Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Praotec“ Zeman na Pradědu

16. 10. 2018

Právě jsem dočetl článek jisté redaktorky někdejších, „disidentských“ Lidových novin, o nichž náš pan prezident tvrdí, že ho tento list nemá rád. Asi má pravdu. Opravdu nemá. Zmíněná novinářka v článku popisuje (včetně přepisu elektronické komunikace) své úsilí dostat z tiskového mluvčího prezidenta republiky J. Ovčáčka odpověď na svůj dotaz ohledně protiromských výroků M. Zemana, jež pronesl během své návštěvy Olomouckého kraje v Kojetíně.

Kdyby tento článek četla osoba, která právě přijela do ČR z nějaké cizí země, kde se všichni lidé ještě nezbláznili, protože jim nevládne trestně stíhaný premiér s estébáckou minulostí, jehož politické výstřelky podporuje fyzická a mentální troska v roli prezidenta republiky, asi by tomu nerozuměla a pouze by nechápavě pokrčila rameny. Co s tím, že ano?

O tom, že J. Ovčáček patří dávno do Bohnic, nikoli do funkce tiskového mluvčího hlavy státu, nepochybuje v této zemi nikdo. Kromě několika „podržtašků“ z Hradu a ze Strakovy akademie. Diskutovat můžeme jen o tom, kolik dalších osob z Pražského hradu, případně z podhradí, by ho tam mělo doprovodit. Až se časem dočkáme toho, že na hradě českých králů znovu zavládne pořádek a objeví se tam důstojný prezident, hodný toho jména, bude to jistě spojeno s velkým „gruntováním“. Úplně všeho – od sklepa až po půdu.

Než se ten svinčík podaří uklidit (včetně „úklidu“ personálního, osobu ostudného R. Jindráka nevyjímaje), všechny prostory Hradu deratizovat a pořádně vyvětrat, zabere to mnoho týdnů, ba i měsíců. Bude to však nutné, aby náš stát, který si v těchto dnech připomíná 100. výročí vyhlášení demokratické Československé republiky, důstojně vstoupil do dalšího století své pokračující existence.

A k marné výměně názorů mezi zmíněnou redaktorkou LN a hradním mluvčím J. Ovčáčkem snad jen jednu větu: „Blbé výroky blbých lidí zásadně nekomentuji.“

─────

Ten, kdo v posledních dnech sleduje náhlé obživnutí naší hlavy státu (někteří zlí jazykové tvrdí, že ho vždycky na pár dní vytáhnou z lednice a pak ho tam zase strčí zpátky), která si netroufá odletět na zasedání Valného shromáždění OSN (snad z obavy, aby to letadlo neunesli „ufoni“?), ale je dost čiperná na „rajzování“ po naší krásné vlasti, nevychází z údivu.

Ačkoliv právě proběhlá předvolební kampaň do Senátu ČR a do obecních zastupitelstev s prezidentským úřadem nijak nesouvisí, rozhodl se náš „osvícený“ pan prezident, sluníčko naše jasné, sedmitečné, že navštíví svůj oblíbený Olomoucký kraj. (Zastesklo se mu prý po vůni olomouckých tvarůžků, které vždy miloval, protože je labužník.)

Nejraději by ovšem zavítal do Zlínského kraje, kde se narodil jeho velký vzor, prvorepublikový podnikatel T. Baťa, a kde žije i jeho velký kamarád, dlouholetý předseda světově proslulého JZD Slušovice, známé to bolševické „výkladní skříně“ socialistické zemědělské velkovýroby – bývalý senátor za SPO (zemanovce) F. Čuba.

Ve Zlínském kraji kdysi náš pan prezident začínal sérii svých „setkání s občany“ po první přímé prezidentské volbě v r. 2013. Posledně naplánovaný výjezd do tohoto kraje mu znemožnil zdejší hejtman – J. Čunek. Tento neurvalý reprezentant strany „černoprdelníků“ veřejně prezidenta kritizoval a odmítl financovat jeho návštěvu ve svém kraji. Však mu to pan prezident nezapomene, protože on nikdy nezapomíná, a v příhodnou chvíli mu to spočítá. (Nikoli na sčotu ani na kalkulačce.)

Zemanova cesta do sousedního Olomouckého kraje bude v každém případě fackou všem, kteří na něho pokřikují různá hesla, mávají všelijakými transparenty i červenými trenýrkami. Taková drzost a neúcta k hlavě státu!

A tak pan prezident krátce před komunálními volbami zavítal do Olomouckého kraje, aby se setkal s občany. Tentokrát už nikoli se všemi, ale pouze s vybranou klientelou, jak se na klientelistický a mafiánský kapitalismus, u jehož zrodu kdysi stál coby český premiér (1998-2002), patří.

Zeman se totiž rozhodl, že se ve svém druhém funkčním období bude zásadně setkávat jen se svými voliči, nikoli nevoliči, a to v obcích, kde mu dali nejvyšší počet hlasů. Jak demokratické a zároveň moudré rozhodnutí! Aspoň tam nebudou vyřvávat ti nenávistní demonstranti, kteří na plné „pecky“ pouštějí z reprobeden tu obehranou písničku M. Kubišové, která vznikla právě před 50 lety. To je toho! Zeman je starší: má právě 74 let.

Po velmi srdečném přijetí v Olomouci, kde ho očekával celý zástup věrných příznivců a spolupracovníků hejtmana L. Oklešťka (ANO 2011), se kterým si tak dobře rozumí, vydal se pan prezident na návštěvu několika měst. V Přerově prý na něho „vybafl“ známý disident V. Hučín, který tajně Zemana sledoval (coby agent BIS) a dokumentoval jeho „vlastizrádné“ kontakty s ruskými špiony. Všechny dokumenty má prý schované na dobře utajeném místě a jistě s nimi někdy vyrukuje. Je dobré, aby Zeman věděl, že nejen Babiš, ale i on má našeho pana prezidenta čím vydírat. Až prý Babiš skončí v lochu, mohl by se i on stát premiérem.

Na své další zastávce v Kojetíně se pan prezident vypořádal s „romskou otázkou“. Co naplat, že ji v době svého premiérování nebyl schopen vyřešit. Aspoň teď jim, těm „nepřizpůsobivým“, hezky od plic řekl, co si o nich myslí. Však si to za rámeček nedají! Připomněl jim totiž, že za komunistického režimu museli Romové (dříve se říkalo: Cikáni) pracovat, jinak skončili ve vězení. To je sice pravda, ale pouze částečná. Paragraf o tzv. příživnictví se týkal úplně všech občanů – nikoli jen Romů.

Zemanovy protiromské výroky (anticikanismus) jsou politickým evergreenem. Slyšíme je od něho často a dlouhá léta. Překvapuje jedině to, že za ně ještě nebyl postaven před soud (výroky soudů stejně ignoruje a hraje si na Pánaboha či co) nebo aspoň veřejně pokárán některým z vysoce postavených ústavních činitelů. „Statečně“ mlčí i někdejší ministr jeho vlády a dnešní předseda Ústavního soudu – P. Rychetský. Asi ví, proč.

cech-a-lech-podle-kosmovy-kroniky.jpg

Popisek: Lech a Čech (postava na obrázku vpravo). Iluminace z Budyšínského rukopisu Kosmovy kroniky, pocházející z přelomu 12. a 13. století. Vyobrazení Pražského hradu s postavami Lecha (vlevo) a Čecha (vpravo) vzniklo až v 15. století.

─────

Vyvrcholením Zemanovy třídenní návštěvy Olomouckého kraje se stal dne 26. 9. 2018 výstup na nejvyšší horu Jeseníků – Praděd (v nadmořské výšce 1491 m). Nebudu spekulovat o tom, jak tam organizátoři špatně chodícího prezidenta dopravili: zda autojeřábem či jen silou paží jeho ochranky. Daleko důležitější je fakt, že po vzoru velkomoravského krále Svatopluka I. si Zeman, jakožto hlava státu podal ruce se správci dvou sousedních krajů (lépe by bylo říci: gubernií jako v Zemanově milovaném Rusku) – Olomouckého (L. Okleštěk) a Moravskoslezského (I. Vondrák).

Není jasné, co Zeman tímto gestem chtěl veřejnosti sdělit. (Baba Vanga již zemřela, a proto nám to nemůže vysvětlit. Nežije ani Pýthia Delfská, a tak se musíme o interpretaci pokusit sami.) O politických pohnutkách tohoto Zemanova činu mlčí i jinak výřečný a často tweetující tiskový mluvčí, lidově přezdívaný „Ovce“. Ať tak či onak, vypadalo to prý zajímavě a mnohým čtenářům, kteří tu fotku viděli, to připomnělo pohádku od B. Němcové „O dvanácti měsíčkách“.

Ti sečtělejší občané, kteří se dostali ve své četbě dál než k pohádkám našich klasiků a k Harry Potterovi, si možná vzpomenou na jiné spojení: nejen Zeman na Pradědu , ale i Čech (nikoli Zemanův kamarád Franta Ringo) na Řípu. Příběh o něm, spojený s etymologickou pověstí o názvu Čech, zaznamenal náš nejstarší kronikář Kosmas (†1125).

Ano, zdá se, že to ví každé dítko školkou povinné (nebo by to vědět mělo): Praotec Čech, jenž přišel do země, kterou od té doby obývá slovanský kmen Čechů, stanul prý podle pověsti na hoře Říp, rozhlédl se po okolí a vydal pokyn, aby tady jeho lid zůstal. Tento bohabojný vojvoda učinil tehdy moudré rozhodnutí, za něž jsou mu vděčné celé generace Čechů. (Pouze věční nespokojenci, kteří rádi tráví dovolenou u moře, tvrdí, že měl pokračovat dál.)

Zatímco praotec Čech zůstal se svým lidem v české kotlině, která je obklíčena ze všech stran horami, jakožto přirozenou hradbou před nájezdy nepřátel, Čechův bratr, vojvoda Lech, pokračoval se svým lidem v cestě dál na sever – do dnešního Polska. Od těch dob jsou si Češi a Poláci blízcí jako bratři a zůstávají i po půldruhém tisíciletí od těchto událostí dobrými sousedy. (Jméno Lech je v Polsku velmi populární. Stačí připomenout dvě osobnosti z poslední doby: prezidentů Lecha Walesy a Lecha Kaczyńského.)

Na rozdíl od Čechů a Poláků se naši východní sousedé, bratři Slováci, svým „praotcem“ pochlubit nemohou. Žádného praotce Slováka dějiny neznají. A někteří protislovensky zaujatí Češi tvrdí, že Slováci jsou jen národem pastevců (koz a ovcí) a „drotárů“. Jak nespravedlivé – lidsky i historicky. (I ti Maďaróni mají svého „praotce“ Arpáda.)

Aby to Slovákům nebylo líto, pozvali prý slovenští národovci (nikoli „kotlebovci“) do své země velkého ruského revolucionáře – V. I. Lenina. Bylo to v roce 1913, kdy Lenin vystoupil na Rysy. Až po tomto výstupu se tento politik proslavil svou účastí v tzv. Velké říjnové socialistické revoluci (1917). Od těch dob to prý měli Slováci u ruských a sovětských představitelů dobré, lepší než prozápadní „Čehúni“. Proto se k moci po srpnu 1968 dostal G. Husák a na podzim 2017 A. Babiš. Sovětským soudruhům bylo vždycky jedno, že Češi nemají některé Slováky rádi. Jde totiž o velmocenskou politiku a ta se dělá bez emocí.

K výše uvedeným velikánům, kteří pokořili nejvyšší hory na našem území, se nejnověji přiřadil i náš pan prezident M. Zeman. Koho napadla myšlenka s horou Praděd, není opět úplně objasněno. Nepodařilo se to vypátrat ani týmu investigativních novinářů z „Parlamentních listů“, kde obvykle vědí úplně všechno. Proto nelze vyloučit, že za myšlenkou pokořit horu Praděd stála Zemanova vzpomínka na lihovinu téže značky: „Praděd“. Zeman ji s oblibou konzumoval v dobách svých politických začátků – ještě před becherovkou a hruškovicí, která pocházela z Mynářových latifundií v jeho rodných Osvětimanech, kam kdysi Zeman jezdíval na rekreační pobyty.

Pro ty čtenáře, kterým stále není jasné, proč prezident M. Zeman vystoupil na horu Praděd, a to na závěr své třídenní návštěvy Olomouckého kraje, trochu napovím: Vždyť je to podobné jako s tím praotcem Čechem a horou Říp. Možná nám tím Zeman chtěl vzkázat, takto symbolicky, že už dál tu svou prezidentskou „káru“ nepotáhne, protože již dorazil do cíle – podobně jako praotec Čech. Kdoví?

Z dobře informovaných zdrojů se dozvídáme, že si náš pan prezident pořídil na „stáří“ bungalov poblíž Prahy. Tedy: ani Pražský hrad, ani Lány. A už vůbec ne Vysočina, kam tak rád jezdíval.

A to je konec příběhu o Zemanově výstupu na horu Praděd. Zda tam náš pan prezident dostal od svých hostitelů láhev (nebo spíš demižon) stejnojmenné lihoviny, o tom naše informační zdroje mlčí. Asi žádný alkohol neobdržel. Aspoň po něm nebudou demonstranti pokřikovat, že je to starý „ožrala“, který na Hrad nepatří.

14. 10. 2018

‒ RJ ‒

P. S.:

Naše redakce se dodatečně dozvěděla (nemá to však ověřeno ze dvou zdrojů) tuto informaci: Na horu Praděd navzdory ochrance proniklo pár dlouhovlasých individuí v otrhaných džínsech a s květinami ve vlasech (ve stylu hippies). Tito zoufalci třímali transparent, na němž stálo: „Válka je vůl? Ne. Zeman je vůl!“ Ochranka pohotově zasáhla a dotyčný transparent zničila. Pachatelé této výtržnosti byli eskortováni na nejbližší policejní stanici.

V oficiálním komuniké se o tomto incidentu píše: „Nikdo nám tu nebude urážet naši hlavu státu. Republiku si rozvracet nedáme! Lid Olomouckého a Moravskoslezského kraje se těmto politickým rejdům reakcionářů postaví se vší rozhodností. Ať žije náš pan prezident!“ To stojí v závěru tiskové zprávy, kterou po Zemanově návštěvě vydal sekretariát olomouckého hejtmana L. Oklešťka. Vyjadřuje zároveň oficiální stanovisko hnutí ANO 2011.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář