Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční poděkování – František Růžička

12. 1. 2016

Děkovat v době vánoční za přinesené dárky zcela určitě není zase až tak nezvyklé. Ohlížet se však v této době až do doby velikonočních svátků (duben 2015) může připadat v běžném konzumním životě dosti podivné. Nikoli však v životě praktikujícího křesťana.  Vždyť svátky vánoční i velikonoční s sebou nesou přímo splynutí. O tom však až při některém duchovním zamyšlení.

Bylo krátce po poledni, když jsem se vracel ze hřbitova a zamířil s fotoaparátem připraveným v kapse, abych pořídil několik snímků při vjezdu do Mirovic ve směru od „letovské křižovatky“, kde se přímo pod kostelem CČsH dokončila nová výstavba. Vichr a déšť však byly tak obtěžující, že jsem to vzdal a zamířil raději přímo k nádraží. Jak ale bývá často zvykem, rychlík z Prahy měl zpoždění. Bylo přesně několik minut před čtrnáctou (úterý 31. března 2015), když jsem ještě vyhlédl z okýnka směrem k městu. Bylo zataženo, déšť a prudký vítr bičovaly celé okolí.

Přesně v 13.58 hod. byl na tísňové lince ohlášen požár v kostele Církve československé husitské, což jsem se dozvěděl až při večerních zprávách. Na místo vyjeli jako první místní hasiči. Po nich jednotky SDH z Čimelic, Rakovic, Zalužan a profesionální hasiči z Písku a Blatné. V kostele ani v bytech kromě správce nikdo nebyl. Zasahujícím se podařilo vynést několik obrazů, dřevěné plastiky, harmonium a další drobné vybavení. Schránky, uložené v kolumbáriu, nebyly ohroženy… O hodinu později byl vyhlášen II. stupeň poplachu, podle záznamu byl v 16.15 hod. požár lokalizován. Při kontrole se však zjistilo, že ještě hoří v podbití a oplechování krovu, což podporoval silný vítr. Stržení krovu pomocí háků se nedařilo, použití automobilové plošiny bylo značně nebezpečné. Automobilový jeřáb ve Strakonicích neměl dostačující technické parametry, proto byl povolán větší a silnější z českobudějovické stanice. Část střechy nad lodí kostela se po několika hodinách propadla. Práce sborů probíhala po celou noc.  Až ráno v 9.24 hod. byla nahlášena úplná likvidace tohoto ničivého požáru. Odhad škody byl dle informace z tisku 4 mil. Kč. (?)

Biskup CČsH Filip Štojdl následně poděkoval všem hasičům. Uvedl, že byl dojatý z široké iniciativy; mnoho lidí nabízelo pomoc a finanční příspěvek. A protože bylo těsně před velikonočními svátky, dočasné prostory nabídla Římskokatolická farnost na faře kostela sv. Klimenta. Pomoc nabídl i ministr Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): byla vyhlášena veřejná sbírka (konto 0164298309/800, variabilní symbol 311).

Na závěr zbývá dodat, že husitský kostel v Mirovicích byl postaven jako funkcionalistická stavba v roce 1936. Slavnostně byl otevřen v roce 1937. V minulosti přestavovaná rovná střecha byla nahrazena sedlovou, takže nad sebou byly opakované vrstvy prken a trámů, což ztěžovalo hašení.

Na střeše shořel vysílač společnosti O2. Proto bylo na čas přerušeno mobilní a internetové spojení v celém okolí.

Investigativní novináři z Píseckého deníku odvedli již tehdy i kousek silvestrovské práce. „Naštěstí foukal východní vítr, kdyby byl od západu, bylo by to horší, odnesly by to okolní domy, ale oheň šel na nezastavenou část…“ Jako „Mirovičák“, který z kopce od kostela jezdil nejen na kole, ale i na saních (v té době jezdívaly ještě i koňské potahy), to na okolní domy může foukat jen a výhradně – od východu! Od západu to pak fouká směrem k „vodě“ (tedy Vltavě a Orlíku)!!!

V měsíci září pak jedna strakonická firma převzala staveniště pro rekonstrukci vyhořelého kostela. Bylo nutné provést statické vyhodnocení, zpracovat projekt. Za příčinu požáru odborníci stanovili špatný stav komínového tělesa v kombinaci s přizděným trámem, o kterém se nevědělo. Rozhodně je štěstím, že se strop nezřítil při některé bohoslužbě. Podle projektu vznikne v prostorách fary centrum duchovní obnovy pro všechny, kdož si potřebují urovnat svůj život a procházejí těžkým obdobím. Jak práce probíhají? Asanace celého objektu, vyzdívka atiky, dokončení stropů, zastřešení, výměna elektroinstalace, topení, vodoinstalace, přípojka ke kanalizaci, omítky, výměny oken, zateplení a nová fasáda. Předpoklad otevření: na podzim 2016. Jak bylo oznámeno bratrem Slávkem při nasvícení vánočního stromu na mirovickém náměstí, celková rekonstrukce by měla stát 16 mil. Kč. Výslovné poděkování patřilo občanům, kteří do sbírky přispěli částkou 2 mil. korun. Rozhodně dobrý počin.

František Růžička, České Budějovice

mirovicky-husitsky-kostel-31.3.2015-03.jpg

Požár kostela

p1280893.jpg

Kostel po požáru

p1290467.jpg

Nepoškozená soška P. Marie v požářišti (po zřícení krovu)

p1310156.jpg

p1310161.jpg

Oprava atiky a střešní části

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář