Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arménie – Jerevan

8. 1. 2021

Běžný turista bude nejspíše na rozpacích, odkud a kam má směřovat své kroky. Dobrá rada nad zlato: mít dobrého průvodce, protože volný výklad cizích průvodců na ulicích zde není dovolen. Dozvíte se totiž daleko více a nápomocná vám k tomu může být (pro nás starší) ve škole povinná ruština.

Předem je nutné upozornit, že se bude jednat pouze o letmý náhled na několik pozoruhodností. Minulosti i současnosti. Obsáhlejší popis by byl na knihu. Nejspíše bude úplně lhostejné, kam se vydat nejdříve. Rozhodně to nebude jen procházka „růžovým sadem“, ale zahradou plnou svěží zeleně. Kolem dokola záhony, obchůdky, kavárničky, v každou chvíli je možné někde posedět na čistých lavičkách, u dobré kávy nebo skleničky lahodného moku.

Jako kulturní návštěvníci vyjděme z Francouzského náměstí, kde je mj. socha Arama Chačaturjana, k centru zdejšího písemnictví. Matenadaran. Muzeum, institut s výstavou mnoha tisíc vzácných dokumentů, literární historie arménštiny, úložiště rukopisů. Více než 20 tisíc vzácných knih, biblických, křesťanských, největší váží 28 kg, nejmenší pouhých 19 gramů. Před vstupním schodištěm velké sousoší „Učitel a žák“. Mesrop Mashtots (and Koryum) vynálezce písma, uměle vytvořené arménské abecedy v roce 405 spolu s katholikosem. Nutno připomenout přijetí křesťanství již v roce 301 (dříve než v Římě). Prvních 7 písmen dostal ve snu příkazem. Celkově 36+3 písmen, nezná „F“. Prvních 9 písmen tvoří zároveň i číslice. První z našich otázek. Uvidíme z návrší posvátný ARARAT? Neviděli, byl v mlze.

Obdobně se z tohoto náměstí můžeme vydat ke schodišťové kaskádě z bílých schodů, kde je uvnitř galerie umění, výstava mnohých uměleckých artefaktů, jednotlivá patra jsou bohatě zdobená. Na jednom z nich najdeme i vodní plochu a zcela nahoře i vilu známého zpěváka Ch. Aznavoura. Kdo by si nepořídil fotografickou vzpomínku. I z jeho věhlasné slávy má Arménie finanční podporu pro kulturu. Stačí zdolat 572 schodů nebo vyjet výtahem se zastávkami v jednotlivých patrech. Caféesjian, celkem osm podlaží. V okolí je řada jiných muzeí, divadlo a další zajímavosti.

Náměstí. Tím neopominutelným je – Náměstí republiky (Republik Sguare). Významné místo setkávání, oslavných pořadů a obřadů. 21. září se zde konají vojenské přehlídky. Na prostranství vodní show ‒ zpívající fontána, v provozu je ve večerních hodinách s hudbou a barevným aranžmá. Po obvodu významné budovy ministerstva zahraničí a několika dalších, Národní galerie, Muzeum historie… Nelze opomenout Náměstí Ch. Aznavoura, Náměstí Svobody a další… Při každé cestě sochy významných osobností nebo moderní umění. Např. Smoking Woman (kouřící žena), Kat (kočka), Big blue kiwi (velké modré kivi)…

Viktory Park – na vrcholku nad městem Park Vítězství se sochou Matka Arménie. Na 50 m vysokém podstavci socha 23 m vysoké ženy držící meč. Na počest hrdinství arménského lidu. Dříve se zde pyšnil Josif Džugašvili-Stalin, který byl roku 1967 odstraněn. V okolí vojenské muzeum a volně stojící vojenská technika. Úchvatný pohled na město, zejména v nočních hodinách.

Kostely – Domnívám se, že spočítat všechny sakrální památky v této nám vzdálené krajině „Kostelů a napětí“ je zcela nemožné. Nelze tak učinit ani v samotném hlavním městě. Přesto přesný výčet zcela jistě existuje. Přibližme si alespoň některé z nich.

● Saint Gregory the Illuminator Cathedral - Největší katedrála se zasvěcením hlavnímu patronu arménské apoštolské církve sv. Gregoru osvícení, který byl šiřitelem křesťanství právě zde. Znovu nutné připomenout dobu přijetí křesťanství jako státního náboženství. Vánoce se zde slaví 6. ledna. Byla zasvěcena roku 1997, v roce 2001 při oslavě 17. výročí uznání křesťanství jako státního náboženství se zde konala významná slavnost za přítomnosti 30 tisíc lidí a mnoha církevních i civilních osobností včetně prezidenta. Dnes uchovává pozůstatky, spojené s jeho jménem, ostatky (lebka) byly přivezeny z jednoho neapolského kláštera až po zasvěcení.

● Saint Sarkis Cathedral - Postavena nad roklí, kde protéká řeka Hrazdan. Vyznačuje se zvláštní architekturou a samostatnou zvonicí. Byla postavena v letech 1835-42, při rekonstrukci r. 1972 ráz zcela zachován. Dříve byla sídlem patriarchy.

Kostel sv. Jana Křtitele - Křížový kostel z roku 1710, celková rekonstrukce podle plánů z roku 1979. Později poblíž postaveno vzdělávací a kulturní centrum.

Jako další lze uvést: Také kostely z doby současné, např. – sv. Matky Boží (1995), sv. Anny (2015), sv. Kříže (2018)…

Blue Mosgue – Modrá mešita byla postavena v 18. století, tedy ještě v době perské říše. Snad nejkrásnější tohoto druhu vůbec. V roce 1931 za vlády SSSR byla přeměněna na muzeum. Ke konci 90. let minulého století zcela restaurována. Je jedinou zdejší funkční mešitou.

Etchmiadzinská katedrála

Etchmiadzin nutno uvést zcela samostatně, neboť je městem nedaleko Jerevanu. Po mnoha století národní a politické centrum arménského lidu, považováno za „posvěcenou půdu“. Katedrální komplex byl nazýván arménským Vatikánem nebo arménskou Mekkou, neboť je hlavním poutním městem pro Armény na celém světě, srdcem arménského národa.

Původní kostel založen na počátku 4. století (303-331) právě patronem Gregory-Illuminátor, kdy nahradil již existující chrám. Pro zvídavé je velice zajímavý příběh o uzdravení krále Tiridata. Stávající jádro budovy z let 483-4 po značném poškození z perské invaze. Byl sídlem nejvyšší hlavy arménské církve. V roce 1441 provedena obnova. V roce 1604 (perská taktika spálené země) poničeny relikvie a kameny, stejně jako omezení ze sovětského období. V roce 2000 uznána jako světové dědictví UNESCO. Dnes sídlo katholikose, hlavy Arménské apoštolské církve. Ústředním chrámem je katedrála sv. Matky Boží z roku 618.

Při celodenní, dosti únavné prohlídce, rozhodně nelze vynechat původní místo založení hlavního města ‒ pevnost EREBUNI. Jistě by se hodil odborník na etymologii, protože vyznat se ve zdejší arménštině je vskutku značně složité. A to i v následně dostupné literatuře. Založil ji král Urartián v roce 782 př. n. l. na vrcholu kopce s výhledem na údolí řeky Arax jako vojenskou pevnost. Místo nebylo nikdy opuštěno, nakonec se ale rozpadlo, aby se stalo městem Jerevan.

Unaveni množstvím nových poznatků s povděkem vítáme vlídnost našeho hotelu Royal Plaza. Někteří z nás měli to štěstí, že při výhledu z okna mohli vždy pohledět na další jerevanský skvost. Stručně uvedeno: kostelík Zoravor, blíže doplněno Surp Astrarsatsin (svatá Matka Boží). A pak něco hledejte na mapě. Je nejstarším dochovaným v Jerevanu. Komplex dvou kostelíků, dříve s klášterní školou. Dnešní podoba z let 1693-4 na místě zničeného kláštera. Uvnitř krásně vyřezávané chačkary ze 17. století. Poblíž byla roku 1889 postavena kaple sv. Ananiáše, v 70. letech zcela restaurováno. Jméno Zoravor bylo přidáno, neboť zde byla uchovávána bible téhož jména (znamená Mocný) ze 13. století.

František Růžička, České Budějovice

p1430305.jpg

Pohled na město

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář