Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Vy jste hovořil, že jste hovořil…“

20. 10. 2022

Předpokládám, že i televizní divák, který se nedívá na Českou televizi (ČT) s prezervativem na hlavě a se zacpanýma ušima, již pochopil, že jsem do titulku tohoto článku dal prvotřídní blábol. Ten zazněl v dopoledním vysílání (8. 10. 2022) „Studia 6“ na zpravodajské stanici ČT24, kde se u mikrofonu střídali N. Reindlová a O. Topinka.

Zatímco jmenovaný ambiciózní mládenec O. T. si po celou dobu dával dobrý pozor na to, co a jak říká, jeho nepříliš chytrá kolegyně N. R., kterou jsem před časem zařadil do hejna „televizních husiček“, zase plácala, co jí slina na jazyk přinesla.

Už i její kolega D. Takáč se při rozhovorech s pozvanými hosty z budovy Národního divadla raději pro jistotu díval do mobilního telefonu, odkud četl aktuální pokyny těch, kteří mu zajišťují informační servis. Po kiksech, jichž se nedávno dopustil a na které jsem na stránkách SN upozornil, nelze jinak. Když je někdo moc prostořeký, musí včas dostat přes ústa, aby byl náležitě umravněn.

Rád bych pro nepoučené čtenáře vysvětlil rozdíl mezi N. Reindlovou a O. Topinkou. Zmíněného „předčítače zpráv“, v době, kdy tvořil pravidelnou dvojici s P. Navrátilem v dopoledním vysílání na ČT24, jsem před mnoha měsíci kritizoval za to, že místo „Ostrava-Hrabůvka“ řekl: „Ostrava-Habrůvka“. Takové chyby se stávají obvykle mladým, málo zkušeným lidem, kterých je dnes v médiích naprostá většina.

Zdá se, že O. Topinka již svou chybu pochopil a poučil se z ní. Ostatně – také on se dnes pořád díval (pro jistotu) do tabletu před sebou, aby zase neplácl nějakou podobnou „kravinu“ jako s tou „Habrůvkou“. Jsem rád, že v tomto případě se „sebereflexe“ dostavila tak záhy. Upřímně: tento hoch to potřeboval jako prase drbání. A nejen on.

Jiné to ovšem je s jeho kolegyní N. R. Výrok, uvedený v titulku tohoto článku, totiž zazněl během jejího rozhovoru s ukrajinským zpravodajem Českého rozhlasu (ČRo) M. Dorazínem, který je na rozdíl od této „televizní husičky“ zkušeným „rozhlasákem“ s perfektní češtinou (klobouk dolů!). Dorazín, kterého si pamatuji z uplynulých desetiletí jeho působení také jako válečného zpravodaje, popisoval televizním divákům z města Dnipro (dříve Dněprodzeržinsk) situaci okolo teroristického útoku na Kerčský (= Krymský) most, spojující poloostrov Krym s pevninským Ruskem.

A k tomu ještě jedna poznámka: Pořady dopoledního bloku jsem dnes (8. 10. 2022) na ČT24 sledoval po několikaměsíční pauze. Popravdě: byl to pro mě šok. Už nikoli jen kontinuální válečná propaganda jako z časů Druhé světové války, ale i totální úpadek jazykové kultury. Fialova vláda by se měla přejmenovat na „ukrajinskou“. Totéž doporučuji „České“ televizi. Ukrajině je v ní věnováno tolik vysílacího času, že si přejmenování na „Ukrajinskou televizi“ doopravdy zaslouží.

V souvislosti s tímto přejmenováváním by mohla dostat i nového ředitele. Samozřejmě Ukrajince nebo aspoň puncovaného „rusofoba“. Dvě jména mohu nabídnout již nyní: A. Mitrofanov nebo M. Romancov. Podle jména jsou to „Rusáci“, ale jejich srdce bije pro Ukrajinu. To jsou ti praví kandidáti, kteří jistě pozvednou vysílání ČT na ještě vyšší úroveň propagandy!

Přeji novému řediteli ČT mnoho zdaru v jeho působení. Čest tvojí práci, soudruhu!

8. 10. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář