Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škola volá – František Růžička

14. 11. 2016

Hola, hola, škola volá. Už i těm našim dětičkám ten čas tak rychle začíná utíkat. Je konec sluníčka, konec zábavy a zase bude školička. Už zítra… Má-ma má ma-so, doma má-me ma-so, zase jen ma-so. To se ale máme. Bodejť ne, když máme tak přebytkový státní rozpočet! Jenže: doma hlouběji do kapsy, ty náklady při nástupu prvňáčků (nejen) jsou dosti značné.

Ale nechme státní hospodářské politiky a mrkněme se na budějický rynk. Koukáme spolu s panem primátorem, který má radost z dětiček-prvňáčků. Vždyť město pro nový školní rok otevírá další dvě základní školy. Starostí je s tím pochopitelně až nad hlavu, ale co bychom pro naši budoucí a šťastnou generaci přece neudělali. I přes očividnou radost skotačících dětiček na náměstí kolem kašny Samsona se vkrádá otázka: cože je jich tak málo? Bohužel, pan primátor s tím souhlasí, město pořádalo přes letní sezonu přes tři stovky nejrůznějších kulturně společenských akcí, ale stále nějak vázne informovanost mezi řadovými občany. A to je k dispozici kulturní kalendář, plakáty a ještě další reklamní prostředky. Ale ani to nestačí. Dalo by se říci, že mnohdy se občané ani nezajímají, mají totiž často příliš mnoho vážnějších starostí… Ještěže při rozsvěcování vánočního stromečku, tradičního příletu anděla z Černé věže a pokračujících adventních radovánek mezi stánky prodejců s nejrůznějším občerstvením to na tom rynku opravdu hučí radostnou zábavou, pohodou i konzumací všelijakých dobrot.

Tak tahle „prvozáříjová“ akce byla skutečně jen pro dětičky s upozorněním, že škola začíná. Naposledy tedy měly možnost užít si různých radovánek pod bedlivým dohledem dospěláků a přijmout jejich dobře míněné rady.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1360093.jpg

Buď připraven

p1360099.jpg

Start a cíl

p1360101.jpg

Zahrajem si i na piáno

p1360103.jpg

Hokej pro holky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Česko-norská výzkumná konference a podvodníci z Budějovic a Borotína

(Andreassen, 2. 12. 2016 13:04)

Česko-norská výzkumná konference
V úterý 9. listopadu 2016 se konala v edenském hotelu Iris II. česko-norská výzkumná konference – Praha 2016. Účelem setkání bylo představit nejúspěšnější projekty financované Norskými fondy (konkrétně z Česko-norského výzkumného programu CZ09).
Program CZ09 byl zaměřen na rozvoj a podporu vědy a výzkumu prostřednictvím spolupráce mezi českými a norskými institucemi ve vybraných oblastech. Finančně také podporoval tvorbu nových vědeckých znalostí a kvalitních výsledků prostřednictvím bilaterálních vědecko-výzkumných projektů základního a aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje.
Zástupce norského velvyslanectví v Praze Vegar Andreassen ve své úvodní řeči prohlásil, že je velmi potěšen tím, že Norové měli možnost přispět skrze Norské fondy 837 milionů CZK na výzkumné projekty, rozvoj znalostí v České republice a spolupráci v oblasti vědy s norskými subjekty. „Z programu CZ09 bylo financováno několik společných česko-norských projektů. Za všechny mohu jmenovat ekologický výzkum polárních oblastí vedený Univerzitou v Českých Budějovicích. Projekt byl velmi úspěšný a umožnil zřídit českou výzkumnou stanici na norském souostroví Svalbard,“ řekl pan Andreassen.