politiků či lidí, kteří se prodrali ke „korytům“ u nás i v Evropě, to moc slibně nevypadá. Spíše naopak. Čekat můžeme to horší. Přesto bych byl nerad, kdybych musel za rok konstatovat, že líp už bylo…

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Panu Havlovi dříve vadilo, že někdo byl krácen na svobodě projevu:po roce 1999 se stala zrůda bez mravních zásad

(Universiteit van Amsterdam-Ing. Pavel Křivka, 9. 1. 2016 21:29)

Ing. Pavel Křivka (* 1960) -V roce 1984 dokončil studium na Univerzitě v Halle se zaměřením na zemědělství. Poté krátce pracoval jako správce muzejních sbírek. V letech 1985-1987 byl z politických důvodů vězněn. Po propuštění emigroval do Nizozemí. V období 1990-1992 byl úředníkem Ministerstva životního prostředí. ... Nyní působí jako botanik, překladatel z němčiny a holandštiny a čas od času komentuje politické dění. V roce 1985 byl dnešní botanik a někdejší člen Strany zelených Pavel Křivka na tři roky komunistickým režimem uvězněn za to, že s kamarádem po smrti Brežněva složil parodii na melodii České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Dnes však říká, že současný režim je v mnohém horší než ten komunistický. O Václavu Havlovi, kterého původně uznával, nyní říká, že se z něho po roce 1999 stala zrůda bez mravních zásad: V roce 1985 jste byl odsouzen za podvracení republiky nepodmíněně na tři roky. O co šlo? Můžete uvést souvislosti? Šlo překvapivě o „neschválený“ zpěv. I když stíhání původně začalo kvůli něčemu jinému, hlavním zločinem nakonec bylo zpívání parodie na Českou mši vánoční od Jana Jakuba Ryby. Parodie začínala slovy „Hej Gusto, je husto“, což nahradilo původní „Hej mistře, vstaň bystře“. Místo „všechny všudy svoláme, k Betlému se vydáme“ se tam zpívalo „disidenty schytáme, ‚kágébé‘ je vydáme“ – a soudruzi místo toho, aby se zasmáli, tak raději stíhali a zavírali. Panu Havlovi dříve vadilo, že někdo byl krácen na svobodě projevu, ale najednou bylo v pořádku, že jsou úplně neznámí a nevinní lidé vražděni na dálku moderními zabíjecími technologiemi. Od té doby pochválil válčení ještě mnohokrát, usiloval o zřízení americké vojenské základny u nás atd. Uvědomil jsem si, že takhle daleko ve věrnosti cizí moci nezašli ani Husák, ani Honecker. Že tenhle Havel je opakem toho, za co byl vydáván, že je to skutečná zrůda bez jakýchkoli mravních zásad.
- Vychvalování Havla i dnes, po všem tom, co vykonal a čím se do historie zapsal, mě naplňuje zoufalstvím. Jakékoli vysvětlování a nabádání k revizi postoje k této osobě mi připadá jako boj s větrnými mlýny. Někde jsem slyšel, že se tomuto jevu říká „kognitivní disonance“. Jakákoli i osobní sdělená zkušenost je ničím proti tomu, co píší v novinách nebo vysílají v televizi. ....přicházím často do styku s profesionálními botaniky, zejména v herbáři na pražské přírodovědné fakultě a v Botanickém ústavu AV ČR v Průhonicích. To je v zásadě zcela uzavřená společnost doživotně zajištěných akademiků, kteří většinou slepě vyznávají právě evangelium o Havlovi jako ikoně boje proti komunismu atd. Tito lidé i dnes, 24 let poté, mají potřebu mluvit o svém antikomunistickém přesvědčení a o tom, jak „za bolševika“ to či ono nesměli a jak trpěli pod Hejným a Hendrychem, což byli tehdejší vedoucí pracovníci těch institucí a členové KSČ.
Ve skutečnosti nic proti “bolševikovi“ ani náznakem nepodnikali, protože by jinak o svá místečka přišli, ale nyní si adorací Havla kompenzují svou tehdejší poslušnost. A jsou samozřejmě nadále poslušní novému režimu, vlastně jsou jím korumpováni, protože od něj dostávají „granty“. Ve svém oboru by neověřená tvrzení asi neodpustili, jakkoli jeden druhého rádi navrhují na udělení toho či onoho akademického titulu. ....Myslím, že tohle se neomezuje jen na partičku botaniků z Prahy a okolí, ale přesně takhle odmítá překročit svůj stín mnohem více těch, kdo tehdy přišli zazvonit klíči. Myslíte si, že za pomyslné svatořečení exprezidenta Havla, zvláště po jeho smrti, mohou pouze média? A jaký prospěch to mohlo přinést právě těm médiím?
-Adam Bartoš cituje v jednom ze svých článků někdejšího špióna Karla Köchera, že Havel byl americkou tajnou službou vyhlédnut již v roce 1969 a na budoucí roli ikony revoluce a prezidenta celou tu dobu připravován. Myslím, že média jedou podle těchto not, nejsou sama autory, nýbrž jen vykonavateli toho svatořečení. V téhle věci tam bude cenzura stejná jako za Husáka, alespoň jsem např. z tzv. veřejnoprávní televize nezaslechl nic, co by se dalo pokládat byť i jen za nepatrnou prasklinku na Havlově ikoně.......

Velký Izrael a konečné řešení arabské otázky

(J.A.Komenský-opakování matka moudrosti(Ahnefrau), 9. 1. 2016 19:45)

Mnozí naši bratři nemají jasno, jak velký má v budoucnu být Izrael. Kam až mají sahat hranice naší Svaté země? Jistěže Izrael v budoucnu nebude zahrnovat jen ten maličký kousek území, který mu patří dnes, ale musí být mnohem větší. Židovský lid potřebuje svůj životní prostor a hranice Izraele se musí rozšiřovat do všech světových stran. Jak má být naše země v budoucnu velká je popsáno v Talmudu, kde se píše, že Izrael se má rozkládat od Nilu k Eufratu. Ano, celé tohle obrovské území svěřil Bůh nám a je na nás a na našich potomcích, abychom ho ovládli a osídlili. A dnešní vláda Izraele se podle toho důsledně řídí, o čemž svědčí všechny války, které Izrael vedl za šedesát let své existence. Když jsem byl v Izraeli, byl jsem se podívat v budově Kneesetu a nad vchodem jsem spatřil nápis: „Izrael se bude rozkládat od Nilu po Eufrat“. Problémem může být, že na tomto území žije přes sto milionů Arabů a je otázka co s nimi. Dříve se plánovalo že musejí být vyhlazení, nakonec s pomocí amerických jaderných zbraní by nebyl problém vymazat Araby z tváře země a poté, co by radioaktivita poklesla, by jejich země mohla být obsazena naší armádou a kolonizována. Poté co se však ve Francii dostal k moci náš vůdce Nicolas Sarkozy se tyto plány změnily. Sarkozy spolu s německou kancléřskou Angelou Merkel vymysleli, chytřejší řešení, a to založení Unie pro Středomoří (fr. Union pour la Méditerranée), což je podle wikipedie „seskupení států Evropské unie a všech ostatních států u Středozemního moře, které bylo založeno 13. července 2008 francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ten původně zamýšlel její existenci jako alternativu k tureckému členství v Evropské unii, kde by Turecko tvořilo páteř nové Středozemní unie. Z této představy bylo upuštěno v březnu 2008. Poté, co bylo Turecku garantováno, že tento projekt nebude alternativou tureckého členství v EU, přijalo Turecko pozvánku ke spolupráci.“
Tak zní alespoň oficiální verze pro hloupé gojímy. Skutečnost je však jiná. Věřte milí bratři, že do deseti či dvaceti let bude schengenský prostor rozšířen na všechny země Unie pro Středomoří. Poté bude moci každý občan Turecka, Sýrie, Egypta, Maroka i dalších zemí volně cestovat po celé Evropě a dokonce se tam i usadit. Arabové a Turci budou mít v Evropě stejná práva, jaká dnes mají občané zemí EU. Nemusím jistě dlouze vysvětlovat, k čemu to povede. Desítky milionů Arabu odejdou do Evropy a Blízký východ se vylidní. Ti, kteří nebudou chtít odejít dobrovolně, vyžene naše armáda za Nil, respektive za Eufrat a na celém obrovském území, zahrnujícím východní část Egypta, celou Sýrii, Jordánsko, Libanon a západní část Iráku nezůstane jediný Arab. Věřte, že po odchodu většiny mladých mužů do Evropy, se tyto státy nedokáží ubránit proti našim armádám a vyhnání zbytku obyvatel bude snadné. Izrael tak konečně dostane území, které našemu lidu věnoval Bůh.
Pro nás evropské Židy však vyvstává otázka, jak se nám bude žít v Evropě, kde třetinu obyvatel budou tvořit Arabové. Ujišťuji vás, že se nám bude žít lépe než dnes. Rozeštveme původní obyvatelstvo Evropy a nové přistěhovalce proti sobě a jak se říká, když se dva perou, třetí se směje. Evropské obyvatelstvo rozdělené mezi Evropany a Araby se bude navzájem nenávidět a my jim budeme vládnout. Budeme neutrální a budeme hrát úlohu prostředníka mezi gojímy a muslimy. Arabové v Palestině, Egyptě či Sýrii jsou naši nepřátelé, ale jejich soukmenovci v Evropě jsou naši přátelé a spojenci. Až se Sarkozymu a Merkelové podaří zaplavit Evropskou Unii Araby, pak my, vyvolený židovský národ nebudeme vládnout jen Blízkému Východu a USA, ale i celé Evropě!

Organizuje K.Schwarzenberg se Zemanem pro Izrael za pomoci Sorose davy uprchlíků do Německa a okolí?

(Deutsche Welle-KTK, 9. 1. 2016 19:07)

Organizuje „den ehemaligen Aussenminister Karel Schwarzenberg“ se Zemanem pro Merkelovou a Izrael za pomoci Sorose davy uprchlíků do Německa a okolí? - V Kolíně nad Rýnem protestovala Pegida. Policie musela nasadit vodní děla
9. 1. 2016 17:38 V Kolíně nad Rýnem se druhou letošní sobotu sešly stovky stoupenců protiimigrantského hnutí Pegida, kteří zde demonstrují proti přistěhovalcům, vládě Angely Merkelové a silvestrovským útokům proti ženám v německých městech. ....V Kolíně nad Rýnem protestovala Pegida. Policie musela nasadit vodní děla. V ulicích Kolína nad Rýnem je kvůli ohlášeným protestům asi 1 700 policistů, kteří dohlížejí na pořádek ve městě. Kromě stoupenců hnutí Pegida, kteří původně plánovali projít městem v doprovodu členů pravicové strany Pro Kolín, totiž svolali své protesty také odpůrci Pegidy. ...... Podle serveru Deutsche Welle požadují sympatizanti Pegidy odstoupení kancléřky Angely Merkelové. Jelikož se ale odpoledne situace vyostřila, musela prý policie proti rozvášněnému davu demonstrantů použít vodní děla. Situace se prý nicméně už uklidnila, a protesty tak pokračují za stálého dohledu policie. Přes dvě stě napadených žen a jednatřicet pachatelů.... Po útocích se zatím policii přihlásilo přes 200 lidí, kteří byli terčem silvestrovských ataků v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. V souvislosti s incidenty identifikovali muži zákona jednatřicet pachatelů, přičemž osm z nich pocházelo z Maroka, pět z Íránu a čtyři ze Sýrie. Nacházeli se však mezi nimi muži německého, srbského či amerického občanství. Jak uvedlo ve svém vyjádření ministerstvo vnitra, bylo mezi útočníky rovněž 18 žadatelů o azyl. Jenže tu máme starší zprávu, jak se „kníže“ stal „soc.dem“ aktivistou a z pozadí skrze Sorose a jeho peníze vše organizuje – tiše ze zákulisí: Schirnding, 08.11.2015. Die symbolische Sperrung der deutsch/ tschechischen Grenze durch Pegida-Anhänger, die dafür Redner wie Jürgen Elsässer auffuhren, war ein Flop. Nur 290 Pegida-Anhänger trauten sich ins oberfraenkische Schirnding in den Landkreis Wunsiedel, der schon mal Nazis mit "Mein Mampf" und Bananen empfängt und der sich nun darauf vorbereitet dem Dritten Weg am kommenden Samstag in der Stadt Wunsiedel einen ebensolchen Empfang zu bereiten. Ein breites Bündnis aus Parteien, Organisationen und Einzelpersonen aus Tschechien und Deutschland, christlichen Kirchen und dem türkischen Kulturverein aus Wunsiedel stand mit 1200 Teilnehmern hinter der Schirndinger Bürgermeisterin Karin Fleischer auf der Gegendemo. Was Brigitte Artmann, Co-Organisatorin von den Grünen Wunsiedel, freute, denn "unsere tschechischen Nachbarn und wir, wir wollen keine Grenzen mehr zwischen uns". Als prominenten Redner aus Tschechien begrüsste der Demoleiter Jörg Nürnberger den ehemaligen Aussenminister Karel Schwarzenberg. Von den Grünen Tschechien kam Jan Trnka aus Prag und sprach mit einer ergreifenden Rede für Menschlichkeit gegenüber Flüchtlingen den Menschen aus dem Herzen (Rede unten angefügt) was auf reges Interesse der tschechischen Medien stieß, die zahlreich vertreten waren. Eike Hallitzky, Bayerns Landesvorsitzender der Grünen, Karl Rost von "Wunsiedel ist bunt" und Nanne Wienands vom Bündnis für Toleranz aus Hof appellierten ebenfalls dafür, keine Angst vor Flüchtlingen zu haben, sondern in jedem den Menschen zu sehen, der unsere Hilfe braucht. Heike Bock von der SPD Wunsiedel freute sich stellvertretend für alle, die dafür gesorgt hatten, dass diese Demo ein so großer Erfolg wurde, über soviel bunte Weltoffenheit.

Skutečný obraz Václava Havla je diametrálně odlišný od toho, jak jej vykreslují Židy ovládaná média !

(J. Ahorn, 8. 1. 2016 20:55)

Skutečný obraz Václava Havla je diametrálně odlišný od toho, jak jej vykreslují Židy ovládaná média a samozvaní kulturní elitáři. Vyzní tedy velmi trefně, je-li při jedné společenské akci k nazvání Václava Havla za “jednoho z nejlepších synů národa” vybrán jistý deviantní fotograf obscénních polopornografických snímků a sál plný ovcí nadšeně tleská. Je to jen důkazem, kterak se instalovaná “česká kulturní elita” (většinou tvořená Židy) utápí v bahně pokrytectví a bezpáteřnosti. Václav Havel zneužíval ideály, kterými se zaštiťoval. Ač celý život žil s maskou bojovníka s totalitou a s komunismem, již v období Charty 77 s (bývalými) komunisty ochotně spolupracoval. A navíc jak už bylo řečeno byl sám bývalým komunistou. Po jeho úspěšném 17. listopadu 1989 Havel v čele Občanského fóra zajistil, aby si komunistická elita udržela moc ve státě. Symbolicky jmenoval federálním premiérem bývalého komunistického ministra Mariána Čalfu. Havel také obnovil všechny židovské společnosti ve státě a zednářské lóže, jejichž členy se stali téměř všichni vyvolení členové Charty 77 a Občanského fóra, vlády a diplomatického sboru, kteří byli povoláni pro budoucnost k vybraným rolím. V březnu 1989 se v soukromých pražských bytech připojovala k televizorům videokazeta s Havlovou hrou “Asanace”, natočenou malou divadelní scénou v Německu. Na konci děje hry byl připojen asi osmiminutový fotografický přehled autorova života. Na jednom snímku je Václav Havel se všemi rituálními symboly svobodných zednářů korunován králem. Václav Havel byl zasvěcen do zednářské lóže v roce 1968 při svém pobytu v USA. Do lóže byl uveden Arthurem Millerem, Židem a bývalým americkým komunistou. Havlovi se dostalo 30. stupně zasvěcení podle amerického rituálu (Ritual of Knight Kadosh z roku 1879). Etika rytířů 30. svěcení (Kádoš) je v rituálu charakterizována takto: “Moi, rien que moi, tout ŕ moi, tout pour moi, et cela par tous les moyens quels qu´ils soient”, tj. Já, nic než já, všechno mě, všechno pro mne a to všemi prostředky, lhostejno jakými. Stupeň rytíř Kádoš je pojmenován podle rabína Ha-Kadoshe. V zednářském řádu Kádoš existuje 7 stupňů. Václav Havel byl zasvěcen ve stupni 1. jako Le Kadosh Israelite (Kádoš Izraelita).
Svým stupněm zasvěcení byl Havel předurčen (vyvolen) pro výkonnou politickou roli. V den své inaugurace předstoupil před veřejnost v krátkých nohavicích svých kalhot, což v nezasvěcené veřejnosti vzbudilo rozpaky, zasvěcenci v celém světě však věděli, že patří králi bosákuslužebníku Židů. Krátce po svém zvolení prezidentem navštívil Izrael, kde s rabínskou čepičkou na hlavě převzal čestný doktorát. Vídeňský Kurier přinesl fotografii Havla, na níž s židovskými modlícími řemínky na hlavě, opřen o Zeď nářků, šeptá hebrejské modlitby a skládá přísahu. Václav Havel je dokonalý symbol falešné a pokřivené morálky naší společnosti. Na úpadku morálky a národního cítění se Václav Havel podepsal ještě více, než celý komunistický režim. Ten, kdo jej uznává a uctívá jako “morální symbol”, tímto zároveň přijímá tuto pokřivenou a neupřímnou morálku za svou.
Autor: J. Ahorn

Le Pen z Francie: To američtí a izraelští agenti jsou za pařížskými útoky Charlie Hebdo

(Le Pen , 8. 1. 2016 6:11)

Zakladatel francouzské Národní fronty Jean-Marie Le Pen prohlásil, že to US a izraelské zpravodajské služby by mohly být za pařížským masakrem.
Podle zahraničních tiskových agentur bývalý předseda francouzské krajně pravicové strany Front National tvrdil, že pařížským masakr by mohl být prací zpravodajských služeb Spojených států a Izraele a přirovnal to ke spiknutí za útoky z 11. září a poukázal i na určité podobnosti.Jean-Marie Le Pen řekl, že motiv těchto agentur vypadá velice jasně jako takový, že chtěly vytvořit rozkol mezi Západem a islámem, aby se mezi nimi dala zažehnout občanská válka, je to až příliš směšně, když jednomu z útočníků upadne v autě občanka úplně stejně, jako pas toho teroristy nalezený po incidentu v New Yorku z 11. září Le Pen těch 1 500 000 účastníků porovnával spíše s Charlie Chaplinem než Charlii, kteří v Paříži pochodovali proti nenávisti a tvrdili o sobě, že jsou Charlii.
Počátkem roku 2015 dva útočníci udeřili na francouzský magazín Charlie Hebdo a zabili 12 zaměstnanců včetně čtyř karikaturistů, přičemž spolu s dalšími útoky v Paříži to celkem způsobil nejméně 20 zabitých během pár týdnů spolu ještě se sebevraždou francouzského policejního komisaře, který ten masakr v magazínu vyšetřoval.

Sexuální útoky ze silvestrovské noci řeší i v Rakousku, Švýcarsku a Finsku 8. ledna 2016 v 00:01

(Petteri Orpo–Österreich/KTK Fryda, 8. 1. 2016 4:58)

Podle policie se postižené přihlásily s několikadenním zpožděním až poté, co média informovala o četných případech v Německu. Sexuální útoky proti ženám se o silvestrovské noci, ale i před ní a po ní, odehrály kromě Kolína nad Rýnem a Hamburku také v rakouském Salcburku a švýcarském Curychu. Několik případů ohlásilo také Finsko. ... „Policie nyní zjišťuje, zda šlo o organizované útoky nebo zda existuje spojení mezi jednotlivými útočníky či skupinami útočníků,“ sdělila agentuře APA v souvislosti s těmito událostmi v Salcburku policejní mluvčí Valerie Hillebrandová.
Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová Leitnerová podle německé agentury DPA slíbila, že policie všechny případy prošetří "s nulovou tolerancí". „Jedna věc je jistá: My, ženy si určitě nenecháme omezovat svobodu pohybu na veřejných místech,“ zdůraznila. .... Patřili prý ke skupince osmi až deseti cizinců. Při obtěžování jí navíc ukradli mobilní telefon. -Incidenty byly už před Silvestrem -Sexuálně podle APA obtěžoval hodinu a půl po půlnoci na Nový rok rovněž na Rezidenčním náměstí jinou, 58letou ženu 28letý Afghánec. Stejným způsobem dorážel na jiném místě v centru Salcburku 23letý Syřan na dvacetiletou turistku z Bavorska. Obdobné nepříjemné incidenty se ale v tomto rakouském městě odehrály před i po Silvestru. Ve středu policisté zatkli 24letého Afghánce, který kolem třetí hodiny ráno v jednom hostinci sexuálně obtěžoval 28letou obyvatelku Salcburku. Deník Österreich dnes informoval, že už 26. prosince dvě hodiny po půlnoci napadla v Salcburku dvě dívky skupina deseti až patnácti mladíků cizineckého vzhledu. ...
Ztratili se v davu
Stížnosti na sexuální obtěžování a loupeže během silvestrovské noci přijala od středy i curyšská policie, podle níž jde o obdobné incidenty, jaké se odehrály v německých městech. Hlášeno je 25 případů oloupení,...
Finská policie dnes oznámila, že během silvestrovské noci v Helsinkách zaznamenala nezvykle vysoký počet případů sexuálního obtěžování a že předem dostala hlášení, že se k takovým útokům na ženy chystají žadatelé o azyl. ...
Helsinské vlakové nádraží
Tři případy možných sexuálních útoků se odehrály na helsinském vlakovém nádraží, kde se sešla asi tisícovka žadatelů o azyl z Iráku, uvedla policie. „Podezřelí jsou žadatelé o azyl. Tři lidé byli na místě zadrženi,“ řekl Koskimaki.
Finský Národní úřad pro vyšetřování (NBI) dnes podle televize YLE sdělil, že incidenty z Helsinek zřejmě nemají s těmi z Německa spojitost. „Nic neukazuje na to, že by to byla plánovaná vlna sexuálního obtěžování, jako tomu bylo během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem,“ řekl Thomas Elfgren z NBI. O možné spojitosti přitom dříve hovořila nejen policie, ale i finský ministr vnitra Petteri Orpo.
Související příspěvky:
Německá policie vyšetřuje další podezřelé kvůli kolínským incidentům
Policie zadržela tři podezřelé ze silvestrovských útoků na ženy v Kolíně nad Rýnem
Rozsah násilí na ženách v Kolíně nad Rýnem o silvestrovské noci šokoval vládu
Silvestr v Kolíně nad Rýnem má policejní dohru, padlo 90 trestních oznámení- Exopolitika z akademie Borotín zjistila, že šlo o typickou akci plánovanou nacisty z firmy Siemens, pobočka Mars, kde hejno talířů ukořistěných v pracovních lágrech svatého Sally/ obřezaného židokřesťanského odboje proti drakoni- a koniánským teroristům z ala Kajdy - pobočka Jupiter, za pomoci teroristů z Alfa Zet Omega Reticuli za pomoci samotného velkého medvěda a malého kocoura. Ovšem došlo ke zmatkům ve zdravé výživě, německé nežidovské ženy nebyla sežrány jako zdravá výživa, jen znásilněny, okradeny a vysvětleno jim, že je v Evropě nejde o žádnou AlahMutti všechno jako za Honeckera, ale nějak naruby, kdy soudruzi místo studia kapitálu lpí nyní na obřízce a multikulturalismu, zejména vítají marťsnkou invazi... Znásilňování čest, jako dobré soudružské práci, čest jejich práci? Ahnefrau a Angela na věky!
Autor: ČTK,ČRo – NBI/yle – exopolitika Borotín


Němci jsou v šoku!

(KTK-Kolín nad Rýnem (od naší zpravodajky) , 7. 1. 2016 19:11)

Němci jsou v šoku. Ve dvou městech (( lháři z „českých“ správně (pro)izraelských novin mlčí, že šlo i o nádraží !!!)) došlo na Silvestra ((2015)) k sexuálním útokům na ženy. Obstoupily je skupinky "nestředoevropsky" ((holt politická korektnost v praxi: tedy Euroafričanů, arabů a židů...i provokatérů)) vyhlížejících mužů, které je osahávaly a často též okradly ((stejné jako v Praze nebo Budějovicích - tašky, klíče, doklady, peníze, ideály..)) a sliby od AlahMutti Angely..... Policii se hlásí stále nové a nové oběti. ((k 7.1. asi zatím 150 snad 200(?) nahlášených, ovšem doopravdy tisíce nehlášených ze strachu, že jim budou z akademie Borotín vyhrožovat useknutími „kočičí“ hlavy! Či provedením obřízky, i ženské...)) Co přesně se v Kolíně nad Rýnem a Hamburku i jinde stalo, se stále neví. Policie mluví o organizované akci. Hlavní zprávy:Nepadejte cizím kolem krku, ustupte na délku paže. Rady, jak se bránit útoku, rozčílily Němky

Policisté v Paříži zastřelili muže, který se s nožem dobýval na jejich stanici. Volal Alláhu Akbar - a jinak nic! Nikoho neosahával, nechtěl košer sex...

Kolín nad Rýnem (od naší zpravodajky) - Nejméně devadesát obětí. Tak zní dosavadní bilance sexuálních útoků a krádeží během silvestrovské noci v německém Kolíně nad Rýnem. Už v pondělí, první pracovní den po Novém roce, měla policie na stole zhruba šedesát oznámení. Na výzvu úřadů, aby se hlásily další napadené ženy, jich v úterý přibylo ještě třicet. Na zločin, který je na německé poměry nevídaný, reagovala kolínská primátorka Henriette Rekerová svoláním krizového zasedání zástupců města a policie. Na tiskové konferenci pak prohlásila, že to, co se stalo o silvestrovské noci, "nelze tolerovat".
Zároveň ale vyslala varování. "Je absolutně nepřijatelné spojovat etnikum pocházející ze severní Afriky s uprchlíky," řekla doslova. "Neexistuje žádný důkaz toho, že pachateli jsou lidé, kteří v Kolíně nad Rýnem hledají azyl."
Podle výpovědí svědků totiž na ženy útočili muži "nestředoevropského" vzezření - severoafrického a arabského vzhledu. Média i sociální sítě následně spekulovaly o tom, že šlo o uprchlíky, kterých do země jen loni přišel milion. Útok na Twitteru odsoudil německý ministr spravedlnosti Heiko Maas:

Die abscheulichen Übergriffe auf Frauen werden wir nicht hinnehmen. Alle Täter müssen konsequent zur Rechenschaft gezogen werden. #Silvester
— Heiko Maas (@HeikoMaas) January 5, 2016

Silvestr "v klidu", hlásila policie“. To samé v Borotíě i v Budějovicích. Jen absolutní klid je zatím v Antarktidě, kam Zifčáci od Růžičky nemají zatím přístup, protože je financuje (nemají ani floka!) akademie věd v ČB za spolupráce s akademií věd v Borotíně..... více později Krausová s Michaelem od Rafaela!

Mikeš a Apis mellifera carnica doporučují:

(Mikeš Antarktida, 7. 1. 2016 10:45)

Máme příznivce Antarktidy ve Svobodných novinách z borotínska, zvlášť vzdělané a chytré, prostě výkvět vzdělanosti Dukova světa hospiců. Oni o tom zase znova a znova jednali se Zemanem na tři krále 6.1.2016 v Praze při obědě a jak mlaskali.... Duka už skoro neprojde normálníma dveřma, objednávají už všude 120cítky.... (mńááááááááááááu!) - kdybych to tam vymňoukl před tímhle arcikřesťanem, tak mne nakopne nebo napíše skrze borotínké akademiky z akademie Borotína svých přátel: „ dtto - (Borotínská akademie, 7. 1. 2016 9:05)
Mikeši, přijmi radu - nelez do Antarktidy - mrze Ti tam mozek. Podle toho to pak vypadá. Teplo najdeš na psychiatrii!!! Nebo se nech obřezat. Začni hlavou!
Oni si myslí, ti mosááááááááááádi, (mńááááááááááááu!) že coby vlastenci, co v Antarktidě tučňáci závidí.... dají se zvolit jako Klaus (mńááááááááááááu!) a pak nadávají na chudáka Havla, co jim zajistil kšefty skrze Čalfu, a pak blábolí o podpoře chudáka pana Buriance co napsal „Rudolf Beran, oběť komunistické msty“ „nezapomene“ a ani mu nedají kytku na hrob... To jsou kamarádi.....


Jenže podívejme se do normálního severského světa, srdečně zvu, ona se jim ta obřízka těm od Budějovic zařezává už do rozumu.... Tak tedy něco z literárního světa našich přátel Severu i hodně mrazivého Jihu!

Na vikinské vlně - Martin Jensen,Tore Kvaeven

Máte rádi historické romány, dobrodružné příběhy, napínavé thrillery či detektivní zápletky? Srdečně vás zveme na besedu s norským spisovatelem Tore Kvævenem a dánským spisovatelem Martinem Jensenem, která proběhne v rámci kampaně "ReadNordic" 14. ledna v Praze a 15. ledna v Plzni.

Srdečně zveme na besedu se dvěma severskými spisovateli, jejichž knihy nabízejí vše výše uvedené. Spolu s románem "Drsný je zákonem mé země" od norského spisovatele Toreho Kvævena vyplujeme na lodi zvané Rosomák na dobrodružnou výpravu do nitra Afriky, kde obstojí jen hrstka nemilosrdných válečníků. Spolu s detektivkami Královi psi, Křivopřísežník a Sedlákův soud od dánského spisovatele Martina Jensena se zase vydáme do Anglie, kde se vlády ujal mladý vikinský král Knut. Autoři na besedě popovídají nejen o svých knihách, ale také o době, do které své knihy zasadili.

Norsky a dánsky, tlumočeno do češtiny. Vstup volný.

Tore Kvæven (nar. 1969) je norský spisovatel, původním povoláním učitel historie z malé osady uprostřed norských hor. Své hluboké znalosti o středověku využil při psaní své debutové knihy Drsný je zákon mé země(Hard er mitt lands lov, 2011, česky 2015). Do detailů v ní vylíčil svět vikingů, který konfrontuje s římskou, křesťanskou a africkou kulturou. V roce 2013 vydal dětskou knížku Kameljegeren (Lovec velbloudů). Martin Jensen (nar. 1946) je dánský autor, který napsal více než 20 knih. Jeho dílo zahrnuje současné i historické romány. Mezinárodní úspěch zaznamenal díky své knize Královi psi (Kongens hunde, 2010, česky 2013), první ze série o bývalém mnichovi Winstonovi a mladém svůdci Halfdanovi. Ve svých knihách tematizuje moc a bezmoc a povinnost člověka jít vstříc svému poslání. Ve volném čase rád rybaří. Je také vášnivým houbařem. Setkání se spisovateli v rámci literární kampaně "ReadNordic" pořádá Norské a Dánské velvyslanectví v Praze, Skandinávský dům a Studentský klub Celetná. Akci podpořily Severský kulturní fond a dánský Státní umělecký fond