Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přílet anděla – František Růžička

8. 1. 2017

Bezprostředně po sobotním nasvícení vánočního stromu v centru jihočeské metropole čekala na občany další velice oblíbená akce. Bylo to již po devatenácté, kdy na dlažbu zaplněného rynku slétl z ochozu Černé věže (nebo snad z nebe?) anděl. Kdysi některé z přítomných děťátek poznamenalo, že je to divné, když má anděl černé fousy. No, co naděláte. Tradice se musí dodržovat a není to právě jednoduché  ‒ zavěsit se na lano a sjet do toho kotle shromážděných. Netřeba připomínat, že v davu se pohybovali také mnozí žíznivci moku tekutého, mírumilovní Mikulášové s překrásnými andělíčky, ale rovněž běsnící a zle vypadající čertchmani.

Tentokráte byl nebeský posel přivítán novou hudbou, kterou složil teprve devatenáctiletý student konzervatoře. Dodejme, že již má na svém kontě i úspěšné skladby dvou muzikálů. Odvážlivec z věže se vzápětí proměnil ve velkou loutku anděla, se kterou divadelní nadšenci obkroužili celé náměstí k velké radosti všech přítomných. Zejména pak dětiček a fotografů.

Dopravní podnik města k této slavnostní příležitosti připravil a náležitě vyšňořil Mikulášský autobus, který po své trase převážel poslušná i neposlušná děťátka. V jeho útrobách nechyběl Mikuláš, ani andílek, ale ani rozpustilí čertíci. Ostatně těch bylo i v jiných autobusech nepočítaně. Co chvíli bylo až nebezpečno cokoli namítat, nebo dokonce napomínat.

Nejen v metropoli, ale i v okolních obcích se konaly podobné akce. Na Srubci – Čertovské řádění, v Ledenicích chodila Andělská družina, v Borovanech uspořádali Nebeskou bránu a v Nových Hradech skutečné Novohradské peklo.

Do nedaleké Kaplice se v rámci akce „Krampus Show“ sjelo rekordních více než 500 démonických bytostí, které pliváním ohně, kouřovými efekty, ale především svými maskami naháněly děs a hrůzu.

Bylo to již popáté, kdy bylo náměstí zaplněné nedočkavci. Někteří zde od odpoledne čekali několik hodin, aby dobře viděli a byli přímo v centru dění. Před pěti roky zde začínala jako jediná rakouská skupina. Díky dobré spolupráci přivezli to nejlepší, co se v rámci tradice krampusů v alpských zemích objevuje. Tentokráte to bylo 27 různých souborů. Jejich masky jsou vyřezávané z alpské borovice, kožichy šité z kůže koz nebo ovcí a rohy také z přírodního zdroje.

V dalších dnech se z pohledu náboženského na svátek sv. Mikuláše, patrona českobudějovické diecéze, konala slavná bohoslužba s připomenutím si tohoto významného biskupa. O několik dní později pak další slavná bohoslužba při příležitosti liturgického svátku Neposkvrněného početí Panny Marie.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1370635.jpg

Běsníci čerti

p1370637.jpg

Mikulášský autobus

p1370645.jpg

Už letí

p1370660.jpg

Okružní cesta náměstím

p1370674.jpg

No není to radostné?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář