Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoce končí… – František Růžička

25. 1. 2016

Jak jinak, čas nezadržitelně utíká. Je svátek Tří králů a Jihočeská televize nám v jednom ze svých šotů (nebo šotků) předestřela přání herce Petra Nárožného lidu kraje jihočeského. Je nejspíše stále aktuální, tak proč bychom se také ještě jednou za uplynulými svátky neohlédli. „…aby zprávy, které nejsou v ČT, byly z vašeho krásného kraje a dělali je lidé, které budete mít rádi…“ No, není to vánočně kouzelné? A můžeme to opakovat i v příští pětiletce, nikoho to neurazí.

Stejně jako neurazí kulturně společenské akce, při kterých se vám snad podařilo zapomenout na okolní ruch, odpočinout si, zavzpomínat, popřát blízkým i vzdáleným přátelům. Třeba i pomyslným „nepřátelům“, které jsme zahlédli v hledišti. Takže zůstaňme na té produchovnělé notě, „sněme o Vánocích bílých…“, i když už jsou za námi, a doufejme, že nám to vydrží po celý rok. Dokonce už začalo mrznout a sněžit.

● Vánoční koncert opery JD – na poslední sváteční den ve staré budově (po stavební úpravě). K poctě 250. výročí narození J. J. Ryby uvedení České mše vánoční „Hej, mistře“, která byla složena v roce 1796 a dnes je zmiňována jako nesmrtelná. Coby venkovský učitel celý svůj život zasvětil sbírání lidových písní, s početnou rodinou žil ve velké bídě. Špatná sociální situace i vleklé onemocnění ho nakonec dohnaly až k sebevraždě. U lesa nedaleko Starého Rožmitálu stojí památná mohyla.

Ve druhé části programu pak Narození Páně podle Bohuslava Martinů, vycházející z jeho opery Hry o Marii. Vybraný díl nabídl putování Panny Marie a její hledání střechy nad hlavou v Betlémě i následné narození Ježíška podle textů moravských lidových vánočních balad a koled. Hudební nastudování a dirigent Jan Bubák, sbormistr Martin Veselý, orchestr a sólisté sboru opery JD… Občerstvení se slevou v nové divadelní kavárně.

● Silvestrovské představení „Holka nebo kluk“ v divadelním sále DK Metropol. Převleková hudební komedie v režii A. Procházky s Lenkou Krčkovou v hlavní roli (alt. Bára Munzarová), když se autor nechal inspirovat prvorepublikovou filmovou veselohrou (V. Slavínský) z roku 1938 se slavnou Adinou Mandlovou. Hudební nastudování Martin Peschik, který dbal, aby operní orchestr zněl opravdu swingově. Z operních sólistů jmenujme: J. Průdka, M. Veselého, I. Hošpesovou, M. Veselou… Kdo z návštěvníků předem očekával, že velmi žádaný žánr hudební komedie přinese povznesenou a spíše uvolněnou silvestrovskou náladu, byl nejspíše trochu zklamán. Některé dialogy totiž přímo vybízely k satirickému špičkování na současnou politicko-společenskou atmosféru… Vložený přípitek nového ředitele JD Lukáše Průdka do počátku děje, s přáním všem – divadlu i příznivcům, vyzněl tak trochu do ztracena. Nicméně spokojenost rozhodně byla, což bylo vyjádřeno dlouhotrvajícím potleskem.

Cena vstupného již tradičně se silvestrovským příplatkem. Kdo by to ale nedal za slavné swingové evergreeny tak známých skladatelů.

● Novoroční galakoncert – na vstup do nového roku rovněž ve zcela zaplněném divadelním sále. Jako by se nám ten silvestrovský večer trochu protáhl. Slavnostní nálada, společenská garderóba, orchestr opery JD v plné parádě. A co dál? Nic. Hrobové ticho a čekání. Jako na nádraží při zpožděném rychlíku z Prahy ‒ z důvodu téměř trvalé výluky na dosud nedokončeném čtvrtém koridoru. Konečně mladá děva coby osoba pověřená přinesla dirigentskou taktovku, kterou taktně položila k připravenému partu, což bylo odměněno vřelým smíchem… Konečně po uvedení programu herečkou Danielou Bambasovou se zjevil i „nový“ generální ředitel a dirigent maestro Mario De Rose. Po osmatřiceti letech se tak se vstupem do nové sezony s operou rozloučil Miloslav Veselý. Jistěže již předem popřál, aby opera neztrácela své příznivce a diváci jí zachovali nadále svou přízeň.

S dalším průběhem programu byli diváci zcela jistě spokojeni. Představily se známé hvězdy: Alexandr Beň, WeiLong Tao, Šárka Hrbáčková a jako host Maria Bisso. Nový šéf, nové manýry. Ani po nadšeném a dlouhotrvajícím potlesku se obecenstvu přídavku nedostalo. Ještěže vřelé přání dobrého zdraví, pevných nervů, víry v dobré konce a opětovné nalézání naděje při návštěvách divadla…

● Tříkrálový koncert  – A přišel večer tříkrálový (pátek po svátku Tří králů). Ano, ano, jako vždy v divadelním sále DK Metropol, a jak moderátorka Ivana Šimánková uvedla, končí doba vánoční. Takže trochu netradičně změnila scénář a namísto tří králů, přivítala (tradičně) jednatele fy Swietelsky Ing. Petra Čížka, který rovněž tradičně zaperlil s přiznáním, že pod stromeček tentokráte nedostal košili, ale ponožky. Nezapomněl však poděkovat vedoucím spolupracovníkům, díky kterým se koncert může i nadále konat, a přidal ještě cosi ze zákulisí včetně poděkování hostujícímu souboru. Na místo zbývajících králů (primátor, hejtman) byli přizváni dirigent Leoš Svárovský a nestor jihočeské vážné hudby pan Antonín Kazil, který na rozdíl od minulých let oddirigoval vánoční přídavek „Tichá noc…“. Pod taktovkou moderátorky pak přítomní diváci bouřlivým potleskem poděkovali Filharmonii Brno, slavící letos 70. výročí založení, a dirigentu Svárovskému, který na úplný konec přece jen přidal ten „náš“ tradiční Pochod Radeckého.

Protože zástupce sponzorské firmy ještě všechny přítomné pozval na malé občerstvení, dodejme, že kuloárové diskuse v dobré náladě pokračovaly do pozdních večerních hodin. Za účasti moderátorky přidal pan dirigent při skleničce dobrého moku zajímavé vyprávění o nedávném vystoupení v Japonsku…

Bavíme se, bavíme, a zapomněli bychom na předložené hudební zážitky:  A. Dvořák (Karneval), J. Suk (Fantasie), P. I. Čajkovskij (Capriccio), Johannes Brahms, Antonín Dvořák a úžasně odbubnované Bolero (M. Ravel).

Pokud někdo občas zhlédne program Studio Z (JTV), tak z následného rozhovoru se mohl dozvědět další zajímavé informace. Pan dirigent Leoš Svárovský projel kus světa, dirigoval mnoho světových orchestrů. Nejkrásnější vzpomínky má zřejmě na Japonsko, kde mají naši hudbu rádi, po IT si ji kupují a vždy čekají na další vystoupení. Prozraďme, že je již plánováno na rok 2017. Učí také na AMU v Brně, své umění považuje za dar od Boha, který mu byl shůry dán, ale musel přidat svoji píli, učení a bezpočet hodin zkoušení…

Z pohledu církevní liturgie po svátku Tří králů (Zvěstování Páně) je v neděli slaven svátek Křtu Páně, kterým se definitivně uzavírá doba vánoční. Můžeme polemizovat, zdali ti „tři králové“ mohli být mudrci od východu, mágové či hvězdopravci… Možná že se naplňuje cosi z našeho osudu a zase znovu k nám přicházejí, aby nás pozvedli z našeho nemravného a křesťansky pokleslého života. To bychom se ale dostali na zcela jiné téma… Připomeňme si proto liturgický Žalm 29 mluvící o hlasu Hospodina. „Může bořit, obracet cedry, ale především vzbuzuje chválu věrných.“ Platí to i o nás?

Tak ať se ve zdraví za rok zase sejdeme. Na adventních rorátech, u zářících jesliček nebo při kulturně společenských akcích…

František Růžička, České Budějovice

p1320094.jpg

Sólistka Martina Bačová

p1320110.jpg

Závěrečný taneček

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Navštěvují Zemi skutečně mimozemské bytosti? -Sovy nejsou tím, čím se zdají být!

(Daniel R. Jennings, 29. 1. 2016 23:17)

Sovy nejsou tím, čím se zdají být.“ Tak zní famózní citát z kultovního seriálu Twin peaks, který vysílá jasný varovný signál: Něco není v pořádku… Existuje jen málo mystifikací tak svůdných jako fenomén UFO. Stále častěji se na internetu objevují články zabývající se neidentifikovatelnými létajícími objekty (UFO). Alternativní weby se plní konspiračními dokumenty o dávných mimozemských civilizacích, svědectvích vládních příslušníků, až k podivným pohádkovým fabulacím Davida Icka o „reptiliánech“. Mimozemské bytosti jsou také reálnou složkou řady neopohanských okultních směrů „New age“. A v neposlední řadě jsou i stálým tématem „továrny na propagandu“ v Hollywoodu. Vznikl tak novodobý „mimozemský“ kult, který má mnohé rysy společné s náboženstvím a často je jeho lákavou náhražkou. Ale je potřeba si položit klíčovou otázku: Navštěvují Zemi skutečně mimozemské bytosti? Jak se však říká v dalším kultovním seriálu: „Pravda je tam někde venku.“ A pravdou je, že žádní mimozemšťané Zemi zcela určitě nenavštěvují! Existují však jiné síly, které jsou podstatně temnější a jsou s námi už od stvoření světa. Tytéž síly, které ve skrytu tahají za „nitky“ Nového světového řádu, mají co do činění s děsivými nočními návštěvami. A jak se ukázalo, veškerá „blízká setkání třetího druhu“, lze snadno odvolat. Je totiž jedno jméno, které je nade všechny.
Případ Whitleyho Striebera
Šílenství kolem UFO odstartovalo v minulém století. Podivné neidentifikovatelné objekty, kruhy v obilí a ještě záhadnější blízká setkání mnoha svědků provázená ztrátou paměti i času, upoutala pozornost nejen médií, ale i řady odborníků – především psychiatrů. Pravděpodobně nejznámější a současně nejtypičtější je případ Whitleyho Striebera z 80 let, spisovatele, který si v hypnóze vybavil velmi znepokojivé příchody „návštěvníků“ provázené nepopsatelným strachem. Ve své první knize „Společenství“ do detailů rozebírá své děsivé a současně i bizarní zážitky. Přišel též s řadou hypotéz mající odpovědět na otázku: Kdo jsou oni. Paradoxní však je, ač byl katolík, tak jej nenapadlo zřejmé; a to, že nejde vůbec o mimozemské bytosti, nýbrž o něco starověkého a zcela „pozemského“. „Cítil jsem naprosto nepopsatelný pocit ohrožení. Bylo to hotové peklo na zemi být v jejich přítomnosti a nemoci se pohnout, křičet ani utéct. Ležel jsem nehybně jako mrtvola a zažíval vnitřní muka. Ať tam se mnou bylo cokoliv, bylo to tak obludně ošklivé, špinavé, hříšné a zlověstné! Samozřejmě, že to jsou démoni. Museli být. A byli tady a já jsem se nemohl dostat pryč.“ Píše Strieber ve své druhé knize „Proměna“. Nemáme co do činění s bytostmi z jiného světa, ale s démonickými entitami. Podobností obou fenoménů jsou příznačné.
Podobnosti mezi démony a „mimozemšťany“
Daniel R. Jennings provedl důkladnou studii a sestavil následující tabulku, která sjednocuje některé společné příznaky démonických aktivit a mimozemských únosů.

Al-Kajda Obvykle zdroje uvádějí, že al-Káida vznikla v roce 1979 v Afghánistánu a řada jeho členů se rekrutovala z arabských mudžáhidů, kteří do té doby bojovali proti okupačním sovětským vojskům. Byli proto víceméně skrytě podporováni jak materiálně, taky finančně Spojenými státy a řadou okolních slimských zemí. K této podpoře se připojil i Usáma bin Ládin, který zasílal pomoc ze sousedního Pákistánu. Po odchodu sovětských vojsk v zemi zůstaly velké skupiny bojovníků, kteří byli velmi dobře vyzbrojeni a kvalitně vycvičeni v boji. S řadou s těchto mudžáhidů navázal Usáma bin Ládin kontakt a nabídl jim místo v nově vznikající ryze islámské organizaci al-Káida. Podle vlastních prohlášení pokládá al-Káida za svůj prioritní cíl nastolení ryze muslimských států (např. chalífátů) na celém Arabském poloostrově a šíření islámské víry do jiných zemí. Za svého hlavního nepřítele přitom označuje USA, které viní z drancování arabského ropného bohatství a snahu o dosažení rozhodujícího vlivu v této oblasti.

Nestydíme se za naši víru.....

(Dagens Nyheder, 29. 1. 2016 22:33)

Dvaatřicetiletý Hassan Al-Mandlawi a o dva roky mladší Al Amin Sultan se podle švédského deníku Dagens Nyheder před dvěma lety účastnili vraždy dvou zajatců Islámského státu. Nebyli to sice oni, kdo vězňům Aleppu podřízl hrdlo, oba švédští občané však čin na záznamu oslavovali. Právě video, které policie našla při domovní prohlídce u jednoho z odsouzených, soudce dovedlo k rozhodnutí poslat oba muže na doživotí za mříže. Trest dostali za terorismus a vraždu ve formě spolupachatelství.
Al Amin Sultan před soudem v Göteborgu vinu rázně odmítl. Do Sýrie prý skutečně odjel, ale nikdy se nezapojil do bojů. Hassan Al-Mandlawi v soudní síni nepromluvil. Není toho schopen kvůli střelnému zranění hlavy, které na něm zanechalo doživotní následky. Hassan Al-Mandlawi a Al Amina Sultan dostali ve Švédsku doživotí. Jeden tvrdí, že v Sýrii byl, ale nebojoval. Druhý už kvůli střelnému zranění na hlavě neříká nic. Posted by Michal Bělka on Monday, 14 December 2015
Policisté v bytě hledali drogy, našli video s řezáním hlav
Oba se podle obhájců proti rozsudku odvolají, na konečné rozhodnutí však už počkají ve vazebních celách. Oba usvědčení teroristé mají ve Švédsku záznamy v trestním rejstříku, úřady se na ně ovšem nikdy nezaměřovaly v souvislosti s terorismem. - Islámské radikály vychováme, věří úřady v Dánsku - jedna ze společných zahrad, které mají obyvatelé sídliště Gellerup k dispozici mezi domy. Architektonický plán počítal s tím, že obyvatelé budou mít na předměstí vše, co potřebují. I to však nakonec přispělo k tomu, že na okraji města vzniklo prakticky uzavřené „ghetto“. Skandinávskou strategii boje s terorismem mapoval reportér iDNES.cz v dánském ghettu.
Nahrávku, která je dostala do vězení, policie loni v létě našla vlastně náhodou. Sultanův byt prohledávala v souvislosti s drogovou kriminalitou, do které byl zapleten....
Autor: mlb
"Nestydíme se za naši víru. Budeme bojovat do posledního dne našeho života. Budeme bojovat ve Švédsku, budeme bojovat všude, dokud neřeknete: není boha nad Alláha. Dobudeme Švédsko, podmaníme si celou Evropu," to je jen krátký úryvek z rozhovoru muslimského moderátora a Ahmeda, zapáleného radikála IS. Lenka Klicperová a Jarmila Štuková
Dvě mladé Češky míří do Sýrie a Iráku! Kvůli IS riskují své životy
Na tom už není nic šokujícího, z úst islamistů podobné věty zaznívají často. Podívejte se však na celý rozhovor, na to, jak přemýšlí radikální muslim, který je připraven na to s námi, kteří nevyznáváme stejnou víru, bojovat. Za zmínění stojí také pohotové reakce moderátora, který Ahmeda ubíjí logickými argumenty.
Nezletilého žadatele o azyl dnes zadržela švédská policie kvůli podezření z vraždy zaměstnankyně zařízení na západě Švédska, v němž chlapec pobýval. Informovala o tom dnes agentura AFP.... V ubytovně v Mölndalu nedaleko Göteborgu ale podle zpravodajského serveru The Local bydlí mládež od 14 do 17 let. Útok se odehrál v týž den, kdy švédská policie vládu vyzvala, aby posílila její stav o dalších 4100 žen a mužů. Policisté chtějí s pomocí nových kolegů zesílit hlavně boj proti terorismu, zefektivnit vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl a zajistit pořádek v ubytovnách pro migranty. Podle šéfa švédské policie Dana Eliassona je více policistů třeba především kvůli stále častějším zásahům v ubytovnách pro azylanty. Strážci zákona prý kvůli nim chybějí na jiných místech.
„Jsme nuceni zasahovat v mnoha střediscích pro příjem azylantů. Na některých místech si to vyžaduje značné kapacity,“ uvedl Eliasson. V minulosti došlo ve švédských ubytovnách k několika větším rvačkám, ale i ke žhářským útokům pravicových extremistů na uprchlická zařízení. Švédsko s 9,8 miliony obyvatel v loňském roce přijalo více než 160.000 žadatelů o azyl, což ho řadí v Evropě na přední příčky v přepočtu na obyvatele. Zhruba 35.000 žádostí podaly děti mladší 18 let, které přišly bez doprovodu rodičů.

Rakousko nedeportuje afghánského žadatele o azyl, který znásilnil 72letou ženu

(Vesely - kurier.at, 29. 1. 2016 21:33)

publikováno 29.1.2016 - afg18letý žadatel o azyl, který znásilnil 72letou důchodkyni, nebude deportován z Rakouska do Afghánistánu, poté, co si odpyká 20ti měsíční trest odnětí svobody. Afghánský žadatel o azyl, který je identifikován jako Wahab M., byl Krajským soudem ve středu shledán vinným za znásilnění 72leté ženy, informoval rakouský tisk. Afgánský žadatel o azyl byl poslán do vězení a dostal pokutu 500 euro. Maximální trest mohl být až pět let za mřížemi, podle rakouských novin Kurier, ale soudci vzali v úvahu několik polehčujících okolností, jako jeho přiznání a absenci trestního záznamu. Po odpykání 20ti měsíčního trestu uprchlík zůstane v Rakousku, jelikož dostal trest odnětí svobody menší než tři roky. .... Muž ji poté zakryl rukou ústa a strhl z ní oblečení. Oběť, která vážila pouhých 48 kilogramů, nebyla schopna se útočníkovi ubránit, .... Orgány nebyly zpočátku schopny najít pachatele. Byl polapen po spáchání malicherného trestného činu, který vyžadoval vzorek DNA. ..,.Nakonec se Wahab M. ke znásilnění přiznal, po odhalení DNA důkazů. .... Podobné incidenty byly hlášeny v dalších německých městech, jako je Berlín, Frankfurt a Stuttgart. Také byla obviněna policie ze zamlčování útoků ze strany migrantů.
zdroje: http://kurier.at
Patrick Wammerl Patrick Wammerl - Vergewaltigung in Traiskirchen: Haft, aber keine Abschiebung Asylwerber fiel an Flussufer über 72-Jährige her. Die Frau ist seither schwer gezeichnet. Obwohl er eine Frau vergewaltigt und dafür am Mittwoch schuldig gesprochen wurde, hat ein 18-jähriger Asylwerber keine Abschiebung in seine Heimat Afghanistan zu befürchten. Der Fall hat im vergangenen Herbst für Aufsehen gesorgt, weil die Exekutive aus Angst vor einer kippenden Stimmung im Flüchtlings-Hotspot Traiskirchen nichts dazu an die Öffentlichkeit dringen ließ.
Am Mittwoch wurde Wahab M. am Landesgericht Wiener Neustadt wegen Vergewaltigung einer 72-jährigen Pensionistin aus Traiskirchen der Prozess gemacht. "Es war ein heißer Tag. Ich bin mit meinem Hund an der Schwechat spazieren gegangen, als dort drei junge Männer gebadet haben", schildert Christine F. im Gespräch mit dem KURIER. Einer der Männer gab der Pensionistin unter dem Vorwand die Hand, ihr über die Böschung helfen zu wollen. "Plötzlich bekam ich einen Schlag von hinten", schildert Christine F.
Schwer verletzt
Die 72-Jährige wurde gepackt und zu Boden gedrückt. Der Täter hielt ihr den Mund zu, während er ihr die Kleider vom Leib riss und sie vergewaltigte. "Der 13-jährige Hund war leider zu alt, um seinem Frauerl zu helfen", bedauert Hans Vesely, ein langjähriger Freund der 72-Jährigen. Das Opfer schleppte sich nach der Tat schwer verletzt nach Hause und sperrte sich ein. Erst auf Drängen ihres Bekannten traute sich die geschockte Frau zur Polizei. Das Martyrium hat die Pensionistin schwer gezeichnet. "Sie ist seither nicht mehr sie selbst. Sie traut sich alleine nicht mehr außer Haus und ist körperlich extrem schwach", erzählt Vesely.
Dass der Täter überhaupt ausgeforscht werden konnte, liegt daran, dass er kurz nach der Vergewaltigung nochmals straffällig wurde und die Polizei eine DNA-Probe nahm. Die Spuren stimmten mit der sichergestellten DNA am Opfer überein. Wahab M. gestand die Tat. Da er zu dem Zeitpunkt 17 Jahre alt war, wurde er nach dem Jugendstrafrecht verurteilt. Die Höchststrafe wären fünf Jahre, der Asylwerber bekam mit 20 Monaten deutlich weniger, weil er unbescholten und geständig war.
Straffällig gewordene Asylwerber kommen für ein Aufenthaltsverbot nur dann infrage, wenn sie rechtskräftig für ein Verbrechen verurteilt wurden. In der Praxis wird das aber kaum umgesetzt.
3278 Asylwerber wurden im vergangenen Jahr abgeschoben. Aber fast alle wegen eines negativen Asyl-Bescheids und nur eine Handvoll, weil sie straffällig wurden. In den meisten Fällen werden Straftäter in ihren Herkunftsländern nicht zurückgenommen.
(kurier) Erstellt am 28.01.2016, 06:00

Co na sebe zaručeně kvalitního izraelského nejen do Budějovic za kulturou?

(Izrael -ČB, 28. 1. 2016 12:10)

Israel Military Industries (I.M.I.) UZI
Uzi - tato slavná izraelská zbraň ráže 9 mm Luger je ve výzbroji mnoha speciálních jednotek po celém světě. Uzi je spolehlivý, kompaktní a skvěle vyvážený, díky čemuž je velmi dobře ovladatelný.
Země původu Izrael
Ráže 9x19mm Parabellum
Délka 650mm
Hmotnost 3700g
Kapacita zásobníku 25 nebo 32 nábojů
Kadence 600ran/min
Počáteční rychlost střely 400m/s
Účinný dostřel 120m
Izraelský samopal UZI je jedním z mála, který je oblíben u Hollywoodských tvůrců a zároveň je široce používán po celém světě. Uziel Gal (tvůrce samopalu) převzal konstrukci z československého samopalu vz. 23. Původně se na něj montovala dřevěná pažba, ale u moderních se používá sklopná kovová opěrka.
Původní zásobník pro Uzi pojme 25 nábojů ráže 9×19 mm (Parabellum alias Luger). Zkoušely se také zásobníky na 40 a 50 ran, ty se ovšem ukázaly jako nespolehlivé a do řadové služby se nedostaly, ačkoli se někdy (velmi vzácně) vyskytují. Nakonec byl úspěšně otestován zásobník s kapacitou 32 ran, který se běžně používá, a naopak zkrácený zásobník na 20 ran. Vedle toho se dají do Uzi zasunout i některé speciální vysokokapacitní zásobníky, z nichž největší mohou obsáhnout dokonce 100 ran. Poněkud méně známý je ovšem fakt, že samopal Uzi existuje rovněž v jiných rážích, a to .22 LR, .41 AE a .45 ACP. S výjimkou poslední zmíněné však nejde o zbraně přímo ze sériové výroby, nýbrž o přestavby vzniklé s pomocí konverzních sad, které mají odlišnou hlaveň a závěr.
Drtivá většina samopalů Uzi, které sjely z výrobních linek, tedy měla kalibr 9×19 mm, jen malá část byla určena pro střelivo ráže .45 ACP. Kromě toho jsou na trhu přítomny další dvě konverzní sady, jež dovolují modifikovat Uzi na ráže .40 S&W a 10 mm, a to bez nutnosti měnit závěr.
Roku 1980, se objevila první konstrukčně odlišnější verze, známá jako Mini-Uzi. Celkové zkrácení zbraně mělo za následek nárůst rychlosti střelby na více než dvojnásobek (z 600 na cca 1 250 výstřelů za minutu), protože závěr samopalu nově vykonává kratší pohyb. Mini-Uzi byla vytvořena především pro speciální vojenské i policejní jednotky. Obdobné určení má varianta, jež se objevila o šest let později a nese název Micro-Uzi. Představuje ještě více zmenšenou modifikaci předchozího provedení, což se samozřejmě odrazilo v dalším růstu kadence, a to až na 1 700 ran za minutu, takže zásobník se vyprázdní přibližně za jednu sekundu střelby. Zákazníci, kteří kupovali Mini-Uzi a Micro-Uzi, je zřejmě požadovali i kvůli vysoké kadenci, která se dá v jistých specifických situacích přece jen využít.
Putin zve židy z celého světa, zejména z Evropy a Izraele:
24.1.2015 – Před rokem už v rámci nového ruského komplexního armádního řešení výbavy vojáků nazvaného Ratnik právě proběhl konkurs o nový armádní samopal. Možná to mnohé překvapí, ale koncern Kalašnikov měl vážnou konkurenci a do poslední chvíle nebylo jasné, který model samopalu zvítězí. Zástupce ministra obrany Ruské federace Jurij Borisov ve vysílání radiové stanice SN -kocourkovské - RSN informoval, že Kalašnikov zvítězil nad modelem AEK – 971, jiného pověstného ruského zbrojního závodu Dektarjev. Jako hlavní výhodu Kalašnikova Borisov uvedl pověstný poměr cena/výkon.
Samopal AK-12 bude zařazen do výzbroje ruské armády se dvěma kalibry: 5,45 a 7,62 milimetrů. V případě kalibru 7,62 půjde o dopracovaný model AK-103-3.
Koncern Kalašnikov se dnes potýká s finančními problémy, způsobenými tím, že ruská armáda dodnes používá jeho staré modely, jejichž zásoby z dob Sovětského svazu jsou nesmírné. Jedním z hlavních zdrojů příjmů koncernu byl export do USA, který však musel být letos ukončen kvůli uvalení sankcí vůči Rusku. Jak jsme již informovali v článku "AK-47 Made in USA", americká firma RWC hodlá letos zahájit vlastní výrobu legendárního AK-47. …..kritici přístupu vlády byli označování za fašisty!

Uživatel zakázal přidávání komentářů z vaší IP adresy:

(kocourkovští učitelé J.J. Ryby, 27. 1. 2016 13:12)

Uživatel zakázal přidávání komentářů z vaší IP adresy:
Stejně jako neurazí kulturně společenské akce, při kterých se vám snad podařilo zapomenout na okolní ruch, odpočinout si, zavzpomínat, popřát blízkým i vzdáleným přátelům. Třeba i pomyslným „nepřátelům“, které jsme zahlédli v hledišti. Takže zůstaňme na té produchovnělé notě, „sněme o Vánocích bílých…“, i když už jsou za námi, a doufejme, že nám to vydrží po celý rok. Dokonce už začalo mrznout a sněžit."

Co říci ke slovům - nedráždícím straněním ve sporných věcech"

"● Vánoční koncert opery JD – na poslední sváteční den ve staré budově (po stavební úpravě). K poctě 250. výročí narození J. J. Ryby uvedení České mše vánoční „Hej, mistře“, která byla složena v roce 1796 a dnes je zmiňována jako nesmrtelná. Coby venkovský učitel celý svůj život zasvětil sbírání lidových písní, s početnou rodinou žil ve velké bídě. Špatná sociální situace i vleklé onemocnění ho nakonec dohnaly až k sebevraždě. U lesa nedaleko Starého Rožmitálu stojí památná mohyla."

než

že Češi jsou hrdinové: ve své době skutečné talenty nechají umřít hlady, uštvou je a lezou do zadku dobovým podvodníkům..... Kéž by to jalové vlastenčení ráčilo z hub do rukou přejít" - jak pravil už dávno klasik a pak takoví jako Jan Jakub Ryba se nemuseli zabíjet z hladu a neštěstí a pak být velebeni.... od těch, co je uštvali! Jen se nebojte pane autore pootevřít pozlátko společenských událostí s „veličinami“ s prohnilými charaktery "některých“... Zatím kupříkladu pan primátor ČB Toma nepravomocně zatím asi 5 či šest let kriminálu. Jen houšť a větší kapky a méně velebení Izraele. Který samozřejmě i zde může být naším velkým vzorem: tamní oplzlí židé - politici, prznící sekretářky a ženy ve svém okolí jak sovětští molodci neblahé paměti, kradoucí všude jako straky i v roli presidentů tam jsou souzeni... Izrael i zde náš vzor! A nekřičí, že jde o antisemitismus!