Jdi na obsah Jdi na menu
 


Divadlo v lázních ‒ František Růžička

13. 10. 2020

Ještě než přeruším tematiku načerpanou při pobytu ve Františkových Lázních, dovolím si čtenáře pozvat do tamního divadla. Budova Divadla Boženy Němcové je moderní stavbou s klasicistními tendencemi. Bylo vybudováno v letech 1927-28 na místě původního, staršího divadla. Autorem stavby je profesor německé techniky v Praze Artur Payr. Divadlo je významnou stavbou v centrální části lázní a urbanisticky doplňuje Ruskou ulici. Průčelí tvoří rozměrný portikus s pilíři, které spínají znak města. Sochařskou tvorbou se na objektu divadla podílel Johann Adolf Mayerl.

Netřeba dodávat, že divadlo je významným místem pro konání nejen divadelních, hudebních ale i dalších společenských akcí. Je chráněnou kulturní památkou od roku 1992; divácká kapacita mírně přesahuje 300 míst. Jistě si mohu dovolit tvrzení, že interiér působí příznivě na každého z přítomných diváků. Rovněž v salonku pro občerstvení je velice příjemné posezení při skleničce dobře chlazeného vína nebo nad šálkem dobré kávy. Vstupenky je možné zakupovat přímo v pokladně, a to od pondělí do pátku v odpoledních hodinách, nebo rezervovat telefonicky či prostřednictvím mailového spojení. Lázeňští hosté mají také možnost nákupu v turistickém informačním centru. Kdo z nich by nezašel alespoň jednou při svém lázeňském pobytu za dobrým kulturním prožitkem?

Jako doplňující informaci lze uvést krátký pohled do již odehraného programu: Královny operety, Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně, Kytice slavných melodií, Vysoká hra, Přípitek s Johannem Straussem, Čardášová princezna, Operní a operetní galashow, Když se zhasne, Johann Strauss a ti druzí, Večer operních a operetních árií, Procházka operetními a muzikálovými melodiemi, Doktor v nesnázích… No řekněte: není to přímo skvělý výběr?

Jistěže ‒ to nejlepší musí přijít na konec. „Figarův hudební koktejl“. Přiznám se, že jsem patriot. Jako sopranistka se představila Eva Štruplová a v klavírním doprovodu Martin Peschik, oba dobře známí protagonisté z Jihočeského divadla J. K. Tyla v Českých Budějovicích… Jak vidno, ono už se to podobá právě době J. K. Tyla, kdy umělci musí na různé štace do světa, aby si vydělali na chleba. Hřejivý potlesk budiž jim posilou a poděkováním za předvedené výkony… Ten večer byly v programu zařazeny skladby W. A. Mozarta, G. Rossiniho, J. Offenbacha, J. Strausse, L. Bernsteina, C. M. Schönberga, V. Montiho, A. L. Weebra… Spokojenost veliká.

František Růžička, České Budějovice

p15808011.jpg

Poděkování divákům

p15306101.jpg

Budova divadla

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář