Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní rok ‒ František Růžička

27. 10. 2019

Ovšemže „nový“ školní rok, již tradičně značený v civilním kalendáři dnem 1. září. Od kdy tomu tak je, jsem nezjišťoval. Ale povinná školní docházka byla v jednom německém protestantském vévodství nařízena již v roce 1592. U nás pak za vlády Marie Terezie roku 1774. Ale kdo ví, jak to tehdy reálně bylo. Děti musely pomáhat, ráno s kozou na pastvu, dopoledne na pole se svačinou, odpoledne na trávu pro králíky. Takže toho času na školu a učení nejspíše ani mnoho nebylo. Ale byl to čin tehdy historicky průkopnický, pokrokový.

Kdo však dneska může prognostikovat, jak to s ním dopadne. Dětičky se učí v soukromém či rodinném sektoru. Diktují si, z čeho že budou maturovat, posléze zda vůbec mají maturovat. Mluvnici za ně zvládnou esemesky, měkké nebo tvrdé íčko, dejte s ním pokoj. Dneska by se s tím nezdržoval ani zlatý Ámos, natož nějaký Hus, či jiný velebníček nebo knížecí písař. Škoda. Nebo „dobře nám tak!“?

Ten letošní školní rok 2019/2020 přivezl hrdý národní dopravce ČD s jednodenním zpožděním, protože prvního byla neděle. No a to vlaky do mnoha míst už vůbec nejezdí. Natož aby tam v duchu XXI. století chodila pošta. Ale odpusťme si barrandovskou nadsázku. Tentokráte ten rok přinese, nebo má přinést, mnohá, rovněž pokroková opatření… Končí financování podle počtu žáků, nadále se bude financovat podle počtu odučených hodin. Tak uvádějí ministerští úředníci – a mělo by to přinést změnu celého vzdělávacího systému. Budou vyšší platy nejen pro učitele, ale i pro ostatní školské pracovníky. Celkový rozpočet má být navýšen o 17,6 miliard korunek… Oproti minulému roku, kdy na ZŠ bylo 926 tis. žáků, mají počty nadále stoupat, protože nastupují populačně silné ročníky.

Dobrá rada praví: „Nechte to koňovi, ten má větší hlavu.“ Jen tak ze zvědavosti položím otázku, zda se nový vzdělávací systém projeví i na bystřejším myšlení dětských mozkových sfér a zda tím současně vzroste pohyblivost již tak tělesně upadajících dětiček.

Možná že s dobrým nápadem přišli v jihočeské metropoli. Kdo? Neznámo. Prohlédl jsem příslušné kulturní kalendáře (Léto ve městě 2019 a KAM 1909), ale nikde jsem nezaznamenal akci prvního školního dne konanou na náměstí Přemysla Otakara II. pod názvem „Náměstí se hýbe“. Přestože v tento den již tradičně jezdí MHD na účet daňových poplatníků (tedy „zadara“), na rynk se toho příliš nehrnulo. Budiž útěchou, že sv. Petr tentokráte neměl pro radost dětí příliš pochopení.

Ale záměr měl očividně dobrého ducha. Na ploše náměstí bylo postaveno několik větších stanů, které se zároveň staly místy (s přilehlým okolím) pro konání, nebo vyzkoušení si, různých druhů sportů. V nich se dětem představili přední sportovci jihočeského kraje, se kterými bylo možné nejen se radit, ale také diskutovat o sportovních akcích i klást nejrůznější zvědavé otázky. Sportovní zaměření bylo opravdu různorodé, jak také dokládají zastoupené kluby.

Jihostroj (vrcholný volejbal), Motor (ligový hokej), Dynamo (návrat do ligy), Rugby club, Fight club, Basket CB (košíková), Baseball Hluboká nad Vltavou, Štíři, SKM Máj, Golf club, Sokol Hluboká, Orel CB, Panenky CB (mažoretky, tanec).

František Růžička, České Budějovice

p15506571.jpg

Zábava z Hluboké

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář