Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatováclavská koruna – František Růžička

3. 12. 2015

Za bedlivého policejního dozoru dorazila do jihočeské metropole také třetí královská koruna, ty předcházející byly dokonce císařské. Českobudějovičtí občané tak měli v rámci letošních oslav výročí založení města Přemyslem Otakarem II. možnost vidět skutečné klenoty běžně ukryté v depozitářích. Tato dorazila z Karlštejna.

Svatováclavská koruna jako česká královská koruna je nejstarší a nejvýznamnější částí korunovačních klenotů. Její kopie byla vystavena v rozšířených návštěvních hodinách v upravené výstavní síni českobudějovické radnice. Korunu jako nejvyšší symbol své moci užívali čeští králové již od 11. století, směli ji však nosit jen ve významných dnech. Králi Janu Lucemburskému byla při korunovaci ještě vložena na hlavu koruna posledních Přemyslovců, vnímaná jako dědičná „koruna království Českého“. Karel IV. však nechal při svém nástupu na trůn zhotovit korunu novou. Vznikla pravděpodobně v roce 1346, kožené pouzdro pochází z roku 1347. Jeho korunovace proběhla 2. září roku 1347. Tvar koruny navazuje na tradici přemyslovských diadémů, ale zároveň i královských korun francouzských. Jejím základem je čelenka, spojená ze čtyř dílů, z každého vybíhá vzhůru lilie. Napříč dva zkřížené oblouky, na jejichž vrcholu je osazen křížek s údajným trnem z Kristovy koruny. Nádheru dotváří 20 perel a 96 drahokamů, pocházejících z orientálních nalezišť, zlato je o ryzosti 21-22 karátů. Ještě za života Karla IV. prošla úpravami.

Velice zajímavá byla dokumentace použitá k výstavě, zejména o tom, kdy byla královská koruna v Budějovicích. Souviselo to s ohrožením Prahy (1631). Na jih tehdy dorazily povozy s 11 pevnými truhlami, v nichž bylo to nejcennější. Úkryt se našel ve farním kostele sv. Mikuláše. Později zde vznikla zvláštní strážnice. Koruna zde přečkala 22 měsíců. Zpět do Prahy měl ochranu zabezpečit konvoj 100 mušketýrů. Místodržící později rozhodli, že budou nahrazeni 20-30 jízdními. Nejspíše už také tenkrát šetřili rozpočet. Po vpádu švédsko-saského vojska roku 1634 koruna znovu putovala do Budějovic. Přivezlo ji šestispřeží koní. K úhradě nákladů posloužila půjčka 1000 zlatých. V případě dalšího ohrožení měla být převezena do Vídně. V květnu 1635 se korunovační klenoty vydaly na zpáteční cestu do Prahy. Ani pak však nebyly v naprostém bezpečí. A o tom již podrobněji hovoří zachovaná dokumentace.

František Růžička, České Budějovice

p1300958.jpg

Královská koruna

p1300961.jpg

Plakát k výstavě - korunovace

p1300967.jpg

Plakát - uložení klenotů

p1300970.jpg

Plakát k výstavě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář