Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když se u nás novináři poperou … ‒ Mgr. Bc. Jan Kopal

30. 1. 2018

Společnost rozdělená prezidentskou volbou je holou skutečností. Kvůli politice se hádají kolegové, přátelé a dokonce i rodinní příslušníci. Jednotná není ani novinářská obec. Nádherně to ilustruje incident z pražského Top Hotelu, kde zasedal volební štáb Miloše Zemana. Ačkoliv byl původně zdejší "boxerský" incident prezentován jako napadení novinářů ze strany sympatizantů Miloše Zemana, jedná se o potyčku mezi novináři (ostatně i kolabující muž byl též novinář).

Novináři se dělí nejen na seriózní a bulvární, ale také na mainstreamové a alternativní, vlastenecké a globalisticko-kolaborantské, objektivní a zaprodané. A právě tyto krajní křídla z uvedených typologií stála na obou stranách konfliktu. Můžete hádat, kdo byl kdo…

Ne náhodou ilustrační videa, mapující konflikt a šířená na Internetu, účelově začínají až pěstním soubojem a vynechávají záměrně tu část, kdy novinář Milan Rokytka kolabuje a obětavý Milan Slezák a podobně lidsky zasahující Jan Šolta mu pomáhají, volají záchranku a odhánějí houfy supů a hyen. Mimochodem zajímavým faktem je, že všichni tři (Rokytka, Šolta a Slezák) jsou vysokoškolsky vzdělaní a inteligentní lidé (shodou okolností se jedná u všech o nositele titulu Ing.). Jan Šolta v minulosti působil coby odborný asistent na řadě tuzemských vysokých škol (sám se doznávám k tomu, že jsem byl jeho studentem na FSE UJEP v Ústí nad Labem v letech 1996-99 a vzpomínám na něj rád).

Zasahující ve jménu lidskosti Jan Šolta a Karel Slezák opakovaně slušně žádali novináře, aby nefotografovali a nenatáčeli kolabujícího Milana Rokytku. Jejich výzvy byly marné a agresivní chování připomínalo paparazzi, kteří k smrti uštvali princeznu Dianu. Redaktor Mladé fronty Karla Slezáka opakovaně verbálně napadal a provokoval, na nahrávce mu to jeho kolegové dokonce vyčítají. Proto prosím všechny, aby byli při posuzování tohoto konfliktu více než obezřetní a snažili se seznámit se všemi dostupnými fakty.

Brzy si v této cause přisazuje nechvalně proslulý mistr odposlechů a dehonestačních kampaní Jaroslav "Kmotr" Kmenta, který nepřímo obviňuje Slezáka ze spolupráce s StB (sic!). Ve skutečnosti, dle spisů, jej pouze prověřovala kontrarozvědka (nešlo tedy o agenta ani kádrového důstojníka). Mnozí Drahošovi příznivci se snažili na Facebooku ostouzet Jana Šoltu jako před- i polistopadového komunistu. Nic není pravdě více nepodobné, neboť Jan Šolta byl spolužákem a přítelem Jana Palacha. Navíc byl za své názory po roce 1968 z akademické půdy vyhozen a k pedagogické činnosti se vrátil až po roce 1989.

Pak se lidem nedivte, že nejen slovo "neziskovka", ale i "novinář" už je synonymen sprostého slov!. Nemluvě o tom, že by se v této souvislosti mělo mluvit o poskytnutí první pomoci (a o tom, kdo ji neposkytl), případně zmínit instituty trestního práva, jako jsou krajní nouze a nutná obrana. Ale to vše bude na orgánech činných v trestním řízení, aby je posoudily a vyvodily konkrétní trestní odpovědnost jednotlivých osob. Myslím, že o překvapení nebude nouze. Syndikát novinářů by ve svých stanoviscích měl být také více obezřetný a respektovat presumpci neviny a počkat na důkladné prošetření celé záležitosti.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tel Aviv Lány – Čapí hnízdo / Varšava / Spor Polska a Izraele o holokaust

(Netanjahu - Anna Azariová /Onet /, 1. 2. 2018 15:36)

Spor Polska a Izraele o holokaust se vyostřuje. Netanjahu stáhne z Varšavy velvyslankyni
AKTUALIZOVÁNO před 47 minutami - Izraelská velvyslankyně v Polsku Anna Azariová : Spor mezi dvěma zeměmi se vyostřil, když polský Senát schválil zákon, který trestá připisování jakékoliv odpovědnosti za holokaust Polákům. - Varšava / Tel Aviv - Spor mezi Polskem a Izraelem se vyostřuje. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvolá svoji velvyslankyni ve Varšavě Annu Azariovou, píše polský server Onet.
Podle něj v Polsku zůstane diplomatická mise Izraele, bude však bez ambasadorky. Netanjahu by měl své rozhodnutí oznámit během čtvrtka. Spor mezi dvěma zeměmi se vyhrotil v noci na čtvrtek, když polský Senát schválil zákon, který trestá připisování jakékoliv odpovědnosti za holokaust Polákům. Izrael spolu se Spojenými státy za to Varšavu kritizuje.
Poláci chtějí trestat až tříletým vězením ty, kteří budou například nacistické koncentrační tábory označovat výrazem "polské vyhlazovací tábory". A to včetně cizinců. Podobný trest může podle některých výkladů postihnout i ty, kdo budou například tvrdit, že Poláci upálili své židovské sousedy při válečném masakru ve vsi Jedwabne v roce 1941.
V Izraeli vzbudil zákon velkou vlnu emocí a kritiky. Kritizovali ho nejvyšší izraelští představitelé, kteří tento krok považují za pokus omezit debatu o podílu Poláků na masakrech Židů během druhé světové války. Premiéři obou zemí Mateusz Morawiecki a Benjamin Netanjahu už se domluvili na vytvoření pracovní skupiny, která by měla téma vyjasnit. Ve středu chtěly před izraelským velvyslanectvím ve Varšavě demonstrovat tři pravicové nacionalistické organizace spojované v minulosti s rasistickými postoji a transparenty. Polské úřady ale protesty před ambasádou Izraele do 5. února zakázaly.