Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý den – František Růžička

25. 11. 2015

Nejspíš by bylo zcela neúčelné vyjmenovávat všechny dny, kdy se, v letošním roce 750. výročí založení města, v jihočeské metropoli něco neslavilo, nepropagovalo. Kulturní kalendář stejně jako internetové stránky města byly zaplněny nabídkou nejrůznějších akcí. Ať se to komu líbí nebo ne a píše si o tom posměšně, jakže si to tam vesele užívají (viz dřívější přílepky ve SN).

Jednou z akcí byla přehlídka s názvem „Recyklujte všema deseti“, která vyzývala také heslem „Přiložte ruku k recyklaci elektroodpadu“. Za každý přinesený starý elektrospotřebič byla připravena odměna. Je pochopitelné, že podobné akce jsou připraveny především k propagaci a přilákání dětí. Takže byly připraveny programy jako divadlo, show s bublinkami, zábavné hlavolamy, soutěže o ceny. Akce byla pod záštitou fi ELEKTROWIN, která se představila i v jiných městech např. Přerově, Kroměříži, Chrudimi, Jihlavě, Opavě…

V jiné akci byla představena „Nabídka zájmových útvarů“ Domem dětí a mládeže České Budějovice pro školní rok 2015/16 s podrobnými organizačními informacemi, oslovením rodičů i cenovým přehledem k jednotlivým programům zájmových útvarů (umělecké, přírodovědné, technické, sportovní, taneční, vzdělávací…).

Klub přátel reSITE připravil seznámení s novou globální sítí obdobně smýšlejících lidí, milovníků designu a měst. Navodil tak otázku dostat se do centra kritického přemýšlení nad plánováním měst doma i ve světě. Pro další období je připraven pestrý program filmových večerů, exkluzivní dny otevřených dveří, vedení vášnivých debat s předkládáním odvážných nápadů.

V rámci BESIPu (Evropský den bez aut) byly předávány různé propagační materiály. „Jezdi bezpečně“ jako pomůcka 10 zlatých pravidel bezpečnosti silničního provozu nejen pro děti. Rovněž „Cyklistické desatero“ bylo určeno všem cyklistům bez rozdílu věku. Zapojila se i Městská policie s výtahem z obecně závazné vyhlášky o pravidlech pohybu psů a jiných zvířat na veřejných prostranstvích.

Při jedné z akcí byl nabídnut propagační leták „Zachraňte Malák“, což je rekreační oblast, který většina Budějičáků dobře zná. Již delší dobu (nejspíše od povodní v srpnu 2002) působí tato oblast starosti obyvatelům zde bydlícím. Stejně tak radním, kteří se snaží navrhnout ochranná opatření, se kterými však občané s vynaložením úsilí petičního výboru nesouhlasí. Žádají veřejnou diskusi, nesouhlasí s navrženým stupněm ochrany, navržený zásah není srozumitelně prezentován, není domyšlen širší význam Maláku, zejména historický, urbanistický a biologický. Vyzývají k dalšímu přemýšlení a to dostatečnému!

Takže občané – „Rozum do hrsti“!  (nejen!!!)

František Růžička, Č. Budějovice

p1300350.jpg

Recyklujte!

p1300352.jpg

Zábava pro děti

p1300358.jpg

Představení pro nejmenší

p1300484.jpg

Dneska bez aut

p1300485.jpg

Krasavice Škoda RTO

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář